Kuva Milka Alanen
Kuva Milka Alanen

Toisen runokokoelmansa julkaissut Miki Liukkonen sai äidinkielestä kutosia.

Miten päädyit runoilijaksi?
Tykkäsin kirjoittaa jo nuorena. Yläasteella äikän numerot olivat kutosta tai seiskaa, koska en jaksanut opiskella kirjallisuutta ja kielioppia. Toisaalta ainekirjoitus oli helpointa, mitä voi olla.

Kun kuulin J. H. Erkon runokilpailusta, ajattelin, että kaikkea pitää kokeilla. Ennen sitä en tiennyt, osaanko oikeasti kirjoittaa.

Uudessa kokoelmassasi kirjoitat äitisi kuolemasta. Miten äidin menettäminen neljä vuotta sitten on vaikuttanut elämääsi?
Aiemmin häpeilin, että kirjoitan. Äidin kuoleman jälkeen ajattelin, että ihan sama. Pitää tehdä sitä, mikä kiinnostaa. Kirjoittaminen lähti kunnolla käyntiin sen jälkeen. Aloin kirjoittaa suoremmin ja väkevämmin. Aikuistuin nopeasti, nuoruus loppui siihen.

Kahden runokirjan jälkeen kirjoitat nyt romaania. Miksi?
Kirjoitin molemmat runokokoelmani lukiossa. Kun kirjoittaa runoja, kaiken pitää tuntua vahvasti sisällä. Runous sopii siksi tosi hyvin nuorelle. Nyt en elä enää pelkästään tunteella. Olen kirjoittanut romaania vuoden, ja se valmistuu ehkä ensi kuussa. 

Mistä romaani kertoo?
Sitä on vaikea kuvailla. Keltaisesta väristä, kahdesta sukupolvesta. Olen innostunut Haruki Murakamista ja maagisesta realismista. 

Suomessa tehdään paljon realistisia romaaneja, sellaisia yksinhuoltajaäitijuttuja. Väritöntä ja totista. 

Idoleitani ovat Murakamin lisäksi Michel HouellebecqDavid Lynch ja Quentin Tarantino eli muitakin kuin kirjailijoita.

Olet kertonut kirjoittavasi seisaaltaan. Mitä ihmettä?
Kirjoitin seisten – niin sanotusti maalaamalla – edellistä romaaniani, jota ei ollut tarkoituskaan julkaista. Sanotaan, että esikoisromaania tehdessä on liian suuri hinku kirjoittaa itsestään, joten halusin kirjoittaa sen tarpeen ensin ulos. Kirjoittaessa tuntuu, että joku minua älykkäämpi sanelee tekstiä. 

Sinulla on myös bändi. Millaista musiikkia teet?
Sävellän kokeellista musiikkia mutta en kuitenkaan mitään sekoilua. Jos jotain ei voi sanoa kirjoittamalla, voi tehdä musiikkia tai kuvataidetta. Ne täydentävät toisiaan.

Voisitko tehdä niin sanottuja oikeita töitä?
Kahdeksasta neljään -maailma on minulle täysin vieras. Kaksi siskoani ovat molemmat oikeissa töissä, minä olen siinä mielessä suvun musta lammas. Sukuni on kotoisin Ylitorniolta ja ihan maalaisia. En ymmärrä, miten minusta tuli tällainen.

Piirittävätkö naiset nuorta runoilijaa?
No ehkä ne vähän piirittävät. Mutta ei olisi pahitteeksi, vaikka piirittäisivät enemmänkin.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.