"Minulle pienet asiat, joilla toisen voi huomioida, ovat tärkeitä. Huolehdin muiden jaksamisesta ja siitä, miten he pärjäävät, ja odotan samanlaista käytöstä myös muilta", Noora Karma sanoo. Kuva Panu Pälviä
"Minulle pienet asiat, joilla toisen voi huomioida, ovat tärkeitä. Huolehdin muiden jaksamisesta ja siitä, miten he pärjäävät, ja odotan samanlaista käytöstä myös muilta", Noora Karma sanoo. Kuva Panu Pälviä

Maagikko-mentalisti Noora Karman pitkä parisuhde on harkinta­vaiheessa. – Minulle sopii, että annamme nyt toisil­lemme tilaa miettiä ja olla yksin.

Tupa on täynnä taikureita, mutta porvoolaiskodin tunnelma on lähempänä tavallista perhe­arkea kuin mitään maagista. Pyykit odottavat koneessa, muumimukeihin on kaadettu kahvia ja pehmoyksisarvinen on vallannut paikan portaikon kaiteelta.

Maagikko-mentalisti Noora Karma pahoittelee kaaosta ja kehottaa jättämään takit eteiseen.

Suomen puhutuimman mentalistin arki on ollut viime aikoina melkoista tasapainottelua niin työssä kuin perhe-elämässäkin. Keväällä Noora ja hänen miehensä, maagikko Alfonso Rios, ajautuivat erilleen, ja mies muutti pois perheen Porvoon-kodista. Pari elää nyt suhteessaan harkinta-aikaa.

Alfonso on totuttu näkemään Nooran työparina hänen taikatempuissaan. Kuluneen vuoden aikana Noora onkin ehtinyt hätkähdyttää suomalaisia moneen otteeseen: uskomattomilla ennustajantaidoillaan Arto Nybergin tv-ohjelmassa, kaatamalla poliitikko Ilkka Kanervan itsenäisyyspäivän juhlien jatkoilla ja veikkaamalla oikein jääkiekon SM-liigan ottelutulokset. Tänä syksynä mentalisti nähdään yhtenä kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -tv-ohjelmassa.

Vaikka omaa yritystään pyörittävä nainen on halunnut töilleen huomioita, kohut ovat tulleet yllätyksenä.

– Olen ollut aina tarkka siitä, että olen julkisuudessa töideni ja saavutusteni ansiosta. Että ansaitsen sen, 37-vuotias mentalisti kertoo kotisohvallaan.

Tunnustelua

Nooran ja Alfonson kahdeksan vuotta kestäneessä suhteessa on meneillään tunnusteluvaihe. Tämän kesän Alfonso vietti kotimaassaan Espanjassa. Koska pariskunnalla on Porvoossa toinenkin asunto, he voivat edelleen viettää aikaa omilla tahoillaan. 

Lasten ja töiden vuoksi he ovat silti paljon tekemisissä.

– Hajurako tekee tosi hyvää, ja olemme nyt tulleet ihan hyvin toimeen.

Vaikka Nooran suusta kuuluvat useampaan otteeseen sanat "mun mies", kunnossa parin välit eivät ole.

– Tilanne on auki, fifty-fifty. En silti usko, että meillä on edelleenkään valmiuksia unohtaa kaikkea ja jatkaa normaalisti.

Noora ei halua mennä yksityiskohtiin mutta täsmentää, että kulttuurieroista ei ole kyse – onhan naisessa itsessäänkin enemmän helposti tulistuvaa maailmannaista kuin perisuomalaista jurnuttajaa. Suhteen alussa temperamenttiset työ­kaverit ottivat yhteen taiteellisista asioista, mutta vuosien aikana yhteisessä arjessa alkoi olla muitakin erimielisyyksiä.

– Näemme monet asiat hyvin eri tavalla. On tukahduttavaa, kun asiat eivät selviä, vaikka kumpikin miten selittää. On kuin kiertäisimme ympyrää, josta emme pääse eteenpäin.

Noora on silti nykytilanteeseen melko tyytyväinen.

– Tunteet ovat heitelleet jo monta vuotta laidasta laitaan. Minulle sopii,  että annamme nyt toisillemme tilaa miettiä ja olla myös yksin. Jos asioita ei käy läpi itse, ei elämästä toisen kanssa voi tulla ikinä mitään.

Ei valmis uuteen

Nooran mielestä parisuhde voi parhaiten, kun siinä toimii kolme asiaa: kuunteleminen, kunnioittaminen ja rakastaminen.

– Minulle pienet asiat, joilla toisen voi huomioida, ovat tärkeitä. Huolehdin muiden jaksamisesta ja siitä, miten he pärjäävät, ja odotan samanlaista käytöstä myös muilta. On ihanaa, ja saan lisää virtaa siitä, että toinen viitsii joskus nähdä vaivaa myös minun puolestani.

Elämän vaikeina hetkinä Noora on huomannut, että vaikka tietäisi, mitä pitää tehdä, sen toteuttaminen on vaikeaa silloin, kun tunteet ovat mukana pelissä.

– En ole todellakaan valmis hyppäämään uuteen tilanteeseen tai suhteeseen. Lastenkin kannalta olisi ihanteellista, jos voisimme palata yhteen ja kaikki olisi ruusuilla tanssimista. Mutta jos se ei ole mahdollista, niin sitten se ei ole mahdollista.

Noora on aina halunnut uran ja perheen, mutta vauva-ajan jälkeen paljastui, että arjessa onkin paljon työtä. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 35/2013.

Lisää aiheesta:

Me Naiset haastatteli Nooraa ja Alfonsoa joulukuussa 2012.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.