Maria Ylipäälle äitiys on antanut lisää perspektiiviä myös työhön.
Maria Ylipäälle äitiys on antanut lisää perspektiiviä myös työhön.

Alkuhuuma alkaa helpottaa, kun Maria Ylipäällä on takanaan ensimmäinen vuosi äitiyttä. Hormonien vallasta päästyään näyttelijä muisti taas, että on muutakin elämää.

Näyttelijä Maria Ylipään, 27, paluu äitiyslomalta teatteriin on sujunut juuri kuten töihinpaluu useimmilta naisilta sujuu. Kiire on kova, ja kuvioon kuuluu pienenä lisähaasteena poskiontelontulehdus.

Polkupyörällä kodin ja Linnanmäen Peacock-teatterin harjoitusten väliä suhaava Maria puhkuu kuitenkin intoa.

– Olen todella nauttinut töissä olemisesta. Äitiyslomalla tajusin, kuinka iso osa persoonaani laulaminen, tanssiminen ja näytteleminen ovat. Minulla oli kauhea kaipuu lavalle energiaa purkamaan.

Uuden Iloisen Teatterin kevätrevyyn ensi-iltaan on viikko, ja näyttelijät painavat pitkää päivää. Vuoden vanhan Inarin äiti on solahtanut työelämään vaivattomasti. Nyt hoitovastuun on ottanut puoliso, muusikko Matti Pentikäinen.

Mariasta tuntuu hyvältä, että tytär saa olla vielä vähän aikaa toisen vanhemman kanssa kotona.

– Ensimmäinen vuoteni lapsen kanssa meni hormonien vallassa. Kun imetys loppui ja tulin taas täysijärkiseksi, muistin, että ai niin, onhan sitä muutakin elämää kuin vauva-arki, Maria nauraa.

Ulos alkuhuumasta

Vasta ensimmäisen yhteisen vuoden jälkeen, ensihuuman vaihduttua arkeen, Maria on tajunnut, miten sitovaa vanhemmuus on.

– Useimmille se sokki tulee heti synnytyksen jälkeen. Minulle se kai tuli vasta nyt, kun olen saanut vähän omaa elämääni takaisin. Lapsi on pysyvä asia eikä kyse ole mistään hetken pyrähdyksestä onnemme huumassa.

Maria on huomannut, että parisuhteen eteen on pitänyt alkaa tehdä töitä. Vaikkapa ottaa lapsenvahti ihan vain sitä varten, että pari pääsee ulos kahdestaan eikä aina vain töitä varten.

Vaikka äitiys on välillä haastavaa, tuo se elämään myös syvyyttä.

– Äitiys on iso ja syvä asia. On myös iso voimavara, että olemme ”meidän perhe”. Minun on hyvä olla varsinkin nyt, kun imetyksen jälkeiset kilot ovat sulaneet. Nautin raskaana olosta, mutta viimeisilläni tunsin olevani valas. Nyt koen saaneeni viehätysvoimani takaisin.

Marian mielestä äitiys on antanut lisää perspektiiviä myös työhön.

– En ole enää niin ankara ammatillista minääni kohtaan. Pystyn myös tekemään ratkaisuja ajattelematta niin paljon muita ihmisiä. Lapsi on saanut minut relaamaan. On helpompi muistaa, mikä elämässä oikeasti on tärkeää.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.