Metti, Mikael ja Lilia viettävät joulunsa vuorovuosin Miklun ja Metin vanhempien luona. ”Viime jouluna olin huolissani, onko Lilialle tarpeeksi paketteja”, Metti nauraa.
Metti, Mikael ja Lilia viettävät joulunsa vuorovuosin Miklun ja Metin vanhempien luona. ”Viime jouluna olin huolissani, onko Lilialle tarpeeksi paketteja”, Metti nauraa.

Mikael Forssell iski vaimonsa Metin samalla sinnikkyydellä, jolla hän on rakentanut peliuraansa. Nyt pitkäjänteisyyttä tarvitaan, kun pariskunta odottaa aivan uuden elämän alkavan. – Miklun uran jälkeen voimme tehdä asioita paljon vapaammin, Metti sanoo.

Vessan oven takana kännykkäkaiuttimista raikaa tuttu Muumi-ralli:

”Muumit! Muumit! Jo Muumilaaksoon koko konkkaronkka suuntaa…”

Laulun esittää Benny Törnroos, mutta nyt hänen ääntään ei juuri kuulu, sillä jalkapalloilija Mikael Forssell, 34, laulaa toiletissa kovempaa.

Kun biisi päättyy, ovi aukeaa ja puolitoistavuotias Lilia Amelie Forssell puhtaassa vaipassaan tepastelee ulos leveästi hymyillen. Perässä seuraa isä Mikael, joka taputtelee otsaansa.

– Huh, huh, tässä hommassa tulee hiki.

Kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisfutaajiin kuuluva Mikael on pyöritellyt jalkapalloa koko ikänsä. Nyt häntä pyörittelee polvenkorkuinen prinsessa, josta on tullut Miklun ja Metti-vaimon nuoren perheen elämän keskipiste.


Mikaelin ura on tuonut elämään mukavat puitteet: autot, asunnon Espanjassa, kodin ja mökin Suomessa. ”Meitä on silti turha kadehtia. Elämme tavallista arkea: nautin kokata, keittää kahvini ja vaihtaa tyttäreni vaipat.”


Taistelu yhteisestä ajasta

– Fifty-fifty, Metti, 24, kuvailee pariskunnan vastuunjakoa tyttärensä hoitoaskareissa.

Viime viikkoina se on onnistunut tavallista helpommin, kun Mikael on ollut syrjässä pelikentiltä pohjevaltimon korjausleikkauksen takia. Muuten lapsiperhe elää tutunkuuloista ruuhkaa: Metti suorittaa etänä opintojaan Helsingin yksityisessä kauppakorkeakoulussa ja tuottaa muotiin sekä lifestyleen keskittyvää blogiaan. Pelaajauransa rinnalla Mikael opiskelee kolmatta vuottaan urheilujohtamista tanskalaisessa korkeakoulussa ja suunnittelee saavansa BBA-tutkintonsa valmiiksi vuoden päästä.

Arkea helpotti myös se, että perhe muutti kesällä takaisin Suomeen. Sitä edeltäneen vuoden Forssellit asuivat Saksan Bochumissa, jossa Mikael pelasi toista Bundesliiga-sarjaa.

– Oikeastaan vasta kun palasimme Suomeen, oivalsimme, miten korvaamattomia läheisemme ja tukiverkkomme täällä ovat. Saksassa meillä ei ollut ketään, Metti kertoo.

Nyt Helsingissä pariskunta saa apua vanhemmiltaan, jotka vievät Liliaa puistoon, tulevat iltavahdeiksi tai auttavat juoksevissa asioissa.

– On ihan mieletön tunne saada yhtäkkiä olla pari tuntia ihan itsekseen, Metti kiittelee.

– Meistä on ihanaa, että isovanhemmat haluavat niin aktiivisesti olla läsnä meidän ja Lilian elämässä.

Tyttären synnyttyä Metti ja Mikael sopivat, etteivät he vanhempinakaan unohtaisi parisuhdettaan.

– Nyt hektisessä arjessa se tarkoittaa, että yhteisen ajan löytämiseksi on joskus taisteltava ja nähtävä vaivaa, Mikael sanoo.

– Pyrimme järjestämään date nightin kerran viikossa. Silloin isovanhemmat tulevat valvomaan Lilian unta ja me pääsemme vaikka ulos syömään, mies kertoo.

Kaksikon mielestä yhteiset hetket ovat toimivan parisuhteen avainasia.

– Saamme kahdenkeskisistä hetkistä energiaa ja voimaa. Silloin jaksamme olla iloisempia ja parempia vanhempia Liliallekin, Metti summaa.

