Vain elämää -artisteille maistui tällä kaudella vesi viiniä paremmin. Kuvat: Nelonen
Vain elämää -artisteille maistui tällä kaudella vesi viiniä paremmin. Kuvat: Nelonen

Vain elämää -tuottaja vastaa katsojia askarruttaviin kysymyksiin – muun muassa siihen, ovatko artistien esitykset jälkiäänitetty studiossa.

Monet Vain elämää -ohjelman yksityiskohdat ovat askarruttaneet katsojia. Sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi esitetty totena, että artistien esitykset nauhoitettaisiin studiossa jälkikäteen. Lue, miten ohjelman vastaava tuottaja Anssi Rimpelä Zodiac Finland -tuotantoyhtiöstä vastaa epäilyihin.

1. Sosiaalisessa mediassa moni on epäillyt, että musiikkiesitykset ovat jälkiäänitetty studiossa. Pitääkö tämä paikkansa?

"Kyllä artistit ovat esiintyneet paikan päällä bändin kanssa eli laulua ei ole jälkiäänitetty studiossa. Totta kai televisio on tekninen laji, ja esimerkiksi kuvan väriä ja ääntä korjataan aina jälkikäteen."

2. Entä onko esityksissä käytetty autotunea? (Autonella saa korjattua laulajan ääntä haluttuihin sävelkorkeuksiin niin, että se kuulostaa puhtaalta ja hieman konemaiselta.)

"En tiedä, että olisi käytetty."

3. Aikaisemmilla kausilla artistit ovat juoneet alkoholijuomia esityksiä katsellessaan. Nyt alkoholia ei juurikaan ole näkynyt ruudussa, miksi?

"Ei pidä paikkansa. Muun muassa Paula Vesalan jaksossa näytettiin, miten hän avaa samppanjapullon veitsellä. Mutta se on totta, että tällä kaudella artistit joivat aika paljon vain vettä. Jokainen sai itse valita juomansa ja ruokansa."

Tällä kaudella viini ei ole paljon virrannut.

4. Saivatko artistit itse päättää, minkä kapppaleen he esittivät muiden artistien tuotannosta vai annettiinko heille jokin tietty lista, mistä he valitsivat biisinsä?

"Artistit saivat itse valita kappaleensa, mutta kävimme ne yhdessä läpi niin, että saimme parhaan mahdollisen kokonaisuuden. Uskon, että artistit olivat tyytyväisiä lopputulokseen."

5. Entä jos kaksi artistia valitsi saman kappaleen. Miten tämä päällekkäisyys ratkaisiin?

"Se, joka kertoi ekana valintansa, sai toiveensa läpi."

6. Pitääkö paikkansa, että artistit eivät tienneet etukäteen oman päivänsä biisivalintoja?

"Kyllä näin on. Toki joitakin lipsahduksia on voinut tapahtua. Se, että biisit pysyvät salaisuutena, on tärkeää jännityksen kannalta. Ne kohdat, joissa artistit kertovat biisin syntytarinan, kuvattiin ennakkoon niin, että heidän kanssaan käytiin läpi lähes koko tuotanto."

7. Saivatko artistit itse valita vaatteensa?

"Pääsääntöisesti kyllä. Pyrimme luomaan heille ainutlaatuisen elämyksen, jossa he saivat mahdollisimman paljon itse päättää niin vaatteista, biiseistä kuin aktiiviteeteistakin. Vaateasioissa tuotantotiimiä tarvittiin lähinnä vaatekassien roudaamiseen."

8. Ovatko musiikkiesitykset pidempiä ja rennot puuhastelutuokiot lyhyempiä kuin aikaisemmilla kausilla?

"Kappaleet ovat keskimäärin hieman pidempiä kuin aikaisemmin. Artistien puuhastelutuokioissa ei ole suurta eroa aikaisempiin kausiin, mutta ne on leikattu eri kohtiin. Viime kaudella puuhastelukohdat näytettiin aina jakson alussa, tällä kaudella niitä on ripoteltu ympäri jaksoa."

Tähän mennessä ohjelmassa on heitetty tikkaa, koristeltu leivonnaisia ja lennätetty lennokkeja. Kuvassa näkyvä ilottelu on vielä näkemättä.

Vain elämää perjantaisin Nelosella klo 20. Huomenna perjantaina 10.10. vietetään Jenni Vartiaisen päivää.

Lue myös:

Samuli Edelmann ja Toni Wirtanen yrittivät saada Jenni Vartiaisen avautumaan

Toni Wirtanen oli missata Vain elämää -ohjelman

Tuukka Temonen uskoo: "Armo kappale kertoo minun ja Tonin tarinan päättymisestä"

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

 

Katso videot:

Paula Vesala purki Kiittämätön-biisiin Jenni Vartiaisen surun ja piiloangstin

Vesa-Matti Loirin tulkinta Armo-kappaleesta pysäytti kaikki - katso koko esitys

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto