Milja Kauniston mukaan eheässä parisuhteessa kumpikin on vastuussa omasta onnestaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Milja Kauniston mukaan eheässä parisuhteessa kumpikin on vastuussa omasta onnestaan. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kirjailija Milja Kaunisto tietää, millaista on elää mustasukkaisessa parisuhteessa. Sellaisessa kaksi käytettyä kahvikuppiakin voi olla liikaa.

Kirjailija Milja Kaunisto, 40, eli vuosia sitten suhteessa, jossa hän ei uskaltanut liata liikaa astioita. Muuten kumppani sai mustasukkaisuuskohtauksen ja väitti Miljan pettäneen häntä. Todisteina siitä olivat kaksi käytettyä kahvikuppia.

– Lopulta aloin muuttaa käyttäytymistäni ja peitellä tavallisia elämisen jälkiä, Milja muistelee.

Eräänä iltana Milja purskahti itkuun tuijottaessaan kädessään olevaa kahvikuppia, joka oli likainen vielä tiskikoneen myllytyksenkin jälkeen. Milja tajusi, ettei suhteessa ollut tippaakaan rakkautta. Oli vain omistushalua, mustasukkaisuutta ja vallankäyttöä.

– Oli hälyttävää huomata, että olin muuttanut luonnettani toisen vuoksi. Olin aina ajatellut olevani itsenäinen ja päättäväinen nainen.

Lähtemisen vaikeus

Henkistä väkivaltaa parisuhteessa Milja alkoi käsitellä kirjoittamalla, viimeksi tammikuussa julkaistussa Luxus-teoksessa. Siinä hän pureutuu Ranskan vallankumouksen aikaan, jolloin keskiluokka ryhtyi kapinaan valtaa pitävää ylimystöä vastaan.

– Valtaa on kaikkialla. Kunnianhimoista työmyyrää ihannoidaan. Ei se ole hyve, koska vallalla on kääntöpuolikin. On nimittäin niitä, jotka joutuvat vallankäytön uhreiksi. Parisuhteessa valtasuhteet voivat johtaa alistamiseen. Sen tietää jokainen, joka on ollut suhteessa dominoivan puolison kanssa.

Ulkopuolisen voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi alistetuksi tullut ei yksinkertaisesti lähde parisuhteesta, jossa toinen hallitsee.

– Alistettu kumppani luottaa hyviin häivähdyksiin, jolloin toinen on hellä ja huomaavainen, hyvä keskustelukumppani ja herkkuruokien kokkaaja, Milja vastaa.

Oman kumppaninsa hyviin hetkiin Milja luotti monta vuotta. Vähitellen hän kadotti itsensä ja muutti itsensä sellaiseksi kuin toisen tarpeet edellyttivät.

– Elin neljän seinän sisällä, koska en voinut lähteä mihinkään. Hän sai minut uskomaan, että työssä käyminen ja jopa ajokortti olisivat huonoja asioita. Elin kuin vankilassa.

Miten Milja irrottautui mustasukkaisesta kumppanista? Mitä hän on suhteesta oppinut? Millainen on hänen nykyinen parisuhteensa ja mitä hän siinä arvostaa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 7/2016.

viidakko

Milja Kaunisto ahdistavasta parisuhteestaan: ”Lopulta aloin peitellä tavallisia elämisen jälkiä”

ei kaikki ole niin yksiselitteistä....matkustimme joka vuosi aurinkoon .... kertaa...laskut mennyt jo sekaisin. Ajattelimme matkustaa ja myöhemmin maksaa asuntolaina pois. Nyt olemme tiukemmalla vielä jonkin aikaa sillä emme halua olla koko ikämme velkojan orja. Pankki on antanut luvan, matkustakaa ihmeessä tämän kiinteistön arvo sen kun nousee kun saimme pinnoitukset tehtyä. Päätös on minun. Toisekseen kunnallinen säästöpiiskuri iski meihin enimmäisenä. TAYS:n endokrinogian palvelut otettiin...
Lue kommentti
Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.