Angelina Jolie on potenut huonoa omaatuntoa hyväosaisuudestaan. Kuva: Getty Images
Angelina Jolie on potenut huonoa omaatuntoa hyväosaisuudestaan. Kuva: Getty Images

Elokuvillaan miljoonia tehnyt Angelina Jolie, 39, on potenut syyllisyyttä hyväosaisuudestaan. Suurimpana saavutuksenaan hän pitää perhettään ja tuoretta avioliittoaan.

Smokkitakki näyttää numeroa liian isolta hoikkaakin hoikemman Angelina ­Jolien, 39, yllä. Näyttelijä on pukeutunut mustiin, nilkoista tiukkoihin housuihin ja tummanharmaaseen toppiin. Olen tavannut Jolien monta kertaa aiemminkin, mutta tällä kertaa Beverly Hillsin Four Seasons -hotellissa on vastassa aiem­paa avoimempi ja rennompi tähti. Angelina on tullut kertomaan tulevasta elokuvastaan Murtumaton, joka on hänen kolmas ohjaustyönsä.

Johtuiko rentous hääsuunnitelmista näyttelijäsiippa Brad ­Pittin, 50, kanssa?

Pian lehdistötilaisuuden jälkeen pari nimittäin avioitui medialta piilossa ­yhdeksän vuoden seurustelun päätteeksi. Paikkana oli valtava, eteläranskalainen Château ­Miravalin kartano, jonka Brad ja Angelina ovat omistaneet vuodesta 2008. Elokuiset häät tulivat ­monille yllätyksenä, sillä pari uhosi pitkään, etteivät he avioidu ennen kuin ­homoilla on ­samat oikeudet kuin heillä.

– Brad on tehnyt minusta paremman ihmisen. Olen oppinut häneltä paljon. Pitkässä suhteessa ihmiset oppivat niin toistensa hyvät kuin huonotkin puolet ja kannustavat toisiaan olemaan parempia, tähti on kuvaillut parisuhdettaan.

Miehen tärkein piirre

Angelina ja Brad tapasivat ensimmäisen kerran Mr. & Mrs. Smith -elokuvan kuvauk­sissa. Brad oli tuolloin vielä naimisissa ­Jennifer Anistonin kanssa, mutta huhut vastanäyttelijöiden välisestä romanssista ­alkoivat kiiriä kuvausten edetessä. Brad erosi Jenniferistä 2005, ja Angelina ilmoitti raskaudestaan jo vuoden 2006 alussa.

Avioliitto on tähden kolmas. Liitot näyttelijä Jonny Lee Millerin ja Billy Bob Thorntonin kanssa kestivät vain kolme ­vuotta.

– Uskon, että avioliittoni Jonnyn ja ­Billyn kanssa oli tarkoitettu tapahtuviksi. Erot taas olivat paras ratkaisu kasvun takia. Kenenkään ei pitäisi pysyä epäterveessä suhteessa, etenkin, jos suhteessa on lapsia. Tajusin, että minun täytyy löytää puoliso, joka uskoo minuun ja on valmis tiimityöskentelyyn. Pitää olla samanlaiset elämänarvot. Yhteiseen hiileen puhaltaminen on edellytys avioliitolle ja perheen perustamiselle, Angelina on aiemmin todennut.

Bradin ja Jolien hääseremoniassa oli kutsuvieraita vain 20. Poissaolollaan loisti esimerkiksi Angelinan isä, näyttelijä Jon Voight. Isä ja tytär eivät ole
olleet väleissä sen jälkeen, kun Jon kehotti suorassa tv-lähetyksessä tytärtään hakeutumaan hoitoon. Välit olivat jo ehtineet hieman lämmetä, mutta julkinen nöyryytys oli viimeinen pisara.

Angelina onkin kehunut saaneensa Bradista perheelleen vastuunkantajan.

– Miehen tärkein piirre on, että hän on hyvä isä. Minulla ei ollut sellaista isää, ­enkä ole nähnyt kovin montaa miestä, ­joka ottaisi vanhemman roolin ja velvollisuuden perheestä vakavasti, Angelina totesi muutama vuosi sitten antamassaan haastattelussa.

Parin häämatka suuntautui eksoottisen paratiisisaaren sijaan Maltalle, jossa he jatkoivat lomailun ohessa yhteisen By the Sea -elokuvan kuvaamista. Produktio on alusta loppuun Angelinan oma, ja toista pääosaa, Angelinan aviomiestä, näyttelee Brad.

Paljon hauskempaa kotona

Parilla on kuusi lasta: Maddox, 13, Pax, 11, Zahara, 9, Shiloh, 8, sekä kaksoset
Vivienne ja Knox, 6. Mad on adoptoitu Kambodžasta, Pax Vietnamista ja Zahara Etiopiasta. Shiloh, Viv ja Knox ovat superparin biologisia lapsia.
Tähän asti vanhemmat ovat tehneet vuorotellen töitä niin, että jompikumpi on aina lasten kanssa kotona.

– Olemme molemmat sitä mieltä, että se, joka saa olla kotona lasten kanssa, on onnekkaampi, naurahtaa katraastaan selvästi ylpeä äiti.

Tammikuussa ensi-iltansa saavan Murtumaton-elokuvan ja Bradin tähdittämän Furyn kuvaukset olivat kuitenkin samaan aikaan eri puolilla maapalloa. Molemmat uutuuselokuvat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaan.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olimme erossa toisistamme. Päätimme suhtautua asiaan positiivisesti ja kirjoitimme toisillemme rakkauskirjeitä toisen maailmansodan tyyliin, Angelina hymyilee.

Murtumaton kertoo olympiajuoksija ja sotasankari Louis Zamperinin selviytymistarinan. Zamperini haaksirikkoutui toisessa maailmansodassa Tyyneenmereen pommikoneen pakkolaskussa ja ajelehti 47 vuorokautta säiden ja haiden armoilla. Pelastuttuaan Zamperini päätyi kidutettavaksi japanilaisten sotavankileirille. Tositarina on huima ­kuvaus selviytymisestä ja periksiantamattomuudesta.

Angelina työskenteli läheisesti Zamperinin kanssa, joka menehtyi viime kesänä 97-vuotiaana ennen elokuvan valmistumista. Angelina piti sinnikästä miestä isoisänään, sillä hänellä ei ole vahvaa sidettä omiin isovanhempiinsa.

– Louis teki vääriä ratkaisuja oikeista syistä, sillä hän uskoi onnelliseen loppuun, Angelina sanoo ja liikuttuu.

Murtumaton oli pitkä ja henkisesti vaativa työ. Angelina tosin toteaa, ettei hän osaa ottaa rennosti edes pitkän työrupeaman jälkeen.

– Jos kysyisit Bradilta, hän sanoisi, ­etten ota koskaan rauhallisesti. Lapset hyppivät sängyssämme ja pitävät sellaista meteliä, ettei rentoutuminen ole mahdollista. Olemme oppineet antautumaan kaaoksen vietäviksi.

Katse pois omasta navasta

Alkuvuodesta 2013 Angelina kohahdutti kertomalla The New York Timesin kolumnissaan syöpää ehkäisevästä rintaleik­kauksestaan. Hän kantaa rinta- ja munasarjasyövälle altistavan BRCA1-geenin mutaatiota, jolloin riski sairastua rintasyöpään oli jopa 87 prosenttia ja munasarjasyöpään 50. Leikkauksessa Angelinalta poistettiin molempien rintojen kudos. Tähden äiti, näyttelijä Marcheline Bertran, kuoli munasarjasyöpään 56-vuotiaana vuonna 2007.

– Kyse ei ole sattumasta, että menin leikkaukseen niin rauhallisin mielin kuukausia sen jälkeen, kun olin tavannut ­Louis Zamperinin. Hänen vahvuutensa tarttui minuun, Angelina sanoo teetä hörppien. Äiti oli tyttärelle hyvin läheinen. Angelina on sanonut ihailleensa äitiään tämän hellyyden ja vahvuuden takia.

– Kun kerran epäilin äitinä olemisen kykyjäni, äitini sanoi minulle, että ­minusta tulee todennäköisesti hyvä äiti juuri tästä syystä, Angelina on todennut.

Äitiys sekä pitkä parisuhde ovat pehmentäneet Angelinaa, joka ennen pukeutui mustaan nahkaan, keräsi puukkoja, viilteli itseään ja piti tunnetun tarinan mukaan kaulariipuksessaan pientä lasipulloa, joka sisälsi silloisen puolison ­Billy Bobin verta.

Sittemmin Angelina on ollut vuosia mukana humanitaarisessa työssä. YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n, hyvän tahdon lähettiläänä hän on tehnyt yli 40 kenttätyömatkaa hädänalaisille alueille. Huhtikuussa 2012 Angelina nimitettiin UNHCR:n erityislähettilääksi.

Maltalla ollessaan hän tapasi muun muassa syyrialaispakolaisia.

– Kun tapasin pakolaisia ensimmäisen kerran, tunsin syyllisyyttä kaikesta siitä, mitä minulla on. Itkin paljon. Olin näyttelijänä tottunut keskittymään itseeni ja mitättömiin ongelmiini kaiken materiaalisen yltäkylläisyyden keskellä. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta elämässä on tärkeämpiä asioita kuin omaan napaansa tuijottaminen. Ymmärsin, että minäkin voin auttaa. Työ YK:ssa on muuttanut elämäni täysin.

Angelina on tehnyt myös valistustyötä seksuaalista väkivaltaa vastaan. Tästä hän sai korkeatasoisen tunnustuksen viime kesänä, kun Britannian kuningatar Elisabet II myönsi hänelle kunnia­ritaruuden.

Se kaikkein tärkein saavutus

Miljoonaomaisuutta Angelina on totisesti kerännyt. Yhdestä elokuvasta hänelle maksetaan noin 16 miljoonaa euroa. ­Angelina kuuluukin kuuluisaan ”20 miljoonan dollarin kerhoon”, jonne ovat yltäneet vain harvat naisnäyttelijät. Heihin kuuluvat Julia Roberts, Sandra Bullock, Cameron Diaz ja Kristen Stewart. ­Maleficent – Pahatar on Angelinan uran menestynein elokuva, joka on tuottanut 584 miljoonaa euroa ­maailmanlaajuisesti.

Oscarin Angelina sai sivuosasta Vuosi nuoruudestani -elokuvassa vuonna 2000.

– Niin hienoa kuin Oscar-palkinnon voittaminen onkin, voisin elää ilman ­sitä. Perheeni ja roolini äitinä ovat minulle paljon tärkeämpiä saavutuksia, Angelina on todennut. 

Lue lisää:

Angelina Jolie ja Brad Pitt salaa naimisiin – täällä heidät vihittiin

Vasta-avioituneet Angelina Jolie ja Brad Pitt kuhertelivat huvipurrella – katso herkkä kuva

Angelina Jolie leikkautti rintansa ehkäistääkseen syövän

Pamela Tola ihmettelee Radio Aallon haastattelussa Aku Louhimiehen erikoista anteeksipyyntöä. Lisäksi hän hämmästelee, miksi Louhimies väittää, että kukaan ei olisi muka puhunut aikaisemmin kärsimyksistään.

Näyttelijä Pamela Tolaa harmittaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen esiintyminen maanantai-illan A-studiossaUseat tunnetut näyttelijät kertoivat maanantaina, että Louhimies on nöyryyttänyt ja alistanut etenkin naisnäyttelijöitä. Pihla Viitalan mukaan Louhimies oli Käsky-elokuvan kuvauksissa muun muassa laittanut tämän iholle torakan toukkia ja pakottanut syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Matleena Kuusniemen mukaan Louhimies teki hänestä pornonäyttelijän Levottomia markkinoidessa.

Louhimies oli A-studiossa vastaamassa syytöksiin. Hän pyysi ohjelmassa anteeksi, mutta ei sitä, että on nöyryyttänyt ja alistanut näyttelijöitä. Vaan sitä, etteivät näyttelijät ole pystyneet puhumaan hänelle, ja ettei hän ole osannut kuulla näyttelijöitä. Louhimies ei myöskään A-studiossa ottanut vastuuta omista teoistaan, vaan käänsi puheen useaan kertaan näyttelijöiden kokemuksiin ja muistoihin.

”Aku ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt.”

– Mua harmittaa se, että Aku kieltää niitä asioita, joita on tapahtunut kuvaustilanteissa. Niillä on aika paljon todistajia. Moni ei lähtenyt todistamaan nimellä, mikä on ihan ymmärrettävää, koska tässä joutuu aikamoiseen kohunsilmään, Pamela Tola sanoi tänään Radio Aallon Jenny Alexandrovan haastatelussa.

– Mua harmittaa se, että Aku pahoitteli sitä, että hänelle ei ole pystytty puhumaan. Hän ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt – sitä, miten hän on meitä kohtaan toiminut, Tola kritisoi Louhimiehen sanoja.

Pamela Tolan koko haastattelun voit kuunnella tästä.

Myös Matleena Kuusniemi huomautti, ettei Louhimiehen väite ole totta

Aku Louhimies kirjoitti maanantaina Facebookissaan, että häntä harmittaa se, etteivät näyttelijät ole koskaan aikasemmin kertoneet hänelle kärsineensä tehdessään töitä hänen kanssaan. Samaa hän sanoi A-studiossa. Näyttelijä Matleena Kuusniemi huomautti Louhimiehelle A-studiossa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kuusniemi kertoi puhuneensa Louhimiehelle – ja myös tuotantoyhtiön ihmisille – mutta kukaan ei kuunnellut häntä.

– Mä olen myöskin Riisutun mies -elokuvan yhteydessä pyytänyt sulta (Akulta), että voisitko pyytää anteeksi näitä, mitä on tapahtunut, mutta ei silloinkaan reagoitu, silloin vuosia myöhemmin. Kyllä näistä on puhuttu – ja muutkin naiset ovat mun ymmärtääkseni yrittäneet kertoa näistä kokemuksistaan – tuloksetta, Kuusniemi sanoi lähetyksessä. Näet sen kokonaan Areenasta.

”Työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää.”

Pamela Tola sanoo samaa, ettei Louhimiehen väite pidä paikkaansa.

– Hän pahoitteli, että ei olla pystytty puhumaan, joka on siis valhe. Me olemme puhuneet. Ja työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää, Tola sanoo radiohaasttellussa.

Tolan mukaan hän on itse esimerkiksi soittanut Louhimiehelle. Keskustelut eivät Tolan mukaan olleet kovin vuorovaikutuksellisia.

– Joko kielletään tai lähdetään yhtäkkiä kääntämään keskustelua johonkin ihme asiaan, Tola sanoi.

Myös elokuvaohjaaja Taru Mäkelä on ihmetellyt Louhimiehen niin sanottua anteeksipyyntöä.

– Hän (Louhimies) pyysi anteeksi, mutta hän moneen otteeseen nimenomaan kertoi pyytävänsä anteeksi näiden naisten kokemia tunteita ja muistoja asioista, Mäkelä kommentoi tiistaina aamu-tv:ssä.

Näyttelijä Samuli Vauramo tekee uraa Los Angelesissa, kaupungissa, jossa kilpailu rooleista on huippukovaa. Sopeutumisessa on auttanut puoliso Brittnie. – Brittnien asenne on riisunut laput silmiltäni.

Askeettisessa aamupalassa tiivistyy koko Samuli Vauramon, 36, elämäntilanne. Näyttelijä napsii vuoroin kuivattuja kotimaisia luomumustikoita, vuoroin amerikkalaista kuivalihaa, beef jerkyä suoraan pussista. Mustikat ovat Samulin synnyinmaasta, liha nykyisestä asuinmaasta. Molemmat rasvattomia ja täynnä energiaa, uudelleensuljettavissa pakkauksissaan aina valmiina lähtöön eri puolille maailmaa.

Samuli asuu muoti- ja designalalla työskentelevän kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa Los Angelesissa, mutta työt palauttavat miehen säännöllisesti Suomeen.

– Olo on yhtä kotoisa haistan sitten pakkasen tai aavikkotuulen. Menen sinne, missä työt ovat, mutta koti on siellä, missä läheiseni asuvat. Olen niin tottunut kulkemiseen, että yhteen paikkaan asettuminen tuntuisi vieraalta.

Samuli on jo sinut Los Angelesin kanssa, vaikka kotiutuminen sinne ei sujunut kivuitta. Kaupunki on upea, mutta siellä voi myös tuntea olonsa todella yksinäiseksi.

– Los Angeles ottaa nopeasti luulot pois.

Siksi moni siellä onneaan kokeillut palaa kotiin tai jatkaa muualle. Väkeä on paljon, ruuhkat tarkoittavat päivittäistä kaaosta, metropolin melu on taukoamaton ja eläminen maksaa. Kaupunki on niin laaja, että sitä on melkein mahdoton hahmottaa.

