Martti Suosalon naama on suomalaisille tuttu. Kolmella Jussi-patsaalla palkittu muuntautuja on esiintynyt yli 50 elokuvassa.

Elokuvan ja teatterin lisäksi hän on esiintynyt useissa suomalaisia puhuttaneissa televisiosarjoissa, kuten Jouko Turkan Seitsemässä Veljeksessä (1989) ja Raid (2000). Suosalo on valmistunut näyttelijäksi vuonna 1987.
 
Parhaiten Suosalo tunnetaan hänen rooleistaan tunnettuina suomalaisina kulttuurihenkilöinä. Hän on esittänyt Jean Sibeliusta, Reino Helismaata, Irwin Goodmania ja Kari Hotakaista.

Äänestä oma suosikkisi

Martti Suosalon rooleja

Talvisota, 1989

<MN kuva wide />

Suosalo esittää sotamies Arvi Huhtalaa, joka on naistenmies ja urhea soturi.

Kulkuri ja joutsen, 1999

<MN kuva wide />

Suosalo esittää sanoittaja, säveltäjä,kuplettilaulaja, elokuvanäyttelijä ja käsikirjoittaja Reino Helismaata. Suosalo oli riimittelevänä monitaiturina elokuvan ehdoton tähti. Hän myös lauloi elokuvassa itse. Roolistaan hän sai Jussi-patsaan.

Rentun ruusu, 2001

<MN kuva wide />

Timo Koivusalo tarttui heti Kulkuri ja joutsen elokuvan jälkeen Suomen kansan tuntojen tulkitsijaan Irwin Goodmaniin. Pääosassa oli tietenkin Martti Suosalo. Elokuva oli suurmenestys ja Suosalon suosio oli hurja. Hän voitti vuonna 2001 parhaan miespääosa-Jussin. Sen lisäksi hän voitti myös Viitasaaren elokuvaviikon humanismin käsi -kunniapalkinnon.  

Klassikko, 2001

<MN kuva wide />

Vuosituhannen alku oli Martti Suosalolle todellisia ruuhkavuosia. Rentun ruusun suosion jälkeen hän näytteli teatterissa ja esitti roolin Kari Hotakaisen Klassikko-kirjan filmatiosinnissa. Elokuvassa Suosalo esittää kirjailija Kari Hotakaista, joka etsii innoitusta autokaupasta, ja löytääkin sitä Alfa Romeosta. Suosalo ei roolissaan nouse ehkä samalle tasolle kuin Rentun ruusussa, mutta Hotakaisen lakonista tyyliä tavoitteleva elokuva kertoo Suosalon uskomattomasta muuntautumiskyvystä.

Sibelius, 2003

<MN kuva wide />

Suosalon kulttuurihahmojen esittämisessä vuorossa oli kansallissäveltäjä Jean Sibelius. Suosalo esitti elokuvassa nuoren tuuheatukkaisen Sibeliuksen roolin. Heikki Nousiainen esitti kaljuuntunutta vanhaa Sibeliusta.  

Kalteva torni, 2006

<MN kuva wide />

Kalteva torni on jälleen yksi Timo Koivusalon elokuva joka nojaa Martti Suosalon muuntautumiskykyyn. Elokuvassa Suosalo esittää persoonallisuushäiriöistä Johannes Piiparia, joka pelkää Pisan tornin kaatuvan ennen kuin hän ehtii sen nähdä.

Musta jää, 2007

<MN kuva wide />

Musta Jää -elokuvassa Suosalo esittää Leoa, joka on arkkitehti ja yliopiston lehtori. Leo joutuu pyöritykseen kun hänen vaimonsa tutustuu arkkitehtiopiskelija Tuuliin, joka sattuu olemaan Leon tyttöystävä. 

Skavabölen pojat, 2009

<MN kuva wide />

Suosalo esittää huippuhyvässä elokuvassa Pekka-isää, joka on elinkeinohallituksen hallinto-osaston johtaja. Leppoisaa isää vaiva alkoholismi. Suosalolla on väkevä rooli johon kuuluu muun muassa delirium-kohtauksia.

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras, 2010

<MN kuva wide />

Risto Räppääjä -elokuvissa Suosalolla on tärkeä rooli Risto Räppääjän alakerran naapurina Herra Lindberginä. Lindberg on ihastunut Riston tätiin Rauha Räppääjään.

Äänestä oma suosikkisi

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.