Kuva: Rickard Kilström
Kuva: Rickard Kilström

David Lagercrantz valittiin jatkamaan Stieg Larssonin Millennium kirjasarjaa. – Lähdin tähän mukaan intohimosta, en rahasta, haudanryöstäjäksi ja ylimieliseksi aateliseksi syytetty kirjailija sanoo.

Tämän hetken hypetetyin kirjailija löytyy Tukholmasta, Södermalmin hienostokaupunginosasta. Siellä asuu ja kirjoittaa David Lagercrantz, joka nousi ensimmäisen kerran huippusuosioon jo vuonna 2011, kun hänen jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićista kertova elämäkerta julkaistiin. Teos nousi nopeasti Ruotsin myydyimmäksi kirjaksi kautta aikojen.

Jättihuomiota David sai todenteolla vuonna 2013, kun hänen ilmoitettiin jatkavan Stieg Larssonin postuumisti julkaistua Millennium-kirjasarjaa. Larsson itse kuoli yllättäen sydänkohtaukseen viisikymppisenä.

Se mikä ei tapa julkaistaan 26 maassa yhtä aikaa tänään.

Rahanahne haudanryöstäjä

Stieg Larssonin manttelinperijää Davidista ei tullut helposti. Uusi Millennium-kirja on vuosien taistelun tulos, joka kuohuttaa yhä. Alun perin Stiegin sarjan jatkajaksi uumoiltiin hänen elämänkumppaniaan Eva Gabrielssonia, jolla on hallussa miehensä muistiinpanoja uutta teosta varten. Erimielisyyksien takia suunnitelma kaatui.

Kun Millenium-sarjan kustantaja ilmoitti, että David kirjoittaa teoksille jatkoa, moni ajatteli sen olevan valtava virhe.

Uudella teoksella on Stieg Larssonin perikunnan, eli isän ja veljen, siunaus. Stiegin avopuoliso ja elämänkumppani Eva Gabrielsson on kuitenkin tuominnut uuden romaanin. Hän on lukuisissa haastatteluissa herjannut Davidia ja kirjan kustantavaa Norstedtiä. Moni muukin on julkisesti parjannut uuden teoksen tekijöitä haudanryöstäjiksi.

– Eva Gabrielssonin suhtautuminen ja viha saavat minut surulliseksi. Mielestäni on kuitenkin populistista väittää tätä haudanryöstöksi. Minä en yritä ryöstää mitään vaan päinvastoin tuoda uutta valoa hänen hahmoilleen ja kirjoilleen, David sanoo.

– Moni on sanonut, että Stiegin tarinan pitäisi antaa levätä rauhassa. En ole koskaan kohdannut kirjailijaa, joka toivoisi tarinoidensa lepäävän rauhassa. Kirjailija haluaa, että hänen kirjojaan luetaan!

Kustantamoa ja Davidia on syytetty myös ahneudesta. Sille väitteelle David tuhahtaa, vaikka muuten kirjasta aiheutunut keskustelu on hänen mielestään vain tervetullutta pöhinää.

– Lähdin tähän mukaan intohimosta, en rahasta.

Minkälainen Davidin nuoruus oli? Miltä Davidista tuntui, kun häntä pyydettiin jatkamaan Millennium-trilogiaa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 35.

David Lagercrantz

Kirjailija-toimittaja syntyi 4.9.1962 Solnassa.

Naimisissa toimittaja Anne Lagercrantzin kanssa. Asuu vaimonsa ja kahden nuorimman lapsensa kanssa Tukholmassa. Vanhin tytär asuu Lontoossa.

Aloitti uransa toimittajana Expressen-lehdessä. Lopetti toimittajantyöt 1993.

Kirjoittanut elämäkerrat ruotsalaisesta vuorikiipeilijästä Göran Kroppista, keksijä Håkan Lansista ja jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicista sekä romaanin matemaatikko Alan Turingista.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.