Master Chef-voittaja Kira Åkerström-Kekkonen on oppinut ravintoloitsija­isältään rohkeutta tavoitella unelmia. Vanhempien avioerokin lopulta vain lähensi välejä. – Nyt pidän enemmän yhteyttä kumpaankin.

Valmismarinoitu liha. Siinäpä aines, jota ei ole koskaan löytynyt MasterChef-voittaja Kira Åkerström-Kekkosen, 26, jääkaapista. Ei silloin, kun jääkaappi oli vanhempien tankkaama eikä vieläkään, kun Kira jakaa sen aviomiehensä kanssa. Eikä valmismössöjä löydy täältäkään, Jan Åkerströmin, 57, omistaman ravintola Solnan keittiöstä, missä isä ja tytär nyt odottavat lounaitaan. Jan valitsee parsaa, Kira pyytää lautaselleen kalaa.

Åkerströmeillä on aina panostettu ruokaan. Isän ura on pyörinyt ruuan ympärillä: kokkina, ravintoloitsijana ja catering-yrittäjänä. Tarjosi hän ravintolamaailmaa Kirallekin, mutta kuopus pani vastaan. Kira rakasti eläimiä ja haaveili ryhtyvänsä eläinlääkäriksi tai meribiologiksi.

– Ymmärsin ajoissa, ettei matikkapääni riittäisi niihin. Olin 21-vuotias, kun muutin kotoa ja myönsin, että juttuni löytyy sittenkin ruokamaailmasta.

Rohkeus löytyi keittiöstä

– Kuin yö ja päivä, Jan vertaa tyttäriään Kiraa ja Lindaa, 31.

Esikoinen opiskeli kätilöksi, sai kolme lasta ja hautoo nyt kotiäitinä idea synnytyskodista, jossa äidiksi tullaan luonnonmukaisin konstein. Kiralla oman tien löytyminen kesti pidempään ja tapahtui varovasti. Linda on temperamenttinen, Kira pedantti ja rauhaa rakastava.

Kiran pikkutarkkuus ja pitkäjänteisyys näkyivät nukkekotiharrastuksessa. Tyttöjen äiti reissasi lentoemäntänä ja toi kalusteita eri puolilta maailmaa.

– Kira rakensi taloaan kuin Iisakin kirkkoa ja oli supertarkka pienissäkin yksityiskohdissa. Kun nyt seuraan hänen työtään ruokakuvaajana ja stailaajana, näen saman intohimon täydelliseen esille­panoon, Jan sanoo vähän ylpeyttä äänessään.

Tai no, aika roimastikin. Jan ei arkaile ottaa osaa saavutuksessa, että Kirasta tuli tämänvuotinen MasterChef-voittaja. Kun kumpikin oli nähnyt kisan lehti-ilmoituksen, isä innostui, mutta tytär ei.

– Lopulta sanoin, että nyt on semmoinen juttu, että sulla ei ole vaihtoehtoja. Näin, että Kira halusi sitä, mutta hänellä ei ollut uskallusta. Sellainen itseluottamuksen ja rohkeuden puute ovat aina vähän jarrutelleet häntä, isä kuvailee.

Kaksikko muistelee kilpailun alkua tuskaisena ja itkuisenakin aikana. Isä neuvoi unohtamaan vaikeudet ja keskittymään vain seuraavaan koitokseen.

– Kisan puolivälissä itseluottamus löytyi. Kuulin muutoksen Kiran äänessä, kun hän soitti kotiin, Jan sanoo.

Perhesuhteet uusiksi

Jan kutsuu itseään perheen kriisinratkaisijaksi.

– Minä olen se, joka uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Muistatko Kira, kun et meinannut oppia matematiikkaa? Tulin tunnille seuraamaan, mikä mättää. Opetus oli järjetöntä.

Kira pyörittelee silmiään ala-asteaikaiselle kokemukselle.

– Vaikka isä on ollut kiireinen, hän on aina löytänyt aikaa lapsilleen. Meille on ollut selvää, että isälle perhe tulee ensimmäisenä.

Kiran vanhemmat erosivat 30 yhteisen vuoden jälkeen. Nykyään Jan on uudelleen kihloissa galleristi Elena Kadieffin kanssa.

– Suhteet piti rakentaa alusta uusien ihmisten kanssa, mutta tytöt ovat suhtautuneet hienosti. He arvostavat ajatusta, että jokaisen onni on tärkeintä, Jan sanoo.

Kira näkee eron lopulta vain parantaneen hänen suhdettaan vanhempiinsa.

– Tavallaan ero lähensi meitä. Nyt ­pidän enemmän yhteyttä kumpaankin.

Kira meni naimisiin tämän vuoden tammikuussa, Jukka-Pekka Kekkosen kanssa on pidetty yhtä jo kuusi vuotta.

– Tyttärien poikaystäviä on tullut ja mennyt, mutta ketään ei ole tarvinnut katsoa pahasti. Uudet on aina kutsuttu yhteiseen pöytään ja ruuan äärellä otettu selvää, millainen tyyppi on, Jan sanoo.

Kira suuntaa seuraavaksi Amerikkaan. Lue naisten haaveista Me Naisen numerosta 23/2013.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.