– Minulla kesti pitkään löytää kulmat, joilla viihdyn. Välillä asuin alueilla, joilla ei voinut kulkea iltaisin. Kodittomuus ja rikollisuus ovat jatkuvasti näkyvillä.

Samulikin on joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Hänet on pysäytetty kadulla, koska yksinään kävelemistä pidettiin epäilyttävänä: kuka hullu kävelisi mihinkään ilman että olisi pahat mielessä. Pari kertaa Samuli on joutunut poliisihelikopterin valokeilaan.

– Sikäläinen reagoisi juoksemalla pois. Minä jähmetyin aloilleni ja vilkutin varovasti ylöspäin.

Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.
Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.

Alussa Losiin tutustumisessa auttoi näyttelijäkaveri Peter Franzén, joka teki tuolloin uraa Yhdysvalloissa. Peter löi Samulin syliin tiiliskiven paksuisen Thomas Guide -karttakirjan, rengasti tussilla sen sivuille kätevimmät kauppa-alueet, tärkeimmät koekuvausosoitteet sekä punaisella värillä turvattomimmat alueet, joita oli syytä välttää.

– Olen kiitollinen, ettei siihen aikaan käytetty gps:iä vaan jouduin suunnistamaan kartan kanssa ja opettelemaan katujen nimet, Samuli sanoo.

– Kaupungin mittasuhteet valkenivat vasta arjessa. Kun joku Venice Beachilla ehdotti siirtymistä jatkoille Hollywoodiin, kaikki olivat että jees, lähdetään. Matka on sama kuin lähtisi Lahdesta jatkoille Stadiin.

Nyt Samuli osaa jo auttaa uusia tulijoita. Useimmat hän vie lempipaikalleen Griffith Parkin rinteeseen.

”Asumme paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli.”

– Kun pääsee ylös katutasolta, Losin voi nähdä kokonaisuutena. Minua näkymä auttoi hahmottamaan Losin paremmin. Joskus olen kiivennyt kukkuloille vain nähdäkseni tornitalon, jossa Brittnie oli töissä, Samuli kertoo.

– Asumme nytkin paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli. Se on lähes meditatiivinen hetki.

Katse pois itsestä

Samuli matkusti ensi kerran töiden perässä Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Agentti oli varoittanut, että uran rakentamisesta tulisi pitkä juoksu, kuin täysimittainen maraton. Nyt 11 vuotta myöhemmin alun hiertymät ovat helpottaneet ja juoksu sujuu jo letkeämmin. Samuli on saavuttanut hyviä väliaikoja, mutta maaliin eli suureen läpimurtoon on vielä matkaa.

– Olen kasvanut pitkän tähtäimen tyypiksi ja mukautunut siihen kaaokseen, etten koskaan tiedä, mistä tai milloin seuraava työ tulee. Jos ailahtelua ei kestä, tämä olisi hurja tapa elää. Tulee huippuja ja tulee pohjia, mutta kumpaankaan ei saa kiinnittyä.

”Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena.”

Siinä onnistuakseen Samuli on omaksunut erilaisia näkökulmia ammattiinsa. Yhden niistä hän oppi Brittnieltä.

– Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena ja toteaa, että no, onhan tuokin duuni. Brittnien asenne on karistanut minusta totisuutta ja riisunut laput silmiltäni. Se on tämän parisuhteen antia, Samuli kuvailee.

– Työni on yhä tärkeää, mutta niin on kaupassa käyntikin ja se, että pyykit on pesty.

Toinen oivallus on ollut kääntää näkökulma pois itsestä. Sen Samuli on tehnyt konkreettisesti. Hän ei ole katsonut omia töitään enää vuosiin, ei sen jälkeen, kun tarttui opettajansa Judith Westonin heittämään sivulauseeseen vuonna 2008. Samuli suoritti silloin elokuvanäyttelemisen jatko-opintojaan Yhdysvalloissa. Kurssikaveri halusi tehdä erään harjoituksen uudestaan, koska omasta mielestään näytteli sen huonosti. Muista se oli mahtava.

– Opettaja heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten käy näyttelijälle, joka ei katsoisi valmiita töitään vaan keskittyisi olemaan läsnä tehdessään. Välttyisikö silloin tutulta ansalta: toistamasta jotain aiempaa onnistumista vain, koska se toimi silloin?

Tuohon aikaan Samuli oli juuri kuvannut Uutishuonetta ja nähnyt siitä neljä jaksoa.

– Mietin, että mitäpä, jos en katsokaan enempää.

Linja on pitänyt siitä lähtien.

– Pystyn keskittymään tarinan kertomiseen sen sijaan, että kelailisin omaa suoritustani. En mieti, olenko minä hyvä, vaan miten tarinasta tehdään hyvä, hän sanoo.

– Aika on nyt muutenkin sellainen, että näemme koko ajan kuvaa itsestämme. Minua ei kiinnosta olla objektina tai ihailtavana tai tuijotella omaa naamaani. Positiivinen sisäänpäin kääntyminen on avannut luovan työn tekemistäni.

Sitä paitsi Samulin työtapa on energiatehokas. Kun kohtaus on näytelty, elokuvan teossa seuraa liuta vaiheita, joihin näyttelijä itse ei voi vaikuttaa. Miksi murehtia niistä?

– En ole leikkauspöydällä valitsemassa, mikä otto valitaan. Miksi siis käyttäisin energiaani harmitteluun, että jaa, valitsivat sitten tuon. En jätä elokuviani katsomatta, koska pidän itseäni loistavana, vaan koska en voi vaikuttaa lopputulokseen enää sen jälkeen, kun kohtaukset on näytelty. Se on jonkun muun käsissä.

Siksi Samuli ei siis ole nähnyt miljoonayleisön tavoittanutta uutta Tuntematonta sotilasta, ei tuoretta ensi-iltaelokuvaansa Kääntöpiste eikä kohtauksiaan George Clooneyn kanssa The Americanissa.

– Alkuun piti tietysti voittaa uteliaisuus, mutta tämä on toiminut minulle. Nykyään kiehtovinta on, millaisen vaikutuksen leffa on tehnyt yleisöönsä.

Feikkaa kunnes breikkaat

Samuli on syntynyt Vantaalla, Brittnie taas on kotoisin Ventura Countystä, Losin läheltä. Molemmat ovat matkustelleet paljon ja nähneet, miten eri tavoin maailmassa eletään.

– Kokemus selittää sen, ettei yhteisessä arjessamme ole tullut kulttuurisokkeja tai -törmäyksiä. Ennemminkin tuntuu rikkaudelta löytää toisen kautta uusi ikkuna hänen kulttuuriinsa.

”Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle.”

Huomattavin ero näkyy sosiaalisuudessa ja verkostoitumisessa, joita Samuli on saanut opetella myös työssä pärjätäkseen.

– Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle. Small talk, huolettomuus ja jatkuva hymy eivät tule minulta yhtä luontevasti, mutta olen kehittynyt siinä. Teatterikoulussa ei tosiaankaan opetettu minglaamaan, mutta ymmärrän, että sekin on nyt osa ammattiani, Samuli miettii.

– Tosin yhä monesti käy niin, että kun minä jo haluaisin lähteä kotiin, Brittnie huomauttaa, etten ole vielä kätellyt viittäkään ihmistä.

Suomalaisen totisuuden tilalle Samulin on pitänyt omaksua amerikkalaisten kepeää positiivisuutta.

– Meillä ajatellaan, että näytöt puhuvat. Jenkeillä taas on sanonta: Fake it till you make it. Olemalla hauska ja persoonallinen voit jäädä paremmin mieleen, vaikka olisit vasta aloittelija, Samuli muotoilee.

– Kun alkuaikoina tutustuin päättävässä asemassa olevaan ihmiseen, menin helposti kipsiin, kun mietin, miten tässä nyt pitää olla ja mitä merkittävää osaisin sanoa. Brittnien avulla olen oppinut siitä eroon.

Sitten on toinenkin sanonta, jonka Samuli mieluusti istuttaisi suomalaisten ajatteluun. Rising tide lifts all boats – nousuvesi kohottaa kaikkia veneitä. Hän itse auttaa muita tulokkaita ja aloittelijoita aina kun pystyy.

– En ole siinä asemassa, että voisin avata ovia, mutta voin yhyttää ihmisiä ja neuvoa käytännön asioissa. Losin suomalaiset verkostoituvat jo enemmän, mutta olemme jäljessä vaikkapa muista Pohjoismaista. Meillä on yhä voimissaan ajattelu, että jokainen hoitaa oman torppansa.

Samuli vainuaa, että suomalaisuudesta ollaan maailmalla kiinnostuneita, mutta koomikko Ismo Leikolan kaltaisia läpimurtoja tarvittaisiin enemmän. Kollegat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat siinä hilkulla: Viikingit-sarjan menestys poikii merkittävää näkyvyyttä. Samuli uppoutuu Suomi-puheeseen sellaisella energialla, joka maabrändityöryhmien kannattaisi valjastaa käyttöönsä.

– Eihän me osata hyödyntää vahvuuksiamme täysillä. Kuuraiset talvimaisemat, neljä vuodenaikaa tai liikenteen sujuminen pyryssäkin ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta ihme vaikkapa Kaliforniasta tulevalle, Samuli miettii.

– Brittnie kuvaili maagiseksi hetkeä, kun makasi mökillämme rantakalliolla meren liplatellessa vieressä. Itse reagoin, että no tossahan sitä kalliota riittää. Rehellisellä tavalla ylpeä suomalainen on harvinainen suomalainen.

Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”
Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”

Kuu taivaalta

Kaliforniassa Samulia pitelee paitsi parisuhde myös aurinko, monipuolinen luonto, rento ilmapiiri, loputon tekemisen tarjonta sekä ne tuhannet roolit, joita näyttelijöille on tarjolla vuosittain. Saman unelman perässä ovat tulleet muutkin, ja kilpailu töistä on hurjaa. Yhteen rooliin voi pyrkiä yhtä monta hakijaa kuin koko Suomessa on näyttelijöitä.

Silloin kun Samuli ei näyttele, hänen työtään on hakea töitä. Ennen juostiin koekuvauksissa, nykyään kuvataan itse näytevideo, ladataan se nettiin ja lähetetään roolittajalle. Tämän alkuvuoden aikana Samuli on tehnyt 4–5 self tapea, hurjimpana vuotena yli 30.

– Niistä yksi rooli toteutui.

Samulin vahvuuksia ovat kielitaito, pohjoisen pojan olemus sekä fyysisyys: Vauramo pyrkii tekemään kaikki stunttinsa itse. Lukioiässä sixpack hiveli itsetuntoa, nykyään kova kunto on valttia työtilanteissa.

” Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla.”

– Pysymällä fitissä varmistan toimintakykyni. Se, että voin tehdä kaiken itse, tekee tarinasta todellisemman. Iän mukana palautuminen tosin kestää pidempään.

Samuli ei ajattele ohimenneitä rooleja hylkäämisinä. Koekuvaukset ovat yksi työvaihe, homma siinä missä saadut roolitkin.

– Ei se ole sen kummempaa. Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla. Saatan tehdä koenauhan rooliin, johon tiedän olevani väärä tyyppi, mutta video menee roolittajalle, joka voi keksiä minut toiseen produktioon.

Silloin Samulia kirpaisi, kun hän oli sadoista hakijoista valikoitunut kahden kärkeen, mutta olikin rahoittajan mielestä liian tuntematon nimi.

– Silloin olin valmis pakkaamaan kamani ja lopettamaan. Los Angeles tuntui yksinäiseltä paikalta. Ajattelin, ettei näin voi elää.

Neljä päivää myöhemmin Samuli oli jo matkalla Itävaltaan kuvaamaan roolia, josta hänet oli juuri tyrmätty. Joskus käännökset ovat arvaamattomia.

Oikeasti Samuli joutuu puntaroimaan paluuta Suomeen sitten, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Suomalainen päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pesevät mennen tullen kalifornialaisen keskivertopäiväkodin, jonka ikkunoissa on kalterit ja lapset leikkivät verkkoaidatulla asvalttikentällä.

– Eri asiat painavat eri elämäntilanteissa. Amerikassa on vapaus tavoitella kuuta taivaalta. Aina jostakusta voi tulla vaikkapa miljardööri. Suomessa taas on vapaus olla pelkäämättä, että vastoinkäymisissä menettäisi kaiken. Meillä on turvaverkko, amerikkalaisilla rajattomat unelmat.

  • Näyttelijä syntyi Vantaalla 22.10.1981. Asuu Los Angelesissa muoti- ja design­alalla toimivan kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa.
  • Pääosa Simo Halisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Kääntöpiste, ensi-ilta 2.3.
  • Oli vuonna 2009 yksi Shooting Stars -näyttelijöistä.
  • Leffaura alkoi Tyttö sinä olet tähti -filmistä 2005.