Äidiksi tulo ei ollut Maria Kuusiluomalle aina itsestäänselvyys.
Äidiksi tulo ei ollut Maria Kuusiluomalle aina itsestäänselvyys.

Näyttelijä viettää ensimmäistä äitienpäiväänsä ihmetellen uutta tyyppiä, joka on muuttanut heille asumaan. Nelikymppisen esikoisäidin mielestä on outoa olla hämmentynyt tässä iässä.

Kuukausi sitten Maria Kuusiluoma, 39, päätti pitää lapsuuden kotitalossaan Porissa yhden naisen talkoot. Hän oli siirtämässä halkoja liiteriin, kun supistukset alkoivat. Neuvolasta käskettiin heti Satakunnan keskussairaalaan, mutta Maria pakkasi Volvonsa ja ajoi Helsinkiin niin lujaa kuin pääsi.

Vauhdikkaasta lähdöstä huolimatta kaikki sujui hyvin ja vuorokauden päästä Marian poikavauva päästi ensimmäiset parkaisunsa Kätilöopistolla. Maria kehuu vuolaasti sairaalan henkilökuntaa.

– Suomessa on helppoa ja kivaa olla raskaana. Äideistä huolehditaan hienosti ja ammattilaiset ohjeistavat. Ja vaikka emme olleet käyneet synnytysvalmennuksessa, minulla oli vieressä mies, joka kuin paraskin tekijä koko ajan kertoi, mitä pitää tehdä, Maria nauraa.

Huolehtien ja huumorilla

Mariassa muutos äidiksi näkyy päälle päin lähinnä kantamusten määrässä. Tottuneen oloisesti näyttelijä kaivaa autosta olkapäilleen ainakin kolme nyssykkää samalla kun puhuu puhelimeensa.

– Minusta tuntuu yhä, että kuka on jättänyt meille tämmöisen vauvan ja miksi joudun hoitamaan sitä päivin ja öin. Neljän tunnin jälkeen passittaisin kenet muut tahansa matkoihinsa, mutta oman lapsen kanssa kaikki onkin luontevaa, Maria kuvailee ensituntojaan.

Kuukauden äitiys on opettanut Marialle, että useimmissa tilanteissa huumori auttaa ja maalaisjärjen käyttö on sallittua.

Marian vauva painoi syntyessään vain hieman päälle kaksi ja puoli kiloa, joten painoa täytyy saada lisää. Ensimmäisen viikon Maria noudatti opaskirjojen syöttö­ohjeita, mutta kelasi sitten, että kuka tahansa valitsisi tyhjän mahan sijasta täyden. Niinpä poika saa nyt sekä rintaa että lisämaitoa niin usein kuin haluaa.

– Huoli pienen kasvusta on koko ajan päällimmäisenä mielessä.

Maria oli tottunut hallitsemaan kaikkea elämässään, mutta nyt arkea ohjaakin lapsi.

– On outoa olla hämmentynyt, ja varsinkin tässä iässä. Aiemmin olin kotihirviö, himapedantti, joten isoimmat haasteet koskevat nyt minua.

Kahden kodin perhe

Maria on suorasukainen ihminen, joka tekee niin kuin parhaaksi tykkää. Hänestä ei esimerkiksi tunnu kummalliselta asua eri asunnoissa lapsensa isän kanssa.

– Menemme tilanteen mukaan, ei sitä ole koskaan tarvinnut erityisesti ajatella. Olemme huonoja suunnittelemaan mitään. Vauvakin on niin helppo, ettei hänen takiaan ole tarvinnut mitään muuttaa.

Niin kauan kuin Maria imettää, hän kokee kantavansa päävastuun lapsen hoidosta.

– Kyllä minäkin ajattelin ennen, että isä osallistuu kaikkeen. Mutta maito on minulla ja tuntuisi hassulta, että kahden ihmisen täytyisi nousta ylös syötön takia. Jokaisen pitää löytää oma tapansa selvitä.

Marialle äidiksi tulo ei aina ollut itsestäänselvyys. Kansallisteatterin näyttelijä paiski vuosia töitä teatterissa ja televisiokameran edessä eikä potenut vauvakuumetta.

Kun Maria neljä vuotta sitten tapasi nykyisen miehensä, ajatus omasta perheestä alkoi tuntua mahdolliselta. Iso syy löytyi kumppanin luonteesta.

– Koin, että tämä mies on luotettava ja turvallinen. Vaikka itse olisin epävarma, on mieheni rauhallinen viilipytty. Ja nyt niitä ihania miehiä on kaksi.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.