Marja Hintikka pyrki kaikessa täydellisyyteen, kunnes lapsiperhekaaos pakotti hänet ottamaan rennommin. – Isän sairastumisen takia päätin, etten ikinä luovuta, Marja sanoo.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Marja Hintikka, 37, itki Yleisradion puvustossa. Oli hänen ensimmäinen työpäivänsä.

Uutta keskusteluohjelmaa Yleen tekemään palanneen juontajan olisi pitänyt laittaa päälleen Madonnalta tuttu puku: tiukka body, jossa on tötterötissit.

– Olin vain, että ette ole tosissanne, ja purskahdin itkuun.

Kotiin oli jäänyt kahdeksankuinen poikavauva sekä 2,5-vuotias esikoinen. Marjan aviomies, toimittaja Ilkka Uusivuori otti koti-isän roolin, jotta olisi Marjan vuoro tehdä uraa. Hänelle oli tarjottu alkuvuodesta työtä, josta yksikään juontaja ei kieltäytyisi: omaa nimeä kantavaa talk show’ta.

– Olin synnyttänyt viikkoa aiemmin ja makasin vauvan kanssa kotona, kun Yleltä soitettiin, että tuletko syksyllä töihin. Teki mieli lyödä luuri korvaan ja sanoa, että en pysty tekemään tällaisia ratkaisuja juuri synnyttäneenä.

Marja sai viikon miettimisaikaa. Kun kuopus oli kaksiviikkoinen, hän ilmoitti suostuvansa.

– Ile teki ruotsalaistyyppisen peliliikkeen ja lupasi jäädä kotiin. Se mahdollistaa sen, että voin toteuttaa suuren unelmani. Olen siitä Ilelle todella kiitollinen.

Työhulluus vei yöunet

Tänäkin aamuna Marja on herännyt viiden tienoilla, muutaman tunnin unien jälkeen. Jompikumpi lapsista valvottaa joka yö. Vauva nukkuu Marjan ja Ilen sängyssä, esikoinen omassa huoneessaan – jos nukkuu.

– Ile on muuttanut sinne seuraksi, koska poika näkee painajaisia.

Unettomuus on Marjalle tuttua jo ajalta ennen lapsia. Silloin syynä oli työhulluus.

– Saatoin tehdä töitä kaksi päivää putkeen ja olin niin väsynyt, että nukuin kaksi päivää.

Suorittajatyyppi Marja sanoo olleensa aina, mutta suoranainen työnarkomania alkoi, kun hänet oli kolmikymppisenä valittu Ylen uuden tv-ohjelman Puoli seitsemän kasvoksi Peter Nymanin rinnalle. Hänellä oli ollut tärkeä rooli nuorisokanava YleX:n radiotoimituksessa, mutta nyt piti vakuuttaa tv-maailmassa. Marja päätti tehdä työnsä paremmin kuin kukaan muu.

– Meille annettiin isot esikuvat maailmalta, ja työssä piti heittää peliin oma persoonani. On todella kuluttavaa olla läsnä koko ajan.

– Normaali työpäivä kesti yleensä seitsemästä seitsemään. Sen lisäksi tein taustatöitä kotonani ja järjestin työporukalle bileitä, jotta hitsaisin meidät yhteen.

Raskautta edeltäneenä keväänä Marja tajusi, että on uupumaisillaan.

– Kierrokseni nousivat koko ajan, vaikka kuppi oli täyttymässä. En osannut olla kiitollinen mistään, vaan halusin aina lisää. Salainen fantasiani oli, että saisimme katsojia mahdottomalta tuntuvat puoli miljoonaa, ja kun se onnistui, olin että jaa, mitäs seuraavaksi.

– Unet olin menettänyt jo aikaa sitten. Pyörittelin yöt päässäni vain työasioita.

Kierre pysähtyi vasta raskauteen ja lasten syntymiin.

– Lapset estivät minua palamasta loppuun. Nyt joudun lähtemään töistä tiettyyn kellonaikaan enkä voi kirjoittaa kahta yötä, vaikka inspiraatio iskisi. Minulla on vastuu jaettavana.

 

 

 


 

Ylös kriisien vuodesta

Marjan oma lapsuus ja nuoruus olivat seesteisiä. Äiti oli kotiäiti, jonka ansiosta pulla tuoksui kadulle saakka. Isä oli insinööri, kunnes kouluttautui lentäjäksi. Kolme vuotta nuorempi velikin on diplomi-insinööri.

12 vuotta sitten Marja makasi ensiasuntonsa lattialla keskellä remonttia ja itki. Hän luuli pilanneensa kerralla kaiken.

– Olin eronnut pitkästä suhteesta, ostanut pommikuntoisen ensimmäisen kotini ja irtisanoutunut vakituisesta työpaikastani. Ratkaisujani pidettiin hulluina, ja minulta kysyttiinkin, olenko ihan sekaisin.

– Myös isäni, joka oli juuri jäänyt eläkkeelle ja ollut elämänsä kunnossa, oli sairastunut vakavasti. Aivoverenvuoto oli niin vaikea, ettei hän palannut enää ennalleen.

– Isän sairastuminen laittoi arvot uusiksi, ja minusta tuli paljon nöyrempi elämää kohtaan. Päätin, etten ikinä luovuta, ja arvostan jokaista ihmistä, joka lausuu ystävällisen sanan. Siihen asti isä oli ollut tärkein kannustajani ja aina ensimmäinen, jolta kysyin neuvoa vaikeassa tilanteessa.

"Elämän pahimmat kriisit olivat tapahtuneet minulle vuoden sisällä."

Siellä ikioman helsinkiläisen Puu-Vallilan-asunnon lattialla syntyi pakonomainen selviytyjä ja kontrollifriikki, joka luottaa vain itseensä.

– Ystäväni soitti ja kertoi lukeneensa, mitkä ovat elämän pahimmat kriisit. Minulle ne olivat tapahtuneet vuoden sisällä, Marja sanoo.

– Se oli yksi elämäni käännekohdista. Minulla oli suhde raunioina, kämppä raunioina ja ura raunioina. Toistelin itselleni, etten saa päästää epätoivoa pintaan. Vetelin leukoja ja kuvittelin olevani vahva kuin Terminator-elokuvan Linda Hamilton.

Kun töissä tuli tiukkoja paikkoja vuosiakin myöhemmin, Marja palasi mielessään siihen hetkeen.

– Kannustin itseäni, että yritä, yritä, yritä, kun selvisit sieltä, selviät tästäkin. Halusin vastata töissä kaikesta, koska olin varma, että vain minä onnistun.

– Kai jatkan isäni jalanjäljillä: isä on aina ollut voimahahmoni ja esikuvani, joka ei koskaan ole antanut periksi vaan on jatkanut yrittämistä hymyssä suin. Hänellä oli aina sata rautaa tulessa, kuten minullakin.

Nyt Marja on joutunut opettelemaan kontrollin menettämistä myös kotona. On pakko uskoa, että aviomies selviää lasten kanssa ja kaikki on loistavasti, vaikkei koti olisi tip top.

– Joudun ensi kertaa elämässäni luottamaan muihin. Opettelen päästämään irti.

– Kotona on muuten siistimpää, kun Ile on siellä. Hänen päiväohjelmansa on armeijamaisen tehokas. Töissäkin olen joutunut pyytämään apua, sillä yli kahden vuoden poissaolon aikana esimerkiksi tekniikka on muuttunut. Olen siitä ihan kujalla, Marja nauraa.

 


 

Salainen työpaikkaromanssi

Vaikka Marja on tehnyt pitkän uran televisiossa ja radiossa, vasta lämpöisen ja liikuttavan SuomiLoven juontaminen teki hänestä katsojien suosikin. Sen, jonka kanssa kotisohvalla sai itkeä ja nauraa.

– Moni tulee avautumaan minulle rakkausasioistaan. Vaikka suomalaiset aina sanovat, että emme puhu tunteistamme, tuntemattomatkin ovat halunneet kertoa minulle omalla jäyhällä tavallaan, miten heidän rakkautensa on alkanut. Se on sykähdyttävää.

Jos Marja saisi yllättää Ilen ohjelmassa, heidän biisinään kuultaisiin Mikko Leppilammen esittämä Salaisuus. Sitä he nimittäin olivat kymmenen vuotta sitten.

– Kohtasimme, kun jouduimme samaan ohjelmaan tuurauskeikalle. Seuraavana päivänä äitini soitti, että mikäs nuori herra se oli, kun juttunne sopivat niin hyvin yhteen.

Jutut menivät yhteen myös tuottajien mielestä, sillä tuore pari istutettiin juontamaan samaa aamuohjelmaa. Se on paikka, jossa toisen näkee jopa huonoimmillaan.

– Olemme nähneet toisistamme kaikki puolet jo kymmenen vuotta sitten, joten jos nykyiset ruuhkavuodet kiristävät pinnaa, mikään ei tule enää yllätyksenä, Marja nauraa.

Puhetyöläisten perheessä tunteet näytetään heti, niin hyvät kuin pahatkin.

– Meillä on molemmilla vahva temperamentti. Vaikka lautaset eivät lennä, sanan säilä kyllä lentää ja meillä räiskyy, kun vetää tällaista rumbaa vähillä unilla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikki tunteet pitää näyttää eikä niitä saa padota, Marja sanoo.

– Samaa opetamme myös lapsillemme. Lapset aistivat kaiken, joten vihaa ei voi jättää sisälle. Saa antaa tulla, mutta pahaan tunteeseen ei saa jäädä vellomaan. On ihanaa, kun kaksivuotias poikani osaa pyytää anteeksi ja halata. Siitä olen todella onnellinen.

Rakkaus kestää ruuhkan

Marja Hintikka Livessa puidaan juuri vanhemmuutta, ruuhkavuosia ja parisuhdetta. Marja aikoo itsekin olla täysin auki – vaikkapa kolmen tunnin yöunilla tai rinnat imetyksestä vuotaen.

– Omalla esimerkilläni haluan kannustaa, että vaipparoskiksen hajusta voi päästä järjestelemällä, hän sanoo.

Marja ja Ile tekevät niin itse viikkopalaverissa joka sunnuntai. Silloin molemmat merkitsevät perinteiseen paperikalenteriin pakolliset menonsa sekä toiveensa omasta ajasta.

– Ajasta on tullut nykyperheiden tärkein valuutta. Monessa perheessä ajan puute johtaa valtataisteluihin, kummalla on rankempaa. Minulle itselleni töihin pääsy on omaa aikaa. Joku päivä saattaa tuntua ihan lomaltakin kotiin verrattuna.

Marja sanoo, että kaikesta kalenteroinnista huolimatta heilläkin on vaikeita hetkiä. Silloin he Ilen kanssa katselevat vanhoja yhteiskuviaan ja muistelevat, miten vahvasti he ovat liimautuneet toisiinsa seitsemässä vuodessa ennen lapsia.

"Haluan, että tämä perhe pysyy yhdessä. En anna kipinämme sammua."

Aiemmissa suhteissaan Marja sanoo olleensa jopa pelkuri, joka on kadonnut paikalta, jos on aistinut, että kaikki ei ole hyvin.

– Minutkin on jätetty, mutta olen siinä mielessä dramaattinen, etten ole kyennyt jäämään exien kanssa läheisiin väleihin tai ystäväksi. Nyt olen uudessa tilanteessa, sillä haluan, että tämä perhe pysyy yhdessä. En anna kipinämme sammua.

Kaikki pienten lasten vanhemmat tietävät silti, miten vaikeaa kahdenkeskisen ajan järjestäminen on. Koko ajan painaa huono omatunto siitä, mikä on riittävän hyvä syy pyytää apua. Pitääkö sen olla työasia? Riittääkö, että haluaisi olla tunnin kahdestaan kotona?

– Pyöritämme tätä aika lailla sinnikkäästi kaksin. Isovanhemmilta ei aina kehtaa tai voi pyytää apua, sillä heilläkin on menonsa ja äitini on isäni omaishoitaja. Vaikeiden hetkien yli kantaa kuitenkin ajatus, että me molemmat olemme halunneet tätä.

Miten ensimmäinen työpäivä jatkui itkuun purskahduksen jälkeen? Laittoiko Marja lopulta Madonna-puvun päälleen?

– Laitoin, ja Ylen erikoisefektitiimi taikoi tötterötisseistä vielä maitoa, hän naurahtaa.

Marja Hintikka

  • Syntyi 10.9.1978 Jyväskylässä. Asuu Helsingissä.
  • Perheeseen kuuluvat aviomies Ilkka Uusivuori sekä 2,5-vuotias ja 9-kuinen poika.
  • Tv- ja radiojuontaja. Ura alkoi Yleisradion YleX-kanavalta. Televisiossa juontanut muun muassa SuomiLove-musiikkiohjelmaa, Haasta Hans -kisaa, Puoli seitsemän -keskusteluohjelmaa ja Dancing on Icea.
  • Marja Hintikka Live -ohjelma pyörii parhaillaan, SuomiLoven toinen kausi alkaa marraskuussa.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.