Martina Aitolehti ei halunnut tinkiä kauniista kodista, merkkituotteista tai lastensa vaatteista. Samaan aikaan hänelle kertyivät tuhansien eurojen ulosottovelat. Niistä muistuttavat laskut Martina repi vuosikymmenen ajan avaamatta.

Treenatun vatsan paljastavaan napapaitaan ja nahkahousuihin pukeutunut Martina Aitolehti, 33, irrottaa korvanlehdistään pienet timantit.

– Näitä en halua hukata, ne ovat aidot, Martina huomauttaa vaihtaessaan ylleen kuvausasusteita.

Martina on saapunut haastatteluun hopeanhohtavalla Bemarillaan. Olalla keikkuvassa merkkilaukussa kulkevat työvälineet: omenalogoin varustetut läppäri ja puhelin.

Hetken on vaikea uskoa, että viimeistä piirtoa myöten huolitellulta Martinalta on peritty ulosottovelkoja tuhansien eurojen edestä yli kymmenen vuoden ajan.

– Kaappini pursuilevat merkkituotteita, pihalla on hieno auto, on maalaistila ja asunto Espanjassa. Voimme perheeni kanssa matkustaa huomenna vaikka Honoluluun, Martina listaa.

”En ole halunnut tinkiä mistään. Kauniit asiat ovat minulle tärkeitä.”

Martina myöntää, että hohdokkaalta näyttävä elämäntyyli on ollut hänen valintansa.

– En ole halunnut tinkiä mistään. Kauniit asiat ovat minulle tärkeitä.

Jos Martina olisi valinnut toisin, hän olisi kuitannut tuhansien eurojen ulosottovelkansa jo vuosia sitten. Pahimmillaan Martinalla on ollut velkaa yli 20 000 euroa. Viime kuukausina maksettavaa oli vielä noin 12 000 euroa.

Koko summan kuittaamisen sijaan Martina oli tottunut maksamaan vuosien aikana kertyneitä velkoja kuukausittain ”ihan riittävän määrän”. Hän tietää, että velkojen sysääminen taka-alalle on ollut typerää. Tosiasioita ei voi paeta.

– Tiesin, että raja tulee jossain vaiheessa vastaan. Sama asia kuin juoksisi kipeällä jalalla niin kauan, kunnes jalkaan sattuu niin paljon, ettei sillä voi juosta.

Riitaa rahasta

Rahaongelmat alkoivat, kun Martina oli 19-vuotias. Hän eli parisuhteissa, joissa otti kumppaniensa puhelinliittymiä ja asuntoja omiin nimiinsä.

– Luulin, että niin kuuluu tehdä. Olin rakkauden sokaisema ja halusin miellyttää toista.

Poikaystäville kuuluvat laskut kaatuivat pian Martinan niskaan. Ongelmat pahenivat, sillä hänellä ei ollut säännöllisiä kuukausituloja. Martina oli valittu Kalenteritytöksi ja Suomen Miss Hawaiian Tropic -edustajaksi, ja työt olivat keikkaluontoisia.

– En muistele itseäni mielelläni sen ikäisenä. Olin holtiton rahankäyttäjä enkä tajunnut, että rahan eteen pitää tehdä töitä. Käytin rahaa kaikkeen sellaiseen, mihin nuoret naiset käyttävät.

Vaatteisiin, juhlimiseen, matkustamiseen?

– Kaikkeen sellaiseen, turhaan ja typerään. Tosin en ole koskaan ollut kova juhlimaan, Martina korjaa.

”Velkaantuminen on ollut minulle tabu. Se ei herätä juuri mitään tunteita, koska en ole ajatellut koko asiaa.”

Velkaantumisesta puhuminen on Martinalle vaikeaa. Yleensä sanavalmis nainen pitää pitkiä taukoja ja hapuilee sanoja.

– Velkaantuminen on ollut minulle tabu. Se ei herätä juuri mitään tunteita, koska en ole ajatellut koko asiaa, hän myöntää.

Maksumuistutuksille ja -vaatimuksille Martina viittasi alusta alkaen kintaalla. Lopulta edessä oli ulosottoja ja maksuhäiriömerkintöjä.

– Kun ulosottovirastosta tuli kirjeitä, niille kävi näin, Martina näyttää repien näkymätöntä paperia kahtia.

Martina tiesi katsomattakin, mitä kirjeissä kerrottiin. Pankkitilin saldo eli velanmaksujen myötä.

– Olen vain maksanut kuukausittain sen mitä piti ja that’s it. En halunnut ottaa ollenkaan vastuuta raha-asioista, suhtauduin niihin hälläväliä-asenteella. En edes tiennyt tarkalleen, mihin velanmaksut milloinkin menivät.

Riitoja ja vihainen äiti

Arjessa Martinan velkaantuminen nousi esiin lähinnä uutta kotia etsiessä, sillä vuokranantajilla on mahdollisuus tarkistaa hakijan luottotiedot.

– Olen joutunut selittämään ulosottoja, mutta aina olen saanut kämpän.

” Jos halusin jotain, se hankittiin. Kanssani ei voinut edes keskustella.”

Ihmissuhteita rahaongelmat ovat hiertäneet. Avioliitossa Esko Eerikäisen kanssa riitoja syntyi parin yhteisen yrityksen taloudesta.

– Dominoin yhteistä pankkitiliämme ihan täysin enkä tiedä, kuinka reilua se sitten oli. Päätin, mihin rahat menevät, eivätkä päätökset olleet viisaita. Jos halusin jotain, se hankittiin. Kanssani ei voinut edes keskustella. Siksi yhteisen yrityksen laskuja on ollut ulosotossa.

Martina kertoo aina olleensa itsepintainen ja päämäärätietoinen luonne.

– Jos olen päättänyt haluta jotain, menen sinne ja piste. Kukaan ei estele minua. Ihmiset vain lentelevät tieltäni.

Myös äiti suuttui kerran Martinan rahankäytöstä. Se johtui siitä, että Martinan postit ulosottokirjeineen menivät eräässä elämänvaiheessa äidin osoitteeseen.

– Äiti oli vihainen. En muista tarkasti, miten reagoin siihen, todennäköisesti vain käänsin selkäni hänelle.

Raha-asioitaan Martina ei ole halunnut puida kenenkään kanssa.

– En ole koskaan puhunut ongelmistani kenellekään, vaan ne ovat olleet julkista tietoa. Tämä on ollut ainoa asia, josta minua on viime vuosina voitu osoitella.

Sponsoreita ja säästötilejä

Julkisuudessa Martinan velkatiedot ovatkin vuosien aikana näkyneet. ”Huh, ulosottomies karhuaa Martina Aitolehdeltä jättisummaa!” on vain yksi otsikoista.

– Kun veloista on kirjoitettu, se on tuntunut tosi pahalta. Se on osunut ja uponnut, Martina myöntää.

”Kun veloista on kirjoitettu, se on tuntunut tosi pahalta. Se on osunut ja uponnut.”

Martina on saanut myös blogiinsa paljon kärkeviä kommentteja siitä, miten hänen tulisi lopettaa leveästi eläminen.

– Ihan kuin se, miten elän, olisi muilta pois. Minähän sen vastuun kannan veloistani, hän vastaa.

Häpeää Martina ei myönnä tunteneensa.

– Velat ovat olleet suuri sisäinen ristiriita. Ulosotto kuulostaa korvaani tosi pahalta. Minusta se kertoo vastuuntunnottomuudesta. Oikeasti olen tosi tarkka ja jämpti kaikessa, Martina väittää.

Näyttävän elämän ovat mahdollistaneet myös yhteistyökumppanit. Heiltä Martina saa näkyvyyttä vastaan esimerkiksi treenivarusteita, superfoodeja ja kosmetiikkaa. Sponsoreiden ansiosta esimerkiksi ulkonäköön menee rahaa vain vähän.

– Olen kiitollinen siitä, etten ole maksanut esimerkiksi kampaajakäyntejäni vuosiin. Olen elänyt julkisuudessa pitkään, ja siitä on tullut tosi isot säästöt kuukaudessa, Martina paljastaa.

Materian kadehtiminen ei Martinan mielestä kuitenkaan kannata.

– Teen elämästäni kaunista vain itseni takia. Toki olen edustustyössä, ja minun on sen vuoksi näytettävä hyvältä.

Ei Martina silti ole elänyt vain sponsoreiden varassa. Hän elättää itsensä yrittäjänä. Yrittäminen on mahdollista, koska hänellä ei ole verovelkaa. Ulosottovelka on tuntunut työnkin takia ristiriitaiselta.

– Olen miettinyt, olenko vakuuttava yrittäjänä. Olen kyseenalaistanut sen itse.

Martina omistaa Miss Helsinki Oy:n, minkä lisäksi hän kouluttaa vastikään lanseeratun CrossXswim-lajin ohjaajia yhdessä yhtiökumppaneidensa Anne Hiltusen ja Mimi Cajanderin kanssa.

– Olen todella yrittäjähenkinen ja teen paljon töitä. Maksan myös ihan itse laukkujani. Tiedän kyllä tasan tarkkaan, miten rahaa tehdään, Martina näpäyttää.

– Tiedän myös, että nykyinen taloustilanne on vaikea, yrityksiä kaatuu ja ihmisiä jää työttömäksi. Itse en ole joutunut talousahdinkoon, mistä saan olla kiitollinen.

”Olen voinut elää niin kuin ulosottovelkoja ei olisi olemassakaan.”

Martina myöntää päässeensä melko helpolla.

– Olen elänyt tietynlaisessa kuplassa. Minulla on aina ollut kaikkea. Olen voinut elää niin kuin ulosottovelkoja ei olisi olemassakaan.

Äiti, autatko minua?

Pärjäämään tottunut Martina pelastui velkakierteestä tukeutumalla läheiseensä. Erään perjantai-illan päätteeksi Martina soitti äidilleen ja pyysi apua.

– Viimein tuli sellainen olo, että nyt alan hoitaa asiaa tai jatkan sen sysäämistä pois mielestäni. Päätin tarttua härkää sarvista.

– Olin todella nolona, kun soitin äidilleni ja pyysin apua. Takeltelin sanoissa, ja äiti kuuli, että jokin on hätänä, Martina jatkaa.

Puhelimen toisessa päässä Martina kuuli äidiltään helpotuksen sanat: tietysti, paljonko velkaa on, hoidetaan yhdessä.

Martina miettii, miksi avunpyytäminen tuntui vaikealta.

– Olen oppinut selviytymään itse. Koen, että pärjään, enkä halua vaivata muita. Oli kipeä paikka myöntää, etten selviä omin päin, Martina sanoo.

Kun Martina oli päättänyt purkaa velkavyyhdin, hän rohkeni avata tuoreimmat ulosottoviraston kirjeet. Hän setvi velkahistoriaansa pari päivää itsekseen, minkä jälkeen hän marssi äitinsä kanssa pankkiin.

”Äitini ohjeisti, että yritä pysyä mahdollisimman velattomana. Sen aion tehdä.”

Äiti otti lainaa ja maksoi pois tyttärensä velat. Nyt Martinalla on topakka maksusuunnitelma, jonka mukaan hän maksaa takaisin äidilleen mahdollisimman pian.

– Nyt voin taas saada lainaa, mutta minulla ei ole mitään syytä tehdä sitä. Äitini ohjeisti, että yritä pysyä mahdollisimman velattomana. Sen aion tehdä.

 


 

Turvallisempi tulevaisuus

Velkaantumisestaan Martina ei syytä ketään. Ei entisiä poikaystäviään eikä taatusti kasvatustaan. Katkeruuden sijaan hän tuntee kiitollisuutta ja huojennusta.

– Nyt tiedän, että pyydän tulevaisuudessa apua, jos sitä tarvitsen. Ja tiedän, että lähelläni on ihmisiä, jotka auttavat. Mietin, miksi ihmeessä en ollut pyytänyt apua paljon aikaisemmin.

”Vaikeista asioista pitää osata puhua, koska silloin voi antaa vertaistukea.”

Viimeistään nyt hän on oppinut, ettei vaikeiden asioiden kieltäminen vie elämässä eteenpäin.

– Vaikeista asioista pitää osata puhua, koska silloin voi antaa vertaistukea, Martina pohtii.

– Uskon, että elämä kannattelee niitä, jotka ovat valmiita tekemään töitä asioiden eteen. Ihmisten täytyy lakata hokemasta sanaa ”pitäisi”. Sen sijaan on ryhdyttävä konkreettisiin tekoihin, koska asiat eivät järjesty itsestään. Nyt olen ottanut sataprosenttisesti vastuun itsestäni, ja se on tuonut minulle vapauden.

Martinalla on 6- ja 3-vuotiaat tyttäret Victoria ja Isabella. Lisäksi perheeseen kuuluu avopuoliso, jonka kanssa Martina on pitänyt yhtä vuodesta 2011. Puoliso työskentelee kiinteistöalalla, ja hän on tehnyt alusta asti Martinalle selväksi, että tämän tulee hoitaa vanhat velkansa itse.

– Ymmärrän sen täysin. Meillä on omat työmme ja omat rahamme. Toisaalta olemme perhe, ja se tuo turvaa. Jos olisin yksinhuoltaja, olisi tilanteeni varmasti ollut toinen, Martina myöntää.

Parisuhteessa Martina on tuntenut turhautumista veloistaan. Joskus, kun hän on palannut pidemmältä työmatkalta, on mies maininnut postitse saapuneista ulosottokirjeistä.

– Pientä kettuilua on tullut. Mutta en ole nolostunut, nehän ovat vain tosiasioita. Mieheni on minulle suuri neuvonantaja yrittäjyydessä, Martina sanoo.

– Välillä olen tuntenut olevani umpikujassa, kun tiedän, että toinen voisi auttaa minua. Se on tuntunut epäreilulta.

Martina kertoo miehensä olevan hyvin iloinen, kun ulosottovelat on vihdoin maksettu.

– Hän voi olla jossain määrin jopa helpottuneempi kuin minä. Hän neuvottelee päivittäin pankeissa laina-asioista, joten onhan se ollut hänelle häpeällistä, että minulla on näinkin naurettavia summia ulosotossa.

Nyt, rahaongelmien ratkettua, voi Martina keskittyä oleelliseen ilman velkojen varjoa.

– Enää minun ei tarvitse löytää itseäni torstaiaamuna lehdestä velkojeni kanssa. Tai kun jouluna verotiedot tulevat, en ole ulosottoineni kannessa, hän huokaisee.

– Haluan vain olla kumppanini silmissä hyvä puoliso ja elää lastemme kanssa ilman huolta tulevasta.

Martina Aitolehti

16.7.1982 syntynyt yrittäjä, juontaja ja bloggaaja asuu Helsingin keskustassa.

Perheeseen kuuluvat lapset Victoria, 6, ja Isabella, 3, sekä kiinteistöalalla työskentelevä avopuoliso.

Tuttu mm. Viidakon tähtöset -tosi-tv-sarjasta, Splash!-uimahyppykilpailusta ja luotsaamastaan Martina ja hengenpelastajat -ohjelmasta.

Omistaa Miss Helsinki Oy:n ja on osakas Cross- XSwim-kouluttajia valmentavassa Cross-Swim Training Oy:ssä.

Vierailija

Martina Aitolehti: ”Elin kuplassa, niin kuin ulosottovelkoja ei olisi ollut olemassakaan”

- Auto on rahoitusyhtiön, Espanjan asunto ja Hangon maatila avopuolison. Miksi valehdella ja leveillä muiden omaisuudella? - Aidot timantit ja rahaa viedä koko perhe Honoluluun.Näilläkin olisi ulosottovelkaa lyhentänyt ihan kivasti.Sen sijaan pienituloinen äiti joutui ottamaan lainaa pankista. Eli ei Martina nyt ole velaton, vaan on velkaa äidilleen. -Martina ei syytä ketään velkaantumisestaan, ei edes entisiä poikaystäviään.Miksi syyttäisi? Velat ovat olleet Martinan itse aiheuttamia. " Olen...
Lue kommentti

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.