Mikko Leppilammen ja Rosa Meriläisen koulu-ura oli katketa potkuihin. Opettajien mukaan heistä ei pitänyt tulla mitään, mutta tulikin vaikka mitä.

Kuvat Jouni Harala

Mikko Leppilampi, 32:

”Olin 13-vuotias, kun äitini sanoi, että minusta tulisi aikuisena esiintyvä taiteilija. Pidin ajatusta höhlänä, minustahan oli tulossa ammattijääkiekkoilija.

Jääkiekko piti melko hyvin kaidalla polulla, sillä treenaaminen oli rankkaa ja vei ison osan vapaa-ajasta. Yläasteella kuitenkin ajauduin yläluokkalaisten seuraan, ja tuntien sijaan minut saattoi löytää kaljakassin kanssa Kalastajatorpan rannasta. Minua kiinnostivat vain kaverit ja kiekko. Tilanteen vakavuus valkeni vasta, kun opinto-ohjaaja piti äidille tiukan puheen: minulla ei ollut tulevaisuutta Munkkiniemen kouluissa ja kannatti miettiä vaihtoehtoja lukion tilalle.

Kompurointi oli tärkeää oman identiteetin löytymiselle. Kaveripiirin houkutukset olivat suuret, mutta samalla halusin olla vanhempieni luottamuksen arvoinen. Tyriminen alkoi tympiä. Päätin näyttää, että otin palautteen tosissani. Vaihdoin Etu-Töölön yhteislyseoon ja onnistuin vuodessa
korottamaan arvosanani niin, että pääsin Munkkiniemen lukioon.

Omat vahvuudet tutuiksi

Lukion toiselta lähdin vaihto-oppilaaksi Kanadaan pelaamaan kiekkoa ja opiskelemaan kieliä. Tiukassa sisäoppilaitoksessa kuljettiin koulupuvuissa ja noudatettiin hiljaisuusaikoja. Aamukirkosta myöhästyminen tiesi juoksulenkkejä kampuksen ympäri, ja väärästä kravattisolmusta rapsahti lisää.

Olin pommiin nukkuja ja taivaanrannanmaalari, joka oli jo Suomessa itsenäistynyt. Luulin voivani istua takapulpetissa ja pelata vähän lätkää. Sen sijaan jouduin erityistarkkailuun, sillä olin pulassa opintojen kanssa.

Kampuksella arvostettiin fiksuutta ja vaalittiin taiteellista ja urheilullista lahjakkuutta. Aloin ensimmäisen kerran tunnistaa omia vahvuuksiani: viihdyin kuorossa ja nautin draamatunneista. Pääsin musikaaleihin ja sain isoja rooleja, joita ei nyt pilkattukaan vaan lahjakkuuttani arvostettiin. Oli siistiä olla muutakin kuin lätkäjätkä.

Kun kaverit yllyttivät Teatterikorkean pääsykokeisiin, pidin ajatusta älyttömänä. Lopulta uteliaisuus voitti. Kokeissa olin rento ja innoissani, koska en osannut odottaa mitään. Raati näki varmasti, etten ollut perillä asiasta, mutta ehkä he näkivät myös lahjani, koska pääsin kouluun.

Tieni näyttelijäksi ei ollut helpoin mutta ainakin persoonallinen. Se on myös opettanut tervettä pelottomuutta: ei ole kuolemaksi, jos jokin juttu ei toimi. Totta kai olisin halunnut olla poikkeuslahjakkuus jääkiekossa, mutta enpä ollut. Vahvuuteni löytyivät muualta. Piti vain seurata omia viettejään.”

 

Mikko Leppilampi

  • 22.9.1978 Pälkäneellä syntynyt näyttelijä, muusikko ja juontaja. Asuu Helsingissä. Tytär Lilia on viisivuotias. Kiertää Zest-nuorisotyöprojektin mukana puhumassa yläasteikäisille.
  • Tunnetaan mm. elokuvista Helmiä ja sikoja, Keisarikunta ja Vares (2011). Seuraava ensi-ilta Italian Key. Filmaa J-P Siilin kostowesterniä Härmä.

Rosa Meriläinen, 35:

”Minua on aina kutsuttu vilkkaaksi, ja kouluikään asti se oli positiivinen ominaisuus. Koulussa kuitenkin valkeni, että murrosikää lähestyessä vilkkaudesta häviää suloisuus ja lapsesta tulee vain ärsyttävä.

Aloitin koulun innokkaana enkä osannut pitää itseäni häirikkönä. Aktiivisuuteni oli kuitenkin sitä luokkaa, etten jaksanut odottaa puheenvuoroja viittaamalla. Olin reipas väliinhuutelija – samaa ominaisuutta harjoitin myöhemmin politiikassa.

Mielsin opettajat vastapuolen pelaajiksi. En muista, että kukaan heistä olisi erityisesti tykännyt minusta enkä sitä toivonutkaan. Murrosiän kynnyksellä periaatteeni oli, ettei käytösnumero saanut olla kiitettävä. Se kävi välillä seiskassakin.

Kympit tiukassa

Olin myös kunnianhimoinen ja pidin huolen, että muut numerot olivat aina ysiä ja kymppiä. Kun kerran osallistuin ranskankokeeseen kännissä, jouduin lunttaamaan naapurilta ja sain häpeäkseni seiskan. Tajusin, että se oli tyhmä veto.

Minun kymppini olivat tiukemmassa kuin kilttien oppilaiden. Kun vässykät saivat todistukseen kokeidensa mukaisen numeron, minun piti saada kymppejä yltääkseni ysiin todistuksessa. Koin, että passiivisuudesta palkittiin.

En pelkää ärsyttää tai olla silmätikkuna ja saan suuni auki joka tilanteessa. Monessa asiassa menestymisen ehto on, ettei kaikkia tarvitse miellyttää. Se pätee varsinkin politiikassa. Näyttämisenhalu ei ole koskaan motivoinut minua, mutta kun pääsin kansanedustajaksi, ajattelin hetken ylä­asteaikoja ähäkuttimielellä.

En ole tittelin- tai rahankipeä enkä voi leveillä johtaja-asemalla tai -palkalla. Pidän silti itseäni menestyneenä, sillä olen saanut kaiken, mitä olen keksinyt haluta.”

Rosa Meriläinen

  • 31.12.1975 Tampereella syntynyt kirjailija ja kolumnisti. Vihreiden kansanedustaja 2003–2007, Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen 2000–2008. Työskennellyt politiikan tutkijana.
  • Avoliitossa Simo Frangénin kanssa, perheeseen kuuluu viisivuotias poika Frans.
  • Äiti näyttelijä Anneli Ranta-Meriläinen, myös Rosa näytteli lapsena.

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille. Kello kahdeksalta hän on aloittanut kolmen vartin treenit valmentajansa kanssa. Tänään kaksikko kävi läpi lähestyvien SM-kisojen ratoja.

Jaana kelaa pyörätuolillaan keittiöön. Henkilökohtaiset avustajat Linda ja Tiia käyvät pöydän ääressä läpi lähiviikkojen aikataulua. Rekkakuskina ja maanviljelijänä työskentelevä kihlattu Teppo tulee tervehtimään.

– Kodissamme on päivisin vilskettä. Ihmisiä tulee ja menee, ovet ovat jatkuvasti auki, Jaana sanoo ja kaataa kahvia Muumi-mukeihin.

Jaana aloitti ratsastamisen kuusivuotiaana, kun hänen isänsä hankki perheeseen ensimmäisen ravihevosen. Jaana kokeili muitakin lajeja, kuten laskettelua, mutta hevosissa oli taikaa, jota ei löytynyt muualta.

– Kun ymmärsin, että pystyn hallitsemaan isoa eläintä ja toimimaan sen kanssa yhteistyössä, en halunnut tehdä muuta, Jaana kertoo.

”Jälkeenpäin ajatellen tein liikaa. Minut oli pakko pysäyttää.”

Parikymppisenä Jaanan elämä rakentui ratsastamisen ympärille. Hän kilpaili kansallisella tasolla este- ja kenttäratsastuksessa sekä aluetasolla kouluratsastuksessa. Lisäksi hän osti ja möi hevosia sekä pyöritti ravintolaa.

– Jälkeenpäin ajatellen tein liikaa. Minut oli pakko pysäyttää.

Sitten hän alkaa kertoa onnettomuudesta, joka muutti hänen elämänsä.

Elämä muuttui sekunneissa

Kun Jaana heräsi syyskuisena sunnuntaiaamuna neljätoista vuotta sitten, hänen olonsa oli kummallinen. Heti silmänsä avattuaan hän ajatteli, että jäisi mieluiten kotiin.

Jaanalla ja hänen silloisella puolisollaan oli ollut kinaa. Lisäksi nuorempi poika toivoi, että äiti ei lähtisi kotoa Valkealasta Haminaan esteratsastuksen aluemestaruuskilpailuihin. Poika pelkäsi, että äidille kävisi jotain.

– Minun oli kuitenkin pakko mennä, koska kisat olivat tärkeät.

Yleensä Jaanan puoliso ajoi, mutta tällä kertaa Jaana lähti yksin. Kyydissä oli viisi hevosta ja neljä tallityttöä.

Hiekkatie kisapaikalle oli kuoppainen ja huonokuntoinen. Kun Jaana pääsi pihaan, hän kysyi järjestyksenvalvojalta, minne parkkeeraa. Valvoja neuvoi ajamaan loivaan, kallioiseen ylämäkeen kisapaikan laitamille.

Kun Jaana oli melkein perillä, autosta kuului pamaus. Jaana veti käsijarrun päälle ja meni katsomaan, mitä tapahtui. Auton perästä vuoti öljyä.

– Mietin, uskallanko avata laskeutumissiltaa nähdäkseni, ovatko hevoset kunnossa.

Kun lastaussilta toimii, se aukeaa hydrauliikan turvin. Jaana ei kuitenkaan tiennyt, että autosta kuulunut pamaus oli rikkonut hydrauliikkaletkun.

Jaana hyppäsi auton takapuskurille ja veti lastaussillan ketjusta. Muutamassa sekunnissa hän ymmärsi, että 500 kiloa painava lastaussilta ei aukeakaan hitaasti, vaan tulee hänen päälleen.

– Ehdin ottaa askeleen ja kääntyä. Sen jälkeen lastaussilta katkaisi selkärankani.

Katkeruudesta valoon

Onnettomuuden jälkeen Jaana asui sairaaloissa ja kuntoutuskeskuksessa lähes vuoden. Ajatukset kiersivät kehää. Jaana oli katkera ja mietti, miksi juuri hänelle kävi näin.

Kuntoutuskeskuksessa Jaana ryhtyi keräämään pilleripurkkiin unilääkkeitä. Kun omahoitaja löysi kätkön muutaman viikon jälkeen, Jaana alkoi tavata psykologia. Hänen kanssaan keskustellessaan Jaana ymmärsi, että ei tahtonut kuolla.

– Kun näin poikani ensimmäisen kerran itsemurha-ajatusteni jälkeen, tajusin myös, että en voisi koskaan aiheuttaa heille niin suurta surua. Päätin selvitä.

Kun Jaana pääsi kotiin, edessä oli vielä muutoksia. Silloinen puoliso ei ymmärtänyt, että Jaana tarvitsi henkilökohtaisen avustajan. Jaana eli täysin miehensä, appivanhempiensa ja äitinsä avun varassa.

Vaikka Jaana ei aluksi päässyt edes vessaan yksin, hän alkoi nähdä tilanteessaan myös valoa. Hän alkoi miettiä, miksi oli aina kiirehtinyt elämänsä läpi.

– Ennen onnettomuuttani en lukenut lapsilleni muutamaan vuoteen edes iltasatua. Olin jatkuvasti stressaantunut ja painoin vain 44 kiloa.

”Onnettomuus sai minut ottamaan elämäni omiin käsiini. ”

Jaana ryhtyi kyseenalaistamaan myös liittoaan, jossa oli ollut jo pitkään ongelmia. Tunteina vuorottelivat viha ja rakkaus. Jaana tunsi olevansa kuin teini, joka etsi paikkaansa. Kolme vuotta onnettomuuden jälkeen pari erosi.

– Onnettomuus sai minut ottamaan elämäni omiin käsiini. Aloin toden teolla miettiä, mitä haluan ja tarvitsen.

Välit poikiin lähentyivät. Jaana oli pitkään ylihuolehtivainen ja pelkäsi, että pojat joutuisivat esimerkiksi kolariin. Hän ajoi auton käsihallintalaitekortin, jotta saattoi kuljettaa lapsiaan kouluun ja harrastuksiin. Kun Jaana uskalsi lopulta päästää poikansa myös muiden kyytiin, kaikki iloitsivat.

– Olin pitkään varovainen, koska tiesin, että elämä on arvaamatonta ja voi muuttua sekunneissa.

Kun kihlattu Teppo Harju on kotona, hän nostaa Jaanan Legolaksen selkään. Muulloin saman tekevät Linda ja Tiia.
Kun kihlattu Teppo Harju on kotona, hän nostaa Jaanan Legolaksen selkään. Muulloin saman tekevät Linda ja Tiia.

Pehmeämpi ratsastaja

Ratsaille Jaana halusi nousta takaisin mahdollisimman pian.

– Koska en käynyt enää töissä, tavoitteet oli asetettava toisaalle. Olen aina tykännyt haastaa itseäni ja näyttää, että pystyn. Olen jääräpää.

Näin Jaana ajatteli ensimmäisen kerran jo silloin, kun hän heräsi kahdentoista tunnin leikkauksen jälkeen Töölön sairaalassa. Kun lääkäri saapui katsomaan potilastaan, hän sanoi, että Jaana ei kävele enää koskaan.

– Itkin hetken ja sitten totesin, että alan treenata paralympialaisiin. Tämä oli selviytymiskeinoni. Minun oli pakko lohduttaa itseäni jotenkin.

Jaanan isoveli totesi myöhemmin, että keneltäkään muulta ei voinut odottaa samanlaista kommenttia. Ensin Jaana alkoi ratsastaa terapiahevosella kuntoutuskeskuksen lähellä olevalla tallilla. Hevonen oli rauhallinen ja leveäselkäinen suomenhevonen, jonka kanssa Jaana opetteli tuntemaan vartalonsa uudestaan.

– Ymmärsin, että hevosen käsittelemiseen riittää joskus kaksi sormea. Onnettomuus teki minusta ratsastajana entistä pehmeämmän.

Kuusi vuotta sitten Jaana kisasi Lontoon paralympialaisissa. Hän sijoittui vapaaohjelmassa seitsemänneksi.

Odotukset Rion paralympialaisista 2016 olivat korkealla, mutta juuri kisojen alla Jaana horjahti uuden hevosensa selästä ja sai välilevynpullistuman. Kisat jäivät väliin, sillä lääkäri kielsi ratsastamisen puoleksi vuodeksi.

Uusi usko rakkauteen

Neljä vuotta sitten Jaana kohtasi Tepon. Vuosi aiemmin hän oli todennut ystävälleen, että nyt riitti. Vaikka Jaanalla oli vuosien varrella mukavia kumppaneita, tärkeimpiä olivat hevoset ja lapset. Hän päätti omistaa kaiken aikansa ratsastamiselle ja äitiydelle.

Kesällä Jaana lähti silloisen avustajansa kanssa Tallinnan-risteilylle. Kun naiset pääsivät takaisin Elimäelle, he päättivät jatkaa hauskanpitoa paikallisessa ravintolassa. Avustaja soitti ystävälleen, joka sanoi liittyvänsä seuraan erään Tepon kanssa.

Kun Jaana näki Tepon, hän ajatteli, että onpa charmikas ja pitkä mies. Illan aikana Jaana ja Teppo juttelivat ammateistaan ja harrastuksistaan. Seuraavana päivänä Teppo tuli käymään. Ja jäi.

– Tämän jälkeen olemme olleet erossa ainoastaan kisa- ja työmatkojen vuoksi. Kihloihin menimme vuoden seurustelun jälkeen, Jaana kertoo.

”Päätimme, että olemme yhdessä ja kestämme kaiken. ”

Jaana sanoo olevansa Tepolle paljosta kiitollinen. Teppo opetti hänet taas luottamaan ja uskomaan rakkauteen. Pari ei ole kertaakaan riidellyt tai korottanut toisilleen edes ääntään.

– Päätimme, että olemme yhdessä ja kestämme kaiken. Olen edelleen umpirakastunut, Jaana sanoo.

Sisukkaana syntynyt

Jaana uskoo syntyneensä sisukkaana. Esimerkkiä hän sai myös edesmenneeltä isältään.

– Hän aloitti yrittäjänä nollasta ja vaati meiltä kakaroilta paljon. Ehkä asenteeni on osaltaan kasvatuksen tulosta. Kun jotain sattuu, käyn asian läpi ja siirryn eteenpäin.

Yksi selviytymiskeino on ollut myös avoimuus. Jaana kertoo tarinaansa, koska haluaa auttaa. Viimeksi toissa viikolla hän sai kirjeen parikymppiseltä naiselta, joka oli halvaantunut tiputtuaan hevosen selästä.

Jaana kokee, että onnettomuus teki hänestä huolettomamman. Hän on tosin, ainakin poikiensa mielestä, edelleen ylihuolehtivainen vanhempi, mutta itseensä ja tekemisiinsä hän suhtautuu rennosti.

Muutama vuosi sitten Jaana esimerkiksi selvitti, missä voisi hypätä benji-hypyn. Lääkäri kuitenkin kielsi aikeet. Eräänä kesänä Jaana päätti puolestaan kelata pyörätuolillaan 380 kilometrin matkan Tuurin kyläkauppaan. Näin hän myös teki.

– Olen käynyt rajalla, joten otan jokaisen päivän kuin se olisi viimeiseni. Haluan toteuttaa haaveitani ja olla ratsastamisessa maailman paras.

Puoli vuotta sitten Olga ja Tuukka Temonen ottivat Jaanaan yhteyttä ja kertoivat, että olisivat kiinnostuneita tekemään Jaanasta fiktiivisen elokuvan. Muutaman kuukauden ehdotusta pohdittuaan Jaana vastasi kyllä.

– Ensireaktioni oli, että minusta, miksi? Halusin miettiä, jaanko tarinaani. Olin otettu ja ihmeissäni.

Kuvaukset alkavat ensi kesänä. Elokuvateattereissa lopputulos nähdään syksyllä 2020.

Arvot uusiksi

Ennen onnettomuuttaan Jaana koki, että tärkeintä elämässä olivat bisnes ja raha. Hevosten hoitaminen tapahtui liukuhihnalta ja oli rutiinia. Nyt tilanne on toinen.

– Kun kelaan aamuisin tallille, olen onnellinen ja läsnä. Se tekee kiitolliseksi.

Poikien ollessa teini-ikäisiä Jaana pelkäsi, mitä lapset ajattelevat vammautuneesta äidistään. Huoli oli turha: pojat olivat ylpeitä. Nuorempana he kertoivat usein kavereilleen, että äiti pystyy mihin vain.

Ja hevosista Jaana on saanut aina voimaa.

– Ne ovat ihania ja voimakkaita lohduttajia. Kuin perheenjäseniä. Ihan hyvin tässä lopulta kävi.

Jaana Kivimäki

  • 44-vuotias kilparatsastaja.
  • Asuu Ratulan kylässä Elimäellä.
  • Perhe avopuoliso Teppo ja kaksi täysi-ikäistä poikaa edellisestä liitosta. Talouteen kuuluu myös kolme kissaa ja kaksi hevosta.

”Soulin kuningatar” Aretha Franklin oli menehtyessään 76–vuotias.

Yhdysvaltalainen soul-, r'n'b- ja gospel-laulaja Aretha Franklin on kuollut. Franklin oli menehtyessään 76-vuotias.

Asiasta on uutisoinut muiden muassa Associated Press, jolle Franklinin tiedottaja on vahvistanut laulajan menehtymisen.

Franklin menehtyi aikaisin aamulla kotonaan tänään torstaina 16. elokuuta. Virallinen kuolinsyy on haimasyöpä, jotta Franklin sairasti tiettävästi useamman vuoden ajan. 

– Emme löydä sopivia sanoja ilmaisemaan sydämissämme olevaa kipua. Olemme menettäneet perheemme matriarkan ja kallion, Franklinin perhe kommentoi tiedotteessaan.

– Olemme tunteneet rakkautenne Arethaa kohtaan. Meitä lohduttaa tieto siitä, että hänen perintönsä jää elämään.

People kertoo, että Franklinin kunto heikkeni viime päivien aikana äkillisesti, ja hän menehtyi nopeasti.

– Aretha oli ollut sairas jo pitkään. Hän ei halunnut ihmisten tietävän asiasta eikä siksi tehnyt siitä julkista, Franklinin pitkäaikainen ystävä kertoo Peoplen artikkelissa.

Frankliniä pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä soullaulajista. Hänen suosionsa huippu ajoittui 1960–70-lukujen vaihteeseen. Franklinin tunnetuimpia kappaleita ovat esimerkiksi I Never Loved a Man (The Way I Love You),Think ja I Say a Little Prayer.

Franklin muistetaan myös vuoden 1980 elokuvasta The Blues Brothers.