Elisa Makkonen on Makkosten poikien emäntä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen
Elisa Makkonen on Makkosten poikien emäntä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen

Wilho, Masa, Arvo ja Oiva Makkonen ovat somen karvaisia koiratähtiä. Syksyllä nelikolta ilmestyy päiväkirja ja kalenteri.

Valokuvaaja Elisa Makkonen:

”Poikien oma Facebook-sivu ja blogi saivat alkunsa kääpiösnautseriryhmän painostuksesta Facebookissa. Julkaisin siellä satunnaisia päivityksiä ensin Wilhosta ja myöhemmin Masasta. Kun minulle ehdotettiin blogin perustamista, ajattelin, etten varmana. Kuka haluaisi seurata toisen koiria? Mutta painostus toimi, ja avasin Makkosen pojat -sivun elokuussa 2014.

”Wilho on äidin poika. Se on ainoa, jota iltaisin ei häädetä pois sängystä.”

Nyt poikia on neljä. Wilho, 4, on vanhin, porukan pomo ja järki. Se ymmärtää valtavasti sanoja. Wilho on sellainen kuin kääpiösnautserin kuuluukin: vähän varautunut vieraita kohtaan. Se on jäyhä, tuima äijä ja olemukseltaan ikävuosiaan vanhempi. Wilho on äidin poika. Se on ainoa, jota iltaisin ei häädetä pois sängystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masa tuli Wilholle kaveriksi. Se on maahanmuuttaja Latviasta. Masa on lempeä pohdiskelija ja nautiskelija, kaikkien kaveri. Näin keväisin tyttöjen hajut saavat sen vikisemään ovella. Masa kokeilee toisinaan agilitya, mutta ei ymmärrä, että kyseessä on vauhtilaji. Kun sitä pyytää esteelle, se sukeltaa putkeen ja tulee sieltä riemuissaan: mä tein sen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arvo valittiin, koska se on Wilhon veljenpoika ja toivoimme saavamme siitä toisen Wilhon. Saimme kaikkea muuta, pojat ovat kuin yö ja päivä. Arvo on huumorintajuinen ja miellyttämishaluinen ja siksi hyvä agilityssa. Sen bravuuri on tasajalkahypyt ilmassa. Arvolla otti lujille, kun nuorimmainen Oiva muutti meille. Silloin Arvo pitkään kirjoitti osoitteenmuutoskortteja, mutta nyt se on taas alkanut löytää ilon elämäänsä.

Oiva, noh, Oiva on Oiva. Se on puolivuotias ja rukoilen, että aika kuluisi nopeammin ja se viisastuisi ja rauhoittuisi. Oiva on ensimmäinen koira, joka on koskaan tuhonnut meillä mitään. Aamuvirkkuna se ehtii mökillä silputa takan sytykepaperit ja aamutossujen pohjat ennen kuin muut heräävät.

Kun harkitsin ensimmäistä koiraa, Wilhon kasvattaja opasti, että urokset ovat putkiaivoja ja nartut tosi narttuja. Lause toimi viimeisenä niittinä päätökselle ottaa uros. Nyt itsesuojeluvaistoni on kehittynyt niin, että pysyn pojissa enkä suunnittele sekalaumaa. Käppänöistä sanotaan, että ne ovat kuin pikkuleipiä – niitä ei voi ottaa vain yhtä.

Pojat ovat tottuneita kuvaamiseen. Kun otan kameran esille, ne keskittyvät kuuntelemaan ohjausta ja odottamaan palkkaansa eli namia. Ne odottavat namia silloinkin, kun kuvaan tytärtäni.

Kuva: Elisa Makkonen
Kuva: Elisa Makkonen

 

”Eräs mies totesi hyvin, että eukkoa saa sanoa rumaksi, mutta koirasta ei perkele sanota pahasti.”

Pojat eivät ota ulkonäköpaineita, mutta minulla on ajoittain sulattelemista siinä, miten niitä kommentoidaan. Ai että joskus korpeaa, kun vihjataan, pitäisikö poikien päästä jo parturiin tai onkohan niillä pitkät kynnet. Eräs mies totesi hyvin, että eukkoa saa sanoa rumaksi, mutta koirasta ei perkele sanota pahasti. Elisana olen vähemmän diplomaattinen kuin Makkosen pojat.

Poikien brändääminen tapahtui vahingossa. Nyt meillä on kustannussopimus, julkaisemme päiväkirjan ja jo kolmannen kalenterin. En silti halua, että kaupallisuudesta tulee koskaan hallitseva juttu. Ajatus on olla positiivinen ääni negatiivisen uutisvirran keskellä jatkossakin. Minulla ei ole bisnesälyä, enkä ole siitä yhtään pahoillani.

Pojilla on Facebookissa 34000 seuraajaa. Ei sellaista määrää osaa hahmottaa. Numeroita enemmän koskettaa palaute, joka kertoo päivitysten tärkeydestä. Miten muistisairas vanhus hymyilee, kun hänelle näytetään poikien kuvia. Silloin kaivan nessut esiin ja mietin, mitäs kivaa seuraavaksi keksitään.”

Wilho, Masa, Arvo ja Oiva Makkonen

  • Kääpiösnautserit asuvat valokuvaaja Elisa Makkosen ja tämän perheen kanssa Länsi-Uudellamaalla.
  • Niillä on oma blogi: makkosenpojat.fi sekä Facebook-sivut ja Instagram-tili. Ne julkaisevat syksyllä päiväkirjan sekä kalenterin.
  • Kääpiösnautseri on saksalainen rotu, jota on käytetty vartio- ja rottakoirana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla