Kuva Milka Alanen
Kuva Milka Alanen

Näyttelijä Miina Maasolan oli helppo solahtaa Tampereelle, mutta avantoon hänen täytyi kerätä rohkeutta. Laiskotteluun ei ole halua eikä aikaa, siitä pitävät huolen oma teatteri ja Rakkauden rasvaprosentti -elokuva.

Laiskottelu, vastaa näyttelijä Miina Maasola, 34, ykskantaan kysymykseen, mikä hänelle on erityisen vaikeaa.

– Temperamenttini on sellainen, että nautin touhuamisesta. Vasta viime aikoina olen oppinut, että joskus voi olla tekemättä yhtään mitään. Samalla olen tietenkin onnellinen siitä, että töitä on riittänyt, Miina toteaa.

Tamperelaisessa kirjastokahvilassa on vilkasta jo aamutuimaan. Miinalla on hetki aikaa hengähtää, ennen kuin Rakkauden rasvaprosentti -elokuvan promokiertue alkaa. Pääosa romanttisessa komediassa piti näyttelijää kevään ja kesän ajan tiiviisti Helsingissä. Samaan aikaan Tampereella on pyörinyt näytelmä Kolmen naisen kohtauksia. Miina on siinäkin yksi pääosatähdistä.
Vaikka arki on välillä reissaamista Helsingin ja Tampereen välillä, Miinan, avomiehen ja kahden lapsen koti on ollut jo kuusi vuotta Tampereella, keskellä Pyynikin puutaloidylliä.

– Ihminen on luotu liikkumaan, se pitää mielen virkeänä. Sydän on kuitenkin aina siellä, missä ovat työ ja läheiset, Miina sanoo.

Miina Maasola kertoo tärkeät osoitteensa:

Kaupinojan avantosauna

"Hyisen veden ja kuuman saunan jälkeen arkeen on paljon helpompi palata. Avantouintia voi verrata siihen, että näyttelijänä yritän jatkuvasti ylittää mukavuusalueeni ja rikkoa rajojani.

Minun piti kerätä aika lailla rohkeutta, ennen kuin uskalsin kastautua hyiseen veteen. Nyt olen jo koukussa.

Avantokäynnin jälkeen veri virtaa ja mieli on kirkas. Kun sen päälle käyn vielä saunassa, oloni on kuin uudestisyntynyt."

Teatteri Siperia

"Ehdin olla kolme vuotta kiinnitettynä Vaasan kaupunginteatteriin, ennen kuin perustin noin kymmenen kollegani kanssa Tampereelle Teatteri Siperian. Heidän joukossaan on myös avomieheni Antti Mikkola.

Freelanceriksi jättäytyminen oli elämäni suurimpia käännekohtia, ja oman teatterin alkuaika hirvitti. Olin ehtinyt tottua siihen, että tilille kilahti kuukausipalkka.

Olen huomannut, että freelancerina olo sopii minulle. Epävarmuus on hyödyllinen työkalu: saan virtaa siitä, että tapaan aina uudet ihmiset ja teen uudenlaisia töitä. Samalla on ollut pakko luopua tarkasta suunnittelusta ja oppia, että elämässä pitää tehdä asioita, joista oikeasti nauttii."

Lancaster, Englanti

"Ulkomaille lähtiessäni pelkäsin, saanko yhtäkään ystävää. Itsetuntoni ei ole aina ollut vahva. Kun lähdin opiskelemaan näyttelemistä Lancasteriin 19-vuotiaana, päässä pyöri odotusten lisäksi miljoona pelkoa: Osaanko kieltä? Saanko yhtäkään ystävää?

Vaikka puhun mielestäni sujuvaa englantia, järkytyin aluksi, kun en päässyt mukaan opiskelukavereiden nopeatempoisiin keskusteluihin, ja vitsit menivät ohi. Tunsin oloni ulkopuoliseksi.

Onneksi pelkoni olivat lopulta turhia: omaksuin kielen ja sain hyviä ystäviä. 

Opiskeluvuodet Englannissa olivat hyvä elämänkoulu. Opin, että olinpa missä päin maailmaa tahansa, löydän kyllä omat juttuni ja ihmiset ympärilleni."

Loput Miinan osoitteista Me Naisten numerossa 48/2012.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla