Maria Sid kotiutui perheineen Ruotsiin. Kuva: Jussi Helttunen.
Maria Sid kotiutui perheineen Ruotsiin. Kuva: Jussi Helttunen.

Näyttelijä Maria Sid viettää kesän Syke-sarjan ruotsalaisversion kuvauksissa. 

Näyttelijä, ohjaaja Maria Sidin, 47, nykyinen kotikaupunki Tukholma on tulevista Euroviisuista sekaisin. Hulinalta ei voi välttyä katukuvassakaan.

Maria ei ole vielä päättänyt, lähteekö Globen Arenalle seuraamaan laulukilpailua. Ruotsiin muuton jälkeen Marian ja perheen vapaa-ajasta on tullut sosiaalisesti vilkkaampaa.

– Ruotsalaisilla on aina syy juhlia jotain, on se sitten kanelipullapäivää tai Lucia-neitoa. Käymme vähän väliä jollain porukalla kahvilla tai syömässä, ja ravintola on jo varattuna ensi viikon syntymäpäivääni varten, Maria kertoo kotikulmillaan Tukholmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tapaan työkavereitakin usein työn ulkopuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maria on asunut ja työskennellyt Ruotsissa aiemminkin, mutta viime vuonna hän pakkasi mukaansa koko perheen. Muuttopäätöstä oli edeltänyt monen vuoden putki ”suhaamista” eli lentelyä töiden perässä Suomen ja Ruotsin lisäksi jopa Kiinassa asti.

Kun kouluikäiset lapset tekivät läksyjä Helsingissä, Maria auttoi niissä Skypen välityksellä Kiinasta.

– Jossain vaiheessa suhaamiseenkin väsyy. Arkea helpottaa kummasti, kun jokainen työmatka ei ala lentokentän kautta.

Onnistuminen on asennekysymys

Marian mielestä perheen muutto ulkomaille oli ennen kaikkea asennekysymys. Marian kotipaikat ja koulut vaihtuivat usein jo hänen lapsuudessaan.

”Joku näkee maisemanvaihdot hankaluutena, minä otin ne rikkautena.”

– Lapsena sain asua siellä täällä. Joku näkee maisemanvaihdot hankaluutena, minä otin ne rikkautena: sain erilaisia kokemuksia ja monenlaisia ystäviä, Maria sanoo.

– Sain jo lapsena erilaisia näkökulmia ja halusin nyt tarjota sellaisen omillekin lapsilleni. Kun he nyt näkevät, millaista on elää vaikkapa Ruotsissa, tulevaisuudessa heillä on enemmän vaihtoehtoja valita esimerkiksi opiskelupaikkansa.

Marian ja Peter Archénin sekä kahden lapsen perheessä kotikieli on ruotsi, mikä on auttanut toiseen kulttuuriin solahtamisessa.

– Eniten pelkäsin täkäläistä koulusysteemiä, tarjoaisiko se jotenkin huonompaa opetusta kuin kehuttu suomalainen koulu. Mutta olenkin ollut positiivisesti yllättynyt: täällä esimerkiksi ryhmätyön tekemisen ja kommunikoinnin taito ovat maailmanluokkaa.

Slaavilainen puoli kaipaa hiljaisuutta

Niin, se kommunikaatio. Ruotsalaiset tunnetaan loputtomasta keskustelunjanostaan. Sen Mariakin on pistänyt merkille.

”Välillä väsyn ruotsalaisten jatkuvaan keskustelemiseen.”

– Puhumisen kulttuuri on Ruotsissa meitä pidemmällä ja yhteiskunnallinen keskustelu on vilkkaampaa. Ruotsissa puhutaan nyt hyvässä hengessä tasa-arvosta ja paljon pakolaisvirrasta, Maria arvioi.

– Suomalaisena en ole maailman sosiaalisin ihminen ja välillä melkein väsyn ruotsalaisten jatkuvaan keskustelemiseen. Silloin slaavilaisuuteni nostaa päätään ja tulee hetkiä, kun olen mieluummin rauhassa.

Samaa suoraan sanovaa slaavilaisuutta Maria on saanut tuoda rooliinsa uutuussarjassa Syrror, jota kuvataan Tukholmassa parhaillaan. Se on suomalaisen Syke-sarjan ruotsalaisversio, jossa Maria näyttelee ylilääkäri Margotia. Roolissa kohtaavat johtajan viran realismi ja henkilökohtaisen elämän haasteet.

– Tämä ylilääkäri ei ole sairaanhoitajien paras kaveri, mutta hänen historiastaan löytyy selitys, miksi.

Maria valittiin rooliinsa koekuvausten kautta. Isossa maassa hyviin töihin on tunkua, joten Maria on iloinen osastaan.

Sairaalahommissa

Valmistautuessaan rooliinsa Maria kulki sairaalassa lääkärien ja hoitajien varjona ja seurasi vierestä muun muassa leikkauksia.

– On se vaan karua hommaa, Maria muistelee sairaalapäiviään.

– Sairaalaympäristö herättää minussa edelleen henkilökohtaisia pelkoja.

”Sain olla mukana isoäidin viimeisissä hetkissä. Sellainen kokemus ei jää mielestä koskaan.”

Marian koskettavimmat sairaalakokemukset ovat ajalta, jolloin hän saattohoiti isoäitiään.

– Sain olla mukana isoäidin viimeisissä hetkissä. Sellainen kokemus ei jää mielestä koskaan, Maria sanoo.

– Sairaala on haastava, pelottava ja mielenkiintoinen miljöö ja ehkä kiinnostava ohjelma-aihe juuri siksi, että se koskettaa meitä kaikkia jossain vaiheessa elämää.

Kahden tuotantokauden jaksoista on nyt kuvattu puolet ja tuleva kesä kuluu töissä.

– Ajattelen työstäni niin, että olen lomalla aina kun en ole töissä. Yhtenäkin lomapäivänä ehtii tehdä vaikka mitä kivaa, Maria sanoo.

– Ruotsissa olen alkanut harrastaa enemmän. Kotipaikkamme lähellä voi tehdä mitä vain: uida, pelata tennistä ja lasketella talvisin.

Niin, ja juhlia. Toukokuisten synttäreiden jälkeen kesäkuussa odottaa Abba-legendojen Björn Ulvaeusin ja Benny Anderssonin järjestämät bileet. Kutsut ovat tulleet jo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla