Jääkiekkomaalivahti Noora Rädyn mielestä miesten parissa pärjää olemalla oma itsensä. Kuva: Susanna Kekkonen
Jääkiekkomaalivahti Noora Rädyn mielestä miesten parissa pärjää olemalla oma itsensä. Kuva: Susanna Kekkonen

– Miesten kanssa ei pidä nöyristellä, tietää miesten jääkiekkosarjassa pelaava maalivahti Noora Räty.

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty teki viikonloppuna historiaa, kun hänet palkittiin miesten Mestis-jääkiekkosarjassa ottelun parhaana pelaajana. Kiekko-Vantaan riveissä maalivahtina pelaava Noora on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaisnainen, joka on pelannut jääkiekkoa miesten sarjassa.

Lauantaina Noora pelasi vasta toisen ottelunsa Mestis-sarjassa torjuen yli 40 laukausta. Matsin päätteeksi hänet nimettiin ottelun parhaaksi pelaajaksi joukkueessaan. Mestis on jääkiekossa toiseksi korkein sarja heti SM-liigan jälkeen.

Naisjääkiekkoilussa Noora on saavuttanut muun muassa olympiapronssia. Pelaaminen miesten kanssa taas on tuttua jo lapsuudesta.

Noora oli Espoon Jäähongan kiekkokoulun ainoa tyttö ja hän pelasi poikien parissa siihen asti, että muutti täysi-ikäisenä Yhdysvaltoihin Minnesotaan yliopistopaikan perässä. Siellä Noora pelasi maalivahtina Minnesotan Golden Gophers -joukkueessa Yliopistoliigassa, joka on amerikkalaisen naisjääkiekkoilun korkein mahdollinen taso.

Teot puhukoon puolestaan

Amerikassa Noora työskenteli myös maalivahtivalmentajana nuorten jääkiekkotoivojen parissa. Kaikki hänen kollegansa olivat vanhempia miehiä. Nooran mukaan nainen pärjää miesten parissa, kunhan on oma itsensä.

– Nainen pärjää miesvaltaisella alalla olemalla itsevarma. Miesten kanssa ei pidä nöyristellä vaan heittäytyä täysillä mukaan ja antaa tekojensa puhua puolestaan. Niin se kunnioitus ansaitaan, Noora kertoo Me Naisille.

Hänen mielestään nykymaailma ei ole enää niin selkeästi jakautunut miesten ja naisten töihin kuin joskus ennen.

– Aika hyvin sukupuolirajat tuntuvat rikkoutuneen. Enää ei ole niin ihmeellistä, että nainen työskentelee miehisellä alalla.

Lue lisää:

Huippumaalivahti Noora Räty: "Miesten kanssa pitää pelata 120 lasissa"

Noora Räty ja taivaaseen ulottuva seinä