Laulaja-näyttelijä Mariko Pajalahti ei murehdi ryppyjä, mutta pelkää kehon rappeutumista.

Jos haluaa ymmärtää Mariko Pajalahden mielenliikkeitä, tarvitsee vain vilkaista hänen vaatetustaan. Mielialapukeutujaksi itseään tituleeraava laulaja-näyttelijä valitsee vaatteensa aina aamuisin sen mukaan, millä tuulella sattuu olemaan.

Tänään Mariko, 31, on päättänyt esiintyä kesäisen itsevarmana, sillä hän on pukeutunut nahkasaappaisiin, minifarkkushortseihin ja turkoosiin toppiin, jonka kaula-aukosta vilkkuvat värikkäät bikinit. Asu on koottu päivän ohjelmaa ajatellen: luvassa on miespuolisen ystävän hiustenleikkuuta, kesäteatteritöitä ja salsabileet.

– Rakastan vaatteita ja nautin epäsovinnaisista yhdistelmistä. Käytän ulkoisia keinoja viestittääkseni, mikä sisäinen fiilikseni on, mutta voin myös hämätä. Jos minulla on huono päivä, pukeudun joko pipoon ja huppariin tai vaihtoehtoisesti vetäisen päälleni räväkän mekon, Mariko sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Mariko nousi kymmenen vuotta sitten julkisuuteen Firekid-musikaalissa ja Kwan-yhtyeen keulakuvana, oli hänen tyylinsä täysin erilainen kuin nykyään. Parikymppinen nainen nähtiin mustissa goottimeikeissä, lökäpöksyissä ja lukuisissa kasvolävistyksissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täksi kesäksi Mariko on kaivanut vanhan lookin taas pintaan, sillä hän esittää poikatyttöä turkulaisen Samppalinnan kesäteatterin musikaalissa West Side Story.

– Roolihahmoni Anybody’s on tyttö, joka haluaisi olla poika. Hän on näytelmän outolintu, jolla on hirveä tarve kuulua jengiin. Pakko myöntää, että olen ottanut rooliin aika paljon vaikutteita elämästäni.

Kehonkielen muokkaaminen oli Marikolle tapa lähestyä roolia. Hän harjoitteli miesmäistä ryhtiä, pukeutui treeneissä löysiin farkkuihin ja aloitti seinäkiipeilyn. Tyylistään tarkka nainen alkoi samaistua hahmoon niin paljon, että se meinasi jäädä päälle.

– Kun on tällainen kameleonttipukeutuja, rooliin voi jäädä kiinni. Treenien viimeisellä viikolla pakotin itseni heittämään mekon päälle. Nyt olen taas lähempänä omaa ydinolemustani.

Marikolle poikatyttöily on perua lapsuudesta, jolloin hän vietti paljon aikaa vastakkaisen suku¬puolen kanssa. Nuori tyttö oppi suorasukaisille tavoille, kun pojat ratkaisivat asiat nyrkeillä. Jätkämäinen meininki jatkui parikymppisenä Kwanin perustamisen aikaan, sillä Mariko oli bändin ainoa nainen.

Elämänmuutos palkitsi

Yksi Marikon elämän näkyvimmistä murroksista tapahtui vuonna 2007, kun hän osallistui Tanssii tähtien kanssa -tv-ohjelmaan ja voitti kisan. Ennen niin vihaisesta tytöstä kuoriutui koko kansan edessä naisellisuutta arvostava tanssikuningatar.

Marikon mielestä oli hyvä, että glitterhassuttelun koki kerralla niin isolla kädellä.

– Silloin irrottauduin ensimmäistä kertaa Kwanin poikatyttöroolista, mistä on sittemmin tullut täysin luontevaa. Nykyään minusta löytyy vahva femme. Hienointa oli kuitenkin se, että ohjelma toi tanssin elämääni. Se antoi uudenlaista varmuutta omasta kropasta ja kohotti vartalollista itsetuntoa.

Kuin sanojensa vakuudeksi Mariko heittää topin pois päältään, koska hänellä on kuuma. Alta paljastuvat bikinien yläosan lisäksi tiukkaakin tiukemmat vatsalihakset ja alaselän peittävä Dynasty-tatuointi.

– Kyllähän kehosta näkee, miten ihminen elää. Tykkään urheilusta ja puran sitä kautta aggressioita. Lähden vaikka 20 asteen pakkasilla rämpimään umpihankeen, että saan itseni rauhoitettua.

Vielä vuosi sitten Marikoa ei olisi vastaavilla rääkkilenkeillä näkynyt. Villiä artistielämää viettänyt nainen viihtyi baareissa aamuyöhön, poltti ketjussa tupakkaa ja söi mitä sattui. Viime vuoden lopussa hän havahtui: näin ei voi jatkua.

– Usean vuoden taistelun jälkeen lopetin röökinpolton kokonaan, minkä jälkeen moni asia iski kovaa kasvoille. Tupakka oli minulle vahva suojautumiskeino. Tuntui, että olin piilossa koko maailmalta röökin takana.

Tupakasta luopumisen lisäksi Mariko laittoi ruokavalionsa remonttiin, koska keho meni nikotiinivajeesta niin sekaisin. Hän otti yhteyttä ravitsemusneuvoja Paula Heinoseen, jonka kanssa hän suunnitteli itselleen terveelliset ruokatavat.

Elämäntaparemontin avulla Marikon paha atooppinen ihottuma alkoi parantua. Hän päätti mennä nukkumaan entistä aiemmin ja huomasi ilokseen, että virtaa riitti jo aamusta.

– Vasta kun luovuin railakkaasta elämäntyylistä, tajusin paenneeni monia asioita. Olen tyytyväinen, kun sain vihdoinkin tolkkua päähäni. Kun tein tämän hyvän asian itseäni kohtaan, se vaikutti positiivisesti koko olemukseeni. Esimerkiksi jännittävissä tilanteissa on todella paljon helpompaa olla, kun ei ole jatkuvaa röökiaddiktiota päällä.

Mariko tietää terveellisten elämäntapojen vaikuttavan siihen, että elimistö jaksaa paremmin ja pidempään. Maaliskuussa 31 vuotta täyttänyt nainen on tullut tietoisemmaksi ikääntymisen vaikutuksista.

– Kyllä vanheneminen pelottaa jo nyt. Ryppyosasto ei niinkään huoleta, mutta fyysisenä ihmisenä pelkään kehon rappeutumista. Olisi kamalaa, jos en voisikaan enää halutessani lähteä juoksemaan.

Kaukana naapurintytöstä

Vaikka Mariko on sinut itsensä kanssa, ei hänkään ole ollut immuuni länsimaiselle kauneuskäsitykselle. Mariko tietää, että kapeaan muottiin on lähes mahdotonta taipua.

– Vallitseva ulkonäköihanne on aika paljon muuta kuin minä olen. Kroppani ei ole rimpula vaateripustin, eikä alle 160-senttisestä saa mitenkään 180-senttistä, vaikka kuinka huikeat korot laittaisi jalkaan.

Mariko ryhtyi syynäämään kroppaansa tarkemmin yläasteella, kun keho alkoi kehittyä. Hän puki päälleen mitä kummallisimpia vaateluomuksia, ja massasta erottumisen tarve johti yläasteella myös koulukiusaamiseen.

– Ulkonäköäni on ruodittu todella paljon, koska se on niin helppo kiusaamisen kohde. Kasvatin ympärilleni suojamuureja, joiden olemassaolon olen alkanut tajuta vasta viime aikoina. En silti ole koskaan pyydellyt anteeksi olemustani vaan olen aina taistellut raivokkaasti, että erottuisin tapetista. Vähempikin olisi varmaan riittänyt, Mariko naurahtaa.

Mariko Pajalahti

- 31-vuotias laulaja-näyttelijä syntyi Suomessa mutta asui
lapsuudessaan vuosia Yhdysvalloissa.
- Vuonna 2000 perustetun Kwan-­ ­yh­tyeen laulaja. Tehnyt myös soolo­levyn Fabulous Tonight.
- Kilpaili Tanssii tähtien kanssa -sar­jassa kaudella 2007 Aleksi Seppäsen kanssa. Pari voitti kisan.
- Esiintynyt muun muassa musikaaleissa Firekid, Dakota ja Spring Awakening.
- Näyttelee Anybody’sin roolia West Side Storyssa Samppalinnan kesäteatterissa Turussa 16.8. asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla