Hillary Clinton ja Huma Abedin (toinen oik.) tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1996. Kuva: Reuters
Hillary Clinton ja Huma Abedin (toinen oik.) tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1996. Kuva: Reuters

Huma Abedin on yksi Hillary Clintonin pitkäaikaisimmista avustajista. Abedinin miehen seksiviestittelyskandaali kuitenkin varjostaa presidentinvaalikampanjaa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on enää kahdeksan päivää, ja Hillary Clintonin sähköpostit ovat joutuneet uudelleen liittovaltion poliisin FBI:n tutkinnan kohteeksi.

Tällä kertaa silmätikuksi on joutunut Clintonin lähin avustaja Huma Abedin, 41. Nainen erosi puolisostaan, poliitikko Anthony Weinerista, 52, aiemmin tänä vuonna, kun mies oli jälleen kerran lähetellyt seksiviestejä muille naisille.

FBI tutki tapausta, jossa Weinerin väitetään lähettäneen seksuaalissävytteisiä viestejä 15-vuotiaalle tytölle. Samalla tutkijat löysivät lisää sähköposteja, jotka Hillary Clinton oli lähettänyt yksityiseltä palvelimelta ja jotka mahdollisesti ovat poliittisesti merkittäviä, kertoo The New York Times. Vielä ei tiedetä, kuinka kauan viestien tutkiminen kestää tai tulevatko ne julkisuuteen ennen vaalipäivää. Edellinen sähköpostitutkinta päättyi heinäkuussa, eikä Clintonin silloin todettu syyllistyneen laittomaan toimintaan.

Washinton Postin mukaan Weinerin ja Abedinin yhteiseltä tietokoneelta löytyi yli tuhat uutta sähköpostia. Abedin on kommentoinut, ettei tiedä, miten viestit päätyivät laitteelle – ja ettei hän ole käyttänyt kyseistä tietokonetta säännöllisesti.

Abedinille kolmas seksiviestittelykerta oli liikaa.

Clintonin salainen ase

Kohun keskiöön joutunut Huma Abedin aloitti työt Clintonin palveluksessa jo 20 vuotta sitten, kun hän saapui Valkoiseen taloon suorittamaan yliopisto-opintoihinsa kuuluvaa harjoittelujaksoa.

Hän on kertonut haaveilleensa alun perin toimittajan työstä ja että pääsisi työskentelemään lehdistösuhteiden parissa. Sen sijaan hänestä tuli Yhdysvaltain silloisen ensimmäisen naisen alainen. Loppu on historiaa, sillä Huma Abedin on ollut Clintonin taustalla tämän kaikissa poliittisissa edesottamuksissa.

Clintonin senaattorikaudella Abedinin tehtävänä oli olla niin sanottu ”body person” eli henkilö, joka kulki koko ajan Clintonin mukana ja huolehti siitä, että matkustaminen ja lukuisat tilaisuudet sujuivat mahdollisimman hyvin. Tehtävä vaatii muun muassa sitä, että on aina kolme askelta edellä muita ja hallitsee multitaskaamisen erinomaisesti. Sen Abedin tekikin ja pysytteli itse taustalla. Observerin jutussa vuonna 2007 Abedinia kutsuttiin Clintonin ”salaiseksi aseeksi”, josta kukaan ei tiennyt juuri mitään. 

Työkaveri, ystävä ja melkein tytär

Kovin paljon ei tiedetä vieläkään. Michiganissa syntyneen Abedinin äiti on Pakistanista ja jo edesmennyt isä Intiasta. Abedinin lapsuusvuodet kuluivat Saudi-Arabiassa, mistä hän palasi Yhdysvaltoihin opiskelemaan.

Kun Abedin nai Anthony Weinerin vuonna 2010, parin vihki Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton. Vaimo Hillary kuvaili Abedinia juhlapuheessaan melkein kuin toiseksi tyttärekseen.

Suojattisuhteen ja työn lisäksi naisia yhdistää ystävyys. Vuosi Abedinin ja Weinerin häiden jälkeen yhdistäviä tekijöitä paljastui lisää: Abedinin mies julkaisi julkisella Twitter-tilillään vahingossa kuvan erektiostaan. Abedin odotti silloin parin yhteistä lasta.

Vuonna 2013 julkisuuteen tuli tieto, että Weiner oli lähetellyt seksiviestejä 22-vuotiaalle naiselle. Pari piti yhdessä tiedotustilaisuuden.

– Vaati paljon työtä ja paljon terapiaa päästä tilanteeseen, jossa voin antaa Anthonylle anteeksi. Se ei ollut missään tapauksessa helppo ratkaisu, mutta tein päätöksen, että tässä liitossa kannattaa pysyä, Huma Abedin kertoi.

”Vaati paljon työtä ja paljon terapiaa päästä tilanteeseen, jossa voin antaa Anthonylle anteeksi.”

Kaikki myös muistavat Bill Clintonin seksiskandaalin, joka ravisteli Yhdysvaltoja 1990-luvun loppupuolella. Hillary jäi miehensä vierelle.

Abedinille kolmas seksiviestittelykerta oli liikaa. Hän ilmoitti elokuun lopulla eroavansa miehestään, koska tämä ei onnistunut luopumaan tavoistaan. Samana aamuna New York Post -lehden kannessa oli julkaistu kuva, jonka Weiner oli jälleen kerran lähettänyt jollekin naiselle. Kuvassa alushousujen läpi erottuu Weinerin erektio, ja vieressä nukkuu hänen poikansa. Pari on tällä hetkellä asumuserossa.

Aiemmin Abedin on kertonut voineensa paeta kotipuolen ongelmiaan töihin, mutta nyt hän ei ole sielläkään rauhassa yksityiselämältään.

Uuden sähköpostikohun myötä myös Clintonin johtoasema republikaaniehdokas Donald Trumpiin on kaventunut huomattavasti – ja marraskuun 8. päivän äänestyksestä arvellaan tulevan tiukka.

Lähteet jutussa mainittujen lisäksi: CNN, Helsingin Sanomat, Vanity Fair

Kysely

Kumman vaalivoittoon uskot?

Donald Trumpin
Donald Trumpin
58.2%
Hillary Clintonin
Hillary Clintonin
41.7%
Ääniä yhteensä: 194

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.