Katri Manninen opiskeli TaiKissa samaan aikaan, kun Lauri Törhönen oli elokuvataiteen osaston johtajana. Kuvat: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen ja Seppo Solmela
Katri Manninen opiskeli TaiKissa samaan aikaan, kun Lauri Törhönen oli elokuvataiteen osaston johtajana. Kuvat: Sanoma-arkisto / Miisa Kaartinen ja Seppo Solmela

Käsikirjoittaja Katri Manninen kertoo Youtube-videollaan omista kokemuksistaan Lauri Törhösen kanssa.

Käsikirjoittaja ja henkinen valmentaja Katri Manninen, 43, kertoo Youtube-kanavallaan, että on ollut todistamassa kahta tilannetta, jossa elokuvaohjaaja Lauri Törhönen, 70, on käyttäytynyt törkeästi. Manninen opiskeli Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla vuosina 1998–2005. Lauri Törhönen oli tuolloin TaiKin elokuvataiteen osaston johtaja. 

Ensimmäinen tilanne tapahtui Mannisen mukaan Kipsari-nimisessä baarissa. Paikalla oli opiskelijoita, Törhönen sekä muita koulun opettajia. He olivat viettämässä iltaa.

”Ensin hän alkoi kielaroida sitä vieressä istuvaa naista ja siirtyi seuraavan naisen luo.”

– Istuin niin kaukana Laurista kuin voi istua, pöydän toisessa päässä. Jossain vaiheessa hän nousi ylös ja sanoi, että nyt hän lähtee ja antaa kaikille naisille jäähyväissuukot. Ensin hän alkoi kielaroida sitä vieressä istuvaa naista ja siirtyi seuraavan naisen luo. Siinä kohtaa katsoin, että nyt mä lähden tästä veke. Lähdin vessaan, koska en halunnut joutua kiusalliseen tilanteeseen, Manninen kertoo videolla, joka on julkaistu helmikuussa.

Ehdotti rakastajan roolia

Toinen tilanne tapahtui Mannisen mukaan arviolta vuonna 2000. Manninen oli juuri eronnut puolisostaan, joka oli häntä 15 vuotta vanhempi. Manninen muistelee kertoneensa erostaan Törhöselle koulun käytävällä.

– Kerroin, että olin eronnut, ja Lauri oli, että no niin, tuu hänen huoneeseen – että pitää puhua jostain asiasta. Joka tapauksessa lopputulos oli se, että me oltiin siellä Laurin huoneessa ja Lauri kertoo, että hän vois alkaa mun rakastajaksi. Spontaani reaktioni siinä kohtaa oli se, että aloin nauraa. Sanoin hänelle, että hei, mä oon just päässyt eroon 15 vuotta vanhemmasta äijästä, niin miksi ihmeessä vaihtaisin vieläkin vanhempaan mieheen, isäni ikäiseen mieheen. Lauri on kaksi vuotta vanhempi kuin mun oma faija, Manninen sanoo videolla.

Mannisen mukaan hän ei kokenut tulleensa kyseisessä tilanteessa seksuaalisesti häirityksi. 

– En kokenut sitä edes kiusallisena. Musta se oli vaan todella huvittavaa, koska kiitos vanhemmilleni, mulla on äärimmäisen huono auktoriteettiusko. Se, että joku on tietyssä asemassa, niin sillä asemalla ei oo painoarvoa mulle, Manninen sanoo.

Olisi pitänyt toimia toisin

Manninen kertoo lukeneensa muiden opiskelijoiden kertomuksia Törhösestä ja ajatelleensa nyt, että hänen olisi pitänyt toimia aikoinaan toisin.

– Miksi mä en nähnyt tätä valta-asemaa? 

Manninen miettii videolla, että kokee itsensä osittain syylliseksi siihen, että Törhösen käytökseen ei ole puututtu.

– Mä oon tosi pahoillani, pyydän anteeksi näiltä ihmisiltä, jotka ovat vuoden 2000 jälkeenkin joutuneet kärsimään siitä, miten hän on käyttänyt asemaansa väärin. Katson, että se on vähän munkin syytä. Ei täysin, mutta olisin voinut toimia toisin.

Me Naiset ei tavoittanut Lauri Törhöstä kommentoimaan Katri Mannisen kuvaamia tilanteita.

 

Me Naisten juhannusheilavisassa selvitetään, millaista lempeä sinä kaipaat juhannusöihin.

Se on täällä taas – rakkauden kesä ja keskikesän juhla nimittäin! Satoi tai paistoi, jokainen meistä kaipaa lämpöä juhannukseen. Ja tästä lämmöstä huolen pitää tietenkin juhannusheila! 

Kenet sinä valitset völjyyn jussina – tulisen vai varman?

Tee Me Naisten kumman kaa -testi, ja selvitä mitä makusi kertoo sinusta rakastajana. Valitsimme heilakandidaateiksi Suomen viihdemaailman kutkuttavimmat hahmot ja elostelijat.Olet luonteeltasi seksihurjastelija

 

Mitä rakkauteen ja seksiin tulee, nautit hypystä tuntemattomaan. Olet tulinen rakastaja, ja kaipaat samaa juhannusheilaltasi. Vanhaa seksikeisaria Mikko Alataloa siteeraten, roppasi kaipaa romantiikkaa ja sielusi seksiä. Janoat jännitystä ja vaaraa, mutta varo ettet satuta itseäsi tulisia rakastajia etsiessä.


Ymmärrät hyvän päälle

 

Tahdot varman ja tyydyttävän juhannussutinan. Luotat hyväksi todettuun, etkä helposti vaihda – mitäpä sitä suotta pettymään, kun voi saada priimaa. Arttu Wiskarimaiset nallekarhut ja Paula Koivuniemen kaltaiset varmat romantikot pitävät sinut lämpimänä viileät juhannusyöt. Makusi on aikuinen.


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?

 

Tilaajille
Uusi pääjohtaja joutui heti kovaan paikkaan, kun baletin johtaja Kenneth Greveä syytettin epäasiallisesta käytöksestä. ”Pelastukseni luultavasti oli, että nukun aina yöni hyvin. Mottoni on, että vaikeat asiat on nostettava heti pöydälle”, Gita Kadambi kertoo. Kuva: Liisa Valonen
Uusi pääjohtaja joutui heti kovaan paikkaan, kun baletin johtaja Kenneth Greveä syytettin epäasiallisesta käytöksestä. ”Pelastukseni luultavasti oli, että nukun aina yöni hyvin. Mottoni on, että vaikeat asiat on nostettava heti pöydälle”, Gita Kadambi kertoo. Kuva: Liisa Valonen

Oopperan pääjohtaja Gita Kadambi on kahden kulttuurin kasvatti.  – Koin Intian satumaana. Myöhemmin tajusin, etten sopeutuisi intialaiseen arkeen.

Pääjohtaja Gita Kadambia, 46, on pyydetty kahdesti töihin Suomen Kansallisoopperaan ja -balettiin, ja molemmilla kerroilla hän on suostunut.

Yhden kerran hän olisi itse halunnut taloon, mutta silloin ovet eivät hänelle auenneet. Pakeista on aikaa noin 35 vuotta.

– ...