MIAU-yhtyeen pari vuotta sitten julkaistu EP keräsi Anu Kaukolan mukaan "positiivista pöhinää" lähinnä Helsingissä. Esiintyminen UMK:ssa viime helmikuussa toi yhtyeen koko Suomen tietoisuuteen. Kuva: Jonna Öhrnberg
MIAU-yhtyeen pari vuotta sitten julkaistu EP keräsi Anu Kaukolan mukaan "positiivista pöhinää" lähinnä Helsingissä. Esiintyminen UMK:ssa viime helmikuussa toi yhtyeen koko Suomen tietoisuuteen. Kuva: Jonna Öhrnberg

UMK:sta pinnalle noussut bändi haluaa erottua massasta.

– Jos olisi aikaa, istuisin varmaan vain koko ajan pianon ääressä säveltämässä. Nyt ideat tallettuvat puhelimelle, naurahtaa MIAU-yhtyeen biiseistä vastaava Anu Kaukola, 29.

Viime helmikuussa MIAU hätkäytti Uuden Musiikin Kilpailussa räväkällä esiintymisellään ja kisa-asuillaan. Bändin uusi levy tulee ulos toukokuun lopussa.

– Laulutunneille ei tule lähdettyä UMK-haalareissa, mutta juhlissa olen niitä kyllä myöhemmin käyttänyt, naurahtaa rumpali Kaukola.

Hän on yhtyeen muiden naisten tavoin koulutukseltaan laulunopettaja.

– Ensin syntyy idea biisin tunnelmasta, sitten tulevat sanat, hän kertoo lauluntekoprosessista.

MIAU on yhtä kuin Henna Juvonen, 30, (kitara, laulu), Anu Kaukola, 29, (rummut, laulu) ja Susanna Tikkanen, 31 (basso, keyboard ja laulu).

"Treenaamme pienessä, pimeässä luolassa"

Tyyli sekä musiikissa että esiintymisasuissa on MIAU:n naisille provokaatiota parhaimmillaan.

– Olemme kaikki kolme innokkaita ideoijia ja meitä kiinnostavat ristiriidat. On paljon parempi herättää reaktio hyvässä tai pahassa, kuin olla ihan vaan ok.

Idea MIAU:sta syntyi seitsemän vuotta sitten, kun bändin jäsenet opiskelivat vielä Kuopion konservatoriossa. Vasta kun kaikki olivat muuttaneet opiskelujen perässä Helsinkiin vuonna 2010, yhtye sai fyysisen muodon.

Nykyisin bändi treenaa Herttoniemen teollisuusalueella Helsingissä.

– Olemme yrittäneet vaihtaa treenistä usein, koska se on vain pieni, pimeä luola. Mutta siellä luovuus jotenkin pääsee purskahtamaan oikealla tavalla esiin.

Kuuntele MIAU:n uusi Enemies-kappale täällä!

Juttua muokattu 8.4.2014 kello 17.11.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!