Vain elämää -artisteille maistui tällä kaudella vesi viiniä paremmin. Kuvat: Nelonen
Vain elämää -artisteille maistui tällä kaudella vesi viiniä paremmin. Kuvat: Nelonen

Vain elämää -tuottaja vastaa katsojia askarruttaviin kysymyksiin – muun muassa siihen, ovatko artistien esitykset jälkiäänitetty studiossa.

Monet Vain elämää -ohjelman yksityiskohdat ovat askarruttaneet katsojia. Sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi esitetty totena, että artistien esitykset nauhoitettaisiin studiossa jälkikäteen. Lue, miten ohjelman vastaava tuottaja Anssi Rimpelä Zodiac Finland -tuotantoyhtiöstä vastaa epäilyihin.

1. Sosiaalisessa mediassa moni on epäillyt, että musiikkiesitykset ovat jälkiäänitetty studiossa. Pitääkö tämä paikkansa?

"Kyllä artistit ovat esiintyneet paikan päällä bändin kanssa eli laulua ei ole jälkiäänitetty studiossa. Totta kai televisio on tekninen laji, ja esimerkiksi kuvan väriä ja ääntä korjataan aina jälkikäteen."

2. Entä onko esityksissä käytetty autotunea? (Autonella saa korjattua laulajan ääntä haluttuihin sävelkorkeuksiin niin, että se kuulostaa puhtaalta ja hieman konemaiselta.)

"En tiedä, että olisi käytetty."

3. Aikaisemmilla kausilla artistit ovat juoneet alkoholijuomia esityksiä katsellessaan. Nyt alkoholia ei juurikaan ole näkynyt ruudussa, miksi?

"Ei pidä paikkansa. Muun muassa Paula Vesalan jaksossa näytettiin, miten hän avaa samppanjapullon veitsellä. Mutta se on totta, että tällä kaudella artistit joivat aika paljon vain vettä. Jokainen sai itse valita juomansa ja ruokansa."

Tällä kaudella viini ei ole paljon virrannut.

4. Saivatko artistit itse päättää, minkä kapppaleen he esittivät muiden artistien tuotannosta vai annettiinko heille jokin tietty lista, mistä he valitsivat biisinsä?

"Artistit saivat itse valita kappaleensa, mutta kävimme ne yhdessä läpi niin, että saimme parhaan mahdollisen kokonaisuuden. Uskon, että artistit olivat tyytyväisiä lopputulokseen."

5. Entä jos kaksi artistia valitsi saman kappaleen. Miten tämä päällekkäisyys ratkaisiin?

"Se, joka kertoi ekana valintansa, sai toiveensa läpi."

6. Pitääkö paikkansa, että artistit eivät tienneet etukäteen oman päivänsä biisivalintoja?

"Kyllä näin on. Toki joitakin lipsahduksia on voinut tapahtua. Se, että biisit pysyvät salaisuutena, on tärkeää jännityksen kannalta. Ne kohdat, joissa artistit kertovat biisin syntytarinan, kuvattiin ennakkoon niin, että heidän kanssaan käytiin läpi lähes koko tuotanto."

7. Saivatko artistit itse valita vaatteensa?

"Pääsääntöisesti kyllä. Pyrimme luomaan heille ainutlaatuisen elämyksen, jossa he saivat mahdollisimman paljon itse päättää niin vaatteista, biiseistä kuin aktiiviteeteistakin. Vaateasioissa tuotantotiimiä tarvittiin lähinnä vaatekassien roudaamiseen."

8. Ovatko musiikkiesitykset pidempiä ja rennot puuhastelutuokiot lyhyempiä kuin aikaisemmilla kausilla?

"Kappaleet ovat keskimäärin hieman pidempiä kuin aikaisemmin. Artistien puuhastelutuokioissa ei ole suurta eroa aikaisempiin kausiin, mutta ne on leikattu eri kohtiin. Viime kaudella puuhastelukohdat näytettiin aina jakson alussa, tällä kaudella niitä on ripoteltu ympäri jaksoa."

Tähän mennessä ohjelmassa on heitetty tikkaa, koristeltu leivonnaisia ja lennätetty lennokkeja. Kuvassa näkyvä ilottelu on vielä näkemättä.

Vain elämää perjantaisin Nelosella klo 20. Huomenna perjantaina 10.10. vietetään Jenni Vartiaisen päivää.

Lue myös:

Samuli Edelmann ja Toni Wirtanen yrittivät saada Jenni Vartiaisen avautumaan

Toni Wirtanen oli missata Vain elämää -ohjelman

Tuukka Temonen uskoo: "Armo kappale kertoo minun ja Tonin tarinan päättymisestä"

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

 

Katso videot:

Paula Vesala purki Kiittämätön-biisiin Jenni Vartiaisen surun ja piiloangstin

Vesa-Matti Loirin tulkinta Armo-kappaleesta pysäytti kaikki - katso koko esitys

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Arabeski

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Koulun aikuisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu oppilaille tai työkavereille. Pienillä kylillä homous voi edelleen ylikiinnostaa järkevän tekemisen puutteen takia. T. Hetero-ope pääkaupunkialueelta. Ps. Työpaikallani on virkeät ja iloiset homoporukat sekä lestadiolaiskimppa. Molemmat kivoja!
Lue kommentti
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.