MN 12/2007: Idols-finalisti Anna Abreu on kiltti ihminen, joka itkee usein ja pyytää anteeksi, vaikka olisikin oikeassa.

Kuva Andreas Janett

Myöhästyit?
Viimeksi eilen nukuin pommiin ja myöhästyin sovitusta tapaamisesta, sillä aamuherätykset ovat minulle vaikeita. Osaan kyllä olla ajoissa, jos on ihan pakko. Aina kaikkialle täsmälleen ajallaan saapuvia ihmisiä en kestä.

Nauroit?
Taisin nauraa juuri äsken. Nauran muutenkin paljon. Varsinkin Idols-porukan kanssa tulee naurettua lähes jatkuvasti, kaikki heittävät niin tyhmää läppää.

Itkit?
Pari päivää sitten. Saatan itkeä esimerkiksi jännityksestä – en ehkä virtanaan, mutta tärisen ja tippa nousee väkisin linssiin.

Suutuit?
Toissa päivänä. Olen tosi äkkipikainen, mutta lepyn ja annan anteeksi nopeasti. Kavereideni seurassa suutun vain hiljaa
mielessäni, mutta äidin kanssa tavarat lentelevät ja ovet paukkuvat. Pikkukränää tulee kotona tosi usein.

Valehtelit?
Valehtelen itselleni harva se päivä. Psyykkaan itseäni esimerkiksi huonosti menneen esiintymisen jälkeen: esitys
meni sittenkin itse asiassa aika hyvin. Myös muiden kanssa joudun välillä turvautumaan valkoisiin valheisiin, en tosin
kovin usein.

Tapasit isäsi?
Tapasimme jouluna. Näemme suunnilleen kaksi kolme kertaa vuodessa. Yleensä minä käyn Portugalissa, koska siellä asuu myös paljon kavereitani, mutta välillä isäkin on tullut Suomeen.
Portugalissa asuvat sukulaiseni ovat keskenään hyvin tiiviisti yhteydessä. Me olemme perheen kesken luja tiimi, mutta Suomessa asuvia sukulaisiani näen harvemmin.

Shoppailit?
Viikko sitten kävin ostelemassa vaatteita, rakastan shoppailua. Liikkeellä ei ole väliä: jos näen jotain kivaa, minun on pakko saada se. Siksi kaapissani roikkuu lukematon määrä vaatteita,
joita en ole koskaan käyttänyt. Ala-asteella en kiinnittänyt mitään huomiota pukeutumiseeni, mutta yläasteelta lähtien olen ollut hyvin tarkka vaatteistani. Haluan pitää huolta ulkonäöstäni.
Kotona kestän edelleen olla verkkareissa, mutta muualla en näyttäytyisi niissä.

Hemmottelit itseäsi?
Eilen kävin elämäni ensimmäistä kertaa kasvohoidossa ja hieronnassa, joka sattui, mutta jätti ihanan olon. Tavallisesti
hemmottelen itseäni pitämällä kavereideni kanssa hauskaa tai ihan vain viettämällä rauhallista koti-iltaa.

Söit epäterveellisesti?
Olen koko elämäni syönyt epäterveellisesti. En todellakaan ole mikään terveysintoilija, vaikka harrastankin tanssia ja muuta liikuntaa. Uskon, että karkkihampurilainen-läskilinja pitää jatkossakin. Suklaasta sen sijaan en niin välitä, karkin pitää olla kunnon salmiakkia.

Teit jotain lapsellista?
Läpsimme kaverini kanssa muutama päivä sitten toisiamme vöillä ja ajoimme toisiamme takaa. Moni pitää minua ehkä lapsellisena, mutta omasta mielestäni olen vain hyvällä tavalla lapsenmielinen. En näe asiassa mitään nolosteltavaa.

Mokasit?
Mokaan aika usein ja myöhemmin häpeän. En pyri täydellisyyteen, vaan siihen, että olisin itse tyytyväinen. Rimani
on kyllä aika korkealla. Omasta mielestäni olen mokannut jokaisessa lauluesityksessäni jotain, ja kun häpeän
edellistä esitystäni, en pysty kunnolla keskittymään seuraavaan. Sen sijaan siivouksessa rimani on todella matalalla, siinä en ole perfektionisti.

Suutelit jotakuta?
Viime viikolla. Poikaystävää tietenkin.

Tunsit olevasi hyvä ihminen?
Hyväksi ihmiseksi olen tuntenut itseni joka kerta, kun joku on tippunut Idolsista ja olen huomannut, että toisen putoamisesta
on tullut minulle aidosti paha mieli. Omastakaan menestyksestä
ei silloin ole pystynyt nauttimaan. Ehkä en siis ole ihan niin itsekeskeinen kuin kaikki luulevat.

Pyysit anteeksi?
Pyydän anteeksi koko ajan, käytöstavat ovat hallussa. Usein huomaan pyyteleväni anteeksi, vaikka olisin ollut oikeassakin.
Viimeksi tänään pyysin anteeksi mieheltä, joka astui jalkani päälle.

Rikoit lupauksesi?
Löin vetoa kaverini kanssa ja hävisin, mutta en ole vieläkään maksanut kymmenen euron velkaani. Yleensä pidän sen, minkä lupaan.

Mietit elämän tarkoitusta?
Nyt mietin erityisesti Idols-kilpailun jälkeistä elämää: mitä sitten tapahtuu ja mikä merkitys tällä kaikella on.

Pidit heikomman puolia?
Minun käy helposti sääliksi ihmisiä. Joskus pelkästään jonkun hento ja hiljainen olemus saattaa hellyttää minut niin, että tekisi mieli mennä ja rutistaa.

Tunsit itsesi maan matoseksi?
Lukiessani netin keskustelupalstoja. Ei ole helppoa huomata olevansa joidenkin mielestä ”kaikkien aikojen vihatuin
Idols-kilpailija” tai ”teini, jolla on neste noussut pahasti  päähän”. Ihmisten pitäisi vähän ajatella: ehkä muutaman minuutin tv-klipit eivät kerro ihan kaikkea kenestäkään. Läheiseni kyllä pitäisivät jalkani maassa, jos jossain vaiheessa
alkaisin oikeasti leijailla. Nyt olen lopettanut palstojen lukemisen.

Halasit jotakuta?
Halasimme tänään, ihan muuten vaan muiden Idols-finalistien kanssa, kun olimme lähdössä kuvauksiin. Myös kaveripiirissäni
halaileminen on yleistä.

Anna Abreu

  • Vantaalainen Anna Abreu, 17, on yksi tämän vuoden Idols-kilpailun finalisteista.
  • Laulukilpailuun osallistuminen oli Sibelius-lukiota käyvälle Annalle hetken päähänpisto: sitä ennen hän oli aina haukkunut ideaa julkisesta idolinhakukilpailusta. Nyt Anna on sitä mieltä, että Idols on ollut hänen tähänastisen elämänsä upein  kokemus.
  • Soulia ja r&b:tä kuuntelevalla ja tanssia harrastavalla Annalla on portugalilainen isä ja suomalainen äiti. Hän on syntynyt Portugalissa ja asunut siellä kuusi ensimmäistä vuottaan. Isä ja veli asuvat Portugalissa edelleen.
  • 155-senttinen Anna haaveili lapsena mallin urasta.
  • Hän on laulanut omassa bändissään neljä vuotta ja soittanut viulua 11 vuotta. Hän on intohimoinen Portugalin jalkapallomaajoukkueen fani.
  • Annan suurin haave on päästä esiintymään ulkomaille.