Näyttelijä Matleena Kuusniemen parisuhteessa on ollut vaikeuksia, mutta niistä on selvitty. – Onneksi Antti osaa vaatia keskustelua. Muuten olisimme varmaan jo eronneet.

Menestyneiden suomalaismiesten elämää on käsitelty leffateattereissa useaan otteeseen, mutta Hella W on ensimmäinen elokuva, joka kertoo suomalaisesta suurnaisesta. Näyttelijä Matleena Kuusniemestä, 37, olikin mukavaa näytellä vaihteeksi muutakin kuin elämänvalintojensa kanssa kipuilevia kolmekymppisiä.

– Hella oli sen aikakauden ihmisenä poikkeuksellinen, sillä hän oli jo nuorena rohkea ja pyöritti kovaa bisnestä. Myös Vappu oli itsenäinen ja aikaansaava, vaikka se puoli elokuvassa jää vähemmälle.

Rooli Hellan tyttärenä Vappuna on ensimmäinen, jossa Matleena esittää todellista historiallista henkilöä.

Vahvat vanhemmat

Omien vanhempiensa kanssa Matleena on aina tullut hyvin toimeen. Äiti teki töitä sairaanhoitajana ja pyöritti yhdessä isän kanssa nelilapsisen perheen arkea. Matleena on sisaruksista toiseksi nuorin.

– Äitini hoiti lapsia ja kävi samalla töissä. Hän oli sitä mieltä, että naisella pitää olla ammatti, koska se takaa itsenäisyyden. Kerran teininä sanoin äidilleni, etten mene töihin vaan hankin rikkaan miehen, mistä hän piti puhuttelun.

Kuusniemen perheessä lapset kasvatettiin kristillisten arvojen pohjalta, koska se oli vanhemmille luontevaa. Arvoja ei Matleenan mielestä tuputettu, ne soljuivat mukana huomaamattomammin.

Vaikka Matleenan vanhemmat ovat tarjonneet lapsilleen esimerkkiä pehmeämmistä arvoista, eivät isä ja äiti silti ole jääneet muiden jalkoihin. Hella Wuolijoen tavoin hekin ovat vahvoja ihmisiä, joita Matleena kunnioittaa.

– Varsinkin isäni on vahva persoona, ja nuorempana hän sai minut helposti ärsyyntymään. Hänestä ihmisessä pitää olla luonnetta sanoa takaisin. Se on ollut hänen keinonsa opettaa meitä lapsia seisomaan mielipiteidemme takana.

Isän opeista on ollut hyötyä: Matleena osaa tarkkailla sisäistä ääntään eikä kulje sokeana muiden mielipiteiden mukana. Ratkaisut niin pienissä kuin suurissa elämänasioissa ovat löytyneet itseä kuuntelemalla.

Mitkä ruuhkavuodet?

Matleenan ja avopuoliso Antti Mansikkamäen esikoispoika Leo on nyt kaksi ja puolivuotias. Matleena on vielä virallisesti hoitovapaalla, Antti työskentelee insinöörinä. Vaikka pienten lasten vanhemmat yleensä valittelevat yhteisen ajan puutetta, Matleenasta tuntuu, että hän voisi nähdä Anttia vähemmänkin.

– Olemme olleet liikaa yhdessä, sillä vietämme keskenämme lähes kaikki illat ja viikonloput. Olenkin ihmetellyt, missä ne kuuluisat ruuhkavuodet ovat? Eivät minun arjessani ainakaan.

Matleenan mukaan hänellä ja Antilla on hyvä läsnäolon taito, eivätkä he tarvitse ympärilleen ylimääräistä härdelliä.

– Tykkään Antista juuri siksi, että kohdatessamme tyrskyjä emme karahda vaan olemme ainakin toistaiseksi päässeet niistä yli. Tuntuu turvalliselta, että toisessa on sellaista vahvuutta, ettei hän juokse heti karkuun. Itse olen huono puhumaan ongelmistani, mutta onneksi Antti osaa vaatia keskustelua. Muuten olisimme varmaan jo eronneet.

Matleena uskoo, että lapsen saaminen on koulinut häntä paremmaksi ihmiseksi. Se on opettanut irrottautumaan ylikriittisyydestä myös itseä kohtaan. Ennen Matleena saattoi ajatella, ettei mikään omista töistä ollut tarpeeksi hyvä. Murehtimiseen käytetty aika ja energia ovat jääneet luonnostaan vähemmälle lapsen takia.

– Nyt saatan yhtäkkiä huomata, että olen todella tyytyväinen elämääni, vaikka ennen ei kelvannut mikään. Siitä tosin tulee olo, että apua, nytkö moottorini sammuu ja minusta tulee luovuttanut laiskiainen? Samalla olen kuitenkin onnellinen siitä, että ihminen voi muuttua.

Matlee­na Kuus­niemi

  • 37-vuotias ­näyttelijä syntyi ­Espoossa. Asuu avoliitossa diplomi-­insinööri Antti Mansikkamäen, 32, kanssa. Parilla on 2,5-vuotias poika Leo.
  • Valmistui Teatterikorkeakoulusta 2002. Tuttu muun muassa elokuvista Kolmistaan, Riisuttu mies, Paha maa ja Levottomat sekä tv-sarjoista Harvoin tarjolla, Kaikki kunnossa ja Vastaparit.
  • Harrastanut ­astangajoogaa kymmenisen vuotta.
  • Hella W elokuvateattereissa 28.1.

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.