Melania Trump varoitti miestään siitä, että presidenttikisa muuttaa koko perheen elämän. Kuva: Reuters
Melania Trump varoitti miestään siitä, että presidenttikisa muuttaa koko perheen elämän. Kuva: Reuters

Donald Trumpin Melania-vaimokaan ei ole säästynyt presidentinvaalien loanheitolta, vaan hän on joutunut ikävään pakkorakoon.

Presidenttiehdokas Donald Trumpin vaimo Melania Trump on pyrkinyt pitämään melko matalaa profiilia, vaikka vaalivoitto olisi hänellekin merkittävä muutos. Sen myötä Melaniasta tulisi Yhdysvaltain presidentin puoliso ja Valkoisen talon emäntä.

Kohut presidenttiehdokas Trumpin ympärillä ovat kuitenkin kääntäneet katseet väkisin myös Melaniaan.

Vanity Fair kirjoittaa Melanian vastahakoisesta osallistumisesta vaalikampanjaan raflaavasti otsikoidussa artikkelissaan Melania Trumpin hiljainen tragedia. Amerikkalaislehden mukaan Melania oli tyytyväinen miljardöörin puoliso, mutta likainen presidenttipeli on johtanut siihen, että Melaniakin on joutunut rajun julkisen nöyryytyksen kohteeksi.

Kohut presidenttiehdokkaan ympärillä ovat kääntäneet katseet väkisin myös Melaniaan.

Julkisuuteen on nostettu esimerkiksi slovenialaissyntyisen Melanian maahanmuuton laillisuus, ja sattuipa naiselle kiusallinen mokakin, kun hänen kesällä pitämänsä puhe paljastui Michelle Obamalta plagioiduksi. Lopulta vastuun otti puheen kirjoittanut Meredith McIver.

Toki Melania tiesi, mitä on presidenttitaistossa luvassa.

– Sanoin hänelle, että sinun pitää todella miettiä sitä, koska perhe-elämämme tulee muuttumaan. Me kolme tulemme muuttumaan, Melania kertoi Dujour-lehden haastattelussa sanoneensa presidenttiehdokkuutta pohtineelle miehelleen.

Melanialla ja Donaldilla on yksi yhteinen lapsi, 10-vuotias poika Barron.

Pusero, jolla oli (ehkä) sanoma

Kaikkein vaikeinta lienee seisoa aviomiehensä rinnalla, kun tämä puhuu naisista alentavasti – kerta toisensa jälkeen.

– Toivon, että ihmiset hyväksyvät hänen anteeksipyyntönsä, kuten minäkin olen hyväksynyt, Melania totesi kannanotossaan, kun hänen miehensä joutui pyytämään anteeksi kommenttejaan naisten alapään kourimisesta.

Melania myös totesi, ettei hyväksy miehensä sanoja, vaan pitää niitä loukkaavina. Hänen mukaansa ne eivät edustaneet miestä, jonka hän tuntee.

Melania ei ehkä kertonut koko mielipidettään kohusta.

Viime viikonlopun vaaliväittelyn aikana moni kuitenkin totesi, ettei Melania ehkä kertonut lausunnossaan koko mielipidettään kohusta. Entinen malli saapui tilaisuuteen yllään luksusmerkki Guccin ”alapäärusettipusero” (pussy-bow shirt). Termillä tarkoitetaan puseroa, jossa kaulaa koristaa solmittava rusetti. Sana pussy tarkoittaa niin alapäätä kuin kissaakin.

Kampanjan tiedottaja twiittasi, ettei asuvalinta ollut tarkoituksellinen, mutta joka tapauksessa paita villitsi Twitter-kansan. Sen tulkittiin olevan niin humoristinen kannanotto kuin myös Melanian tapa sanoa, että hänen miehensä on mennyt liian pitkälle.

Keinot vähissä

Vanity Fair nostaa esille myös kiinnostavan yksityiskohdan, joka ei ehkä olekaan niin mitätön kuin näyttää. People-lehden toimittaja Natasha Stoynoff kirjoitti artikkelissaan, kuinka oli mennyt tekemään haastattelua Trumpien kotiin. Kun Melania oli yläkerrassa, Donald oli suudellut toimittajaa ja ehdottanut sivusuhdetta, siis ahdistellut naista seksuaalisesti.

Miksi puuttua pikkuseikkaan?

Melania asianajajineen vaati artikkeliin korjausta – kohtaan, jossa kerrotaan, että Melania ja toimittaja olisivat tavanneet New Yorkissa kuukausia tapahtuneen jälkeen ja keskustelleet lyhyesti. Melanian mukaan niin ei tapahtunut.

– He kaksi eivät ole ystäviä, eivät ole koskaan olleet ystäviä tai edes ystävällisissä väleissä, asianajajan kirjeessä lehdelle luki.

– Rouva Trump ei olisi edes tunnistanut neiti Stoynoffia, jos he olisivat kohdanneet toisensa kadulla.

Miksi puuttua pikkuseikkaan?

Vanity Fairin mukaan Melania Trumpilla ei ole tällä hetkellä juuri muitakaan keinoja vaikuttaa omaan julkisuuskuvaansa, vaikka hän tuntisi kuinka syvää raivoa miestään kohtaan. (Tunne, joka tässä tilanteessa olisi täysin ymmärrettävä.) Artikkelissa muistetaan mainita myös tiukan avioehdon todennäköisyys. Sekä se, että vaaleihin on enää kolmisen viikkoa. Onneksi.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.