Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on joutunut moniin vaaratilanteisiin kuvausmatkoillaan.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi muisteli Radio Rockilla epämiellyttäviä hetkiä kuvausreissuillaan. Yksi niistä tapahtui, kun hän oli Boliviassa, Titicaca-järvellä keikalla.

– Rankan kuvauspäivän jälkeen nukahdin minibussissa. Kun heräsin, bussi oli ajettu hyvin syrjäiselle kadulle. Heräsin myös äänimaailmaan, joka ei ollut hirveän miellyttävä.

Meeri huomasi kuljettajan masturboivan hänen vieressään.

– Olin ihan kauhuissani. Ajattelin, että jos se kuljettaja tajuaa, että herään, niin sehän raiskaa mut. Silloin päätin, että antaa hänen hoitaa hommansa loppuun ja mä esitän nukkuvaa, niin ehkä matka jatkuu. Ja näin kävi.

Epäilyttävä taksikuski

Toinen pelottava tilanne tapahtui Meksikossa. Meeri tilasi etukäteen kadulta taksin lentokentälle, koska se on halvempaa kuin tilata hotellilta. Taksi tuli sovittuna aikana, mutta kuskilla oli kyydissä kaksi muutakin miestä.

Heti, kun Meeri oli saanut turvavyönsä kiinni, hän tajusi, ettei olisi pitänyt hypätä kyytiin.

– Mun intuitio sanoi, ettei olisi pitänyt. Intuitio on aina se, jota seuraan vaaratilanteissa. Se sanoi, että älä mee, mutta oli kiire, ja menin.

Meeri kyseli kuskilta, keitä miehet ovat. Tämä selitti, ettei tunne heitä, vaan he ovat matkustajia, jotka jäävät matkan varrella.

Viimeisen risteyksen kohdalla ennen lentokentää, mies oli kääntymässä väärälle tielle. Meeri tunsi lentokentän ja tiesi, että sinne pääsee vain yhtä tietä pitkin. Silloin Meeri reagoi spontaanisti ja tarttui rattiin.

– Olin, että mitä helvettiä, lentokenttä on tuolla! Sitten hän oli, että anteeksi, anteeksi ja selitti että tuoltakin olisi päässyt. Tiesin, että sinne ei ollut toista tietä.

Lopulta Meeri pääsi kuitenkin turvallisesti kentälle.

– Jotain hämärää siinä silti oli.

Lue myös:

Tämä on Tunna Milonoffin ja Riku Rantalan kuumottavin tilanne maailmalla

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi: "Koulukiusaus jätti syvät arvet"

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ei paljasta parisuhdestatustaan. – Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, 49, on ollut niin kiireinen, että hän ei ole ehtinyt pitämään edes kesälomaa kahteenkymmeneen vuoteen.

– Tänä kesänä en ottanut ainuttakaan työtarjousta vastaan. Olen ollut Madridissa, mökillä, hoitamassa vanhaa äitiäni ja viettänyt paljon aikaa lasteni kanssa, Hannu-Pekka kertoo Suomen Kansallisteatterin syyskauden avajaisissa.

– Olen tehnyt viime aikoina niin paljon elokuvatöitä, että koin tarvitsevani vapaan kesän. Huomasin, että tänä syksynä tulee neljä elokuvaa, esimerkiksi Tyhjiö ja Ihmisen osa, joissa olen mukana. Ehkä se riittää joksikin aikaa.

Hannu-Pekka aikoo viettää kaksi viimeistä kesälomaviikkoaan Valamon luostarissa uutta kirjaa kirjoittaen.

– Ortodoksina käyn siellä rauhoittumassa. Olin siellä kesäkuussa ristisaatossa. Myös kummisetäni Kalle Holmberg oli ahkera Valamon kävijä, Hannu-Pekka kertoo.

Hannu-Pekan kausi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina päättyi helmikuussa, jolloin hänet kiinnitettiin vakituiseksi näyttelijäksi Suomen Kansallisteatteriin.

Syksyllä hän näyttelee Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksissä.

– Olo on samanlainen, kun meni nuorena uuteen työpaikkaan. Kun on työyhteisön uusi jäsen, miettii aina, että mitäs täällä tapahtuu. Totta kai olen iloinen, että sain Kansallisteatterista hautakivisopimuksen.

Hannu-Pekka aikoo kuitenkin rauhoittaa työtahtia.

– Päätin, että laitan ajan rahan edelle. Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana. Tosin viisikymppisille miehille on paljon töitä, ja isoimmat roolit voivat olla vielä edessä.

”Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana.”

Hannu-Pekka täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

– Minulla ei ole mitään villitystä. Tai jos se iskee joku päivä suihkussa, niin tiedän, mikä se on. Ei viisikymppinen vanha ole, mutta ehkä ikä antaa mahdollisuuden rauhoittua.

Hannu-Pekka oli naimisissa näyttelijä Minna Haapkylän kanssa vuoteen 2014 asti, ja heillä on kaksi poikaa. Eron jälkeen Hannu-Pekka on ollut rakkauselämästään vaitonainen.

– En kerro, Hannu-Pekka nauraa, mutta myöntää ainakin tavanneensa uusia tuttavuuksia.

– Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.