Näyttelijä Maria Ylipää elää kurinalaista arkea. Vapaalla hän rentoutuu hyvän ruuan ja juoman parissa. – Samppanja on yksi elämän luksuksista.

Kuva Andreas Janett

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää, 31, sai ensimmäiset faninsa Wicked-musikaalin ansiosta pari vuotta sitten, kun kouluikäiset tytöt alkoivat pyytää häneltä neuvoja. Nyt Maria valloittaa Abba-konkareiden Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin kirjoittamassa Kristina från Duvemåla -suurmusikaalissa sekä Matti Kinnusen Miss Farkku-Suomi -elokuvassa.

– Elokuvia on kiva ja erilaista tehdä, mutta pidän musiikkiteatterin haastavuudesta. Jos en ole hetkeen päässyt teatterilavalle, sinne on jo kova ikävä, Maria sanoo.

Viimeksi kuluneet kaksi vuotta Marian arki on pyörinyt pitkälti työssä, eikä hän ole ehtinyt nähdä tarpeeksi ystäviään tai perhettään. Äänestään hän on pitänyt huolta pysymällä hyvässä fyysisessä kunnossa, syömällä terveellisesti, nukkumalla riittävästi ja välttelemällä alkoholia. Käytössä ovat olleet myös nenähuuhtelukannut, vesipiiput ja höyryhengitykset.

– Arkena joudun elämään aika kurinalaista elämää. Siksi vietän aina kunnon lomat ja pidän huolta siitä, että koko perhe on samassa paikassa, ilman aikatauluja ja tarpeeksi pitkään, että pää pääsee tyhjenemään ja akut latautumaan.

Joskus Marialle tulee kuitenkin hetkiä, jolloin pieni narsisti sisällä ärsyttää. Se, että katse on koko ajan itsessä.

– En jaksa, että elämäni pyörii minun ympärilläni koko ajan. Mitä väliä, jos korkeat ääneni eivät aina soi ihan täydellisesti. Kaikki läheiseni ovat kuitenkin elossa.

Aina on aihetta juhlaan

Marialla ja hänen muusikkomiehellään Matti Pentikäisellä on nelivuotias Inari-tytär, joka tykkää äitinsä tavoin laulaa ja tanssia. Inari ja kulinaristiksi tunnustautuva Maria kokkailevat myös yhdessä: pikkuneiti pesee perunat, ja Maria upottaa kätensä pullataikinaan rentoutuakseen.

– Ruoka on minun ja mieheni yhteinen harrastus. Olen mauista niin tarkka ja laatutietoinen, että se on alkanut käydä kukkarolleni. Jos ruoka on huonoa, mietin miksi edes söin, kun en saanut siitä mitään tyydytystä. En syö koskaan vain nälkääni.

Pariskunta tykkää myös järjestää juhlia. Parhaan illan kulku on helppo: syödään ystävien kanssa pitkän kaavan mukaan, sitten lähdetään tanssimaan ja riehumaan koko loppuillaksi.

– Nautin sellaisesta ihan kauheasti. Aina on aihetta juhlaan, sillä arkea on niin paljon!

Hyvään juhlaan kuuluu myös kupliva.

– Samppanja on yksi elämän luksuksista. Se nostattaa ja siitä tulee hyvä mieli. Työni  vuoksi en voi juoda paljoa alkoholia, mutta nautin kun voin ottaa kesälomalla iltaisin lasillisen tai kaksi valkoviiniä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla