– Elämme tietoisesti täysillä tässä ja nyt, sanoo tv-kuuluttaja Maria Matthes suhteestaan Ylen toimitusjohtajaan Mikael Jungneriin. Sairauden varjo antaa elämänasenteelle syvän pohjan.

Artikkeli on ilmestynyt Me Naisissa vuonna 2007 ( Linkki tiedostoon ).

Kaksi vuotta sitten Yle sai uuden toimitusjohtajan, Mikael Jungnerin, 42. Samaan aikaan hän astui julkisuuteen kertomalla avoimesti tuoreesta diagnoosistaan: Jungner oli juuri saanut varmistuksen, että hän on sairastunut eturauhassyöpään.

Myöhemmin syöpäjärjestöjen tilaisuudessa hän kertoi yksityiskohtaisemmin sairautensa vakavuudesta.

– Miten traagista ja miten rohkeaa, ajatteli silloin Ylen tv-kuuluttaja Maria Matthes, 33,ylimmän esimiehensä esiintulosta.

Omassa elämässään kuolemaa monelta eri kantilta katsoneena Maria pystyi kuvittelemaan pienen lapsen isän ja koko perheen sen hetkisen tunnelman.

Viime syksynä Maria tuli Ylen 80-vuotisjuhliin hieman myöhässä. Kun Maria oli jo lähtemässä takaisin kotiin, hänelle siihen asti etäinen Mikael Jungner pysäytti hänet ja aloitti keskustelun. Työkaverit sanoivat jälkeenpäin tunteja kestäneen keskustelun olleen niin intensiivistä, että pariskunta näytti ajautuneen toiseen todellisuuteen.

– Ja se keskustelu jatkuu yhä, Maria sanoo ja katsoo kohti tvruudusta tutuilla ruskeilla silmillään.

Se mitä ruutu ei kykene välittämään, on Marian eloisuus, spontaanisuus ja huumorintaju. Ominaisuuksia, joiden hän arvelee olevan peräisin isältään, viihteen grand old manilta, Ylen entiseltä ohjelmajohtajalta Aarre Elolta.

Maria kuvailee ensikohtaamista epätavalliseksi siksi, että keskellä juhlahumua Mikael ja hän jakoivat lähes yksinomaan kokemuksiaan sairastumisesta ja kuolemasta.

Marian veli isän aiemmasta liitosta oli juuri tuolloin sairaalassa vakavassa tilassa, Mikael puolestaan kertoi omasta kamppailustaan.

Lisäksi Marian perhe on menettänyt monta läheistään.

– Perheessämme niistä asioista on puhuttu avoimesti, ja olemme jakaneet niihin liittyvää tuskaa. Veljeni, joka sitten menehtyi viime syksynä, oli minulle läheinen, olemme kasvaneet uusperheessä. Koska olemme tajunneet, miten helposti kaikki loppuu, olemme hitsautuneet hyvin tiiviiksi yhteisöksi, Maria sanoo vanhemmistaan ja kahdesta sisarestaan.

Nopeita ratkaisuja

Pariskunnan ensikohtaaminen oli niin merkittävä, että se johti nopeasti käytännön ratkaisuihin.

– Kävimme kumpikin tahoillamme läpi isoja asioita, ehkä siksi olimme herkkiä ja avoimia. Me kaksi levotonta peluria olimme täysin suojattomia. Sen takia ajauduimme niin nopeasti niin lähelle toisiamme. Tuli tunne, ettei tiedä, mihin toinen loppuu ja mistä toinen alkaa.

Molemmat olivat perheellisiä ja tahoillaan naimisissa. Suhteen tultua julkisuuteen Ylen katsojapalveluun tulvi alatyylisiä yhteydenottoja.

– Olin ollut kymmenen vuotta tv-kuuluttajana, mutta nyt olinkin sitä vain uuden suhteeni kautta ja sen ansiosta. Yleisö suhtautui aggressiivisesti kahden liiton rikkoutumiseen.

Sain kuulla olevani huono nainen ja huono äiti. Samalla annettiin ymmärtää, että minä heikennän Ylen toimitusjohtajan uskottavuutta. En ole kovin vahva, enkä edes halua luopua herkkyydestäni. Se oli raskasta aikaa, ja vain varmuus omista tunteista ja elämänkokemukseni auttoivat jaksamaan.

Maria kertoo kuitenkin asetelman vuoksi vakavasti harkitsevansa myös työpaikan vaihtoa, vaikka sanookin Ylen merkitsevän hänelle melkein toista kotia.

– Se maailma on minulle tuttu jo lapsuudestani isän ja äidinkin työstä. Äitini työskenteli kuvaussihteerinä ennen kuin kouluttautui lentoemännäksi. Itse ajauduin Yleen lastenohjelmiin kesätöihin aloitettuani viestinnän opinnot.

Ne jäivät sitten kesken, kun minulta kysyttiin, kiinnostaisiko kuuluttaminen. Koekuvauksen jälkeen sain paikan ja sille tielle jäin.

Eroa tehtiin vuosikausia

Marialla on takanaan kymmenen vuoden liitto, joka päättyi virallisesti eroon vuodenvaihteessa.

Suhteesta on kaksi lasta, 5-vuotias Joanna ja 6-vuotias Rebecca, jotka asuvat nyt vuoroviikoin vanhempiensa luona.

– Olin tehnyt eroa jo vuosia. Ensimmäisen kerran eropaperit vietiin eteenpäin jo neljä vuotta sitten, kun tunsin, että suhteemme oli loppuun kaluttu. Lasten parhaaksi, kuten kuvittelin, prosessia ei kuitenkaan saatettu loppuun asti. En ollut saanut lapsiani helposti ja tunsin, että omasta onnellisuudestani välittämättä minun pitää jaksaa. Ajattelin, että ehkä rakkaus, suuret tunteet olisivat oman elämäni osalta jo ohitse.

Mutta sellaisesta ihminen ei voi itse päättää. Marian mukaan hänen avioeroonsa ei liittynyt suurta dramatiikkaa.

– Kun kohtasimme tanskalaissyntyisen ex-mieheni kanssa, olin 22-vuotias ja hän minua kymmenen vuotta vanhempi. Hän oli ihmisenä paljon minua valmiimpi, itse jatkoin kasvuani ja kehittymistäni.

Kymmenessä vuodessa muutuin paljon, ja olen nyt ihan toinen ihminen. Lopulta tajusin, että rakkautta, joka ei näy eikä tunnu, ei ole olemassa. Eropäätös oli kuitenkin päätöksistä kaikista vaikein. Välillä ikävä omien lasten perään on melkein fyysistä kipua.

– Perheen rikkoutuminen on epäonnistuminen, jota kukaan ei toivo kohdalleen. Voi miten onnekkaita ovat ne, jotka löytävät oikean rakkauden heti, kertaheitolla.

Maria antaa täydet pisteet entiselle puolisolleen siitä, miten yhteistä vanhemmuutta nyt hoidetaan.

Äskettäin he juhlivat nuorimman tyttären syntymäpäiviä yhdessä Tampereella Särkänniemessä ja kylpylässä yöpyen. Samaan aikaan Mikael vietti edellisen perheensä kanssa päivää Muumimaassa.

– Vanhemmuutta voi vaalia yhdessä kaikesta huolimatta. Olemme hyvin vahvasti tajunneet, että se on elinikäinen yhdistävä side, jonka on toimittava lasten edun vuoksi.

Vain tämä hetki on tärkeä

Maria tietää, että uusi suhde vaatii paljon. Se on kaukana tilanteesta, jossa ihmiset voivat aloittaa parisuhteensa rakentamisen puhtaalta pöydältä.

– Tietenkin olen törmännyt jo monta kertaa ympäristön mielipiteeseen: tuostahan nyt ei mitään tule. Mutta kun on tajunnut elämän haurauden, on turha miettiä, mikä kestää ja mikä ei. Tärkeää on vain tämä hetki ja rakkaat ihmiset tässä hetkessä. Kukaan ei voi elää tulevaisuudessa, elämän hallinta on pelkkä illuusio. Jos joku olisi näyttänyt minulle kymmenen vuotta sitten mitä edessäni on, en olisi uskaltanut elää. Ja jos alkaa pelätä tulevaisuutta, on jo menettänyt sen, Maria sanoo nyt.

Kun Marian isä viime syksynä näki tyttäressään tapahtuneen muutoksen, hän vaati saada tietää, mikä on tämän säteilyn syy. Maria on aina ollut isän tyttö, ja isälleen Maria nytkin kertoi ensimmäisenä uudesta suhteestaan.

– Jos joku rakastaa lastamme noin paljon, voinko olla sitä hyväksymättä, molemmat vanhemmat kommentoivat. Oman aikansa julkkiksena isä tietää itsekin, minkälaista julkinen pyöritys saattaa pahimmillaan olla.

Matalan profiilin yrityksestä huolimatta hänen oma toinen liittonsa päätyi aikoinaan lehtien kansiin otsikolla ” Salaa naimisiin”.

Marian äiti puolestaan sanoi ääneen kysymyksen, jota ei voi olla pohtimatta: kuinka tytär uskaltaa sitoutua mieheen, jonka elämää sairaus varjostaa?

– Voisinko kävellä pois elämäni rakkauden luota? Kysymys ei ole valinnoista, on vain yksi tie. Tämä elämäntilanne karsii pois kaiken paskan ja näyttää vain olennaisen. Valta, asema, materia, raha – kaikki asioita, joilla joskus on ehkä ollut jotain merkitystä, muttei ole enää, Maria pohtii..

Välillä pelot iskevät

Pelko ei saa hallita elämää, siitä Maria on tehnyt tietoisen päätöksen.

– Ei ole merkitystä, koska kuolemme, vaan kuinka käytämme elämämme. Elämme tietoisesti vahvasti tässä ja nyt. Miksi haaskaisimme aikaa muodollisuuksiin ja muiden asettamiin sääntöihin tai edes muiden esittämiin mielipiteisiin? Ensi kertaa olen sataprosenttisesti läsnä omassa elämässäni.

– Silti yön synkkinä hetkinä pelot ja demonit tulevat päälle. On aina yhtä pelottavaa odottaa testituloksia. Mutta ehkä juuri siksi, että pelko ja rakkaus ovat niin toisiinsa lomittuneet, yhteiset kuukautemme ovat olleet upeita. Koemme niin, että olemme pelastaneet toinen toisemme. Joku tuli ja laittoi elämääni valot päälle. Kauneinta, mitä itse olen kuullut, on: ”Kai sä ymmärrät että olit se enkeli, joka herätti mut elämään ja toit värit maailman, josta ne olivat kadonneet.”

– Rakkaudesta puhuminen kuulostaa aina naiivilta. Mutta mikä muu saa ihmisen vahvimmat tunteet esille? Ei vielä avioon Maria ja Mikael muuttivat äskettäin yhteiseen kotiinsa Helsingin keskustaan. Lomallaan he rauhoittuvat Marian lapsuusmaisemissa, rakkaassa kesäpaikassa.

– Paikka on ollut perheellämme jo 50-luvulta lähtien. Siihen sitoutuu paljon tunnetta; läsnä ovat nekin, joita ei enää ole. Siellä ovat kaikki muistot hauskasta lapsuudestani, jolloin puuhattiin paljon yhdessä ja jolloin aikuisetkin heittäytyivät leikkimään. Siellä kävi paljon vieraita, sen ajan julkkiksia, isän tuttuja, jotka olivat minulle itsestäänselvyyksiä.

Avioliitto ei ole ajankohtainen.

– Ei Mikael ole vielä kosinut. Mutta kun tietää löytäneensä elämänsä ihmisen, ei avioliitto sinänsä muuta mitään, Maria kertoo.

Maria ylistää elämänkumppaniaan charmikkaaksi ja älykkääksi mieheksi, jonka elämänkokemus ja arvomaailma ovat kohdallaan.

– Hänen kykynsä rakastaa on tehnyt minusta nöyrän. Hän on rohkein ihminen, jonka tunnen.

Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Voiko sellaista antaa anteeksi?

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänä vuonna joulun kuten aina. Äitinsä omakotitalossa Tampereen Kissanmaalla.

Aattoaamuna äiti keittää riisipuuron. Jokaisen lautaselle on piilotettu manteli, ettei kenellekään tulisi paha mieli. Linda tietää jo, että ensimmäisenä lautasensa saa tyhjäksi sisar Sandra, 29.

Ja Linda kysyy kuten joka vuosi, huomasiko Sandra mantelin puurossaan. Ja niin kuin aina, Sandra tekee vitsinä hassun ilmeen. Mikä manteli?

Lindaa hymyilyttää. Sellainen Sandra, rakas pikkusisko, on. Sandralla on Downin syndrooma, ja hän on huumorintajuisin ihminen, jonka Linda tuntee.

–Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

–Sandra on erilainen, älyllisesti lapsen tasolla, mutta perheessämme häntä ei ole koskaan kohdeltu toisin kuin muita.

Sisarukset ovat toisilleen läheisiä, mutta elävät täysin erilaista elämää.

”Olen pienestä pitäen ollut luonteeltani suorittaja, perfektionisti.”

Linda on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän asuu omassa kodissaan ja tekee väitöskirjatutkimusta Tampereen yliopistolla. Tieteellisen työn ohella hän on musiikillinen lahjakkuus, klassinen sopraano, joka konsertoi ympäri Suomen.

Sandra taas asuu synnyinkodissaan äitinsä Sinikan ja isäpuolensa Jarin kanssa. Arkipäivänsä hän viettää kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksessa. Vaikean änkytyksen takia kommunikointi vieraiden ihmisten kanssa on Sandralle vaikeaa. Kotona ollessaan hän vetäytyy huoneeseensa omiin maailmoihinsa, järjestelee tussejaan, värittää ja kuuntelee musiikkia.

–Tiedän, että monet ihmiset näkevät perheemme tilanteen niin, että minun pitää elää meidän molempien puolesta. En haluaisi heidän ajattelevan siten. Silti koen jollakin lailla velvollisuudekseni vastata tuohon mielikuvaan, Linda Urbanski kertoo.

–Olen pienestä pitäen ollut luonteeltani suorittaja, perfektionisti.

Satu kahdesta nallesta

Ensimmäiset vuodet olivat ihania. Lindan isä soitti usein kitaraa ja lauloi esikoistyttärelleen pehmeästi puolaksi. Isällä oli kaunis ääni ja juuri samanlainen kihara musta tukka kuin Lindalla itsellään. Isä pörrötti usein hiuksia ja otti syliin.

Ihan parasta oli leikkiä isän ja äidin kanssa biisonia. Ensin sukellettiin peiton alle. Siellä oltiin ihan hiljaa, pidäteltiin hengitystä. Sitten äiti alkoi tömistellä sängyn ympärillä. Isä ja Linda työnsivät päänsä esiin peiton alta ja huusivat yhdessä: Biisoni! Pientä Lindaa nauratti, leikki oli yhtä aikaa ihana ja jännittävä.

–Isä ja äiti rakastuivat Ruotsissa, jossa he molemmat olivat kesätöissä sairaalassa. Kun isä sai loppuun opintonsa Varsovassa, hän muutti äidin perässä Suomeen, Linda kertoo.

Lokakuussa 1988, kun Linda oli kolmevuotias, syntyi Sandra.

Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella.

–Jo sairaalassa isä ja äiti kertoivat, että sisko on erilainen kuin minä. Sanottiin, ettei hän ehkä isompanakaan osaa leikkiä kanssani, Linda kertoo.

–Minulle tuli jo pienenä voimakas halu suojella Sandraa, hän oli niin pieni ja hauras. Äiti antoi minun auttaa hänen hoitamisessaan.

”Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt.”

Mutta kotona ei enää naurettu eikä leikitty yhdessä biisonia.

Vuotta myöhemmin Lindan isä jätti perheensä ja muutti Helsinkiin. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

–Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Äitini jäi yksin meidän kanssamme. Onneksi hänellä oli tukenaan omat vanhempansa ja siskonsa, Linda sanoo.

–Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi ja kadehdin kavereitani, joilla oli ehjät perheet, Linda muistaa.

Onneksi oli äiti. Hän halasi ja suukotti, peitteli nukkumaan ja luki usein ääneen Lindan lempikirjaa, Richard Bachin Lokki Joonatania. Äidillä oli vilkas mielikuvitus. Kun Sandra vähän kasvoi, äiti alkoi kertoa tytöilleen tarinoita kahdesta nallesta, Lindasta ja Sandrasta.

Pieni Sandra kuunteli tarkasti. Joskus suu jäi auki jännityksestä, välillä hän nauroi ääneen samoissa kohdissa kuin Lindakin.

Äidin uudesta miesystävästä, Jarista, tuli tytöille nopeasti tärkeä. Sandra kutsui häntä alusta asti iskäksi.

Linda ja Sandra ovat lapsesta asti olleet läheisiä. Kuva: Heli Blåfield
Linda ja Sandra ovat lapsesta asti olleet läheisiä. Kuva: Heli Blåfield

Sisko opettaa

Kouluiässä Linda kuunteli asiantuntijoiden ja terapeuttien yleistyksiä ja ärsyyntyi: Downin syndroomaa sairastavat eivät opi juomaan pillillä tai leikkaamaan saksilla. Eivät hypi yhdellä jalalla. Eivät syö veitsellä ja haarukalla.

Sandra on fiksu. Paljon fiksumpi kuin nuo luulevat. Varmasti Sandra oppii. Minä opetan, hän päätti.

Se vei aikaa, mutta onnistui.

Nyt Sandra on aikuinen nainen, joka leikkaa sujuvasti saksilla ja käyttää ruokailuvälineitä sirosti.

”Sandralla on loistava tilannetaju ja mahtava muisti. Hän osaa myös olla oikea jääräpää.”

–Suhteemme on aina ollut läheinen. Kaverinikin hyväksyivät Sandran. Veimme häntä paljon jätskille ja leffaan, Linda kertoo.

–Sandran kanssa meillä on aina ollut omat inside-juttumme, pelleilemme paljon. Sandra nauraa katketakseen esimerkiksi silloin, kun hieron nenääni hänen kaulaansa.

–Sandralla on loistava tilannetaju ja mahtava muisti. Hän osaa myös olla oikea jääräpää. Lapsena riitelimme usein niin, että äiti joutui tulemaan erotuomariksi, Linda muistelee.

Musikaalisuus on aina yhdistänyt sisaruksia. Linda opiskeli vuosia klassista laulua ja pianonsoittoa. Sandra taas haltioitui musiikista fiilispohjalta. Jo pienenä hän oppi helposti ulkoa kappaleiden sanoituksia ja kuunteli musiikkia tuntikausia. Suosikkeja ovat Leevi and the Leavings, Jari Sillanpää ja Anne Mattila. Sittemmin Sandra löysi myös Anna Puun ja Antti Tuiskun.

Sandra tykkää myös Disney-elokuvien melodioista ja kimaltavista puvuista.

–Olemme vuosia laulaneet yhdessä saunan lauteilla. Jos minä en muista sanoja, Sandra muistaa, Linda sanoo.

Isän kanssa

Lindan suhde isään alkoi lämmetä uudelleen vuonna 2002. Linda oli 17-vuotias lukiolainen, kun isä pyysi hänet mukaansa Puolaan, synnyinkyläänsä lähelle Varsovaa. Äidin mielestä yhteinen matka oli hyvä idea.

–Äiti ei koskaan moittinut isää meille. Hänestä oli hyvä asia, että välimme vähitellen korjaantuivat, Linda sanoo.

Puolassa Linda tapasi isänpuoleiset isovanhempansa, tätinsä sekä serkkunsa ja näki talon, jossa hänen isänsä oli varttunut.

”Tieto siitä, että isäkin rakasti minua ja oli minusta ylpeä, riitti.”

–Se viikko oli ihana. Isällä oli ensimmäistä kertaa aikaa vain minulle. Matkasta lähtien aloimme pitää enemmän yhteyttä, Linda muistaa.

Vielä silloin ei puhuttu paljoa menneestä, lähdöstä ja hylkäämisestä. Sen aika tuli vasta myöhemmin.

–Rakastin isää valtavasti. En halunnut tuottaa hänelle pahaa mieltä kyselemällä asioista, joiden tiesin olevan vaikeita. Tieto siitä, että isäkin rakasti minua ja oli minusta ylpeä, riitti.

Lindan äidin mielestä oli tärkeää, ettei kipeitäkään asioita salailla. Hän antoi tyttärensä luettaviksi asiakirjat ja kirjeet avioeron ajalta ja vastasi kaikkiin kysymyksiin.

Kyllä, isä rakasti meitä. Hän oli onnellinen meidän kanssamme.

Ei, hän ei pystynyt hyväksymään Sandran erilaisuutta.

Linda Urbanskin mielestä anteeksianto perheen sisällä on tärkeää. Kuva: Heli Blåfield
Linda Urbanskin mielestä anteeksianto perheen sisällä on tärkeää. Kuva: Heli Blåfield

Piano soi saattohoidossa

Syksyllä 2012 Lindan isä sairastui vakavasti vain 58-vuotiaana. Alkuvuosi 2013 kului saattohoitokodissa. Noina pitkinä kuukausina Linda matkusti usein Tampereelta Helsinkiin isää katsomaan.

”Viimeisinä aikoinaan hän katui ja suri eniten sitä, että Sandra oli jäänyt hänelle etäiseksi.”

Viedäkseen isän ajatukset mahdollisimman kauas lähestyvästä kuolemasta Linda soitti hänelle pianoa ja lauloi. Erityisen tärkeitä kappaleita olivat Miley Cyrusin When I look at you ja John Denverin Leaving, on a Jet Plane. Sitä isä pyysi Lindaa laulamaan aina uudelleen.

Oli aika puhua avoimesti menneistä. Linda ja isä ehtivät sanoa toisilleen kaiken tärkeän.

–Isä sanoi tehneensä virheitä ja pahoitteli menneisyyttä moneen kertaan. Viimeisinä aikoinaan hän katui ja suri eniten sitä, että Sandra oli jäänyt hänelle etäiseksi.

”Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi.”

Isä oli nähnyt Sandraa muutaman kerran lähtönsä jälkeen.

–Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen hänelle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut.

–Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. En ollut isän saappaissa hänen tehdessään ratkaisunsa, enkä voi tuomita häntä.

Linda tietää, että on paljon perheitä, joissa vaikeista ja traumaattisista asioista vaietaan vuosikymmeniä. Hänestä hiljaisuus on väärä tie. Riidat ja kaunat satuttavat kaikkia. Jos asioista ei puhuta, ne eivät korjaannu. Hänen mielestään on hirvittävän surullista, jos perheenjäsenet menettävät toisensa lopullisesti.

–Anteeksianto on valtavan tärkeää, Linda sanoo.

–Perheemme oli aiemmin läheinen. Sitten tapahtui asia, joka repi kaiken rikki. Halusin korjata sen minkä pystyin.

Lindalle oli tärkeää nähdä, että myös hänen äitinsä ja isäpuolensa kävivät hyvästelemässä isän. Hautajaisiin keväällä osallistuivat kaikki isän läheiset. Myös Sandra.

Kun Linda hautajaisissa itki, sisko silitti hänen kättään ja selkäänsä.

–Sellainen Sandra on aina ollut. Hän lohduttaa ja halaa, kun joku on surullinen, Linda kertoo.

–Elämäni on ollut loputonta luovimista tärkeiden ihmisteni välillä. Perheessämme on aina ollut valtavasti rakkautta, mutta siihen on liittynyt häivähdys surua. Vaikka isä on kuollut, hänen elämänsä jatkuu meissä sisaruksissa. Yhtäkään päivää ei mene niin, ettenkö ajattelisi häntä.

Rennosti yhdessä

Sen minkä teen, teen täysillä. Sen minkä aloitan, myös lopetan. Keskinkertainen ei riitä. Linda Urbanski ei oikeastaan edes muista, miksi ja miten hänestä tuli ihminen, joka ei osaa hellittää.

–Äiti ja kaverit ovat usein muistutelleet, että iisimminkin voisi ottaa. En oikein osaa sitä.

Harrastuksissa täydellisyyden tavoittelu näkyy niin, että Linda treenasi yksitoista vuotta taekwondoa ja kilpaili maajoukkuetasolla, kunnes jalan eturistiside petti.

”Sandran kanssa voin olla yhtä huoleton kuin lapsena,”

Musiikissa se näkyy intohimoisena laulunopiskeluna, työelämässä kiihkeänä omistautumisena. Elämä on niin täyttä, että stressioireilta on joskus vaikea välttyä.

–Jo vuosia olen nukkunut vain pätkissä. Minun on vaikea rentoutua, Linda sanoo.

Paras rauhoittaja hänen kiireisessä elämässään on sisar Sandra. Siskokset ovat reissanneet paljon, yhdessä on nähty niin Egypti, Dubai kuin Kanariansaaretkin.

–Reissuillamme rentoudun. Sandran kanssa voin olla yhtä huoleton ja heittäytyvä kuin lapsena, Linda kertoo.

Tärkeitä yhteisiä hetkiä sisaruksille ovat myös Lindan esiintymiset. Kun Linda laulaa, Sandra istuu eturivissä ja kuuntelee tarkasti. Siskon kirkas ääni saa hänet hymyilemään. Ja aina, kun Linda vilkaisee hänen suuntaansa, Sandra vilkuttaa vähän.

 

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.