Erätulilla-ohjelman juontaja Mikko "Peltsi" Peltonen on kova kalastaja ja kala-aktivisti. – Suomalaiset kalastusasiat ovat aika perseellään. Kaloilla menee huonosti. Toinen tunnettu kala-aktivisti, näyttelijä Jasper Pääkkönen on sanonut hyvin: uhanalaisen perhosen tappamisesta saa tuhansien eurojen sakot, uhanalaisen kalan tappamisesta kalakeiton, Peltsi harmittelee. Kuva: Ari Suominen
Erätulilla-ohjelman juontaja Mikko "Peltsi" Peltonen on kova kalastaja ja kala-aktivisti. – Suomalaiset kalastusasiat ovat aika perseellään. Kaloilla menee huonosti. Toinen tunnettu kala-aktivisti, näyttelijä Jasper Pääkkönen on sanonut hyvin: uhanalaisen perhosen tappamisesta saa tuhansien eurojen sakot, uhanalaisen kalan tappamisesta kalakeiton, Peltsi harmittelee. Kuva: Ari Suominen

Mikko "Peltsi" Peltola lopetti radiotyöt viisi vuotta sitten, mutta palasi kesällä tunniksi ääniaalloille entisen parinsa Juuso Myllyrinteen kanssa. Kultavuosiin Juuson kanssa liittyy Peltsin mukaan monta mahtavaa tarinaa.

Legendaarinen radioääni Mikko "Peltsi" Peltola, 40, nähtiin eilen Nenäpäivän juontajana. Peltsi on ollut Ylen varainkeruukampanjassa mukana alusta alkaen, vuodesta 2007. Kesällä hän palasi viiden vuoden radiohiljaisuuden jälkeen tunniksi yhteen entisen juontajaparinsa Juuso Myllyrinteen, 35, kanssa.

Yle Puheen Juuso ja Peltsi – kerran vielä yhdessä -lähetyksessä miehet puhuivat erilaisista elämistään: Peltsi on kahden lapsen isä ja innokas kala- ja erämies, Juuso taas asuu New Yorkissa ja tekee töitä suuren mainostoimiston pomona.

– Oli kiva tehdä viime kesänä yksi tunti Juuson kanssa, Peltsi sanoi Me Naisille ennen Tampereella järjestetyn viisituntisen Nenäpäivän show'n alkua.

Radiovuosiin mahtuu monta mahtavaa tarinaa, joista Peltsille tulee ensimmäisenä mieleen Miss Skandinavia -kilpailut Vanajan linnassa.

– Olimme menossa Juuson ja Juha Lahden kanssa katsomaan Miss Skandinavia -kilpailuita Vanajan linnaan. Kukaan ei ollut kertonut meille, että luovuttaisimme palkinnon lehdistön ihannetytölle, vaan kuvittelimme menevämme paikalle yleisöksi. Kilpailu oli viikonloppuna, ja olimme aika päissämme jo, kun menimme paikalle. Se meni aikamoiseksi sekoiluksi. Maanantaina iltapäivälehdissä kirjoitettiin, että varastimme show'n, mutta emme suunnitelleet sitä, hän naureskelee.

Jouluna Peltsiä kuullaan taas radiossa. Mistään suuresta paluusta ei kuitenkaan ole kyse.

– Ne olivat mahtavia aikoja, jotka olivat mediaurani kannalta tärkeitä ja kullanarvoisia. Ilman muuta kaipaan niitä, mutta se oli silloin, hän toteaa.

Nenäpäivän lisäksi Peltsi on tullut viime vuosina tutuksi ohjelmista Erätulilla ja Peltsin Lappi.

Lue myös:

Entinen tv-toimittaja Juuso Myllyrinne: Vaimoni häpeää minua

Tästä syystä radiojuontaja Jaajo Linnonmaa muutti etunimensä

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.