Raskaana oleva näyttelijä riehuu vielä metsätöissä.  Vauvaperheen arkea nelikymppinen ensiodottaja maalailee ronskein sanoin.

Viime viikkoina Maria Kuusiluoma, 39, on häärinyt moottorisahan kanssa Porissa sijaitsevan lapsuuskotinsa mailla. Maria osti itselleen sahan palkinnoksi työntäyteisen kesän jälkeen. Samalla hinnalla olisi saanut Vuittonin käsilaukunkin, mutta sahasta Maria oli haaveillut pidempään.

Ronskit metsätyöt ovat normaalistikin Marian arkipäivää, mutta tänä syksynä hän on riehunut entistä päättäväisemmin. Siihen on syynsä.

– The maha, Maria puuskahtaa.

Marian ja hänen italialais-suomalaisen miehensä esikoisen laskettu aika on huhtikuussa. Maaliskuussa omenapuissa keikkuminen ei enää käy.

– Mieheni ei ole kanssani ihan samaa mieltä, onko järkevää rasittaa itseään mokomilla töillä.

Vauvan odotus tuntuu Mariasta vielä oudolta ja abstraktilta.

– Kun juttelen ystävien kanssa tai luen jotain äitiyteen liittyvää, mietin, onko minussa jotain vialla, kun en löydä itsestäni asiaan kuuluvia tuntemuksia.

Ura oli tärkeämpi

Maria ei pidä itseään erityisen äidillisenä naisena – mitä se sitten tarkoittaakaan. Hän ei ole potenut vauvakuumetta ja onnistui elämään edellisen kumppaninsa, näyttelijä Jarmo Mäkisen, kanssa 14 vuotta ilman perheenperustamishaaveita.

– Mutta se kertoo ehkä enemmän siitä suhteesta.

Hän olisi voinut kuvitella elävänsä myös lapsettomana.

– Monen on vaikea niellä, että kaksi tervettä, aikuista ihmistä tietoisesti kieltäytyy hankkimasta lapsia. Nuorena kuittasin vauvautelut sanomalla reippaasti, että ura on minulle tärkeämpää. Niin kuin se olikin.

Maria ihmettelee, miten itsestäänselvästi hän parin vuoden aikana on kasvanut ajatukseen perheen perustamisesta.

– On asioita, jotka vain tapahtuvat ja tuntuvat luonnollisilta. Tässä elämäntilanteessa ja tässä parisuhteessa oli vauvan aika. Tämä ei ole ollut mikään projekti, vaan olemme eläneet ihan normaalia parisuhde-elämää.

Riskeistä tietoinen

Tottakai Maria realistisesti ajattelee myös ikäänsä. Nelikymppisenä raskauteen liittyvät riskit kasvavat. Vuosi sitten Maria saikin siitä kovan muistutuksen.

– Silloin raskauteni päättyi keskenmenoon. Olin vasta kolmannella kuukaudella, mutta olin jo ehtinyt ajatella yhdeksän kuukauden päähän. Siksi se oli kova juttu ja tuntui pahalta, vaikkei meillä asian johdosta mitään surujuhlia järjestetty.

Raskauden riskit eivät kuitenkaan varsinaisesti pelota.

– Mutta olen niistä hyvin tietoinen. Pian saan tulokset lapsivesipunktiosta ja tässä vaiheessa ne jännittävät kovasti. Mutta jos jokin on vialla, silloin ollaan tekemisissä niin isojen asioiden kanssa, että etukäteen on vaikea tietää, mitä niistä todella ajattelee.

Vaikka ikä on raskauden yhteydessä pohdituttanut, muuten Marian on vaikea ymmärtää olevansa nelikymppinen.

– Olen tottunut painamaan omalla tyylilläni ja olen hyvin työkeskeinen. En osaa sanoa, tuleeko minusta nyt seestyneempi äiti kuin olisin ollut nuorempana. On paljon, mitä haluan vielä tehdä. Mutta ei kai vauva sitä estä, muuttaa vain kulmaa, josta elämää katselen.

Missä se semmoinen nukkuu?

Tuleva elämänmuutos on tuonut mukanaan kysymyksiä.

– Missä ne semmoiset nukkuu? Joku sanoi, että vaikka siinä äitiyspakkauksen pahvilaatikossa. Entäs mistä minä tiedän, minkä kokoisia vaatteita sille pitää ostaa? Kävin kaupassa hypistelemässä, mutta jätin ostamatta. Hankin niitä sitten lapsen synnyttyä.

Marian puheissa on ronski sävy. Hän onkin räväkkä ja suoraviivainen ihminen, mutta myöntää, että hän nyt vielä hiukan liioittelee.

– Voihan olla, että tämä odotus on minulle niin herkkä asia, että yritän piilottaa sen merkitystä puheillani. Vauva on tietenkin meille molemmille ihana, iloinen, odotettu ja toivottu asia.

Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajalla on monta muutakin rautaa tulessa. Kuva: Sanoma-arkisto
Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajalla on monta muutakin rautaa tulessa. Kuva: Sanoma-arkisto

Kun on aikaansaava, nuori ja menestynyt, ihmettelijöitä riittää.

Ronja Salmi, 25, on oman firmansa perustanut yrittäjä, joka on juontanut ja käsikirjoittanut lukuisia lasten- ja nuortenohjelmia sekä kirjoittanut viisi kirjaa. Hänet valittiin juuri Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi. Linnan juhliinkin Ronja on jo päässyt. Kaiken huipuksi Ronja sai juuri nimeään kantavan tv-ohjelman; sellaisesta haaveilee moni pidemmänkin uran tehnyt tv-kasvo.

Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelman aiheet liikkuvat pillusta maailmanloppuun. Millaista palautetta olet saanut?

”Megapositiivista! Moni nuori nainen on tullut kiittämään sanoen, että on miettinyt samoja asioita. Joskus toki tulee ikävämpää palautetta vastaan. Hirvein palaute tulee vanhemmilta miehiltä. Heillä on joskus vähän vaikeaa. Ilmeisesti jo se, että olen nuori nainen, on epäammattimaisuuden merkki.”

Tosiaan, miten olet ehtinyt jo 25-vuotiaana niin monen alan menestyjäksi?

”Tämähän kaikkia tuntuu kiinnostavan: miten voin olla niin nuori. Itse en mieti ikääni. Mutta minulla on parin vuoden etumatka siksi, etten ole käynyt kouluja. Pääsin lukioikäisenä Ylen koululaistenohjelmien juontajaksi, ja olen oikeastaan sillä tiellä. Olen hoitanut aina työni tunnollisesti, ja sillä erottuu yllättävän usein joukosta. En ole missään Suomen paras, mutta olen aikaansaava ja ahkera.”

”En ole missään Suomen paras, mutta olen aikaansaava ja ahkera.”

Kerrot tekeväsi paljon ja intohimoisesti töitä; myös lomilla. Mitä mietit meistä tavallisista lössyköistä, jotka odottelemme tässä jo kesälomaamme?

”Jokainen käyttää aikansa miten parhaiten katsoo. En koe, että olisi minun oikeuteni ottaa kantaa muiden ajankäyttöön ja arvoihin.”

Olet Helsingin kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja. Anna lukuvinkki!

”Vaikka Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma. Kuuntelin teoksen äänikirjana, ja se oli todella koskettava. Toivottavasti kirjoitan itsekin vielä yhtä hienon romaanin jonain päivänä.”

Mitä mietit, Ronja Salmi? TV1 maanantaisin klo 21.30

Kolmen firman pyörittäminen yhdistettynä lasten ja kodin hoitamiseen saivat Jenni Aholan uupumaan. – En tunnustanut itselleni, että olin haalinut ja hyväksynyt liikaa asioita kontolleni. 

Muotialan yrittäjä ja ex-malli Jenni Ahola, 42, kertoo, että ruuhkavuodet vaativat veronsa. Muutama vuosi sitten Jenni veti kolmea yritystä ja hoiti perheen lapsia Klaudiaa, 10, ja Kristiania, 6. Lisäksi aikaa kului Tampereen asuntomessualueella sijaitsevan 500-neliöisen omakotitalon hoitamiseen.

– Olin todella uupunut kaiken taakan alle. Jälkikäteen ajateltuna se oli liian iso paketti, Jenni kertoo.

– Olin silloin jopa anorektisen laiha. Olen nytkin hoikahko, mutta olin tästä seitsemän kiloa hoikempi. Pahimmassa vaiheessa ruoka ei vaan enää maistunut, mutta en luokittelisi tilannetta kuitenkaan anoreksiaksi. Sitä oli vain niin kierroksilla. Kun tulin töistä kotiin, tuntui kuin kotona olisi alkanut uusi työpäivä kodin- ja lastenhoidon parissa. Ei ollut sellaista hetkeä, että olisin istunut sohvalle ja lukenut lehteä tai katsonut telkkaria.

”Avioero sai minut havahtumaan, että minun on muutettava asioita.”

Jenni havahtui uupumukseen vasta, kun hän erosi aviomiehestään Ville Keskisestä 14 yhteisen vuoden jälkeen.

– Olen aina ollut sellainen persoona, joka haluaa tehdä asioita ja menestyä elämän eri osa-alueilla. En tunnustanut itselleni, että olin haalinut ja hyväksynyt liikaa asioita kontolleni. Avioero sai minut havahtumaan, Jenni kertoo.

Jenni johtaa nykyisin omaa mallitoimisto Promodelia ja Tommy Hilfigerin konseptimyymälää Lempäälän Ideaparkissa.

– Teen aika pitkää päivää yrittäjänä, mutta yrittäjyys tuo myös vapauksia. Kun lapset ovat luonani, teen lyhyempiä työviikkoja. Viikonloppuisin mennään lasten ehdoilla. Toteutamme viikonloppuisin yhden kivan jutun: menemme kylpylään tai vaikka pyöräretkelle, Jenni kertoo.

Lisäksi Jenni lähtee tyttärensä Klaudian kanssa pian kahdestaan Pariisiin.

– Hän sai päättää 10-vuotislahjaksi matkan johonkin Euroopan kohteeseen. Kesällä lähden koko perheen kanssa Kreikan Santorinille.

Liikunnan iloa

Avioeron jälkeen Jenni ja ex-mies myivät omakotitalon. Jenni muutti hetkeksi vuokralle, kun hän alkoi rakentaa omaa omakotitaloa. Samalla uusiksi menivät elämäntavat.

– Päätin, että rauhoitan elämäni ja panostan asioihin, jotka tuovat minulle iloa, hyvinvointia ja jaksamista, Jenni kertoo.

”Liikunta auttoi minut takaisin jaloilleni. Kaikki on nyt tasapainossa.”

Nuoresta asti liikunnallinen Jenni ohjasi parikymppisenä ryhmäliikuntatunteja, mutta ruuhkaisina vuosina liikunta jäi vähemmälle. Nyt liikunnan ilo on löytynyt uudestaan.

– Liikunta auttoi minut takaisin jaloilleni. Kaikki on nyt tasapainossa: olen treenannut sopivasti, syönyt äärettömän terveellisesti ja muistanut pitää riittävästi lomaa.

Jenni pyrkii liikkumaan kolmesti viikossa. Nyt Jenni tosin on kuukauden pakkolevolla.

– Juoksin talven nastalenkkareilla, enkä tajunnut, että akillesjänteet kipeytyivät. Olin juuri ortopedillä, joka laittoi kortisonipistokset akillesjänteisiin.

Oma unelmatalo

Jenni kertoo, että nyt elämässä on kaikki hyvin. Yksi iso ilonaihe on vuosi sitten valmistunut omakotitalo. Tampereen ja Lempäälän rajalla Vuoreksessa sijaitsevassa korkeakattoisessa talossa on lähes 200 neliötä.

– Talo on kauniilla tontilla. Olohuoneen ikkunat avautuvat metsämaisemaan. Iso eteinen on viiteen metriin auki, ja katossa on kultainen valaisin. Eteisen loppupuolella on lasikäytävä, jossa lattia ja kaiteet ovat kokonaan lasia, Jenni kertoo.

– Kohta funkkishenkinen talo rapataan valkoiseksi ja siihen tulee mustia kontrasteja. Pääpihalta puuttuu vielä mustat industrial-tyyliset kierreportaat, jotka nousevat lähes 30-neliöiselle aurinkoterassille. Kun itse saa aikaiseksi näin isoja asioita, talosta nauttii valtavasti.

”Kun taloudesta ei tarvitse huolehtia, voin keskittyä muuhunkin, kuten lapsiin ja liikuntaan.”

Jennillä ei ole alan koulutusta, mutta häntä pyydetään usein suunnittelemaan muidenkin asuntoja.

– Yrittäjänä pohdin koko ajan, missä jutuissa voisin olla mukana. Asunto- ja sisustusala on tulevaisuudessakin vahva vaihtoehto, Jenni kertoo.

– Yrittäjänä minun pitää tehdä nyt jo rahat, joilla elän eläkepäivinä. Vaateliikkeelläni menee hyvin, ja mietin parhaillaan, miten sijoittaisin järkevästi sieltä tulleita rahoja.

Jennille on tärkeää olla taloudellisesti itsenäinen.

– Kun taloudesta ei tarvitse huolehtia, voin keskittyä muuhunkin, kuten lapsiin ja liikuntaan.

Jennin seuraava projekti liittyy hyvinvointiin: hän lanseeraa pian oman naisille suunnatun terveysjuoman.

– Se on ikäisilleni ja minua vanhemmille liikunnallisille naisille suunnattu juoma, Jenni paljastaa Jussi 69:n Reburn-juoman lanseerausjuhlissa.