Kirjailija Michael Cunningham luo tarinoita, joita naiset rakastavat. Hänen oma ensikosketuksensa kirjoihin oli kuin suudelma.

Kuva Panu Pälviä

Poika on viisitoista ja ihastunut ylemmällä luokalla olevaan kauniiseen ja älykkääseen neitokaiseen. Röökipaikalla koulun jumppasalin takana poika haluaa tehdä coolin vaikutuksen ja alkaa puhua Leonard Cohenin albumista. Mutta tyttö ei lämpene. ”Oletko koskaan ajatellut, että voisit olla vähemmän tyhmä? Lukisit välillä vaikka kirjan”, hän tokaisee ja kääntyy pois.

Poika on Michael Cunningham. Neidon sutkautuksen jälkeen hän menee kirjastoon ja lainaa ensimmäisen kerran elämässään kirjan: Virginia Woolfin Mrs. Dallowayn. Lähinnä elokuvista ja rockista kiinnostunut poika ei ymmärrä tarinasta paljoakaan, mutta kirjan lauseet ovat räjäyttää häneltä pään.

– Se oli kuin ensisuudelma. Mutta kirjan kanssa, ei tytön. Hänen kanssaan en päässyt sen pidemmälle, kirjailija Michael Cunningham, 59, nauraa nyt, yli 40 vuotta myöhemmin.

– En ollut koskaan nähnyt sellaista kieltä. Woolf teki kielellä jotakin samanlaista kuin Jimi Hendrix kitarallaan. Kirja avasi minulle ovia: tajusin, että kieli on musiikkia, ei vain tylsiä lauseita peräkkäin. Siinä on myös rytmi.

Homot, heterot ja kaikki muut

Ilman teini-iän kaukorakkautta Michael ei ehkä koskaan olisi kirjoittanut läpimurtoromaaniaan Tunteja, emmekä me muut olisi saaneet rakastaa kirjaa ja siitä tehtyä hienoa elokuvaa Meryl Streepeineen ja Nicole Kidmaneineen.

Virginia Woolfin innoittama Tunnit oli menestys, johon kirjailija voi yltää vain kerran elämässään, mutta myös Michaelin tuore romaani Illan tullen tarjoaa lukijoilleen samanveroista herkkua.

Tarina sijoittuu New Yorkin kulttuuripiireihin ja seuraa vuosikymmeniä yhtä pitäneen pariskunnan avioliittoa sen taitekohdassa. Galleristi Peterin ja taidelehden päätoimittajan Rebeccan elämä järkkyy, kun heidän luokseen muuttaa Rebeccan pikkuveli, kaunis ja ailahtelevainen Mizzy. Itseään pesunkestävänä heterona pitävä Peter järkyttyy, kun tajuaa tuntevansa vetoa nuoreen mieheen. Mutta onko Peter oikeasti rakastunut Mizzyyn vai syntyykö hänelle vain pakkomielle komeasta nuorukaisesta, jonka hän haluaa omistaa kuin taideteoksen?

Michael Cunningham on usein sanonut, ettei halua leimautua pelkästään homokirjailijaksi. Homoseksuaalisuus, tai seksuaalisuus ylipäänsä, on kuitenkin toistuva teema hänen kirjoissaan. Ja seksuaalisuudesta laajemmin Michaelilla on paljon painavaa sanottavaa:

– Homoystäväni Bob on naimisissa Daven kanssa, he ovat uskollisia toisilleen ja heillä on kaksi adoptiolasta. Ystäväni Joe puolestaan on sinkku, ja hän voi mielestään maata saman miehen kanssa vain kerran. Sen jälkeen hän ei enää halua nähdä miestä uudestaan. Onko noilla kolmella mitään yhteistä? Paitsi se, että he kaikki sattuvat olemaan kiinnostuneita miehistä.

Kirjailijaa ärsyttää, että ihmiset yritetään väkisin lokeroida joko heteroiksi tai homoiksi.

– Yksityinen seksielämämme on paljon monimutkaisempaa. Edes kolme lokeroa, mukaanlukien biseksuaalisuus, eivät todellakaan riitä kuvaamaan sitä.

Onnellinen liitto

Kirjailija itse on pitänyt yhtä elämänkumppaninsa, psykoanalyytikko Ken Corbettin kanssa 25 vuotta. Suhde on kestänyt, koska miehet arvostavat toisiaan eivätkä tieten tahtoen käy toistensa hermoille.

– Ken on tosi älykäs, mikä kiinnostaa minua. Haluan aina tietää, mitä mieltä hän on asioista. Homopiireissä puhutaan size queeneistä; miehistä, jotka haluavat olla vain sellaisten miesten kanssa, joilla on iso penis. Minäkin olen tavallaan size queen: olen Kenin kanssa, koska hänellä isot aivot, Michael paljastaa.

Ken ymmärtää kirjailijapuolisonsa työtä paremmin kuin kukaan muu. Eikä hän ottanut itseensä, vaikka Michaelin romaanin päähenkilönä on pariskunta, joka on ollut pitkään yhdessä ja ehtinyt vieraantua ja ehkä kyllästyäkin toisiinsa. 

– Ken on tottunut siihen, että lainaan asioita elämästämme, vaikken kirjoitakaan meistä. Hän on myös tärkein lukijani, jolle näytän ensimmäisenä tekstini. Luotan häneen täysin enkä voisi kuvitella kirjoittavani kirjoja ilman häntä.

Ihmeellinen ihmismieli

Michael julkaisee romaanin noin kolmen vuoden välein ja hän on kertonut noudattavansa työskennellessään toimistoaikoja. Hän ei todellakaan ole mikään norsunluutorniinsa sulkeutunut taiteilija. Kun charmantti kirjailija vieraili äskettäin Helsingissä, hän sai puoli kaupunkia sekaisin. Toimittajat olivat lääpällään mukavan ja karismaattisen Michaelin edessä, ja televisiouutisessa nähtiin, miten lukijat, muun muassa Jorma Uotinen, jonottivat hänen nimikirjoitustaan kirjakaupassa.

Michaelille kirjallisuus on taidemuoto, joka vie kaikista syvimmälle ihmismieleen. Monet Michaelin faneista pitävät erityisesti hänen tarkkanäköisestä tavastaan kuvata ihmistä ja nimenomaan naisia. Hän ei voi ymmärtää, miksi naisista kirjoittaminen on joillekin mieskirjailijoille niin vaikeaa.

– Mikä ihme heissä on vikana? Minä pidän naisista ja olen heistä kiinnostunut. Joskus mietin, onkohan kyse siitä, etteivät jotkut mieskirjailijat yksinkertaisesti siedä naisia lainkaan.

Kaliforniassa kasvanut Michael eli perusonnellisen lapsuuden perheessä, jossa isä toimi mainosalalla ja äiti oli kotiäitinä. Kun Michael rakensi Tunnit-romaaninsa kotiäitihahmoa, käytti hän yhtenä esikuvanaan omaa äitiään:

– Virginia Woolfilla oli pakkomielle kirjoittaa hyviä kirjoja, äidilläni taas oli pakkomielle täydellisestä kodista ja täydellisestä kakusta. Woolf halusi kirjoittaa parempia tarinoita kuin kukaan muu, äitini halusi pitää kodin niin siistinä, ettei mikään paha ikinä pääsisi sisään. Tavallaan äitini ansaitsisi aivan yhtä paljon arvostusta kuin Virginia Woolf.

Michael Cunningham

  • Amerikkalainen kirjailija.
  • Syntyi 6.11.1952 Cincinnatissa Ohiossa. Vietti lapsuutensa Kaliforniassa.
  • Asuu New Yorkissa puolisonsa Ken Corbettin kanssa.
  • Palkittiin vuonna 1999 Pulitzerilla teoksesta Tunnit. Julkaissut kaikkiaan kuusi romaania.
  • Romaani Illan tullen (Gummerus) ilmestyi juuri suomeksi.


Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.