Angelina Jolie on potenut huonoa omaatuntoa hyväosaisuudestaan. Kuva: Getty Images
Angelina Jolie on potenut huonoa omaatuntoa hyväosaisuudestaan. Kuva: Getty Images

Elokuvillaan miljoonia tehnyt Angelina Jolie, 39, on potenut syyllisyyttä hyväosaisuudestaan. Suurimpana saavutuksenaan hän pitää perhettään ja tuoretta avioliittoaan.

Smokkitakki näyttää numeroa liian isolta hoikkaakin hoikemman Angelina ­Jolien, 39, yllä. Näyttelijä on pukeutunut mustiin, nilkoista tiukkoihin housuihin ja tummanharmaaseen toppiin. Olen tavannut Jolien monta kertaa aiemminkin, mutta tällä kertaa Beverly Hillsin Four Seasons -hotellissa on vastassa aiem­paa avoimempi ja rennompi tähti. Angelina on tullut kertomaan tulevasta elokuvastaan Murtumaton, joka on hänen kolmas ohjaustyönsä.

Johtuiko rentous hääsuunnitelmista näyttelijäsiippa Brad ­Pittin, 50, kanssa?

Pian lehdistötilaisuuden jälkeen pari nimittäin avioitui medialta piilossa ­yhdeksän vuoden seurustelun päätteeksi. Paikkana oli valtava, eteläranskalainen Château ­Miravalin kartano, jonka Brad ja Angelina ovat omistaneet vuodesta 2008. Elokuiset häät tulivat ­monille yllätyksenä, sillä pari uhosi pitkään, etteivät he avioidu ennen kuin ­homoilla on ­samat oikeudet kuin heillä.

– Brad on tehnyt minusta paremman ihmisen. Olen oppinut häneltä paljon. Pitkässä suhteessa ihmiset oppivat niin toistensa hyvät kuin huonotkin puolet ja kannustavat toisiaan olemaan parempia, tähti on kuvaillut parisuhdettaan.

Miehen tärkein piirre

Angelina ja Brad tapasivat ensimmäisen kerran Mr. & Mrs. Smith -elokuvan kuvauk­sissa. Brad oli tuolloin vielä naimisissa ­Jennifer Anistonin kanssa, mutta huhut vastanäyttelijöiden välisestä romanssista ­alkoivat kiiriä kuvausten edetessä. Brad erosi Jenniferistä 2005, ja Angelina ilmoitti raskaudestaan jo vuoden 2006 alussa.

Avioliitto on tähden kolmas. Liitot näyttelijä Jonny Lee Millerin ja Billy Bob Thorntonin kanssa kestivät vain kolme ­vuotta.

– Uskon, että avioliittoni Jonnyn ja ­Billyn kanssa oli tarkoitettu tapahtuviksi. Erot taas olivat paras ratkaisu kasvun takia. Kenenkään ei pitäisi pysyä epäterveessä suhteessa, etenkin, jos suhteessa on lapsia. Tajusin, että minun täytyy löytää puoliso, joka uskoo minuun ja on valmis tiimityöskentelyyn. Pitää olla samanlaiset elämänarvot. Yhteiseen hiileen puhaltaminen on edellytys avioliitolle ja perheen perustamiselle, Angelina on aiemmin todennut.

Bradin ja Jolien hääseremoniassa oli kutsuvieraita vain 20. Poissaolollaan loisti esimerkiksi Angelinan isä, näyttelijä Jon Voight. Isä ja tytär eivät ole
olleet väleissä sen jälkeen, kun Jon kehotti suorassa tv-lähetyksessä tytärtään hakeutumaan hoitoon. Välit olivat jo ehtineet hieman lämmetä, mutta julkinen nöyryytys oli viimeinen pisara.

Angelina onkin kehunut saaneensa Bradista perheelleen vastuunkantajan.

– Miehen tärkein piirre on, että hän on hyvä isä. Minulla ei ollut sellaista isää, ­enkä ole nähnyt kovin montaa miestä, ­joka ottaisi vanhemman roolin ja velvollisuuden perheestä vakavasti, Angelina totesi muutama vuosi sitten antamassaan haastattelussa.

Parin häämatka suuntautui eksoottisen paratiisisaaren sijaan Maltalle, jossa he jatkoivat lomailun ohessa yhteisen By the Sea -elokuvan kuvaamista. Produktio on alusta loppuun Angelinan oma, ja toista pääosaa, Angelinan aviomiestä, näyttelee Brad.

Paljon hauskempaa kotona

Parilla on kuusi lasta: Maddox, 13, Pax, 11, Zahara, 9, Shiloh, 8, sekä kaksoset
Vivienne ja Knox, 6. Mad on adoptoitu Kambodžasta, Pax Vietnamista ja Zahara Etiopiasta. Shiloh, Viv ja Knox ovat superparin biologisia lapsia.
Tähän asti vanhemmat ovat tehneet vuorotellen töitä niin, että jompikumpi on aina lasten kanssa kotona.

– Olemme molemmat sitä mieltä, että se, joka saa olla kotona lasten kanssa, on onnekkaampi, naurahtaa katraastaan selvästi ylpeä äiti.

Tammikuussa ensi-iltansa saavan Murtumaton-elokuvan ja Bradin tähdittämän Furyn kuvaukset olivat kuitenkin samaan aikaan eri puolilla maapalloa. Molemmat uutuuselokuvat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaan.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olimme erossa toisistamme. Päätimme suhtautua asiaan positiivisesti ja kirjoitimme toisillemme rakkauskirjeitä toisen maailmansodan tyyliin, Angelina hymyilee.

Murtumaton kertoo olympiajuoksija ja sotasankari Louis Zamperinin selviytymistarinan. Zamperini haaksirikkoutui toisessa maailmansodassa Tyyneenmereen pommikoneen pakkolaskussa ja ajelehti 47 vuorokautta säiden ja haiden armoilla. Pelastuttuaan Zamperini päätyi kidutettavaksi japanilaisten sotavankileirille. Tositarina on huima ­kuvaus selviytymisestä ja periksiantamattomuudesta.

Angelina työskenteli läheisesti Zamperinin kanssa, joka menehtyi viime kesänä 97-vuotiaana ennen elokuvan valmistumista. Angelina piti sinnikästä miestä isoisänään, sillä hänellä ei ole vahvaa sidettä omiin isovanhempiinsa.

– Louis teki vääriä ratkaisuja oikeista syistä, sillä hän uskoi onnelliseen loppuun, Angelina sanoo ja liikuttuu.

Murtumaton oli pitkä ja henkisesti vaativa työ. Angelina tosin toteaa, ettei hän osaa ottaa rennosti edes pitkän työrupeaman jälkeen.

– Jos kysyisit Bradilta, hän sanoisi, ­etten ota koskaan rauhallisesti. Lapset hyppivät sängyssämme ja pitävät sellaista meteliä, ettei rentoutuminen ole mahdollista. Olemme oppineet antautumaan kaaoksen vietäviksi.

Katse pois omasta navasta

Alkuvuodesta 2013 Angelina kohahdutti kertomalla The New York Timesin kolumnissaan syöpää ehkäisevästä rintaleik­kauksestaan. Hän kantaa rinta- ja munasarjasyövälle altistavan BRCA1-geenin mutaatiota, jolloin riski sairastua rintasyöpään oli jopa 87 prosenttia ja munasarjasyöpään 50. Leikkauksessa Angelinalta poistettiin molempien rintojen kudos. Tähden äiti, näyttelijä Marcheline Bertran, kuoli munasarjasyöpään 56-vuotiaana vuonna 2007.

– Kyse ei ole sattumasta, että menin leikkaukseen niin rauhallisin mielin kuukausia sen jälkeen, kun olin tavannut ­Louis Zamperinin. Hänen vahvuutensa tarttui minuun, Angelina sanoo teetä hörppien. Äiti oli tyttärelle hyvin läheinen. Angelina on sanonut ihailleensa äitiään tämän hellyyden ja vahvuuden takia.

– Kun kerran epäilin äitinä olemisen kykyjäni, äitini sanoi minulle, että ­minusta tulee todennäköisesti hyvä äiti juuri tästä syystä, Angelina on todennut.

Äitiys sekä pitkä parisuhde ovat pehmentäneet Angelinaa, joka ennen pukeutui mustaan nahkaan, keräsi puukkoja, viilteli itseään ja piti tunnetun tarinan mukaan kaulariipuksessaan pientä lasipulloa, joka sisälsi silloisen puolison ­Billy Bobin verta.

Sittemmin Angelina on ollut vuosia mukana humanitaarisessa työssä. YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n, hyvän tahdon lähettiläänä hän on tehnyt yli 40 kenttätyömatkaa hädänalaisille alueille. Huhtikuussa 2012 Angelina nimitettiin UNHCR:n erityislähettilääksi.

Maltalla ollessaan hän tapasi muun muassa syyrialaispakolaisia.

– Kun tapasin pakolaisia ensimmäisen kerran, tunsin syyllisyyttä kaikesta siitä, mitä minulla on. Itkin paljon. Olin näyttelijänä tottunut keskittymään itseeni ja mitättömiin ongelmiini kaiken materiaalisen yltäkylläisyyden keskellä. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta elämässä on tärkeämpiä asioita kuin omaan napaansa tuijottaminen. Ymmärsin, että minäkin voin auttaa. Työ YK:ssa on muuttanut elämäni täysin.

Angelina on tehnyt myös valistustyötä seksuaalista väkivaltaa vastaan. Tästä hän sai korkeatasoisen tunnustuksen viime kesänä, kun Britannian kuningatar Elisabet II myönsi hänelle kunnia­ritaruuden.

Se kaikkein tärkein saavutus

Miljoonaomaisuutta Angelina on totisesti kerännyt. Yhdestä elokuvasta hänelle maksetaan noin 16 miljoonaa euroa. ­Angelina kuuluukin kuuluisaan ”20 miljoonan dollarin kerhoon”, jonne ovat yltäneet vain harvat naisnäyttelijät. Heihin kuuluvat Julia Roberts, Sandra Bullock, Cameron Diaz ja Kristen Stewart. ­Maleficent – Pahatar on Angelinan uran menestynein elokuva, joka on tuottanut 584 miljoonaa euroa ­maailmanlaajuisesti.

Oscarin Angelina sai sivuosasta Vuosi nuoruudestani -elokuvassa vuonna 2000.

– Niin hienoa kuin Oscar-palkinnon voittaminen onkin, voisin elää ilman ­sitä. Perheeni ja roolini äitinä ovat minulle paljon tärkeämpiä saavutuksia, Angelina on todennut. 

Lue lisää:

Angelina Jolie ja Brad Pitt salaa naimisiin – täällä heidät vihittiin

Vasta-avioituneet Angelina Jolie ja Brad Pitt kuhertelivat huvipurrella – katso herkkä kuva

Angelina Jolie leikkautti rintansa ehkäistääkseen syövän