Katri Manninen opiskeli TaiKissa samaan aikaan, kun Lauri Törhönen oli elokuvataiteen osaston johtajana. Kuvat: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen ja Seppo Solmela
Katri Manninen opiskeli TaiKissa samaan aikaan, kun Lauri Törhönen oli elokuvataiteen osaston johtajana. Kuvat: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen ja Seppo Solmela

Käsikirjoittaja Katri Manninen kertoo Youtube-videollaan omista kokemuksistaan Lauri Törhösen kanssa.

Käsikirjoittaja ja henkinen valmentaja Katri Manninen, 43, kertoo Youtube-kanavallaan, että on ollut todistamassa kahta tilannetta, jossa elokuvaohjaaja Lauri Törhönen, 70, on käyttäytynyt törkeästi. Manninen opiskeli Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla vuosina 1998–2005. Lauri Törhönen oli tuolloin TaiKin elokuvataiteen osaston johtaja. 

Ensimmäinen tilanne tapahtui Mannisen mukaan Kipsari-nimisessä baarissa. Paikalla oli opiskelijoita, Törhönen sekä muita koulun opettajia. He olivat viettämässä iltaa.

”Ensin hän alkoi kielaroida sitä vieressä istuvaa naista ja siirtyi seuraavan naisen luo.”

– Istuin niin kaukana Laurista kuin voi istua, pöydän toisessa päässä. Jossain vaiheessa hän nousi ylös ja sanoi, että nyt hän lähtee ja antaa kaikille naisille jäähyväissuukot. Ensin hän alkoi kielaroida sitä vieressä istuvaa naista ja siirtyi seuraavan naisen luo. Siinä kohtaa katsoin, että nyt mä lähden tästä veke. Lähdin vessaan, koska en halunnut joutua kiusalliseen tilanteeseen, Manninen kertoo videolla, joka on julkaistu helmikuussa.

Ehdotti rakastajan roolia

Toinen tilanne tapahtui Mannisen mukaan arviolta vuonna 2000. Manninen oli juuri eronnut puolisostaan, joka oli häntä 15 vuotta vanhempi. Manninen muistelee kertoneensa erostaan Törhöselle koulun käytävällä.

– Kerroin, että olin eronnut, ja Lauri oli, että no niin, tuu hänen huoneeseen – että pitää puhua jostain asiasta. Joka tapauksessa lopputulos oli se, että me oltiin siellä Laurin huoneessa ja Lauri kertoo, että hän vois alkaa mun rakastajaksi. Spontaani reaktioni siinä kohtaa oli se, että aloin nauraa. Sanoin hänelle, että hei, mä oon just päässyt eroon 15 vuotta vanhemmasta äijästä, niin miksi ihmeessä vaihtaisin vieläkin vanhempaan mieheen, isäni ikäiseen mieheen. Lauri on kaksi vuotta vanhempi kuin mun oma faija, Manninen sanoo videolla.

Mannisen mukaan hän ei kokenut tulleensa kyseisessä tilanteessa seksuaalisesti häirityksi. 

– En kokenut sitä edes kiusallisena. Musta se oli vaan todella huvittavaa, koska kiitos vanhemmilleni, mulla on äärimmäisen huono auktoriteettiusko. Se, että joku on tietyssä asemassa, niin sillä asemalla ei oo painoarvoa mulle, Manninen sanoo.

Olisi pitänyt toimia toisin

Manninen kertoo lukeneensa muiden opiskelijoiden kertomuksia Törhösestä ja ajatelleensa nyt, että hänen olisi pitänyt toimia aikoinaan toisin.

– Miksi mä en nähnyt tätä valta-asemaa? 

Manninen miettii videolla, että kokee itsensä osittain syylliseksi siihen, että Törhösen käytökseen ei ole puututtu.

– Mä oon tosi pahoillani, pyydän anteeksi näiltä ihmisiltä, jotka ovat vuoden 2000 jälkeenkin joutuneet kärsimään siitä, miten hän on käyttänyt asemaansa väärin. Katson, että se on vähän munkin syytä. Ei täysin, mutta olisin voinut toimia toisin.

Me Naiset ei tavoittanut Lauri Törhöstä kommentoimaan Katri Mannisen kuvaamia tilanteita.

 

Kiira Korven taitoluistelu-uraan mahtui useita romahduksia, jotka olivat raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. – Pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi, hän kertoo elämäkerrassaan.

Syksyllä 2015 Kiira Korpi puhkesi itkuun kertoessaan, että hänen kilpauransa taitoluistelijana on ohi. Motivaatiota jatkaa ei enää ollut.

– Nämä ovat ilon kyyneleitä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Takana oli kuitenkin vuosikausia raskaita vaiheita ja synkkä romahdus vuonna 2015. Kiira kertoo avoimesti uransa vaikeimmista hetkistä syyskuussa ilmestyvässä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava).

Lopettamista edelsivät penkin alle menneet Shanghain MM-kisat, joita Kiira kuvailee kirjassa katastrofiksi. Sen jälkeen hänen olonsa oli kuin loppuun puristetulla pesusienellä. Hän huomasi uupumisensa ja pahoinvointinsa vasta jälkikäteen.

”Shanghain epäonnistuminen sinkosi minut kuukausia kestäneeseen pyörteeseen, jossa jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni. MM-katastrofia seuranneet kuukaudet olivat aikaa, jolloin koin kuolevani ja toisaalta herääväni henkiin. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, jatkanko uraani vai en”, Kiira kertoo Jere Nurmisen kirjoittamassa kirjassa.

”Jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni.”

Jo ennen Shanghaita Kiira oli ollut romahtamispisteessä, mikä näkyi muun muassa niin, että hän purskahteli usein itkuun ilman mitään syytä. Taustalla oli raskaaksi muuttunut valmennussuhde ja useita loukkaantumisia, pahimpana akillesjännevamma, jonka kanssa Kiira kamppaili peräti pari vuotta.


Laihduttaminen kostautui

Kiira kertoo kirjassa, että taipumus suorittamiseen johti myös rankkaan laihduttamiseen, jonka Kiira aloitti keväällä 2007. Lihomisen pelossa hän söi jatkuvasti liian vähän, mutta ajatteli sen kuuluvan huippu-urheilijan terveelliseen elämään. Elimistö meni säästöliekille, ja Kiira alkoi kärsiä vatsavaivoista sekä palautumisongelmista. 

Nyt hän ajattelee, että laihduttaminen oli harjoittelun kannalta kohtalokasta, koska se romahdutti ponnistusvoiman.

”Surullisinta oli se, että testitulokset eivät enää koskaan palautuneet täysin samalle tasolle kuin esimerkiksi Torinossa 2006. Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan”, Kiira toteaa.

”Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan.”

Kiira arvelee kirjassa, että on lopettamispäätöksensä jälkeen muuttunut koko ajan myötätuntoisemmaksi itseään ja muita kohtaan.

”Voi olla, että nykyisellä elämänkokemuksellani en kokisi kilpailemista niin ahdistavaksi, mutta pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei huippu-urheilu itsessään ole synkkää, vaan synkkyys oli pääni sisällä.”

Tänä syksynä Kiira aloitti psykologian opinnot The New School -yliopistossa New Yorkissa. Sitä ennen Kiira asui miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa Milanossa. Pari meni naimisiin tänä keväänä, ja Kiirasta tuli Kiira Korpi-Borges.

Kiira ja Arthur avioituivat Italiassa Como-järvellä.

– New Yorkissa on koko ajan tekemistä ja siellä tulee olo, että voi saavuttaa mitä vain. Välillä vain istun puiston penkillä ja seuraan haltioituneena ihmisiä. Välillä on kiva päästä poiskin siitä hektisyydestä, Kiira kertoi Yhdysvaltoihin asettumisestaan joulukuussa 2016.

Uransa lopettamisen jälkeen Kiira on tehnyt myös taitoluistelunäytöksiä sekä ollut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Häntä on kuultu Ylellä urheilun asiantuntijana ja nähty TV5:n talviolympialaislähetyksissä.

Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie
Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie

Mika Häkkisen syntymäpäivillä esiintyivät muun muassa Virve Rosti, Samuli Edelmann ja Danny.

Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen juhli 50-vuotissyntymäpäiviä eilen Ravintola Sipulissa.

Hyväntuulinen sankari saapui paikalle vaimonsa Marketa Häkkisen, 40,  kanssa. Pariskunta vaihtoi punaisella matolla nopean suukon ja ihastuneita katseista.

Illan ohjelma ja vieraat olivat Mikalle yllätys.

– Näistä juhlista kuulin, mutta en osannut arvatakaan missä, milloin ja keitä henkilöitä tänne tulee, Häkkinen ehti kommentoida ottaessa vastaan kutsuvieraita.

Noin satapäisessä vierasjoukossa oli lukuisia Mikan ystäviä ja myös tuttuja kasvoja. Muun muassa ex-kiekkoilija Esa Tikkanen, ex-rallikuski Marcus Grönholm, Vanessa Kurri sekä Hanna-Maria Seppälä ja Anssi Hintsa saapuivat juhlimaan yhtä Suomen tunnetuinta urheilijaa.

Illan esityksistä vastasivat Samuli Edelmann, Virve Rosti ja Danny sekä Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Mika Häkkisen oikea syntymäpäivä on 28. syyskuuta.