Matti Nykänen  ja Susanna Ruotsalainen viettävät jo kolmatta rakkauden kesää kahdestaan.

Kuva Kimmo Räisänen

Maailman  menestyneimmän mäkihyppääjän Matti Nykäsen, 48, käsi etsiytyy tuon tuosta hänen kihlattunsa, Susanna Ruotsalaisen, 38, käteen. Sieltä kumpuavat turvallisuuden tunne ja rohkeus. Pari katsoo toisiaan lempeästi, ja Matin jokaisesta sanasta huokuu herkkyys ja ennennäkemätön onnellisuus.

– Ennen Susannaa olin rikkinäinen, yksinäinen ja tunteeton. Nyt olen iloinen, avoimempi ja rakastan elämää, Matti tunnustaa.

Harva pari näyttää kahden vuoden seurustelun jälkeen yhtä avoimesti olevansa rakastunut. He kiusoittelevat, kuhertelevat, ja suhtautuvat toisiinsa hyvin suojelevasti. Susannalla suojeluvietti heräsi, kun hän ensimmäistä kertaa jutteli Matin kanssa Neste Rallissa Jyväskylässä vuonna 2010.

– Minua säälittivät ne kaikki ikävät asiat, joita Matille oli sattunut. Sitten kun tapasin Matin, näin kuinka hellunen, huolehtivainen ja kiltti ihminen hän oli. Halusin kaikin keinoin tsempata häntä eteenpäin. Että lähdetäänpäs lenkkipolulle ja pistetään elämä remonttiin!

Nykyään Matti on muuttunut mies ja hän tietää sen itsekin. Susannankin silmissä muutos on ollut suuri, ja hän tuntee puolisostaan suurta ylpeyttä.

Taistelua maailmaa vastaan

Viime vuonna kihlat solminut pari asuu nykyään Jyväskylässä, Matin kotikaupungissa. Suhteen alkuaikoina julkisuus toi paineita ja uuteen pariin suhtauduttiin kielteisesti. Suhteen aitoutta epäiltiin ja moni ajtteli menneisyyden automaattisesti toistavan itseään.

– Alku oli hirveätä taistelua. Tuntui kuin koko maailma olisi ollut meitä vastaan. Me yritimme elää hetkessä, mutta muu maailma eli menneisyydessä, Susanna kertoo.

– No se kaikki johtui vain minun hölmöydestäni ja välinpitämättömyydestäni – kaikesta siitä, mitä on tapahtunut: alkoholinkäytöstä ja siihen oravanpyörään joutumisesta, Matti sanoo hiljaa.

– Puolustin Mattia, kunnes tajusin, ettei minun tarvitse tehdä niin. Ymmärsin, että tämä on minun elämäni ja muut saavat ajatella, mitä haluavat. Ei meidän tarvitse vakuutella ketään. Me olemme itse vakuuttuneita ja se riittää.

Kuin mesimarja vesisateessa

Urheilullinen pari riitelee turhista ja mitättömistä asioista mutta nauraa pienille, yhteisille jutuille. Matin imartelevat kehut huvittavat Susannaa joka aamu.

– Jokainen päiväni alkaa ’olet kuin mesimarja vesisateessa’ -tyylisellä lausahduksella. Olen kuvailuista erittäin otettu, mutta ei niille voi kun nauraa!

Matti on hyväksynyt, että Susanna sanoo suhteessa aina sen viimeisen sanan. Mies on luopunut itsekkyydestään. Ja jos hän tekee virheen, hän nauttii sen korjaamisesta.

– Se on minulle sitä kasvamista. Korjaan tilanteen, ja kun Susanna hyväksyy sen, se on aivan ihana tunne.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Teemu Laajasalo

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.