Merja Ailus keskittyy tänä kesänä perheeseensä. Kuva: Satu Kemppainen
Merja Ailus keskittyy tänä kesänä perheeseensä. Kuva: Satu Kemppainen

Keva-kohun jälkeen ex-toimitusjohtaja Merja Ailus, 46, omistaa kesän perheelleen.

Kun Merja Ailuksen kaksi tytärtä pitävät meteliä perheen veneillessä, äiti toppuuttelee lapsiaan: ”Merellä ei huudeta, vasta rannassa.” Nyt kippari saa itse toteuttaa ohjeitaan. Merjalla on elämässään takana kova aallokko, ja nyt hän on saapunut rantaan myrskyn jälkeen.

Reilut puoli vuotta sitten Merja irtisanoutui tehtävästään Kevan toimitusjohtajana. Vuodesta 2010 kestänyt virka tyssäsi silloin työsuhdeasuntoon ja -autoon liittyviin epäselvyyksiin ja siitä nousseeseen julkiseen kohuun.

Oikeustieteen kandidaatti oli koko uransa työskennellyt vastuullisissa tehtävissä. Nyt hän on ollut joulukuisesta irtisanoutumisestaan lähtien työttömänä. Sen ajan Merja on yrittänyt ymmärtää, mitä oikein tapahtui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ei kukaan tolkun ihminen selviä tuollaisesta kolhuitta. Johtotehtävät ovat usein tuulisia, mutta tuohon en ollut osannut varautua. Vaikka omasta mielestäni en ole siitä heikommasta päästä, kokemus on ollut minulle omituinen ja raskas. Nyt on syytä toipua hetki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Projekteja ja mökkejä

Keva-kohun ollessa kuumimmillaan Merjaa seurattiin ja hänet tunnistettiin kaikkialla, missä hän liikkuikaan. Nyt suurin kiinnostus on rauhoittunut. Merja epäilee ihmisten muodostaneen hänestä erikoisen kuvan julkisuusmylläkän perusteella.

– Minusta kai välittyy sellainen kuva, että juoksen korot kopisten samppanjabaarista toiseen, hän pohtii.

Merja rakastaa mökkeillä, vaeltaa luonnossa, sienestää ja kalastaa. Onpa hänellä metsästyskorttikin. Hän on myös kova suunnittelemaan erilaisia projekteja: perheen mökillä Espoossa on aiempina kesinä hoidettu niin Otto ja Harry -pässejä kuin pidetty kesäkanoja. Kerran Merja sai päähänpinttymän omasta kasviviljelmästä, ja kokosi innostuksissaan kasvihuoneen.

– Usein lapsena matkustimme vanhempieni mökille Ranuan lähelle erämaahan. Siellä ei ollut kavereita, sähköä tai vettä. Aika kului vaeltaessa luonnossa ja lukiessa. Ehkä siksi nautin tavallisesta elämästä perheen kanssa, Merja sanoo.

Tänä kesänä Espoon saaristomökki tuntuu kuitenkin etäiseltä paikalta. Asumus on laajennusremontin vuoksi täydessä kaaoksessa, mutta erityisesti Merjaa surettaa, että mökkiä oli kuvattu salaa lehteen.

– Yksityisyyteni on ryöstetty täysin. Tuntuu kuin joku olisi istunut tuolillani ja syönyt puuroani. Toimitusjohtajia tulee ja menee, mutta tämä ei koske enää vain minua, myös perheeni on joutunut kärsimään.

Pettymys pinnassa

Uudessa elämäntilanteessa Merjalla on sentään enemmän aikaa omalle perheelle. Kotikulmillaan Helsingin Katajanokalla Merja, tyttäret ja perheen kanssa asuva Merjan äiti käyvät piknikillä, koiralenkillä ja pulahtavat uimaan mattolaiturilta. Merja kokkaa naisille siikaa ja kantarelleja, jotka hän on hakenut läheiseltä Kauppatorilta.

– Olen tehnyt vuosikaudet pitkiä päiviä, ja se on ollut pois perheeltäni. Aiempina kesinä olen jopa keskeyttänyt lomani jonkin työtilaisuuden vuoksi. Nyt ehdin tehdä sellaisiakin asioita, jotka ovat olleet rästissä pitkään.

Merja kiistää katkeroituneensa kohun ja irtisanoutumisen jälkeen, mutta pettynyt hän on.

– Olen pettynyt suomalaiseen yhteiskuntaan. Uskon uuskonservatismin nostavan päätään.

Merjan tulevaisuuden työsuunnitelmat ovat vielä auki.

– Menneisyys ei katoa, vaan sen kanssa pitää pystyä elämään. Yksi aikaikkuna on sulkeutunut ja nyt täytyy miettiä, mikä on seuraava vaihe. Olen sellainen, että haluan mennä vapaudenhuumassa korvat humisten.

Myös Tanja Poutiainen ja Tua Backman kertovat erilaisesta kesästään ja uudenlaisesta vapaudestaan – lue torstain 10.7. Me Naisista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla