Me Naiset
|
Marjut Laukia
Lenita Airisto saapui Linnan juhliin sinisessä, veistoksellisessa asussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kalle Koponen
Lenita Airisto saapui Linnan juhliin sinisessä, veistoksellisessa asussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kalle Koponen

”Mielestäni täytyy aina vastata niin, että se on ymmärrettävää. Silloin täytyy ottaa esimerkki”, Lenita Airisto perustelee itsenäisyyspäivän tv-lähetyksessä antamaansa haastatteluvastausta.

Tietokirjailija ja diplomiekonomi Lenita Airisto, 80, on nähty presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla useita kertoja, ja hän sai kutsun Linnaan myös Suomen suurena juhlavuotena.

Lenitaa haastateltiin ruotsiksi ja suomeksi Ylen suorassa lähetyksessä, jossa yksi asia kiinnitti huomion – Lenita nosti innokkaasti esille yhteistyönsä Nokian matkapuhelinten kanssa.

Aluksi Lenita puhui Suomen menestystarinasta, joka on kansalaisten kovan työn ansiota. Sen jälkeen häneltä kysyttiin tv-haastattelussa, miten Suomi pärjää taloudellisesti globaaleilla markkinoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– No, sisulla. Jos tänään hävittiin, niin huomenna voitetaan, Lenita vastasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ja tässä on hyvä ottaa esimerkiksi Nokia, jonka kanssa tuotantoyhtiölläni oli paljon yhteistyötä, kun Nokia oli huipulla. Sitten Nokia hävisi tämän globaalin kilpailun, mutta lähetti erittäin tärkeän viestin uusille teknologiayrityksille ja startupeille, että tulevaisuuspainotteisesti seuratkaa meitä. Ja tänä päivänä Nokian uudet puhelimet ovat jälleen markkinoilla, ja minun yhteistyöni Nokian kanssa jatkuu, Lenita selitti haastattelussa.

Seuraavana päivänä käynnistyi Nokian matkapuhelinten uusi mainoskampanja. Lenita Airisto on yksi sen mainoskasvoista.

Haastattelun ajoitus ei siis olisi voinut olla Nokian kannalta sopivampi. Soitimme Lenitalle ja kysyimme, oliko Nokian mainitseminen haastattelussa suunniteltu juttu.

Lenita Airisto, miksi nostit yhteistyökumppanisi Nokian esille Linnan juhlien haastattelussa?

– Minua lähestyttiin Yleltä ja pyydettiin haastatteluun. Minulle annettiin kolme kysymystä, joista yksi oli, miten näen, että suomalaiset yritykset pärjäävät globaalitaloudessa. Mielestäni täytyy aina vastata niin, että se on ymmärrettävää. Silloin täytyy ottaa esimerkki, ja Nokia on erinomainen, koska meillä on Nokiaan tunneside, joka ei ole katkennut, Lenita taustoittaa puhelimessa.

– Vastaus on for sentimental reasons.

Lenita selittää, että hän on tehnyt koko elämäntyönsä suomalaisen työn eteen. Siihen on kuulunut myös Nokian vieminen maailmalle. Ensimmäisen kerran Lenita esiintyi Nokian mainoksessa vuonna 1985.

– Varmistin etukäteen, että saan nämä asiat sanoa, koska ne voidaan tulkita niin, että puffaan Nokiaa. Minusta on kuitenkin hyvä, että teknologiaosaamistamme puffataan. 

Tiesikö Nokia tai HMD Global, jolle puhelimet on lisensoitu, haastattelun sisällöstä etukäteen?

–  Ei todella tiennyt mitään. Jälkeenpäin sieltä tuli sitten minulle iloinen tekstiviesti, mutta kukaan ei tiennyt. Minulla on sellainen elintaso, että minun ei tarvitse tehdä mitään stuntteja. Tämä oli Ylen kanssa sovittu ihan sanatarkasti.

”Minulla on sellainen elintaso, että minun ei tarvitse tehdä mitään stuntteja.”

Sama asu molemmissa

Kiinnostava yksityiskohta on, että Lenitan yllä Linnan juhlissa nähty asu on sama kuin Nokian uudessa mainoksessa.

– Se on sama asu, joka nähdään MTV:n Kaunis elämä -tv-ohjelmassa. Yhtä sen osuutta varten tarvittiin näyttävä iltapuku. Se on asu, jonka olen itse ostanut ja itse maksanut – tai itse asiassa yritykseni on ostanut sen tällaisiin tärkeisiin tehtäviin, Lenita kertoo.

Lenita kertoo ostavansa vain arvokkaita vaatteita, joita hän sitten käyttää vuosikymmeniä.

– Ajattelin, että kun se on sininen ja elegantti, se sopii hyvin Nokian linjoihin, Lenita toteaa sinisestä asustaan.

”Se on asu, jonka olen itse ostanut ja itse maksanut.”

Oliko saman vaatteen näkyminen sekä Suomen suosituimmassa tv-lähetyksessä että mainoksessa sitten harkittua vai ei, siihen Lenitalta on vaikea saada suoraa vastausta.

– Minulle tarjottiin myös muita asuja, mutta ne eivät olleet lähelläkään tätä tasoa, Lenita kertoo.

– Minä en näe, että jos minulla on jokin vaate jossain päälläni, se olisi jollakin tavalla harkittua.

Hankipa oma elämä!

Jos et jaksa, m i k s i sitten luet ?

Ja miksi kenenkään pitäisi miellyttää juuri sinun makuasi tai turhia pelkojasi ?

Miksi kenenkään pitäisi väritystään laimentaa ?

Mitä makuihin tulee, niin niitä on aina moneksi - ja saa olla! Miksi sinun makusi olisi ylitse muiden?

Kehuuko? - Kyllähän hän saa omasta elämästään kertoa niin kuin kaikki muutkin. Ja vaikken hänen elämästään mitään tiedäkään (enkä myöskään ole mikään fani), niin tiedän - niin elävästä elämästä kuin vaikkapa näiltä erilaisilta keskustelupalstoilta -, että monen monet herrat ihailevat häntä - erityisesti pientä pilkettä hänen silmäkulmassaan. Sitä soisi sinunkin silmiisi, niin ei tarvitsisi muita mollata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla