Raskaana oleva näyttelijä riehuu vielä metsätöissä.  Vauvaperheen arkea nelikymppinen ensiodottaja maalailee ronskein sanoin.

Viime viikkoina Maria Kuusiluoma, 39, on häärinyt moottorisahan kanssa Porissa sijaitsevan lapsuuskotinsa mailla. Maria osti itselleen sahan palkinnoksi työntäyteisen kesän jälkeen. Samalla hinnalla olisi saanut Vuittonin käsilaukunkin, mutta sahasta Maria oli haaveillut pidempään.

Ronskit metsätyöt ovat normaalistikin Marian arkipäivää, mutta tänä syksynä hän on riehunut entistä päättäväisemmin. Siihen on syynsä.

– The maha, Maria puuskahtaa.

Marian ja hänen italialais-suomalaisen miehensä esikoisen laskettu aika on huhtikuussa. Maaliskuussa omenapuissa keikkuminen ei enää käy.

– Mieheni ei ole kanssani ihan samaa mieltä, onko järkevää rasittaa itseään mokomilla töillä.

Vauvan odotus tuntuu Mariasta vielä oudolta ja abstraktilta.

– Kun juttelen ystävien kanssa tai luen jotain äitiyteen liittyvää, mietin, onko minussa jotain vialla, kun en löydä itsestäni asiaan kuuluvia tuntemuksia.

Ura oli tärkeämpi

Maria ei pidä itseään erityisen äidillisenä naisena – mitä se sitten tarkoittaakaan. Hän ei ole potenut vauvakuumetta ja onnistui elämään edellisen kumppaninsa, näyttelijä Jarmo Mäkisen, kanssa 14 vuotta ilman perheenperustamishaaveita.

– Mutta se kertoo ehkä enemmän siitä suhteesta.

Hän olisi voinut kuvitella elävänsä myös lapsettomana.

– Monen on vaikea niellä, että kaksi tervettä, aikuista ihmistä tietoisesti kieltäytyy hankkimasta lapsia. Nuorena kuittasin vauvautelut sanomalla reippaasti, että ura on minulle tärkeämpää. Niin kuin se olikin.

Maria ihmettelee, miten itsestäänselvästi hän parin vuoden aikana on kasvanut ajatukseen perheen perustamisesta.

– On asioita, jotka vain tapahtuvat ja tuntuvat luonnollisilta. Tässä elämäntilanteessa ja tässä parisuhteessa oli vauvan aika. Tämä ei ole ollut mikään projekti, vaan olemme eläneet ihan normaalia parisuhde-elämää.

Riskeistä tietoinen

Tottakai Maria realistisesti ajattelee myös ikäänsä. Nelikymppisenä raskauteen liittyvät riskit kasvavat. Vuosi sitten Maria saikin siitä kovan muistutuksen.

– Silloin raskauteni päättyi keskenmenoon. Olin vasta kolmannella kuukaudella, mutta olin jo ehtinyt ajatella yhdeksän kuukauden päähän. Siksi se oli kova juttu ja tuntui pahalta, vaikkei meillä asian johdosta mitään surujuhlia järjestetty.

Raskauden riskit eivät kuitenkaan varsinaisesti pelota.

– Mutta olen niistä hyvin tietoinen. Pian saan tulokset lapsivesipunktiosta ja tässä vaiheessa ne jännittävät kovasti. Mutta jos jokin on vialla, silloin ollaan tekemisissä niin isojen asioiden kanssa, että etukäteen on vaikea tietää, mitä niistä todella ajattelee.

Vaikka ikä on raskauden yhteydessä pohdituttanut, muuten Marian on vaikea ymmärtää olevansa nelikymppinen.

– Olen tottunut painamaan omalla tyylilläni ja olen hyvin työkeskeinen. En osaa sanoa, tuleeko minusta nyt seestyneempi äiti kuin olisin ollut nuorempana. On paljon, mitä haluan vielä tehdä. Mutta ei kai vauva sitä estä, muuttaa vain kulmaa, josta elämää katselen.

Missä se semmoinen nukkuu?

Tuleva elämänmuutos on tuonut mukanaan kysymyksiä.

– Missä ne semmoiset nukkuu? Joku sanoi, että vaikka siinä äitiyspakkauksen pahvilaatikossa. Entäs mistä minä tiedän, minkä kokoisia vaatteita sille pitää ostaa? Kävin kaupassa hypistelemässä, mutta jätin ostamatta. Hankin niitä sitten lapsen synnyttyä.

Marian puheissa on ronski sävy. Hän onkin räväkkä ja suoraviivainen ihminen, mutta myöntää, että hän nyt vielä hiukan liioittelee.

– Voihan olla, että tämä odotus on minulle niin herkkä asia, että yritän piilottaa sen merkitystä puheillani. Vauva on tietenkin meille molemmille ihana, iloinen, odotettu ja toivottu asia.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti