Näyttelijä Matleena Kuusniemen parisuhteessa on ollut vaikeuksia, mutta niistä on selvitty. – Onneksi Antti osaa vaatia keskustelua. Muuten olisimme varmaan jo eronneet.

Menestyneiden suomalaismiesten elämää on käsitelty leffateattereissa useaan otteeseen, mutta Hella W on ensimmäinen elokuva, joka kertoo suomalaisesta suurnaisesta. Näyttelijä Matleena Kuusniemestä, 37, olikin mukavaa näytellä vaihteeksi muutakin kuin elämänvalintojensa kanssa kipuilevia kolmekymppisiä.

– Hella oli sen aikakauden ihmisenä poikkeuksellinen, sillä hän oli jo nuorena rohkea ja pyöritti kovaa bisnestä. Myös Vappu oli itsenäinen ja aikaansaava, vaikka se puoli elokuvassa jää vähemmälle.

Rooli Hellan tyttärenä Vappuna on ensimmäinen, jossa Matleena esittää todellista historiallista henkilöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vahvat vanhemmat

Omien vanhempiensa kanssa Matleena on aina tullut hyvin toimeen. Äiti teki töitä sairaanhoitajana ja pyöritti yhdessä isän kanssa nelilapsisen perheen arkea. Matleena on sisaruksista toiseksi nuorin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Äitini hoiti lapsia ja kävi samalla töissä. Hän oli sitä mieltä, että naisella pitää olla ammatti, koska se takaa itsenäisyyden. Kerran teininä sanoin äidilleni, etten mene töihin vaan hankin rikkaan miehen, mistä hän piti puhuttelun.

Kuusniemen perheessä lapset kasvatettiin kristillisten arvojen pohjalta, koska se oli vanhemmille luontevaa. Arvoja ei Matleenan mielestä tuputettu, ne soljuivat mukana huomaamattomammin.

Vaikka Matleenan vanhemmat ovat tarjonneet lapsilleen esimerkkiä pehmeämmistä arvoista, eivät isä ja äiti silti ole jääneet muiden jalkoihin. Hella Wuolijoen tavoin hekin ovat vahvoja ihmisiä, joita Matleena kunnioittaa.

– Varsinkin isäni on vahva persoona, ja nuorempana hän sai minut helposti ärsyyntymään. Hänestä ihmisessä pitää olla luonnetta sanoa takaisin. Se on ollut hänen keinonsa opettaa meitä lapsia seisomaan mielipiteidemme takana.

Isän opeista on ollut hyötyä: Matleena osaa tarkkailla sisäistä ääntään eikä kulje sokeana muiden mielipiteiden mukana. Ratkaisut niin pienissä kuin suurissa elämänasioissa ovat löytyneet itseä kuuntelemalla.

Mitkä ruuhkavuodet?

Matleenan ja avopuoliso Antti Mansikkamäen esikoispoika Leo on nyt kaksi ja puolivuotias. Matleena on vielä virallisesti hoitovapaalla, Antti työskentelee insinöörinä. Vaikka pienten lasten vanhemmat yleensä valittelevat yhteisen ajan puutetta, Matleenasta tuntuu, että hän voisi nähdä Anttia vähemmänkin.

– Olemme olleet liikaa yhdessä, sillä vietämme keskenämme lähes kaikki illat ja viikonloput. Olenkin ihmetellyt, missä ne kuuluisat ruuhkavuodet ovat? Eivät minun arjessani ainakaan.

Matleenan mukaan hänellä ja Antilla on hyvä läsnäolon taito, eivätkä he tarvitse ympärilleen ylimääräistä härdelliä.

– Tykkään Antista juuri siksi, että kohdatessamme tyrskyjä emme karahda vaan olemme ainakin toistaiseksi päässeet niistä yli. Tuntuu turvalliselta, että toisessa on sellaista vahvuutta, ettei hän juokse heti karkuun. Itse olen huono puhumaan ongelmistani, mutta onneksi Antti osaa vaatia keskustelua. Muuten olisimme varmaan jo eronneet.

Matleena uskoo, että lapsen saaminen on koulinut häntä paremmaksi ihmiseksi. Se on opettanut irrottautumaan ylikriittisyydestä myös itseä kohtaan. Ennen Matleena saattoi ajatella, ettei mikään omista töistä ollut tarpeeksi hyvä. Murehtimiseen käytetty aika ja energia ovat jääneet luonnostaan vähemmälle lapsen takia.

– Nyt saatan yhtäkkiä huomata, että olen todella tyytyväinen elämääni, vaikka ennen ei kelvannut mikään. Siitä tosin tulee olo, että apua, nytkö moottorini sammuu ja minusta tulee luovuttanut laiskiainen? Samalla olen kuitenkin onnellinen siitä, että ihminen voi muuttua.

Matlee­na Kuus­niemi

  • 37-vuotias ­näyttelijä syntyi ­Espoossa. Asuu avoliitossa diplomi-­insinööri Antti Mansikkamäen, 32, kanssa. Parilla on 2,5-vuotias poika Leo.
  • Valmistui Teatterikorkeakoulusta 2002. Tuttu muun muassa elokuvista Kolmistaan, Riisuttu mies, Paha maa ja Levottomat sekä tv-sarjoista Harvoin tarjolla, Kaikki kunnossa ja Vastaparit.
  • Harrastanut ­astangajoogaa kymmenisen vuotta.
  • Hella W elokuvateattereissa 28.1.
Sisältö jatkuu mainoksen alla