"On ollut aikoja, etten ole nähnyt kuin pimeää, mutta toivosta en ole ikinä luopunut – enkä luovu", Mikael Jämsänen sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
"On ollut aikoja, etten ole nähnyt kuin pimeää, mutta toivosta en ole ikinä luopunut – enkä luovu", Mikael Jämsänen sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Entinen liigakiekkoilija Mikael Jämsänen viettää sunnuntaina isänpäivää ilman tytärtään, jota hän ei ole saanut tavata kuuteen ja puoleen vuoteen. Mikaelin vuosien oikeustaistelu päättyi hiljattain suruun, mutta hän ei ole luopunut toivosta.

Huhtikuun 1. päivä vuonna 2009. Se on päivä, jolloin Mikael Jämsänen, 38, näki tyttärensä viimeksi.

Sunnuntaina hän viettää kuudennen isänpäivänsä ilman tytärtään.

– Isänpäivän viettäminen saa aikaan ristiriitaisia tunteita, Mikael sanoo.

– Minusta on hienoa, että isänpäivää vietetään. Mutta itsellä on paha olla siitä, etten saa nähdä tytärtäni enkä antaa sitä läheisyyttä ja turvaa hänelle, mitä haluaisin antaa. Se riipaisee niin syvältä, ettei sitä osaa edes selittää.

Ei oikeutta dna-testiin

Mikaelin unelma omasta perheestä toteutui tammikuussa 2009, kun hän sai avopuolisonsa kanssa tyttären. Mikaelin avovaimo oli tuolloin virallisesti naimisissa toisen miehen kanssa, mutta avioero oli jo vireillä. Mikael oli alusta asti mukana neuvolakäynneillä, perhevalmennuksessa ja synnytyksessä. Hän piti isyysloman ja vietti tiiviisti vauvan kanssa muutaman ensimmäisen kuukauden.

Sitten Mikaelin ja lapsen äidin suhde päättyi yllättäen ja nainen palasi aviomiehensä luokse.

Sen jälkeen Mikael on taistellut isyytensä tunnustamisen puolesta. Ongelma on se, että vuonna 1975 säädetty isyyslaki olettaa, että lapsen isä on automaattisesti aviopuoliso. Mikaelilla ei siis ole mitään juridisia oikeuksia lapseensa. Aviomiehen isyyden voi kumota vain lapsen äiti, aviomies tai lapsi täytettyään 15 vuotta. Mikael on halunnut todistaa isyytensä dna-testeillä, mutta se ei ole onnistunut, koska tytön äiti ei ole tähän suostunut.

Mikael noin kuukauden ikäisen tyttärensä kanssa vuonna 2009. Kuva: Mikaelin kotialbumi

Viiden vuoden oikeustaistelu

Mikael haki oikeutta isyyden tunnustamiseksi eri oikeusasteissa viisi vuotta. Hän kävi oikeusjärjestelmän läpi kahteen kertaan. Syyskuussa hän sai korkeimman oikeuden päätöksen, josta ei voi enää valittaa. Käytännössä Mikael ei voi tehdä enää mitään isyytensä tunnustamiseksi, ellei äiti muuta mieltään.

– On järjetöntä, että korkein oikeus ei edes käsitellyt ydinasiaa eli isyyden tunnustamisesta. Koko oikeusjärjestelmässä on myös jotain vikaa, kun tähän kului viisi vuotta. Lapsiin liittyvät asiathan tulisi oikeuden mukaan hoitaa "kiireellisesti ja viipymättä". Se, että laki evää oikeuden omaan lapseen, tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta ja pahalta – lapsella on aina oikeus tuntea vanhempansa.

"Haluan olla hyvässä kunnossa sinä päivänä, kun tapaan tyttäreni."

Surussa Mikaelia on auttanut fyysinen rehkiminen. Entinen liigakiekkoilija on viime vuosina saanut voimia triathlonista.

– Kun on ollut surua ja masennusta, minua on auttanut se, että on fyysisesti hyvässä kunnossa. Se auttaa jaksamaan myös henkisesti. Haluan myös olla hyvässä kunnossa sitten jonakin päivänä, kun vihdoin tapaan tyttäreni.

Mikaelin tavoite on päästä Ironmanin MM-kisoihin Hawaijille vuonna 2016. Kuva: Kotialbumi

Isyyslaki muuttuu vihdoin

Mikael ei ole luopunut toivosta. Epätoivon hetkinä hän ajattelee sitä aikaa, jonka sai viettää tyttärensä kanssa.

– Synnytyksessä mukana olo ja se, että hoidin tyttöä niin paljon heti syntymän jälkeen, loivat vahvan tunnesiteen. Suuri rakkaus ja halu olla tytön kanssa kumpuavat niistä ajoista. Se ajaa minua eteenpäin. Kiintymysside on niin vahva, Mikael kertoo.

Mikael on oman kamppailunsa aikana tehnyt töitä myös kaikkien biologisten isien ja heidän lastensa oikeuksien puolesta. Hän oli luomassa lakialoitetta, jossa vaaditaan muutosta isyyslakiin. Mikael jätti jopa ansiotyönsä, jotta pystyi omistautumaan lasten oikeuksille kokopäiväisesti vapaaehtoistyönä Lasten Oikeuksien ry:ssä.

Näiden vuosien aikana Mikael on ottanut isoja taloudellisia riskejä ja tehnyt konkurssin, mutta kaikki tehty työ on vihdoin palkitsemassa. Vuoden 1975 lakiin tulee muutos tammikuussa 2016. Silloin äiti ei voi enää vastustaa isyyden selvittämistä, ja isyyden tunnustaminen tulee mahdolliseksi jo ennen lapsen syntymää.

– Henkilökohtaisesti lakimuutos ei minua auta. Mutta olen todella onnellinen, että tähän epäkohtaan laissa tulee vihdoin muutos. Olen myös kiitollinen kaikille niille järjestöille ja poliitikoille, jotka lähtivät mukaan tähän prosessiin. Olemme rakentaneet yhdessä parempaa tulevaisuutta kaikille lapsille Suomessa.

"Tiedän, että tällä kaikella on tarkoitus."

Suru muuttuu, muttei katoa

Jos Mikael saisi tavata tänä isänpäivänä tyttärensä, hän haluaisi sanoa tälle muutaman asian:

– Sinä olet sydämeni voima, olet antanut minulle uskon ja rohkeuden taistella puolestasi mitään pelkäämättä. Tiedän, että tällä kaikella on suuri tarkoitus ja merkitys. Hetki, jolloin näemme, koittaa varmasti. Tiedän sen. Haluaisin vain olla sinun lähelläsi ja vierelläsi, mutta en sitä saa tehdä. Olen niin surullinen puolestasi, koska haluaisin antaa sinulle sen rakkauden ja läheisyyden, jonka isänä vain pystyn. Olet Tähtiprinsessani.

Vaikka Mikael ei ole nähnyt tytärtään kuuteen ja puoleen vuoteen, tyttö on joka päivä hänen ajatuksissaan. Jokaisena syntymäpäivänä Mikael kirjoittaa lapselleen kirjeen.

– En tiedä kirjeiden kohtalosta, mutta uskon, että vielä koittaa päivä, kun saan tavata tyttäreni, ja viimeistään silloin hän saa kirjeet. Kirjeilläni haluan kertoa, miten paljon ajattelen häntä, ja että välittäminen ja kaipaus ovat aitoja. Tunnesidettäni ja rakkauttani lapseeni ei kukaan voi viedä minulta pois.

Surun kanssa Mikael on oppinut elämään.

– On ollut pakko. Suru ehkä muuttuu vuosien varrella, mutta ikinä se ei katoa. Sen voi myös kääntää voimavaraksi. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista kyllä.

Mikael Jämsäsen vuosien taistelusta nähdään dokumentti Lainsuojaton isä MTV3:lla su 8.11. klo 16.25.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti