Näyttelijä Ville Tiihonen on tallustellut muuallakin kuin kotikulmillaan Kalliossa. ”Lähdin kävelemään Itiksen suuntaan, ja voin sanoa, että kolmen viikon kävelyn aikana aivoihin tulee aika paljon lisää tilaa, Ville kertoo patikoinnistaan, joka päättyi Lieksaan. Kuva: Juha Salminen
Näyttelijä Ville Tiihonen on tallustellut muuallakin kuin kotikulmillaan Kalliossa. ”Lähdin kävelemään Itiksen suuntaan, ja voin sanoa, että kolmen viikon kävelyn aikana aivoihin tulee aika paljon lisää tilaa, Ville kertoo patikoinnistaan, joka päättyi Lieksaan. Kuva: Juha Salminen

Näyttelijä Ville Tiihoselle pitkä patikointi oli pakkomielle, jonka hän pääsi toteuttamaan pari vuotta sitten.

Näyttelijä Ville Tiihonen, 42, ei ole koskaan tajunnut joukkuelajeja eikä oikein juoksuakaan.

Kävely on hänen juttunsa.

– Muutama vuosi sitten kävelin 650 kilometrin matkaan Lieksaan tuttavaperheen luo, koska ajatus pitkästä kävelystä kiehtoi minua, Ville kertoo.

Ville kertoo, että kolmen viikon kävelyn aikana aivoihin tuli aika paljon tilaa: asiat jäsentyvät, turha hötkyily katosi ja jotenkin kuohkeutui.

– Toki matkan aikana vituttikin monta kertaa, mutta olin ottanut sen verran rahaa mukaani, että pääsen taksilla kotiin mistä tahansa, jos en enää jaksa. Se auttoi hirveästi. Kun oli lupa luovuttaa, sitä ei tullut tehtyä.

Uni lintulammella

Villellä oli mukanaan retkikeitin, jolla hän valmisti ruokaa silloin, kun ei poikennut syömään pikkukuppiloihin, joita Suomessa riittää.

Yöt Ville nukkui yleensä metsässä riippumatossa, jonka viritti mahdollisimman nättiin ja erikoiseen paikkaan.

– Kerran yövyin keskellä metsää lammen rannassa, joka oli täynnä vesilintuja. 18 joutsenta ja lukematon määrä muita vesilintuja asui lammella. Siinä minä kuuntelin niiden kaakatusta ja nukuin kuin lapsi.

– Se kävely oli pakko tehdä, sillä ilman sitä olisi jäänyt vajaaksi jotakin sisäsyntyistä, Ville sanoo.

 

 

Ville Tiihonen

Näyttelijä syntyi 23.2.1974 Helsingissä.

Hänen isänsä on runoilija Ilpo Tiihonen ja veljensä kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen.

Tuttu muun muassa tv-sarjoista Kiiltokuvia, Putous ja Mustat lesket, jonka toinen kausi käynnistyy Nelosella 14.3.

Rooli parhaillaan leffateattereissa pyörivässä Äkkilähtö-elokuvassa.

Julkaissut myös sarjakuvia.

Asuu Helsingissä puolisonsa Kreeta Salmisen ja tammikuussa syntyneen tyttövauvan kanssa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla