Mark Levengood vetää parhaillaan telkkarissa toista kesää omaa keskusteluohjelmaansa Levengood Suomesta.
Mark Levengood vetää parhaillaan telkkarissa toista kesää omaa keskusteluohjelmaansa Levengood Suomesta.

Juontaja Mark Levengood tunnustaa olevansa kliseiden tosimies: lauantaimakkara ja auton kiillotus ovat hänen intohimojaan. Imuri ei tv-kasvon käsissä pysy, mutta pussailu sopii pitkin päivää.

Väite: Mies ei puhu eikä pussaa.

"Minä kyllä puhun ja pussaan ja näytän tunteeni. Ja mitä enemmän niin teen, sitä hauskempaa siitä tulee ja sitä kevyemmäksi tunnen oloni. Monen suomalaisen miehen ongelma on kaiken pitäminen sisällä. Painetta pitäisi purkaa ajoissa, ennen kuin tunteiden patoamiseen pakahtuu kokonaan."

Väite: Auto on miehelle minän jatke.

"Niin on. Oman auton puunaaminen on puhdasta terapiaa. Minulle auto on myös paikka olla yksin. Autossa voin laittaa Irwin Goodmanin Ryysyrannan soimaan ja laulaa täysillä mukana ilman, että kukaan keskeyttää."

Väite: Mies ei vaatteilla koreile.

"Suomalaiset miehet ovat minusta hyvännäköisiä, mutta he tekevät parhaansa peittääkseen sen. Vain nuoret ymmärtävät, että vaatteilla on merkitystä. Minut on valittu pariin kertaan Ruotsin parhaiten pukeutuneeksi mieheksi, mikä on tuonut paineita. On pitänyt alkaa miettiä, mitä laittaa päälleen."

Väite: Mies pitää makkarasta ja viskistä.

"Tykkään lauantaimakkarasta ja HK:n Sinisestä. Mieheni Jonas aina valittaa, ettei lauantaimakkara ole oikeaa makkaraa, koska siinä ei ole lihaa. Vaiennan hänet toteamalla, että se juuri on lauantaimakkaran idea. Lihattomuus on suomalaismakkaroiden vanha perinne, suorastaan kunnia-asia. Viski-ihminen en sen sijaan ole koskaan ollut."

Väite: Mies voisi katsoa urheilua aamusta iltaan.

"Olympialaisissa saatan seurata yleisurheilua ja MM-kisoissa jalkapalloa, jos Cristiano Ronaldo on kentällä. Hän on niin kaunis mies. Muuten urheilu ei ole minun juttuni."

Väite: Mies ei koskaan saa kylliksi seksiä.

"Totta paitsi omalla, myös kaikkien ystävieni kohdalla! Mutta luulen, että miesten ja naisten välillä on tässä iso ero. Miehelle seksi on usein vain seksiä, kiva harrastus- ja kuntoilumuoto, naiselle taas enemmän tunteen asia. Ehkä kyse on geeneistäkin: nainen vaistomaisesti ajattelee myös, olisiko tästä miehestä isäksi. Mutta ei kummankaan seksuaalisuus ole toista parempaa."

Väite: Mies ei siivoa oma-aloitteisesti.

"Meillä on kotona kaksi miestä, joista toinen siivoaa, toinen ei. Minä olen se jälkimmäinen. Siivoojan työ on ollut ainoa duuni, josta olen saanut kenkää."

Väite: Mies ei kestä häviämistä.

"Voittaminen ja häviäminen on suhteellista. Osallistuin kerran 90 kilometrin Vasa-hiihtoon ja minua ennen maaliin tuli 12 364 hiihtäjää. Minua hitaampia oli vain yksitoista, eli olin melkein viimeinen. Silti tulin maaliin, minulle se jo oli voitto. Ehkä nuorempana häviäminen ja virheiden tekeminen kävi itsetunnolle, mutta jos vieläkin ajattelisin niin, olisin aikamoinen aivokääpiö."

Mark Levengood

- 44-vuotias Helsingissä kasvanut toimittaja, tv-juontaja ja kirjailija
- Asuu nykyään Tukholmassa kirjailija-koomikkomiehensä Jonas Gardellin, 45, ja lastensa Amoksen, 6, ja Olgan, 3, kanssa
- Uusin teos viime syksynä ilmestynyt Hjärtat får inga rynkor (Niin pieni ihmissydän on)

Mäkilegenda Toni Niemisen ja Heidi-vaimon elämässä vaikeat ajat ovat vaihtuneet vauva-arkeen uudessa kodissa. – On käytävä pohjalla ennen kuin onnea osaa arvostaa. 

Ex-mäkikotka, yrittäjä Toni Niemisen, 42, ja Heidi-vaimon, 33, elämässä on uusi onnellinen vaihe. Vielä vuosi sitten tunnelma oli toinen. Heidi oli kokenut kipeän keskenmenon, ja raskauden toiveet tuntuivat murenevan yritys yritykseltä.

Vaikeuksia oli muitakin. Tonin talous oli ajautunut lähes konkurssitilaan, ja parin rahat olivat äärimmäisen tiukoilla. Arki oli toistuvaa riitelyä, syyttelyä, selviytymistä ja pettymyksiä.

Pari oli lähellä erota, mutta nyt kaikki on toisin: Tonin ja Heidin uusperheeseen on syntynyt poikavauva ja elämä on asettunut uomiinsa. Parilla on ennestään neljä tytärtä aiemmista liitoista: Heidillä kaksi ja Tonilla kaksi. 

– Ei onnea osaa oikeasti arvostaa ennen kuin käy todella elämän edessä kontallaan, Toni Nieminen sanoo.

– Kriiseistä tulee perspektiiviä, ja kaikella on tarkoituksensa. Kun saimme solmumme auki ja suhteen oikealle uralle, myös lapsi ilmoitti tulostaan. Kunnioitan ja rakastan Heidiä nyt, jos mahdollista, vieläkin enemmän kuin ennen tätä kaikkea.

Pari miettii syitä eron vuoden takaiseen eron uhkaan:

– Vuosi oli kohtuuttoman raskas. Siihen kun lisätään vielä omaa turhautumista ja väsymystä, ollaan äkkiä väärillä raiteilla. Kyllä meillä räiskyy yhä. Olemme molemmat temperamenttisia, mutta enää emme takerru riidoissakaan lillukanvarsiin, Toni sanoo.

Toni ja Heidi Nieminen kertovat uusperheen arjestaan Me Naisten numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti