Me Naiset
|
Emilia Saloranta
”Kuvauksissa olisin ollut tekemisissä kaikkien migreenille altistavien tekijöiden kanssa”, Piia Koriseva kertoi Selviytyjät-reissun peruuntumisesta. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvauksissa olisin ollut tekemisissä kaikkien migreenille altistavien tekijöiden kanssa”, Piia Koriseva kertoi Selviytyjät-reissun peruuntumisesta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Lääkärit epäilevät, että raju migreeni oli syynä Piian aivoinfarktiin kymmenen vuotta sitten.

Piia Korisevan piti lähteä kaksi viikkoa sitten Filippiineille Selviytyjät Suomi -ohjelman yhdeksi julkkiskilpailijaksi. Viime hetkellä tuotantoyhtiön konsultoima lääkäri teki päätöksen, että Piian kovan migreenin vuoksi lähtö raskaisiin olosuhteisiin ei olisi turvallista.

Migreenin voimakkuudesta kertoo se, että sitä epäillään syyksi aivoinfarktiin, joka Piialla oli kymmenen vuotta sitten. Infarkti vei hetkellisesti Piian toimintakyvyn ja halvaannutti kokonaan kehon oikean puolen.

– Todennäköisesti infarkti johtui lopulta siitä, että laiminlöin kolmekin päivää kestänyttä migreeniä. Hoidin sitä vain syömällä lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Infarktia ennen jouduin monta kertaa ambulanssilla sairaalaan migreenikivun vuoksi. Pahimmillaan se aiheutti tajuttomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pahimmillaan migreenikipu aiheutti tajuttomuutta.”

Ohjelman kuvauksiin Piian tilalle lähti Tuuli Matinsalo.

– Kuvauksissa olisin ollut tekemisissä kaikkien migreenille altistavien tekijöiden kanssa. Kuumuuden, nälän, nestehukan, vähäisen unen ja auringonvalon. Totesimme lääkärin kanssa, että mikään viihde ei ole terveyden riskeeraamisen arvoista.

– Lupauduin ohjelmaan nopeasti ja juttelin lasten ja heidän isänsä kanssa. Hekin olivat innoissaan, mutta uskon, että tämän tilalle tulee jotain muuta kivaa.

Edessä sinkkukesä

Tällä hetkellä Piian migreeni on hallinnassa. Kaksi vuotta sitten aloitettu estolääkitys toimii hyvin.

– Minulla ei ole ollut kahteen vuoteen kohtauksia. Meinasin pussata neurologia, joka löysi lääkityksen. Elin vuosia migreenin pelossa. Se vaikutti kaikkeen, esimerkiksi siihen, pystyinkö lähtemään ulos kevätauringossa tai edes lenkille.

”Elin vuosia migreenin pelossa.”

Viime vuodet Piia on tehnyt töitä personal trainerina ja kirjoittanut myös elämänmuutoksesta kertovaa kirjaa, joka ilmestyy elokuussa.

Kolmen kouluikäisen poikansa kanssa asuva Piia on pysytellyt sinkkuna.

– Minulla on kotona parhaat miehet ja olen ne itse tehnyt. Sinkkukesä on edessä ja aion nähdä paljon ystäviä, Piia kertoi Zoégas-kahvin esittelytilaisuudessa.

Selviytynyt

Entä keikkatyö? Terveys- ateria- tai siivousalalla työtäsi vahdataan ja vähäpalkkaisenakin sinulta odotetaan maksimityöpanosta. Olen joskus odottanut kahvi- ja vessataukoa, kun minut on otettu kiinni, vakituisten kollegoitteni taholta, ja pakotettu työskentelemään läpi taukojenkin. Sairastan halvaannuttavaa migreeniä, mitä hoidetaan joskus, viikkojakin, neurologisella osastolla. Piia Koriseva on antaa migreenille kasvot ja voimaannuttaa meitä sairastavia. Olen kohdannut sairauden vähättelyä. Koulussa opettaja nauroi, pyytäessäni saada jäädä istumaan välitunnilla,, kunnes pyörryin lattialle. Ensiavussa katsotaan papereista, että olen äskettäin käynyt juttelemassa psykologille, eikä lääkäristä sairaus tunnu uskottavalta. Usein vasta voimakas oksentaminen vakuuttaa yleislääkärin, että sillä on kenties närästystä, mutta ei migreeniä. Siis työ on rankkaa, ainakin minulla, joten miksi ei voisi yrittää osallistumista Selviytyjiin, kun siinä on mahdollisuus saada apua, mahdollisesti terveyden romahtaessa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla