Karjalan kunnailla Kaisan kaupan edessä tapahtuu taas.
Karjalan kunnailla Kaisan kaupan edessä tapahtuu taas.

Näyttelijä Maria Sid tekee nyt pitkää työpäivää Tukholmassa ja Joensuussa. Menestys kahdessa maassa pakottaa hänet olemaan paljon pois kotoa perheen luota. – Tieto siitä, että tämä on väliaikaista, auttaa jaksamaan, Maria lohduttautuu.

Näyttelijä Maria Sid, 41, suhaa kesän Joensuun ja Tukholman väliä ja nauttii joka sekunnista. Sid on nyt alansa kärkikaartia sekä Suomessa että Ruotsissa. Naapurissa Maria on näkyvässä roolissa tv-sarjassa Oikeutta ja rakkautta Fagervikissä, joka on tehnyt hänestä ruotsalaisten suosikkikasvon.

– Menestys tuntuu jännältä. Saan näytellä Ruotsin parhaiden näyttelijöiden kanssa, ja Fagervikillä on yli miljoona katsojaa joka viikko, Maria kertoo.

Maan parhaat näyttelijät ovat ympärillä myös kotimaassa TV2:n suosikkisarjan Karjalan kunnailla kuvauksissa. Karjalan kunnailla syntyy ohjaaja Markku Pölösen SF-filmikylässä Kontiorannassa, Joensuun kupeessa. Siellä Maria tekee pitkää päivää.

Klo 5.00: lähtö kotoa

Herätys valoisaan kesäaamuun Helsingissä. Muu perhe nukkuu vielä, kun Maria kiirehtii lentokentälle Joensuun-koneeseen. Karjalaistori alkaa juuri heräillä, kun Maria kirjautuu hotelliin ja lepää vielä tunnin verran ennen lähtöä parinkymmenen kilometrin päähän Kontiorantaan, johon Miikkulan tv-kylä on rakennettu. Edessä on pitkä kuvauspäivä.

– Tulen tänne kuin kotiini. Filmikylä on ainutlaatuinen paikka, täällä tuntee olevansa todellakin Karjalan kunnailla, Maria hymyilee aamun viileydessä.

Klo 11.00: koivun alla

Marian ensimmäinen kohtaus. Näyttelijä Ismo Apell ja Maria nojailevat koivuun kaupan edessä.

– Hiljaisuus! Kuvaus! Ääni! Käy! Kamerat! Klaffi!  Ja – olkaa hyvät, huutaa ohjaaja pimeästä teltasta, jossa monitorit näyttävät kameroiden kuvaa.
Marian hahmo Kirsti ja Ismon taksikuski Keijo Sahioja alkavat elää. Kohtaus otetaan pian uusiksi, sillä mikrofoni näkyi kuvissa ja jostain kuului moottorisahan ääni. Viidennellä otolla on valmista.

Työpäivät ovat usein pitkiä ja ripeätahtisia, ja näytellessä on keskityttävä juuri käsillä olevaan hetkeen. Tv-sarjan kuvaaminen vaatii Marialta pitkiä poissaoloja kotoa. Elämä on haasteellista, mutta perhe on tottunut äidin matkoihin. Taiteilijapuolisot ovat yrittäneet järjestää aikataulunsa parhaansa mukaan ottamalla vastuuta vuorollaan.

– Tietysti kaipaan perhettäni ja perhe minua, mutta tämä on vain yksi vaihe. Tieto siitä, että tämä on väliaikaista, auttaa jaksamaan. Lapsilla on hyvä isä, ja se on suuri onni, Maria kehuu.

Maria asuu kahta kotia. Ruotsalaissarjaa kuvatessaan hän nappaa usein mukaan vanhimmat lapsensa ja purkaa kapsäkit Tukholmassa, Södermalmin taitelijakaupunginosassa. Viime talven vanhin tytär kävi jopa koulua Ruotsissa. Molemmat kodit on varustettu niin, ettei koko huushollia tarvitse pakata aina mukaan.

Klo 14.15: ongelmissa

Tauko. Karjalan laulumailla on kesä kauneimmillaan. Maria juo kahvia ja miettii ankarasti, miten ratkaista päivänpolttava ongelma. Oikeutta ja rakkautta Fagervikissä on ehdolla Ruotsin parhaaksi draamasarjaksi, ja Kristallen-palkintogaala koittaa pian.

– Mitä ihmettä puen päälleni? Maria vaikeroi.

Huippusuosittu tv-sarja on nostanut Marian nopeasti Ruotsin kansan lempilapseksi. Fagervikin kuvitteellisen pikkukaupungin asianajotoimiston vastaanottoapulaisen rooli on valloittanut huumorillaan ja lämmöllään miljoonayleisön myös Norjassa. Tänä kesänä sarjan ensimmäistä tuotantokautta voi ihailla Suomessakin.

– Kalasoppaa, olkaa hyvä! kaikuu ruokailuhuoneesta.
Maria lataa lautaselle kunnon annoksen keittoa. Pian on taas seistävä kameran edessä.

Klo 20.00: juhlamekossa

Viimeinen kohtaus vaatii juhlamekon ja kampausta kohennetaan, huuliin sivellään vielä kiiltoa. Maria näyttää naisellisuuden perikuvalta.
Rutistus sujuu vaikeuksitta, ja ryhmä pääsee purkamaan välineensä täsmälleen laskettuun aikaan.

Maria vaihtaa vaatteet salamana, on ehdittävä lennolle takaisin Helsinkiin. Jo huomenaamulla on suuntana jälleen Tukholma. Täysin kaksikielinen Maria vaihtaa kieltä ja kulttuuria nopeassa tahdissa.

– Minun on helppoa astua tilanteeseen sekunnissa. Sehän on myös ammatin vaatimus. On osattava heittäytyä, Maria sanoo.

Klo 23.15: Helsingissä

Kotipihalla. Kesäyö on täynnä tuoksuja. Maria avaa oven, heittää harteiltaan työroolinsa ja astuu sisään. On perheen aika, vaikka vain parin tunnin ajan. Sitten uni voittaa väsyneen. Herätyskellon on määrä soida jälleen aamuviideltä.

Maria Sid

- 41-vuotias näyttelijä ja ohjaaja
- Asuu Helsingissä, kakkoskoti Tukholmassa
- Naimisissa oopperalaulaja-viulisti Peter Achrenin kanssa. 14-, 8- ja 4-vuotiaat lapset.
- Tuli tutuksi television Donna Paukkuna

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.