Katri Manninen opiskeli TaiKissa samaan aikaan, kun Lauri Törhönen oli elokuvataiteen osaston johtajana. Kuvat: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen ja Seppo Solmela
Katri Manninen opiskeli TaiKissa samaan aikaan, kun Lauri Törhönen oli elokuvataiteen osaston johtajana. Kuvat: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen ja Seppo Solmela

Käsikirjoittaja Katri Manninen kertoo Youtube-videollaan omista kokemuksistaan Lauri Törhösen kanssa.

Käsikirjoittaja ja henkinen valmentaja Katri Manninen, 43, kertoo Youtube-kanavallaan, että on ollut todistamassa kahta tilannetta, jossa elokuvaohjaaja Lauri Törhönen, 70, on käyttäytynyt törkeästi. Manninen opiskeli Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla vuosina 1998–2005. Lauri Törhönen oli tuolloin TaiKin elokuvataiteen osaston johtaja. 

Ensimmäinen tilanne tapahtui Mannisen mukaan Kipsari-nimisessä baarissa. Paikalla oli opiskelijoita, Törhönen sekä muita koulun opettajia. He olivat viettämässä iltaa.

”Ensin hän alkoi kielaroida sitä vieressä istuvaa naista ja siirtyi seuraavan naisen luo.”

– Istuin niin kaukana Laurista kuin voi istua, pöydän toisessa päässä. Jossain vaiheessa hän nousi ylös ja sanoi, että nyt hän lähtee ja antaa kaikille naisille jäähyväissuukot. Ensin hän alkoi kielaroida sitä vieressä istuvaa naista ja siirtyi seuraavan naisen luo. Siinä kohtaa katsoin, että nyt mä lähden tästä veke. Lähdin vessaan, koska en halunnut joutua kiusalliseen tilanteeseen, Manninen kertoo videolla, joka on julkaistu helmikuussa.

Ehdotti rakastajan roolia

Toinen tilanne tapahtui Mannisen mukaan arviolta vuonna 2000. Manninen oli juuri eronnut puolisostaan, joka oli häntä 15 vuotta vanhempi. Manninen muistelee kertoneensa erostaan Törhöselle koulun käytävällä.

– Kerroin, että olin eronnut, ja Lauri oli, että no niin, tuu hänen huoneeseen – että pitää puhua jostain asiasta. Joka tapauksessa lopputulos oli se, että me oltiin siellä Laurin huoneessa ja Lauri kertoo, että hän vois alkaa mun rakastajaksi. Spontaani reaktioni siinä kohtaa oli se, että aloin nauraa. Sanoin hänelle, että hei, mä oon just päässyt eroon 15 vuotta vanhemmasta äijästä, niin miksi ihmeessä vaihtaisin vieläkin vanhempaan mieheen, isäni ikäiseen mieheen. Lauri on kaksi vuotta vanhempi kuin mun oma faija, Manninen sanoo videolla.

Mannisen mukaan hän ei kokenut tulleensa kyseisessä tilanteessa seksuaalisesti häirityksi. 

– En kokenut sitä edes kiusallisena. Musta se oli vaan todella huvittavaa, koska kiitos vanhemmilleni, mulla on äärimmäisen huono auktoriteettiusko. Se, että joku on tietyssä asemassa, niin sillä asemalla ei oo painoarvoa mulle, Manninen sanoo.

Olisi pitänyt toimia toisin

Manninen kertoo lukeneensa muiden opiskelijoiden kertomuksia Törhösestä ja ajatelleensa nyt, että hänen olisi pitänyt toimia aikoinaan toisin.

– Miksi mä en nähnyt tätä valta-asemaa? 

Manninen miettii videolla, että kokee itsensä osittain syylliseksi siihen, että Törhösen käytökseen ei ole puututtu.

– Mä oon tosi pahoillani, pyydän anteeksi näiltä ihmisiltä, jotka ovat vuoden 2000 jälkeenkin joutuneet kärsimään siitä, miten hän on käyttänyt asemaansa väärin. Katson, että se on vähän munkin syytä. Ei täysin, mutta olisin voinut toimia toisin.

Me Naiset ei tavoittanut Lauri Törhöstä kommentoimaan Katri Mannisen kuvaamia tilanteita.

 

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...