Hanna-Maari Latvala on valmistunut urheilupsykologiksi, muttei voi olla  itsensä psyykkinen valmentaja. Psyykkauksessa auttaa poikaystävä Robert Päkk. Kuva Petteri Kivimäki
Hanna-Maari Latvala on valmistunut urheilupsykologiksi, muttei voi olla itsensä psyykkinen valmentaja. Psyykkauksessa auttaa poikaystävä Robert Päkk. Kuva Petteri Kivimäki

Suomen nopein psykologi Hanna-Maari Latvala, 25, on valmistautunut yleisurheilun MM-kisoihin nukkumalla 11-tuntisia yöunia.

Edustat Suomea yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa Moskovassa. Miten valmistaudut?

Keskityn nukkumiseen. Ensin vetelen 11-tuntisia yöunia varastoon ja sitten alan herätä kuudelta aamulla, jotta unirytmini olisi kisoissa sopiva. MM-kisoista on turha odottaa varsinaista menestystä. Juoksemassa on huippunimiä, joten minua kiinnostaa nähdä, kuinka monta pystyn jättämään taakseni.

Ovatko eri maiden juoksijat kavereita vai kyräilläänkö toisia?

Ei sentään kyräillä, mutta ennen juoksua kaikki ovat aika tiukkoina ja keskittyvät suorituksiinsa. Jälkikäteen sitten höpötellään.  

Olet opiskellut yliopistotutkinnon urheilupsykologiasta ja urheilet työksesi. Tympiikö koskaan?

Ei onneksi vielä. Kun urani loppuu, aion olla pari vuotta ilman mitään urheiluun liittyvää! Maailman huippu­juoksijat ovat iältään kolmenkympin molemmin puolin, eli minulla on monta vuotta aikaa.

Myös poikaystäväsi Robert Päkk on opiskellut urheilupsykologiaa. Analysoiko hän sinua kotona?

Robertilla on todella suuri rooli valmentautumisessani. Vaikka tiedän paljon urheilupsykologiasta, en oikein voi itse olla oma psyykkinen valmentajani. Toistaiseksi olemme pitäneet työ- eli urheiluasiat ja vapaa-ajan erillään, onneksi.

Mitä urheilupsykologin neuvoja antaisit sunnuntaikuntoilijalle?

Urheilupsykologia ei ole mitään poppaskonsteja vaan aika tavallisia tekniikoita: rentoutumista, keskittymistä ja häiriötekijöiden sulkemista pois. Rentoutumis- ja keskittymisharjoitukset helpottavat lenkille lähtöä, ja ulkopuolisen hälyn poissulkeminen auttaa töissä.

Tätisi Sanna Kyllönen (o.s. Hernesniemi) on kasoittain SM-kultia voittanut entinen pikajuoksija. Uskoit keväällä rikkovasi Sannan sadan metrin ennätyksen tämän kesän aikana. Vieläkö aiot ehtiä päihittää tätisi?

Olen nyt paremmassa kunnossa kuin alkukaudesta, jolloin juoksin jo melkein Sannan ennätysajan. Pikkuisen onneakin tarvitaan mukaan, mutta jos on pieni myötätuuli, hyvä kisa ja teknisesti onnistunut juoksu, saan ennätyksen rikottua vielä tällä kaudella. 200 metrillä ennätyksemme ovat jo samat.

Hanna-Maari Latvala

■ Pikajuoksija syntyi Kouvolassa 30.10.1987. Asuu nykyään Jyväskylässä.

■ Valmistui kesäkuussa urheilu- ja liikuntapsykologian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta.

■ Voittanut Kalevan kisoissa kultaa sekä 100:lla että 200 metrillä vuosina 2012 ja 2013.

■ Edustaa Suomea yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa 10.-18.8. Kilpailee pikajuoksussa 100:lla ja 200 metrillä. Aloittaa MM-urakkansa 100 metrin alkuerissä su 11.8.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.