Entinen Miss Suomi Essi Pöysti on sairaanhoitaja. –
Turvallisinta lapselle on syntyä sairaalassa, ei tällaista voi kenellekään suositella, hän kertoo Meidän Perhe -lehdessä. Kuva: Ismo Henttonen / Sanoma-arkisto
Entinen Miss Suomi Essi Pöysti on sairaanhoitaja. – Turvallisinta lapselle on syntyä sairaalassa, ei tällaista voi kenellekään suositella, hän kertoo Meidän Perhe -lehdessä. Kuva: Ismo Henttonen / Sanoma-arkisto

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti ei ehtinyt sairaalaan, kun hänen toinen lapsensa syntyi helmikuussa.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 28, ja koripalloilija Ville Mäkäläinen, 28, saivat toisensa lapsensa, Armi-tyttären, helmikuussa 2015.

Ylpeät vanhemmat kertoivat uudesta tulokkaasta heti Instagramissa. Jo tuolloin Essi kirjoitti tyttärensä syntyneen ”vauhdilla mummolan eteiseen”. Tänään ilmestyneessä Meidän Perhe -lehdessä hän kertoo, miten kaikki oikein kävi.

Loimaalla asuva Essi oli päättänyt lähteä vanhempiensa luo odottamaan synnytystä, koska hänen miehensä oli pelimatkalla ja synnytyssairaala oli niin lähellä vanhempien kotia Helsingin Jollaksessa. Synnytys käynnistyi lasketun päivän yönä, mutta oli niin nopea, ettei Essi ehtinyt sairaalaan asti.

– Aluksi ajattelin, että tämä saattaa olla väärä hälytys, pikku nippailua vain, hän kertoo lehdelle kipujen alkamisesta.

Synnytyksen käynnistyttyä Essin isä soitti hätäkeskukseen, josta lähetettiin tavallinen ambulanssi ja lääkäriambulanssi. Ennen kuin lääkäriambulanssi ehti saapua paikalle, Armi oli jo syntynyt ensihoitajien avustuksella maailmaan.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin.


Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen vuonna 2012. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Rissanen

Essi on itse sairaanhoitaja ja sitä mieltä, että turvallisinta lapselle on syntyä valvotuissa olosuhteissa.

– Totta kai turvallisinta lapselle on syntyä sairaalassa, ei tällaista voi kenellekään suositella.

Essillä ja Villellä on Armin lisäksi myös 2-vuotias Aaro-poika. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2012.

Lue lisää Meidän Perheen sivuilta.

Lue myös:

Ex-missi ja urheilijarakas saivat tytön: ”Iskä onnensa kukkuloilla”

Kuinka paljon on sopiva palkka sairaanhoitajalle, Essi Pöysti?

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: