"Lapset pakottavat vanhemmat kohtaamaan omat pahat puolensa. Saatat olla kaikkea, mitä et kuvitellut olevasi. Minäkin hermostun yllättävistä asioista", Marja nauraa.
"Lapset pakottavat vanhemmat kohtaamaan omat pahat puolensa. Saatat olla kaikkea, mitä et kuvitellut olevasi. Minäkin hermostun yllättävistä asioista", Marja nauraa.

Ero, muutto, irtisanoutuminen ja isän sairastuminen saman vuoden aikana tekivät Marja Hintikasta selviytyjän, joka halusi onnistua kaikessa. – Ensin luulin pilanneeni kerralla kaiken, Marja kertoo.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikan, 37, elämän pahin vuosi teki hänestä selviytyjän, joka halusi onnistua kaikessa. Se laittoi myös elämänarvot uusiksi.

12 vuotta sitten Marja makasi ensiasuntonsa lattialla keskellä remonttia ja itki. Hän luuli ”epäonnistuneensa koko elämässään ja pilanneensa kerralla kaiken”.

– Olin eronnut viisi vuotta pitkästä suhteesta, ostanut pommikuntoisen ensimmäisen kotini ja irtisanoutunut vakituisesta työpaikastani. Ratkaisujani pidettiin hulluina, ja minulta kysyttiinkin, olenko ihan sekaisin.

– Myös isäni, joka oli juuri jäänyt eläkkeelle ja ollut elämänsä kunnossa, oli sairastunut vakavasti. Aivoverenvuoto oli niin vaikea, ettei hän palannut enää ennalleen.

Hurja vuosi kouli Marjasta selviytyjän ja kontrollifriikin, joka luottaa vain itseensä. Toisaalta varsinkin isän sairastuminen laittoi myös elämänarvot uusiksi.

Hän pitääkin vuotta yhtenä elämänsä käännekohdista.

– Minusta tuli paljon nöyrempi elämää kohtaan. Päätin, että arvostan jokaista ihmistä, joka lausuu ystävällisen sanan, enkä ikinä luovuta.

Kun töissä tuli tiukkoja paikkoja vuosiakin myöhemmin, Marja palasi mielessään siihen hetkeen.

– Kannustin itseäni, että yritä, yritä, yritä, kun selvisit sieltä, selviät tästäkin. Halusin pitää töissä kaikki langat käsissäni ja vastata kaikesta, koska olin varma, että vain itse saan ne onnistumaan.

Paluu töihin kahden lapsen jälkeen on vaatinut asennemuutosta uudelleen. Nyt pitää luottaa myös siihen, että kun Marja on töissä, aviomies Ilkka Uusivuori selviää kotona lasten kanssa oikein hyvin.

– Joudun ensi kertaa elämässäni luottamaan nyt muihin ja antamaan heille omat tonttinsa. Opettelen vasta päästämään irti.

Miten Marja on oppinut elämään työhulluutensa kanssa? Miksi hän uskoo pelastuneensa loppuun palamiselta? Miten Marjan ja Ilkan parisuhde pysyy kasassa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 44/2015.

Marja Hintikka

  • Syntyi 10.9.1978 Jyväskylässä. Asuu Helsingissä.
  • Perheeseen kuuluvat aviomies Ilkka Uusivuori sekä 2,5-vuotias ja 9-kuinen poika.
  • Tv- ja radiojuontaja. Ura alkoi Yleisradion YleX-kanavalta. Televisiossa juontanut muun muassa Suomi Love -musiikkiohjelmaa, Haasta Hans -kisaa, Puoli seitsemän -keskusteluohjelmaa ja Dancing on Icea.
  • Marja Hintikka Live -ohjelma pyörii parhaillaan, SuomiLoven toinen kausi alkaa marraskuussa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla