"Kaikista raskainta oli kertoa onnettomuudesta lapsillemme", Antti Mikkola kertoi Me Naisten haastattelussa puoli vuotta vaimonsa Miina Maasolan kuoleman jälkeen. Kuva: Milka Alanen
"Kaikista raskainta oli kertoa onnettomuudesta lapsillemme", Antti Mikkola kertoi Me Naisten haastattelussa puoli vuotta vaimonsa Miina Maasolan kuoleman jälkeen. Kuva: Milka Alanen

Näyttelijä-ohjaaja Antti Mikkola puhuu illan Inhimillisessä tekijässä puolisonsa ja lastensa äidin, näyttelijä Miina Maasolan kuolemasta.

Illan Inhimillisessä tekijässä puhutaan puolison yllättävästä kuolemasta. Kokemuksistaan on kertomassa myös tamperelainen näyttelijä-ohjaaja Antti Mikkola.

Hänen puolisonsa, näyttelijä Miina Maasola kuoli kaksi vuotta sitten auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin. Miinaa hoidettiin noin kahden kuukauden ajan, ensin teho-osastolla ja sen jälkeen saattokodissa. 

– Jälkeenpäin ajattelin, että se oli intensiivikurssi elämän tarkoituksesta ja siitä, miten kaikki katoaa täältä, Antti kertoo ohjelmassa.

Pitkän sairaalajakson aikana hän kävi samat tunteet läpi monta kertaa.

– Siinä oli oma armollinen puolensa, että toinen oli siinä vielä jonkin aikaa, mutta olihan se kuluttavaa.

Miina oli kuollessaan 35-vuotias. Antti jäi yksin kahden pienen lapsen kanssa. Antti antoi Me Naisille haastattelun puoli vuotta Miinan kuoleman jälkeen, jolloin hän kertoi, että pääsi eteenpäin tarttumalla arjen askareisiin.

– Minut pelasti alkusokissa se, että pysyin kiinni konkreettisissa asioissa. Kirjoitin joka päiväksi muistilistan tehtävistä asioista. Se sai minut tuntemaan, että asiat menevät eteenpäin eikä mitään yllätyksiä tule. Suruviestin kertominen läheisille oli raskasta, mutta jaksoin, kun ajattelin sitä surutyönä, Antti kertoi.

Milloin saa iloita?

Kun aikaa on kulunut, Antti on päässyt surutyössään eteenpäin. Muille lesken tapaaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, Antti kertoo Inhimillisessä tekijässä.

– On ihmisten hienotunteisuutta ja hienouttakin, miten välillä huomaan heidän minua lähestyvän. Empaattista ja surkuttelevaa luoksetuloa on kymmenkertainen määrä, mikä on tietysti ymmärrettävää. Välillä on semmoinen olo, että minua kohdellaan kuin olisin lasiesine.

Hyvinä hetkinä Antti kertoo tuntevansa olonsa välillä ristiriitaiseksi ja miettivänsä silloin, onko sopivaa käytöstä olla iloinen tai positiivinen.

Toisaalta liikutus ja muistot kumpuavat usein juuri hyvistä hetkistä.

– Esimerkiksi mukava hetki jouluna tai tämmöinen tuo ikävän ja surun taas pintaan.

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun Antti Holma sairastui melanoomaan, Armi Toivaselta lähti heti viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

Näyttelijä Antti Holma kertoi viime keväänä Instagramissa sairastuneensa melanoomaan. Muiden suomalaisten tapaan Antin ystävä, näyttelijä Armi Toivanen, kuuli asiasta somen välityksellä. Antille lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittynyt mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

Siihen, ettei hän kertonut diagnoosista yhdellekään ystävälleen henkilökohtaisesti, oli tietty syy.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

Vasta kesällä hän pääsi puhumaan sairaudesta kasvokkain Armin kanssa. Ystävän rauhallisesta, koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

"Kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin."

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä.

Armi Toivanen ja Antti Holma kertovat, miten he tutustuivat, ystävystyivät ja mitä he tuumivat toistensa ihmissuhdekuvioista. Entä millaista on tehdä yhdessä töitä? Lue Me Naisten uudessa numerossa 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.