Merja Ailus keskittyy tänä kesänä perheeseensä. Kuva: Satu Kemppainen
Merja Ailus keskittyy tänä kesänä perheeseensä. Kuva: Satu Kemppainen

Keva-kohun jälkeen ex-toimitusjohtaja Merja Ailus, 46, omistaa kesän perheelleen.

Kun Merja Ailuksen kaksi tytärtä pitävät meteliä perheen veneillessä, äiti toppuuttelee lapsiaan: ”Merellä ei huudeta, vasta rannassa.” Nyt kippari saa itse toteuttaa ohjeitaan. Merjalla on elämässään takana kova aallokko, ja nyt hän on saapunut rantaan myrskyn jälkeen.

Reilut puoli vuotta sitten Merja irtisanoutui tehtävästään Kevan toimitusjohtajana. Vuodesta 2010 kestänyt virka tyssäsi silloin työsuhdeasuntoon ja -autoon liittyviin epäselvyyksiin ja siitä nousseeseen julkiseen kohuun.

Oikeustieteen kandidaatti oli koko uransa työskennellyt vastuullisissa tehtävissä. Nyt hän on ollut joulukuisesta irtisanoutumisestaan lähtien työttömänä. Sen ajan Merja on yrittänyt ymmärtää, mitä oikein tapahtui.

– Ei kukaan tolkun ihminen selviä tuollaisesta kolhuitta. Johtotehtävät ovat usein tuulisia, mutta tuohon en ollut osannut varautua. Vaikka omasta mielestäni en ole siitä heikommasta päästä, kokemus on ollut minulle omituinen ja raskas. Nyt on syytä toipua hetki.

Projekteja ja mökkejä

Keva-kohun ollessa kuumimmillaan Merjaa seurattiin ja hänet tunnistettiin kaikkialla, missä hän liikkuikaan. Nyt suurin kiinnostus on rauhoittunut. Merja epäilee ihmisten muodostaneen hänestä erikoisen kuvan julkisuusmylläkän perusteella.

– Minusta kai välittyy sellainen kuva, että juoksen korot kopisten samppanjabaarista toiseen, hän pohtii.

Merja rakastaa mökkeillä, vaeltaa luonnossa, sienestää ja kalastaa. Onpa hänellä metsästyskorttikin. Hän on myös kova suunnittelemaan erilaisia projekteja: perheen mökillä Espoossa on aiempina kesinä hoidettu niin Otto ja Harry -pässejä kuin pidetty kesäkanoja. Kerran Merja sai päähänpinttymän omasta kasviviljelmästä, ja kokosi innostuksissaan kasvihuoneen.

– Usein lapsena matkustimme vanhempieni mökille Ranuan lähelle erämaahan. Siellä ei ollut kavereita, sähköä tai vettä. Aika kului vaeltaessa luonnossa ja lukiessa. Ehkä siksi nautin tavallisesta elämästä perheen kanssa, Merja sanoo.

Tänä kesänä Espoon saaristomökki tuntuu kuitenkin etäiseltä paikalta. Asumus on laajennusremontin vuoksi täydessä kaaoksessa, mutta erityisesti Merjaa surettaa, että mökkiä oli kuvattu salaa lehteen.

– Yksityisyyteni on ryöstetty täysin. Tuntuu kuin joku olisi istunut tuolillani ja syönyt puuroani. Toimitusjohtajia tulee ja menee, mutta tämä ei koske enää vain minua, myös perheeni on joutunut kärsimään.

Pettymys pinnassa

Uudessa elämäntilanteessa Merjalla on sentään enemmän aikaa omalle perheelle. Kotikulmillaan Helsingin Katajanokalla Merja, tyttäret ja perheen kanssa asuva Merjan äiti käyvät piknikillä, koiralenkillä ja pulahtavat uimaan mattolaiturilta. Merja kokkaa naisille siikaa ja kantarelleja, jotka hän on hakenut läheiseltä Kauppatorilta.

– Olen tehnyt vuosikaudet pitkiä päiviä, ja se on ollut pois perheeltäni. Aiempina kesinä olen jopa keskeyttänyt lomani jonkin työtilaisuuden vuoksi. Nyt ehdin tehdä sellaisiakin asioita, jotka ovat olleet rästissä pitkään.

Merja kiistää katkeroituneensa kohun ja irtisanoutumisen jälkeen, mutta pettynyt hän on.

– Olen pettynyt suomalaiseen yhteiskuntaan. Uskon uuskonservatismin nostavan päätään.

Merjan tulevaisuuden työsuunnitelmat ovat vielä auki.

– Menneisyys ei katoa, vaan sen kanssa pitää pystyä elämään. Yksi aikaikkuna on sulkeutunut ja nyt täytyy miettiä, mikä on seuraava vaihe. Olen sellainen, että haluan mennä vapaudenhuumassa korvat humisten.

Myös Tanja Poutiainen ja Tua Backman kertovat erilaisesta kesästään ja uudenlaisesta vapaudestaan – lue torstain 10.7. Me Naisista!

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

  1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
  2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
  3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
  4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
  5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
  6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio