"Pitkän sairaalajakson aikana tuntui välillä, että jotain tässä nyt minulle opetetaan, kun näitä jäähyväisiä näin kauan ja näin monta kertaa jätetään", Antti Mikkola muistelee. Kuva: Milka Alanen
"Pitkän sairaalajakson aikana tuntui välillä, että jotain tässä nyt minulle opetetaan, kun näitä jäähyväisiä näin kauan ja näin monta kertaa jätetään", Antti Mikkola muistelee. Kuva: Milka Alanen

Näyttelijä-ohjaaja Antti Mikkolan, 36, elämä muuttui totaalisesti, kun hänen puolisonsa, näyttelijä Miina Maasola menehtyi auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin. – Elän nyt erakkovaihetta, Antti sanoo puoli vuotta kuoleman jälkeen.

Kaksikymmentä päiväkirjaa, laatikollinen juhlamekkoja ja vakavailmeinen valokuva takan reunalla.

Nuo konkreettiset muistot ohjaaja Antti Mikkola, 36, on halunnut säilyttää puolisostaan ja lastensa äidistä, jonka kanssa hän ehti viettää 13 yhteistä vuotta.

Näyttelijä Miina Maasola menehtyi viime helmikuussa kahden kuukauden tehohoidon jälkeen auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin. Päiväkirjat ja mekot löytyivät, kun Antti menetyksensä keskellä järjesti elämäänsä siivoamalla perusteellisesti kaikki kodin kaapit.

– Varmasti siivoaminen oli osa surutyötä. Olen tehnyt 13 vuoden matkan, kun olen käynyt läpi kaikki tavarat ja laatikot. Se oli pakko tehdä ihan senkin vuoksi, että nyt, yksinhuoltajana, pystyn löytämään kaikki tavarat.
Puoli vuotta puolisonsa kuoleman jälkeen Antti vaikuttaa analyyttiseltä ja rauhalliselta. Mutta hän tietää itsekin olevansa vasta alkutaipaleella menetyksensä käsittelyssä.

Kaikki muuttuu hetkessä

Suru-uutinen tuli marraskuisena iltana kello kymmenen. Antti oli juuri saanut lapset nukkumaan, kun puhelin soi. Soitto tuli Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta, ja Antti tiesi heti, että jotain vakavaa oli tapahtunut. Miina oli ollut päivällä työkeikalla toisella paikkakunnalla, Antti oli hakenut lapset sovitusti päiväkodista eikä ollut saanut enää
illalla yhteyttä vaimoonsa.

– Soittajan äänensävy paljasti, että Miinan tilanne oli kuolemanvakava. Sen jälkeen mikään ei enää yllättänyt minua.

Teho-osaston käytävällä hän sai yksityiskohtaisesti kuulla, kuinka Miina oli joutunut liukkaalla tiellä rajuun kolariin. Hänen autonsa oli ajautunut liirtoon ja törmännyt kahteen ajoneuvoon.

– Matka sairaalan aulasta Miinan luo on pisin matka, jonka olen ikinä tehnyt.

Uutinen oli sokki, mutta Antti kertoo toimineensa alusta lähtien äärimmäisen järkevästi ja tehokkaasti. Omaksi ihmeekseenkin hän pystyi nukkumaan. Vasta seuraavana päivänä hän kertoi suru-uutisen läheisilleen.

– Kaikista raskainta oli kertoa onnettomuudesta lapsillemme. Onneksi sairaalan kriisiterapeutit osasivat neuvoa, miten 3- ja 6-vuotiaille lapsillemme puhutaan onnettomuudesta: mahdollisimman suoraan, mitään salailematta, mutta heidän tasoltaan.

Miinan tila oli alusta lähtien vakava ja vaikea. Toivoa ei juuri annettu.
– En voinut vastata lasten kysymyksiin muuta kuin ’en tiedä’ ja ’toivottavasti’.

Pitkä, musta talvi

Onnettomuutta seurasi talvi, jota Antti kuvailee loputtomien jäähyväisten ajaksi. Miinaa hoidettiin parikymmentä päivää teho-osastolla. Joka aamu Antti heräsi samaan lohduttomaan todellisuuteen, vei lapset päiväkotiin ja jatkoi puolisonsa sairaalavuoteen luokse.

– Ei sairaalassa voinut tehdä mitään muuta kuin itkeä, hän muistelee.

Niinpä Antti piti itsensä toimeliaana. Hän soitti Miinan ystäville ja kertoi onnettomuudesta. Hän selvitti kaikki mahdolliset käytännön asiat ja ilmoittamiset vakuutusyhtiöstä pankkiin ja viranomaisiin.

– Minut pelasti alkusokissa se, että pysyin kiinni konkreettisissa asioissa. Kirjoitin joka päiväksi muistilistan tehtävistä asioista. Se sai minut tuntemaan, että asiat menevät eteenpäin eikä mitään yllätyksiä tule. Suruviestin kertominen läheisille oli raskasta, mutta jaksoin, kun ajattelin sitä surutyönä.

Antti kuvailee Miinaa valloittavaksi persoonaksi, jolla oli laaja ystäväpiiri.
Monet ystävät halusivat tulla tervehtimään häntä sairaalaan. Antti ei kokenut vieraiden määrää raskaana. Huolehtiessaan muista surevista hän piti itseään koossa.

– Miina oli ihminen, joka olisi itse tullut ensimmäisenä ystävänsä luo hyvästejä jättämään. Hän oli hyväntekijä, joka auttoi aina muita ja saattoi mennä naapurin mummon luo siivoamaan.

Anttia lämmitti se myötätunnon määrä, mitä hän ja lapset saivat kokea hädän hetkellä. Ihmiset muistivat heitä monin eri tavoin ja tarjosivat apua. Yhtenä aamuna joku oli jopa tuonut rappusille ruokaa. Erityisesti Antin mieleen on jäänyt ystävän lähettämä tekstiviesti "Suru muuttuu kauneudeksi".

– On olemassa mahdollisuus, että tragedian jälkeen ihminen kasvaa. Mutta se on itsestä kiinni, ja sen eteen pitää tehdä töitä. Useinhan käy niin, että raskas kokemus jalostaa ihmistä hetkeksi, mutta sen jälkeen hän on sama itsekeskeinen mulk­visti kuin aina ennenkin.

Joulukuussa Miina siirrettiin saatto­kotiin, missä hän kuoli helmikuun kahdeksantena päivänä. Antin elämässä kahden kuukauden hoitojakso tuntui epä­todelliselta. Talvi oli muutenkin erikoinen, täysin lumeton.

– Jollain karulla ja raskaalla tavalla pitkä sairaala-aika ehkä loivensi luopumisen tuskaa. Vaikka kyllä välillä tuntui, että jotakin tässä nyt minulle opetetaan, kun näitä jäähyväisiä näin kauan ja näin monta kertaa jätetään.

Antti kertoo, että hoitokodissa käyminen oli hänelle tärkeää myös ihan oman itsensä takia.

– Surutyö on kovaa henkistä ja fyysistä työtä. Saattohoidossa on hienosti osattu huomioida se, että siellä hoidetaan yhtälailla niin omaisia kuin potilasta.

Sairaala-ajasta Antille on jäänyt mieleen hoitohenkilökunta, joka oli kunnioittava ja myötätuntoinen.

– Työn täytyy olla hoitajillekin raskasta. Kyllä he tietävät, miten kovat panokset ovat, kun heillä on potilaana kahden pienen lapsen alle 40-vuotias äiti.

Yhteiset haparoivat ensiaskeleet

Antti ei voi unohtaa ensikohtaamistaan Miinan kanssa Teatterikorkeakoulun pikkujouluissa Helsingissä.

– Huomasin tumman naisen, jolla oli käsissään erikoiset, mustat pitkät hansikkaat. Hänen silmänsä olivat erittäin eloisat, suorastaan ylivilkkaat, Antti kertoo.

Antti jutteli naisen kanssa ja pyysi puhelinnumeron, muttei koskaan soittanutkaan tälle.

– Se on loistava taktiikka: tekee aloitteen, herättää kiinnostuksen ja sitten ei tee mitään. Suosittelen kaikille, Antti sanoo, ja hänen silmiinsä syttyy pieni pilke.

Miina ja Antti törmäsivät kuitenkin pian koulun käytävällä ja lähtivät yhdessä kahville. Homma oli sitä myöten selvä.

– Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Kaikki kävi nopeasti, Antti muistelee.

Pari alkoi seurustella, meni kihloihin ja teki monta vauhdikasta liikettä niin työ- kuin yksityiselämässä. Antti työskenteli valmistuttuaan lyhyen aikaa Tampereen Työväenteatterissa. Sen jälkeen pari sai kiinnityksen Vaasaan, mutta vuonna 2006 he irtisanoutuivat ja perustivat ystäviensä kanssa Tampereelle Teatteri Siperian. Vuotta myöhemmin syntyi tytär, ja kolme vuotta myöhemmin poika.

– Miinalle kaikki tapahtui aina kauhean nopeasti. Hän oli sellainen kaikki heti -tyyppi, vei voimaallaan eteenpäin muitakin. Kun hän sai jonkin mielensä päälle, hän meni nopeasti ja konkreettisesti sitä kohti. Moni mies ei olisi pysynyt Miinan vauhdissa mukana. Vähempi vauhti olisi joskus riittänyt minullekin.

Antti kuvailee heidän yhteistä aikaansa täyteen ahdetuksi 13 vuodeksi, huikeak­si paketiksi.

– Koimme yhdessä koko elämän haltuunottovaiheen. Otimme haparoivat ensiaskeleemme niin perhe- kuin työelämässä, jossa kävimme läpi kaikki ammatilliset epävarmuudet.

Kahden taiteilijan liitossa tunteet ja mielipiteet räiskyivät. Antti ja Miina paitsi tukivat, myös haastoivat toisiaan jatkuvasti työssään.

– Olimme sellainen taistelupari. Autoimme toisiamme, mutta usein myös annoimme ymmärtää, että itse tekisimme jonkun roolin ihan toisella tavalla. Joskus minusta tuntui, ettei Miina tykännyt kirjoittamistani naishahmoista. Ne olivat kieltämättä täysin kohtuuttomia, vaikka Miina oli muusani. Ammensin parhaat ideani hänen persoonallisuudestaan.

Antin mukaan Miina oli hauskalla tavalla hyvin ristiriitainen ihminen. Hän etsi tälle ajalle tyypillisesti rauhaa kaiken aikaa, vaikka oli itse välillä aika rauhaton.

Oman kodin rauhassa

Antti asuu lapsineen Tampereen Pyynikillä puutalohuoneistossa, johon nuori perhe muutti nelisen vuotta sitten. Koti oli Miinan ja Antin unelmien täyttymys eikä ihme: vanha talo muodostaa naapuritalojen kanssa suojaisan ringin, kivenheiton päässä kohoaa Pyynikin harju, jonka rinne laskee upeaan Pyhäjärveen.

Miinan kuoleman jälkeen Antti on halunnut vetäytyä kodin rauhaan.

– Jääkiekkotermein sanottuna: tiivistetään puolustus ja ollaan tiukasti ydinryhmän kanssa.

Lapset käyvät kivassa, tutussa päiväkodissa, iltaisin perhe puuhastelee rauhassa kotona. Antin vanhemmat asuvat lähellä ja auttavat lastenhoidossa paljon, kuten myös Miinan isä ja äiti.

Arjen pyörittäminen yksin ei ole ollut Antille vaikeaa.

– Hyväksyin jotenkin heti sen ajatuksen, että kaikki muuttui kerralla. Ei kerta kaikkiaan ole sitä mahdollisuutta, että rinnalla on toinen, joka leikkii lasten kanssa sillä aikaa, kun toinen tekee kotitöitä. Mutta eihän meidän sukupolven miehillä ole sitä ongelmaa, että vaimon poistuessa täytyisi yhtäkkiä opetella käyttämään pesukonetta tai imuria. Olemme tehneet kotitöitä siinä missä naisetkin.

Perheestä huolehtiminen on nyt Antille kaikkein tärkeintä.

– Se onkin aikamoista taiteilua: pitää toisaalta osata suojata lapsiaan ja itseään. Toisaalta on toimittava hirveän herkkävaistoisesti: raivata tilaa suremiselle silloin, kun on oikeasti hätä. Kyllä vanhempana tietää aika hyvin, mikä itku johtuu huomionkipeydestä ja mikä huomion­kipeys tapahtuneesta.

Kesäiltaisin Antti istui pihalla omissa ajatuksissaan tai teki töitä. Yksinäiseksi hän ei ole itseään tuntenut.

– Elän jonkinlaista erakkovaihetta. Oikeastaan tuntuu ihan ihmeelliseltä,
että iltaisin minulla on yhtäkkiä monta tuntia omaa aikaa. En kaipaa mitään, vaan elän vähän kuin veden alla, kelluttelen omassa tynnyrissäni muilta piilossa.

Romeo ja Julia

Menetyksensä jälkeen Antti on karsinut arjestaan kaiken turhan. Hän ajattelee eri tavalla pakollisista menoista ja kiireestä.

– En halua tehdä mitään, mikä ei kiinnosta. Haluan käyttää aikani tehokkaasti ja olla niiden ihmisten kanssa, joilta saan jotain ja joille minulla on annettavaa.

Teatteri on Antille kutsumus. Töitä hän on jaksanut tehdä koko ajan, ja töistä hän on myös saanut voimia.

– Työ tarjoaa jonkinlaisen unohduksen. Uppoudun työhöni aina täysillä, ja silloin muu maailma jää hetkeksi.

Keväällä Antti sai kutsun ohjata Romeon ja Julian Seinäjoen kaupunginteatteriin. Traagiseen näytelmään tarttuminen ei Anttia pelottanut, vaikka hän nyt myöntääkin, että omat kokemukset ja tuntemukset vaikuttavat väistämättä.

Antin nykypäivään siirtämässä tarinassa nuoret ajavat mopoautoilla, vanhemmat pitävät lapsiinsa yhteyttä Skypen kautta, eikä Julia enää makaa Capuletien sukuhaudassa vaan sairaalassa.

– Sairaala on paikka, mihin monen omaisen askeleet vievät, kun jotain dramaattista tapahtuu. Sairaalassa asuu paljon tunnetta, hätää ja ahdistusta.

Ohjaaja on tyytyväinen esitykseen ja tekijäryhmään, jonka käsissä on syntymässä kuvia kumartelematon esitys.

Antti on myös näyttelijä ja käsikirjoittaja. Äänisuunnittelukin kiinnostaa.

– Teatteri marginalisoituu koko ajan. Miksi erikoistuisin vain yhteen asiaan? Minulle on luontevaa, että teen kaikkea ja saan vaihdella näkökulmaa.

Antin kirjoittama näytelmä Kuningatarleikit lähtee joulukuussa Tallinnaan. Lahden taakse Antti tähyää tulevaisuudessakin, sillä hänen mukaansa siellä tapahtuu teatterin saralla hienoja asioita.

Kaipaus tulee yllättäen

Miinan menehtymisestä on kulunut puoli vuotta, mutta Antin on edelleen vaikea sanoa ääneen sanaa kuolema. Hän puhuu mieluummin tapahtumasta tai tapauksesta. Antti tietääkin, että suremisessa on vielä pitkä matka edessä. Terapian hän on aloittamassa nyt.

– Sanotaan, että ensimmäinen vuosi kaikkine juhlapyhineen on vaikein. Äitienpäivä, joulu ja syntymäpäivät ilman toista ovat pahoja paikkoja. Olen yrittänyt löytää aikaa suremiselle, mutta tunteet asuvat yllättävissä tilanteissa ja paikoissa. Kaipaus liittyy usein johonkin ihan arkiseen ja konkreettiseen tilanteeseen, kuten vaikka edesmenneen hammaslääkäriajan perumiseen.

Antti yrittää kuitenkin olla tarkka, ettei hän jämähdä kohtaloonsa tai korota menetystään liikaa.

– Pitää myös nähdä iloa ja vaalia naurua siellä, missä sitä on. Olen hedonisti, tykkään nautiskella elämästä. Kyllä minäkin ihan normaalisti eläydyin MM-jalkapalloon kesällä.

Joskus tulevaisuudessa, sitten kun aika tuntuu oikealta, Antti kapuaa ullakolle ja viikkaa esiin Miinan hienot ensi-iltamekot, jotka hän halusi säilyttää tyttärelleen Wilhelmiinalle. Silloin hän ehkä myös lukee päiväkirjat. Ne ovat toistaiseksi jääneet avaamatta, vaikkei niiden sivuilla olekaan Antille mitään yllättävää.

– Miina luki niitä minulle usein ääneen. Silloinkin, kun en olisi niin välittänyt kuunnella, Antti kertoo, ja muisto sytyttää silmissä naurun pilkahduksen.

Takan reunalta perhettään katselee Miina tummasävyisessä valokuvassa. Sen Antti sai ystäviltä Miinan kuoleman jälkeen. Kuva on Antille rakas, koska siinä, toisin kuin yleensä, Miina ei hymyile. Kasvoilta voi aavistaa pienen hymyn, mutta ihan pian hän voi puhjeta mihin tahansa muuhunkin ilmeeseen.

– Ilman Miinaa tulen elämään ihan toisen elämän kuin olin kuvitellut. Se tuntuu kammottavalta, mutta etäämmältä katsottuna myös oudolla tavalla hienolta.

Antin haastattelu ilmestyi Me Naisten numerosta 36/2014. Juttua päivitetty 24.9.2014.

Lisää aiheesta:

Miina Maasola on kuollut

Miina Maasola yli kuukauden koomassa

Miina Maasola ja Antti Mikkola: "Parisuhde on elinikäinen oppitunti"

Miina Maasola: "Epävarmuus on hyödyllistä"

Antti Mikkola

■ Näyttelijä ja ohjaaja syntyi Tampereella 1978.
■ Asuu lastensa Wilhelmiinan, 6, ja Voiton 3, kanssa Tampereella.
■ Työskennellyt teat­tereissa Tampereella, Hämeen­linnassa ja Vaasassa.
■ Romeo ja Julia ensi-illassa Seinäjoen kaupunginteatterissa 25.10.

Näyttelijä Samuli Vauramo tekee uraa Los Angelesissa, kaupungissa, jossa kilpailu rooleista on huippukovaa. Sopeutumisessa on auttanut puoliso Brittnie. – Brittnien asenne on riisunut laput silmiltäni.

Askeettisessa aamupalassa tiivistyy koko Samuli Vauramon, 36, elämäntilanne. Näyttelijä napsii vuoroin kuivattuja kotimaisia luomumustikoita, vuoroin amerikkalaista kuivalihaa, beef jerkyä suoraan pussista. Mustikat ovat Samulin synnyinmaasta, liha nykyisestä asuinmaasta. Molemmat rasvattomia ja täynnä energiaa, uudelleensuljettavissa pakkauksissaan aina valmiina lähtöön eri puolille maailmaa.

Samuli asuu muoti- ja designalalla työskentelevän kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa Los Angelesissa, mutta työt palauttavat miehen säännöllisesti Suomeen.

– Olo on yhtä kotoisa haistan sitten pakkasen tai aavikkotuulen. Menen sinne, missä työt ovat, mutta koti on siellä, missä läheiseni asuvat. Olen niin tottunut kulkemiseen, että yhteen paikkaan asettuminen tuntuisi vieraalta.

Samuli on jo sinut Los Angelesin kanssa, vaikka kotiutuminen sinne ei sujunut kivuitta. Kaupunki on upea, mutta siellä voi myös tuntea olonsa todella yksinäiseksi.

– Los Angeles ottaa nopeasti luulot pois.

Siksi moni siellä onneaan kokeillut palaa kotiin tai jatkaa muualle. Väkeä on paljon, ruuhkat tarkoittavat päivittäistä kaaosta, metropolin melu on taukoamaton ja eläminen maksaa. Kaupunki on niin laaja, että sitä on melkein mahdoton hahmottaa.

– Minulla kesti pitkään löytää kulmat, joilla viihdyn. Välillä asuin alueilla, joilla ei voinut kulkea iltaisin. Kodittomuus ja rikollisuus ovat jatkuvasti näkyvillä.

Samulikin on joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Hänet on pysäytetty kadulla, koska yksinään kävelemistä pidettiin epäilyttävänä: kuka hullu kävelisi mihinkään ilman että olisi pahat mielessä. Pari kertaa Samuli on joutunut poliisihelikopterin valokeilaan.

– Sikäläinen reagoisi juoksemalla pois. Minä jähmetyin aloilleni ja vilkutin varovasti ylöspäin.

Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.
Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.

Alussa Losiin tutustumisessa auttoi näyttelijäkaveri Peter Franzén, joka teki tuolloin uraa Yhdysvalloissa. Peter löi Samulin syliin tiiliskiven paksuisen Thomas Guide -karttakirjan, rengasti tussilla sen sivuille kätevimmät kauppa-alueet, tärkeimmät koekuvausosoitteet sekä punaisella värillä turvattomimmat alueet, joita oli syytä välttää.

– Olen kiitollinen, ettei siihen aikaan käytetty gps:iä vaan jouduin suunnistamaan kartan kanssa ja opettelemaan katujen nimet, Samuli sanoo.

– Kaupungin mittasuhteet valkenivat vasta arjessa. Kun joku Venice Beachilla ehdotti siirtymistä jatkoille Hollywoodiin, kaikki olivat että jees, lähdetään. Matka on sama kuin lähtisi Lahdesta jatkoille Stadiin.

Nyt Samuli osaa jo auttaa uusia tulijoita. Useimmat hän vie lempipaikalleen Griffith Parkin rinteeseen.

”Asumme paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli.”

– Kun pääsee ylös katutasolta, Losin voi nähdä kokonaisuutena. Minua näkymä auttoi hahmottamaan Losin paremmin. Joskus olen kiivennyt kukkuloille vain nähdäkseni tornitalon, jossa Brittnie oli töissä, Samuli kertoo.

– Asumme nytkin paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli. Se on lähes meditatiivinen hetki.

Katse pois itsestä

Samuli matkusti ensi kerran töiden perässä Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Agentti oli varoittanut, että uran rakentamisesta tulisi pitkä juoksu, kuin täysimittainen maraton. Nyt 11 vuotta myöhemmin alun hiertymät ovat helpottaneet ja juoksu sujuu jo letkeämmin. Samuli on saavuttanut hyviä väliaikoja, mutta maaliin eli suureen läpimurtoon on vielä matkaa.

– Olen kasvanut pitkän tähtäimen tyypiksi ja mukautunut siihen kaaokseen, etten koskaan tiedä, mistä tai milloin seuraava työ tulee. Jos ailahtelua ei kestä, tämä olisi hurja tapa elää. Tulee huippuja ja tulee pohjia, mutta kumpaankaan ei saa kiinnittyä.

”Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena.”

Siinä onnistuakseen Samuli on omaksunut erilaisia näkökulmia ammattiinsa. Yhden niistä hän oppi Brittnieltä.

– Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena ja toteaa, että no, onhan tuokin duuni. Brittnien asenne on karistanut minusta totisuutta ja riisunut laput silmiltäni. Se on tämän parisuhteen antia, Samuli kuvailee.

– Työni on yhä tärkeää, mutta niin on kaupassa käyntikin ja se, että pyykit on pesty.

Toinen oivallus on ollut kääntää näkökulma pois itsestä. Sen Samuli on tehnyt konkreettisesti. Hän ei ole katsonut omia töitään enää vuosiin, ei sen jälkeen, kun tarttui opettajansa Judith Westonin heittämään sivulauseeseen vuonna 2008. Samuli suoritti silloin elokuvanäyttelemisen jatko-opintojaan Yhdysvalloissa. Kurssikaveri halusi tehdä erään harjoituksen uudestaan, koska omasta mielestään näytteli sen huonosti. Muista se oli mahtava.

– Opettaja heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten käy näyttelijälle, joka ei katsoisi valmiita töitään vaan keskittyisi olemaan läsnä tehdessään. Välttyisikö silloin tutulta ansalta: toistamasta jotain aiempaa onnistumista vain, koska se toimi silloin?

Tuohon aikaan Samuli oli juuri kuvannut Uutishuonetta ja nähnyt siitä neljä jaksoa.

– Mietin, että mitäpä, jos en katsokaan enempää.

Linja on pitänyt siitä lähtien.

– Pystyn keskittymään tarinan kertomiseen sen sijaan, että kelailisin omaa suoritustani. En mieti, olenko minä hyvä, vaan miten tarinasta tehdään hyvä, hän sanoo.

– Aika on nyt muutenkin sellainen, että näemme koko ajan kuvaa itsestämme. Minua ei kiinnosta olla objektina tai ihailtavana tai tuijotella omaa naamaani. Positiivinen sisäänpäin kääntyminen on avannut luovan työn tekemistäni.

Sitä paitsi Samulin työtapa on energiatehokas. Kun kohtaus on näytelty, elokuvan teossa seuraa liuta vaiheita, joihin näyttelijä itse ei voi vaikuttaa. Miksi murehtia niistä?

– En ole leikkauspöydällä valitsemassa, mikä otto valitaan. Miksi siis käyttäisin energiaani harmitteluun, että jaa, valitsivat sitten tuon. En jätä elokuviani katsomatta, koska pidän itseäni loistavana, vaan koska en voi vaikuttaa lopputulokseen enää sen jälkeen, kun kohtaukset on näytelty. Se on jonkun muun käsissä.

Siksi Samuli ei siis ole nähnyt miljoonayleisön tavoittanutta uutta Tuntematonta sotilasta, ei tuoretta ensi-iltaelokuvaansa Kääntöpiste eikä kohtauksiaan George Clooneyn kanssa The Americanissa.

– Alkuun piti tietysti voittaa uteliaisuus, mutta tämä on toiminut minulle. Nykyään kiehtovinta on, millaisen vaikutuksen leffa on tehnyt yleisöönsä.

Feikkaa kunnes breikkaat

Samuli on syntynyt Vantaalla, Brittnie taas on kotoisin Ventura Countystä, Losin läheltä. Molemmat ovat matkustelleet paljon ja nähneet, miten eri tavoin maailmassa eletään.

– Kokemus selittää sen, ettei yhteisessä arjessamme ole tullut kulttuurisokkeja tai -törmäyksiä. Ennemminkin tuntuu rikkaudelta löytää toisen kautta uusi ikkuna hänen kulttuuriinsa.

”Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle.”

Huomattavin ero näkyy sosiaalisuudessa ja verkostoitumisessa, joita Samuli on saanut opetella myös työssä pärjätäkseen.

– Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle. Small talk, huolettomuus ja jatkuva hymy eivät tule minulta yhtä luontevasti, mutta olen kehittynyt siinä. Teatterikoulussa ei tosiaankaan opetettu minglaamaan, mutta ymmärrän, että sekin on nyt osa ammattiani, Samuli miettii.

– Tosin yhä monesti käy niin, että kun minä jo haluaisin lähteä kotiin, Brittnie huomauttaa, etten ole vielä kätellyt viittäkään ihmistä.

Suomalaisen totisuuden tilalle Samulin on pitänyt omaksua amerikkalaisten kepeää positiivisuutta.

– Meillä ajatellaan, että näytöt puhuvat. Jenkeillä taas on sanonta: Fake it till you make it. Olemalla hauska ja persoonallinen voit jäädä paremmin mieleen, vaikka olisit vasta aloittelija, Samuli muotoilee.

– Kun alkuaikoina tutustuin päättävässä asemassa olevaan ihmiseen, menin helposti kipsiin, kun mietin, miten tässä nyt pitää olla ja mitä merkittävää osaisin sanoa. Brittnien avulla olen oppinut siitä eroon.

Sitten on toinenkin sanonta, jonka Samuli mieluusti istuttaisi suomalaisten ajatteluun. Rising tide lifts all boats – nousuvesi kohottaa kaikkia veneitä. Hän itse auttaa muita tulokkaita ja aloittelijoita aina kun pystyy.

– En ole siinä asemassa, että voisin avata ovia, mutta voin yhyttää ihmisiä ja neuvoa käytännön asioissa. Losin suomalaiset verkostoituvat jo enemmän, mutta olemme jäljessä vaikkapa muista Pohjoismaista. Meillä on yhä voimissaan ajattelu, että jokainen hoitaa oman torppansa.

Samuli vainuaa, että suomalaisuudesta ollaan maailmalla kiinnostuneita, mutta koomikko Ismo Leikolan kaltaisia läpimurtoja tarvittaisiin enemmän. Kollegat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat siinä hilkulla: Viikingit-sarjan menestys poikii merkittävää näkyvyyttä. Samuli uppoutuu Suomi-puheeseen sellaisella energialla, joka maabrändityöryhmien kannattaisi valjastaa käyttöönsä.

– Eihän me osata hyödyntää vahvuuksiamme täysillä. Kuuraiset talvimaisemat, neljä vuodenaikaa tai liikenteen sujuminen pyryssäkin ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta ihme vaikkapa Kaliforniasta tulevalle, Samuli miettii.

– Brittnie kuvaili maagiseksi hetkeä, kun makasi mökillämme rantakalliolla meren liplatellessa vieressä. Itse reagoin, että no tossahan sitä kalliota riittää. Rehellisellä tavalla ylpeä suomalainen on harvinainen suomalainen.

Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”
Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”

Kuu taivaalta

Kaliforniassa Samulia pitelee paitsi parisuhde myös aurinko, monipuolinen luonto, rento ilmapiiri, loputon tekemisen tarjonta sekä ne tuhannet roolit, joita näyttelijöille on tarjolla vuosittain. Saman unelman perässä ovat tulleet muutkin, ja kilpailu töistä on hurjaa. Yhteen rooliin voi pyrkiä yhtä monta hakijaa kuin koko Suomessa on näyttelijöitä.

Silloin kun Samuli ei näyttele, hänen työtään on hakea töitä. Ennen juostiin koekuvauksissa, nykyään kuvataan itse näytevideo, ladataan se nettiin ja lähetetään roolittajalle. Tämän alkuvuoden aikana Samuli on tehnyt 4–5 self tapea, hurjimpana vuotena yli 30.

– Niistä yksi rooli toteutui.

Samulin vahvuuksia ovat kielitaito, pohjoisen pojan olemus sekä fyysisyys: Vauramo pyrkii tekemään kaikki stunttinsa itse. Lukioiässä sixpack hiveli itsetuntoa, nykyään kova kunto on valttia työtilanteissa.

” Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla.”

– Pysymällä fitissä varmistan toimintakykyni. Se, että voin tehdä kaiken itse, tekee tarinasta todellisemman. Iän mukana palautuminen tosin kestää pidempään.

Samuli ei ajattele ohimenneitä rooleja hylkäämisinä. Koekuvaukset ovat yksi työvaihe, homma siinä missä saadut roolitkin.

– Ei se ole sen kummempaa. Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla. Saatan tehdä koenauhan rooliin, johon tiedän olevani väärä tyyppi, mutta video menee roolittajalle, joka voi keksiä minut toiseen produktioon.

Silloin Samulia kirpaisi, kun hän oli sadoista hakijoista valikoitunut kahden kärkeen, mutta olikin rahoittajan mielestä liian tuntematon nimi.

– Silloin olin valmis pakkaamaan kamani ja lopettamaan. Los Angeles tuntui yksinäiseltä paikalta. Ajattelin, ettei näin voi elää.

Neljä päivää myöhemmin Samuli oli jo matkalla Itävaltaan kuvaamaan roolia, josta hänet oli juuri tyrmätty. Joskus käännökset ovat arvaamattomia.

Oikeasti Samuli joutuu puntaroimaan paluuta Suomeen sitten, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Suomalainen päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pesevät mennen tullen kalifornialaisen keskivertopäiväkodin, jonka ikkunoissa on kalterit ja lapset leikkivät verkkoaidatulla asvalttikentällä.

– Eri asiat painavat eri elämäntilanteissa. Amerikassa on vapaus tavoitella kuuta taivaalta. Aina jostakusta voi tulla vaikkapa miljardööri. Suomessa taas on vapaus olla pelkäämättä, että vastoinkäymisissä menettäisi kaiken. Meillä on turvaverkko, amerikkalaisilla rajattomat unelmat.

Samuli Vauramo

  • Näyttelijä syntyi Vantaalla 22.10.1981. Asuu Los Angelesissa muoti- ja design­alalla toimivan kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa.
  • Pääosa Simo Halisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Kääntöpiste, ensi-ilta 2.3.
  • Oli vuonna 2009 yksi Shooting Stars -näyttelijöistä.
  • Leffaura alkoi Tyttö sinä olet tähti -filmistä 2005.

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.