Jääkiekkomaalivahti Noora Rädyn mielestä miesten parissa pärjää olemalla oma itsensä. Kuva: Susanna Kekkonen
Jääkiekkomaalivahti Noora Rädyn mielestä miesten parissa pärjää olemalla oma itsensä. Kuva: Susanna Kekkonen

– Miesten kanssa ei pidä nöyristellä, tietää miesten jääkiekkosarjassa pelaava maalivahti Noora Räty.

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty teki viikonloppuna historiaa, kun hänet palkittiin miesten Mestis-jääkiekkosarjassa ottelun parhaana pelaajana. Kiekko-Vantaan riveissä maalivahtina pelaava Noora on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaisnainen, joka on pelannut jääkiekkoa miesten sarjassa.

Lauantaina Noora pelasi vasta toisen ottelunsa Mestis-sarjassa torjuen yli 40 laukausta. Matsin päätteeksi hänet nimettiin ottelun parhaaksi pelaajaksi joukkueessaan. Mestis on jääkiekossa toiseksi korkein sarja heti SM-liigan jälkeen.

Naisjääkiekkoilussa Noora on saavuttanut muun muassa olympiapronssia. Pelaaminen miesten kanssa taas on tuttua jo lapsuudesta.

Noora oli Espoon Jäähongan kiekkokoulun ainoa tyttö ja hän pelasi poikien parissa siihen asti, että muutti täysi-ikäisenä Yhdysvaltoihin Minnesotaan yliopistopaikan perässä. Siellä Noora pelasi maalivahtina Minnesotan Golden Gophers -joukkueessa Yliopistoliigassa, joka on amerikkalaisen naisjääkiekkoilun korkein mahdollinen taso.

Teot puhukoon puolestaan

Amerikassa Noora työskenteli myös maalivahtivalmentajana nuorten jääkiekkotoivojen parissa. Kaikki hänen kollegansa olivat vanhempia miehiä. Nooran mukaan nainen pärjää miesten parissa, kunhan on oma itsensä.

– Nainen pärjää miesvaltaisella alalla olemalla itsevarma. Miesten kanssa ei pidä nöyristellä vaan heittäytyä täysillä mukaan ja antaa tekojensa puhua puolestaan. Niin se kunnioitus ansaitaan, Noora kertoo Me Naisille.

Hänen mielestään nykymaailma ei ole enää niin selkeästi jakautunut miesten ja naisten töihin kuin joskus ennen.

– Aika hyvin sukupuolirajat tuntuvat rikkoutuneen. Enää ei ole niin ihmeellistä, että nainen työskentelee miehisellä alalla.

Lue lisää:

Huippumaalivahti Noora Räty: "Miesten kanssa pitää pelata 120 lasissa"

Noora Räty ja taivaaseen ulottuva seinä

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.