Meteorologi Miina Manninen uskottelee itselleen, ettei kukaan katso hänen ennustuksiaan.

Aloitat maanantaina työt Kymmenen uutisten meteorologina. Kuinka paljon jännität suoria lähetyksiä?
Aluksi suora lähetys jännitti törkeästi. En nukkunut ollenkaan ennen Huomenta Suomen ensimmäistä esiintymisvuoroa. Esiintymiseen alkaa kuitenkin tottua. Ennen lähetystä puran jännitystä tanssimalla. Steppailen kameran edessä ja irvistelen, etten seisoisi ihan jäykkänä. Huomenta Suomessa huijaan itseäni ajatuksella, ettei kukaan katso. Saa nähdä, miten hyvin se toimii illoissa.

Huomenta Suomeen joudut heräämään aamulla ennen neljää.
Millainen on päivärytmisi?

Aamuvuoro alkaa puoli viideltä, ja herään yleensä tuntia aiemmin. Teen niin kuin palomiehet: laitan vaatteet riviin lattialle valmiiksi, hyppään niihin ja pyöräilen töihin. Työvuoro loppuu vartin yli yhdeksän, ja vaikka nukun päiväunet, minulla on koko päivä luppoaikaa. Kerrankin kukat kukkivat parvekkeella. Talvella saatoin mennä nukkumaan iltaisin jo seitsemältä, mutta kesällä en viitsi yrittää ennen yhdeksää.

Pelkäätkö ennusteiden epäonnistumista?
Kyttään iltapäivällä, menikö kohdalleen. Ennusteen epäonnistuminen ottaa päähän, sen ottaa henkilökohtaisesti. Ajattelen usein, että tuon olisi voinut ennustaa tarkemmin.

Yritätkö pehmentää sanomaasi, kun ennustat huonoa säätä?
Yritän olla ottamatta kantaa säähän, koska jonkun katsojan mielestä hellekin voi olla ihan hirveä asia. Eilen minun piti tosin sanoa, että Helsingissä todennäköisesti poutaantuu, mutta sanoinkin vahingossa, että toivottavasti. Välillä oma mielipide siis näkyy.

Aamuvuorolaisella on paljon vapaa-aikaa. Mitä harrastat?

Tykkään ulkoilla ja käydä lenkillä. Pyöräilen kaikki matkat myös talvisin, ja pyöräilyä tulee hyötyliikuntana päivittäin ainakin kymmenen kilometriä. Lisäksi haaveilen purjehtimisesta. Olen veneillyt pienestä asti, joskus myös omalla pikkupurkilla.

Katsotko omia lähetyksiäsi?
Katson, että oppisin tulevaisuutta varten. Itsensä katsominen on aivan hirveää. Nolottaa, että noinkin menin sitten tekemään. Mahdottomia mokia ei ole kuitenkaan onneksi sattunut. Joskus on ollut monitori tai mikrofoni pois päältä. En ole mennyt niissä tilanteissa lukkoon, vaan sanonut vain, että anteeksi, nyt on mikrofoni pois päältä.

Miksi sinusta tuli meteorologi?
Kiinnostus lähti lukioaikoina siitä, että purjehdusharrastuksessa piti tarkkailla säätä. Säässä on hienoa se, että se niin konkreettista: riittää, että katsoo ulos, ja siellä sää on.

Miina Manninen
– Vuonna 1984 syntynyt meteorologi on tuttu Huomenta Suomesta.
– Muuttanut Helsinkiin Mikkelistä vuonna 2004.
– Aloittaa työt MTV3:n Seitsemän ja Kymmenen uutisissa 12.7.
– Nähdään Huomenta Suomen kesätauon jälkeen sekä aamu- että iltauutisissa.

Miina Mannisen haastattelun yhteydessä oli lehdessä väärä kuva (MN 27). Toimitus pahoittelee virhettä.

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.