Vaikea alku

Myös Mikael myöntää, että Saksan-vuosi oli vaikea – paljon vaikeampi kuin hän oli odottanut. Se oli sitä ammatillisesti, kun peliaikaa annettiin vain vähän, mutta myös kotioloissa.

– Pikkuvauvan kanssa ja ilman apukäsiä oma aikamme jäi tosi vähälle. Kyllä siinä jouduttiin tsemppaamaan toinen toisiamme.

Metti ja Mikael olivat uunituore aviopari ja neljäkuisen vauvan vanhemmat, kun he muuttivat Bochumiin. Vauva oli terve ja touhukas mutta huono nukkuja, joka valvotti vanhempiaan joskus kellon ympäri.

– Olen tosi herkkäuninen ja havahdun pieneenkin inahdukseen. Metti taas posottaa untaan kovassakin mekkalassa. Se, että Lilia ei ole paras nukkuja, on ollut alkuvanhemmuudessa ylivoimaisesti raskainta, Miklu sanoo.

– Välillä olen vetäytynyt vierashuoneeseen saadakseni unta. Tiedän, ettei se ole mikään optimijärjestely, mutta minun on pakko nukkua tai kroppani lakkaa toimimasta. Urheilijalle se ei oikein käy. Väsyneenä alan myös hapottaa jo iltayhdeksältä, eikä minusta sen jälkeen ole mitään hyötyä.

"Niin kauan kuin Miklulla riittää pelivuosia, perheemme menee hänen uransa ehdoilla."

Kun Metti on joskus kysynyt, mitä voisi antaa Miklulle lahjaksi, mies on pyytänyt katkeamatonta yöunta.

– Olemme sopineet, että niin kauan kuin Miklulla riittää pelivuosia, perheemme menee hänen uransa ehdoilla. Haluan antaa hänelle sen mahdollisuuden ja tuen puolisoani siinä, Metti sanoo.

– Miklulla on jo enemmän pelaajavuosia takanaan kuin edessään. Omat suunnitelmani ehtivät toteutua sitten myöhemmin.

”Tuolla on mun vaimo”

Metti sai Mikaelin kimppuunsa Helsingin Kappeli-ravintolassa kolmisen vuotta sitten. Hän ei ollut suunnitellut ryhtyvänsä jalkapalloilijan vaimoksi. Ei todellakaan. Hän oli 21-vuotias ja oman seikkailunsa alussa: ensin hän hoitaisi opiskelut kunnialla päätökseen, rakentaisi kestävän uran, löytäisi ehkä samat arvot jakavan puolison ja suunnittelisi sitten vasta perhettä – lasta, ehkä kahta.

Kuvio heitti kuperkeikkaa, kun illalla seuraan lyöttäytyi sinnikäs Mikael, joka oli päättänyt valloittaa Metin omakseen.

– Kun näin Metin ensimmäisen kerran, tiesin ihan heti, että kuuluisimme yhteen. Sanoin kavereillenikin, että hei, tuolla on mun vaimo. Se oli heti selvää, ensi näkemältä, Miklu korostaa.

Mies sai kuitenkin tehdä töitä ennen kuin sai Metin puhelinnumeron, mutta kun pari pääsi kunnolla tutustumaan, se oli menoa. Seurustelun vuosipäivänä Mikael kosi, ja jo kohta pari sai kuulla odottavansa vauvaa. Mikael ja Metti vihittiin elokuussa 2014, kun Lilia oli kolmen kuukauden ikäinen.

– Meidän käänteemme ovat opettaneet ainakin sen, ettei omankaan elämän kulkua voi päättää, Metti naurahtaa.

– Olin aina tiennyt haluavani lapsia, mutta en ollut suunnitellut sitä näin nuorena. Elämäni kulkeekin nyt eri järjestyksessä. Minulle oli kova paikka keskeyttää koulu vähäksi aikaa, mutta urahaaveet tai tulevaisuudentavoitteeni eivät ole kadonneet mihinkään. Minä vain pääsen niihin eri reittiä kuin olin kuvitellut.

"Tunsin ahdistusta, että päätyisin vielä hankkimaan lapsia väärän ihmisen kanssa."

Myös Mikael oli nähnyt itsensä perhemiehenä.

– Olin varma, että saisin joskus lapsia, ja joskus oikein kaipasin omaa perhettä. Se oikea nainen ei vain ollut osunut kohdalle, Mikael aloittaa.

– Joskus tunsin ahdistusta siitä, että perheenkaipuussani päätyisin vielä hankkimaan lapsia niin sanotusti ”väärän ihmisen” kanssa. Metin kanssa kaikki tuntui heti oikealta.

Perheen perustaminen on tarkoittanut Metille eri elämäntilannetta kuin hänen lapsuudenystävillään ja opiskelukavereillaan. Monet heistä viettävät iltansa opiskelijariennoissa, kun Metti tuudittaa tytärtä kotonaan.

– En silti tunne jääneeni yksin. Miklun kautta elämääni on tullut aivan uusi ystäväpiiri, joka on samassa elämäntilanteessa kuin me. Tuntuu ihanalta voida jakaa tätä pienen lapsen äitiarkea heidän kanssaan ja saada vertaistukea, Metti sanoo.

– Niin, voitte valittaa samoista asioista, Mikael kiusoittelee ja saa vaimoltaan ilkikurisen katseen.

Huippu-urheilijan puolisona Metti on saanut totutella kurinalaiseen elämänrytmiin. Mikael noudattaa ruokavaliotaan ja kunto-ohjelmaansa oli kesä tai talvi, arki tai loma-aika.

– Miklu on tosi omistautunut työlleen, ja kunnioitan sitä. Olen kuitenkin iloinen, että hän osaa pitää työnsä paineet ja pettymykset kentällä eikä sysää niitä minun niskaani, Metti sanoo.

– Urheilijan arki on jatkuvaa vuoristorataa, tulee onnistumisia ja vastoinkäymisiä melkein päivittäin. Juttelemme niistä, ja tietysti tuen Miklua, mutta en minä voi hänen murheitaan kantaa.

Mikael sanoo oppineensa työroolin ja perhe-elämän rajan selkeämmin vasta Metin tavattuaan.

– Sinkkuaikoinani olin kova vatvomaan työjuttuja kotonakin, pyörittelin ongelmia päässäni pitkät illat. Nyt perheestä on tullut mahtava filtteri, työjutut eivät paina mieltä koko ajan. Se on mielettömän positiivinen ja voimauttava muutos, Mikael kehuu.

– Moni pelaajakaveri on sanonut samaa, mutta ymmärrän perheen merkityksen vasta nyt, kun se on toteutunut omalla kohdallani.

Pienet erot paljastuvat

Perhe on pääosassa nyt joulunakin, jonka Forssellit viettävät Mikaelin vanhempien luona. Metti ja Mikael sopivat jo ennen Lilian syntymää systeemistä, jolla vältetään sukuriidat pyhien ympärillä. Joulut vietetään vanhempien luona vuorovuosin.

– Kiireisen arjen keskellä joulu merkitsee meille nimenomaan rauhoittumista ja yhdessäoloa. Jos yrittäisimme aattona nähdä kaikkia, päätyisimme vain ajelemaan ympäriinsä emmekä olisi kunnolla oikein missään, Metti perustelee.

Joulu ukki- ja mummi-Forsselleilla muistuttaa paljon pyhienviettoa Metin kotona Lukkariloilla. Kaiken valmisteluhärdellin jälkeen aattona rauhoitutaan, syödään hyvin ja ollaan vain.

– Aikuisiällä joulusta tulee helposti tavallinen viikonloppu muiden joukossa. Siksi pukeudumme nätisti ja panostamme kauniiseen pöytään, se kohottaa tunnelmaa ja tekee yhdessäolosta erityistä.

Metti ja Mikael ovat kumpikin intohimoisia herkuttelijoita, joille joulu tarkoittaa pöydän täydeltä hyvää ruokaa.

– Äitini on ihan huikea ruuanlaittaja. Meillä joulupöydästä löytyy aina blinejä, mätejä ja erilaisia kaloja, Metti makustelee.

– Toivon jonain päivänä oppivani yhtä hyväksi kokiksi, jotta voisin tarjota samanlaiset herkut omalle perheelleni.

Sekä Metin että Mikaelin perheissä on panostettu jouluna myös lahjoihin. Ne ostetaan harkiten ja ajatuksella.

– Meillä ei osteltu turhia tavaroita eikä totuttu siihen, että saataisiin aina ja kaikkea. Kun toivotuimmat lahjat sai jouluisin, niitä todella osasi arvostaa, Miklu muistelee lapsuuttaan siskonsa Christinan kanssa.

Lahjarumba on ensimmäisiä asioita, joissa Metin ja Mikaelin erot kasvatuslinjoista alkavat tulla esille. Metti antaisi pikkuprinsessalleen kaiken, Mikael on vaimoaan tiukempi.

– Viime jouluna olin ihan huolissani, onko Lilialle tarpeeksi paketteja, Metti nauraa.

– Minä taas ajattelen, että meillä on jo kaikkea. Turha kaman ja kulutuksen määrä on arvojani vastaan, Mikael vastaa.

– Mutta nythän pitää kuluttaa, jotta saadaan Suomi nousuun, Metti vinoilee.

– Pitää muistaa koko maailma, baby! Mikael parahtaa ja innostuu kertomaan lapsuutensa leluista, jotka isovanhemmat ovat säästäneet.

– Lilia leikkii niillä todella mielellään, mikä on minusta mahtavaa. Sellainen vastaa arvojani täydellisesti.

Mutta tulee prinsessalle pakettejakin: iskä on heltynyt ostamaan jo ainakin Muumi-talon.

Haaveissa vapaus

Joulun jälkeen Forssellit lomailevat Yhdysvalloissa. Muodista kiinnostunut Metti haaveilee hankkivansa sieltä Lilialle uutta garderobia.

"Odotan vaihetta, jolloin voin itse päättää, milloin menemme mökille."

Perheen yhteiset lomat ovat harvinaista luksusta, kun arki rullaa peli- ja treenikalenterin mukaan. Myös seurasopimukset syntyvät lyhyellä varoitusajalla. Vasta keväällä ratkeaa, missä Mikael pelaa seuraavan kautensa.

– Ei ollut vaikea päätös seurata Miklua maailmalle ja panna omat hankkeet jäihin. Minulle vaikeinta on, ettemme koskaan voi suunnitella mitään, emme sopia ensi kesän lomasta tai mennä vain fiilisen mukaan, Metti sanoo.

– Siinä mielessä odotan Miklun peliuran jälkeistä aikaa, että voimme tehdä asioita vapaasti.

Mikael tunnistaa saman haaveen.

– Joku muu on aikatauluttanut tekemiseni, kirjaimellisesti koko elämäni. Odotan sitä elämänvaihetta, jolloin voin itse päättää, milloin menemme mökille, Mikael sanoo.

– Tunnen itseni: olen ahkera eikä minusta ole makaamaan laakereillani, mutta ajatus uudenlaisesta vapaudesta houkuttelee.

Miklu laskeskelee pelaavansa ainakin kaksi, kolmekin vuotta – kropassa tuntuu vielä hyvältä. Pelaajauran jälkeen valmennus kiehtoo, ja siihen valmistavat opiskelutkin. Tulevien vuosien kotimaat valitaan sen mukaan, että perheen on hyvä olla.

– Arki on minulle tärkeää. Olemme perusonnellisia, ja perheessämme on hyvä henki. Haluan, että se fiilis säilyy, Mikael sanoo.

Forsellit haaveilevat perheenlisäyksestä, mutta Metille riittäisi kaksi lasta.

– Mä haluan viisi! Mikael hihkaisee.

Metti pyörittelee päätään ja alkaa miettiä sopivaa kompromissia.

– Baby, onko mitään, mitä hyvä käsilaukku ei korvaisi? Mikael kiusaa vaimoaan.

– Voi herranen aika, Miklu!

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.

Nanna Karalahti vietti viikonloppuna syntymäpäiviään naamiaisteemalla.

Fitness-tähti Nanna Karalahti juhli viikonloppuna kolmekymppisiään Helsingin hotelli Kämpissä.

Nyt Nannan puoliso, jääkiekkoilija Jere Karalahti, 42, on julkaissut Instagramissaan kuvan itsensä ja Nannasta naamiaisasuissa. Jere poseeraa kuvassa enkelinä. Nanna on sen sijaan pukeutunut paholaiseksi, jonka kasvotkin hohtavat punaisenaan.

 

Enkelin kosketus🙏 #original

A post shared by Jere Karalahti (@jerekaralahti) on

– Voi hyvä jumala, kuvan alla kommentoidaan kaksikon asua.

Myös Martina Aitolehti ja Mari Valosaari ovat tänään julkaisseet lennokkaita kuvia Nannan synttäreiltä. Martina oli pukeutunut juhlaan Kill Bill -henkiseen asuun. Mari oli puolestaan ehostautunut Kleopatraksi. 

 

Onnea @nanna.koo 30v #nannak30 #naamiaiset #synttärit @martinaaitolehtiofficial

A post shared by marivalosaari (@marivalosaari) on