Kimmo Ohtonen yhdistää kirjassaan oman tarinansa ja luonnon merkityksen. Kuva: Sanoma-arkisto / Lassi Rinne
Kimmo Ohtonen yhdistää kirjassaan oman tarinansa ja luonnon merkityksen. Kuva: Sanoma-arkisto / Lassi Rinne

Viikon varrella toimittaja Kimmo Ohtonen liikuttui hääpukusovituksessa ja kuvasi kaksoisleukansa.

MIKÄ OLI VIIKKOSI KOHOKOHTA?
Tietokirjojen Lukija-Finlandian voitto tuli puskista. Juhlistimme sitä kotona dinnerillä ja punaviinillä. Uskon kirjani herättäneen vastakaikua, koska tarina lapsena koetusta väkivallasta on henkilökohtainen ja yhä tabu. Olin otettu, että se pääsi ehdolle niin hienossa seurassa.

MISTÄ TUNSIT YLPEYTTÄ?
Vietämme elokuussa häitä elämäni rakkauden Lauran kanssa. Olin mukana hänen morsiuspukunsa sovituksessa. Seurasin vierestä muiden hösäämistä ja tunsin suurta rakkautta, kiitollisuutta ja ylpeyttä, että saan mennä naimisiin juuri tuon naisen kanssa.

MILLE NAUROIT?

Ystäväparin kanssa jaamme Whatsapp-ryhmässä epäedullisia selfieitä, joissa pistämme itseämme halvalla. Repesin uudelle kuvalle kesken palaverin. Aloin sommitella, miten saisin omaani kaksoisleukani sekä Ylen lähetystornin.

MISTÄ ÄRSYYNNYIT?

Katoava pohjola -sarjastani on seurannut hämmentäviä reaktioita. On haukuttu Stadin pelleksi ja syytetty maalaisten kimppuun hyökkäämisestä. Viha yleensä laantuu, kun olen avannut väärinkäsityksiä. Ärsyttää silti, miten somessa oksennetaan impulsiivinen raivo ulos. Keskustelun kulttuuri ei ole Suomessa vahvaa.

MISTÄ VIIMEKSI LIIKUTUIT?

Tuntui hyvältä jutella ystävän kanssa, josta en ollut kuullut aikoihin. Päätin, että kun seuraavan kerran kysytään, mitä kuuluu, en vastaa selittelemällä kiireistäni. Härömoodissa aidosti tärkeät hetket jäävät huomaamatta.

MISTÄ NOLOSTUIT?

Väsyneenä tulkitsin väärin sähköpostin, joka sisälsi parannusehdotuksia. Alahuuli mutrussa murehdin, etten kelpaakaan enää. Laura luki meilin ja oli että häh, viestihän on kannustava! Nolotti, kun tajusin käyttäytyneeni kuin kymmenvuotias. Meillä kaikilla on kipupisteemme, joihin välillä kolahtaa.

Kimmo Ohtonen

34-vuotias luontokuvaaja, toimittaja ja käsikirjoittaja työskentelee Ylellä. Asuu Helsingissä kihlattunsa kanssa.

Karhu – voimaeläin (Docendo) oli yleisösuosikki tietokirjojen Finlandia-ehdokkaista.

Tunnetaan myös tempauksestaan saimaannorpan hyväksi: Kimmo ui 140 kilometriä Saimaalla.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.