Lapset aiheuttavat Kim Cattrallille päänsärkyä. Kuva: Reuters
Lapset aiheuttavat Kim Cattrallille päänsärkyä. Kuva: Reuters

Vapaaehtoista lapsettomuutta voi halutessaan perustella napakalla vastauksella.

Vapaaehtoisesti lapsettomat naiset kokevat usein joutuvansa selittelemään sitä, miksi he eivät halua lapsia tai miksi heillä ei ole lapsia, vaikka parisuhde ja mahdollisesti jo jonkin verran ikääkin löytyy.

Aivan kuin lasten hankkimisen pitäisi olla jokaiselle naiselle samanalainen itsestäänselvyys kuin hampaiden harjaaminen iltaisin.

Mitä siis vastata, kun joku iskee tiskiin kysymyksen vauvoista ja niiden puuttumisesta?

Näin julkkisnaiset ovat ratkaisseet ongelman:

1. ”Minulla on uskomaton elämä.”

Näyttelijä Cameron Diaz totesi vuonna 2009, että osittain hänen uskomattoman ihana elämänsä johtuu juuri siitä, että hänellä ei ole lapsia.

2. ”Katumus ei riitä syyksi.”

Näyttelijä-ohjaaja Jennifer Westfeldt sanoi New York Timesin haastattelussa vuonna 2012, että pelko siitä, että tulevaisuudessa voi tulla katuneeksi päätöstä olla hankkimatta lapsia, ei ole riittävä syy tehdä perheenlisäystä.

3. ”Kukaan ei kysyisi tuota mieheltä.”

Parhaillaan lasta odottavan näyttelijä-laulaja Zooey Deschanelin mielestä naisiin kohdistuvat vauvautelut juontavat juurensa seksismiin.

– Ihan kuin jokainen nainen haluaisi synnyttää! Tuskinpa.

4. ”Jos minulla olisi lapsia, he vihaisivat minua.”

Oprah Winfrey on aina ollut avoin siitä, että valitsi lasten sijaan mieluummin uran. Hän uskookin, että hänen lapsensa vihaisivat häntä siitä syystä, että he jäisivät aina kakkoseksi.

5. ”En haluaisi pilata lasta.”

Ellen DeGeneres uskoo, että lasten kasvattaminen vaatii niin paljon työtä, taitoa ja vastuuta, ettei siihen kannata ryhtyä, jollei todella halua juuri sitä.

6. ”Haluan lapsia sitten, kun en enää halua mitään muuta enemmän.”

Näyttelijä Sarah Silverman haluaa tehdä niitä asioita, joita aidosti haluaa tehdä.

7. ”Lapset aiheuttavat päänsärkyä.”

Sinkkuelämää-sarjan Samanthana tunnetun Kim Cattrallin mielestä lapset ovat ihania, hauskoja ja suloisia – kunnes hänen päänsä tulee kipeäksi.

8. ”Se ei kuulu kenelläkään.”

– Vaikka alapäästäsi ei olisi tullut lasta, se ei tarkoita sitä, ettetkö voisi suhtautua äidillisesti koiriisi, ystäviisi ja ystäviesi lapsiin, tykittää Jennifer Aniston.

Lähde: Mic.com

Lue myös:

Sinkkuna elävä Laura Ruohola: ”Lapseton nainen on yhä kummajainen”

Michael Monroe: ”Tästä syystä en halua lapsia”

Cameron Diaz päätti, ettei halua lapsia: ”Lapsissa on niin paljon työtä”

Perheellinen, älä sano näin lapsettomalle

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.