Alkoholiongelmaisen perheen tyttärenä Maria Guzenina on käynyt tavallista pidemmän tien voidakseen sanoa: minä olen onnellinen.

Ensin sitä ei osaa nimetä. Sitten sen kieltää, lakaisee roskana maton alle. Sen jälkeen sitä ryhtyy työstämään, oppii ymmärtämään, kunnes lopulta kykenee sanomaan: olen antanut anteeksi.

Niin kuvailee toimittaja, juontaja Maria Guzenina, 34, omaa selviytymistään alkoholin ja perheväkivallan sävyttämästä lapsuudestaan.

Nyt aikuisena naisena, pienen Alex-pojan äitinä, menestyneenä toimittajana, tähtijuontajana ja tuoreena sosialidemokraattien europarlamenttiehdokkaana hän uskaltaa sanoa: vaikeat lapsuudenkokemukset voi kääntää jopa voimavarakseen.

– Mutta menneisyyden hyväksyminen on vienyt paljon aikaa ja energiaa ja sisältää monia erehdyksiä, Maria sanoo.

Opin huomaamattomaksi

Mielikuvat lapsuudesta ovat epämääräisiä.

Maria muistaa pelon ja kokonaisvaltaisen ahdistuksen. Yksittäisiä tapahtumia, alkoholin ja tupakan hajun, itkua, riitaa, puukon rinnassa, ambulanssin, hädän ja turvattomuuden tunteen, taloudellisen epävarmuuden, lukuisat muutot.

Miten hän oppikaan pelkäämään jokaista juhlapyhää – ne päättyivät aina riitaan. Joulusta selviytyi parhaiten, kun avasi äkkiä lahjat ja meni sen jälkeen peiton alle nukkuvaa teeskentelemään. Mikä helpotus olikaan kun lähdettiin kyläilemään – se sisälsi aina mahdollisuuden jäädä yökylään ja selviytyä seuraavaan päivään.

Isä-tytär -suhde oli niin kuin sitä ei olisi ollutkaan. Myöhemmin Maria on katsellut valokuvia, joissa hän istuu totisena isän sylissä. Oliko sellaisia hetkiä? Kerran hän sai lahjaksi autoradan, ja isä ajeli sillä ja näytti vieraille miten hieno se on. Halusinko minä autoradan?

Kun riita tuli, Maria yritti toimia ratkojana. Hän oli aina sen puolella, joka oli lapsen silmin heikompi. Vähitellen hän kuitenkin oppi olemaan keinuttamatta venettä. Huomaamaton. Yksinäinen. Vailla vaatimuksia. Hän sopeutui tavallisuudesta poikkeavaan perhe-elämään ja alkoi pitää sitä tavallisuutena.

– Lapsen rakkaus on pyyteetöntä. Lapsi rakastaa vanhempiaan riippumatta siitä, millaista vääryyttä saa osakseen. Mutta minkälaisen jäljen jättää se, että lapsi tuntee itsensä petetyksi ja pettäjä on oma äiti tai isä, Maria miettii.

Häpeä tukkii suut

Mariasta tuli yksinäinen lapsi. Hänellä ei ollut kavereita, sosiaaliset taidot olivat heikot. Vaikeuksista selviäisi kun vetäisi nyrkillä päin naamaa, ja niin Maria tekikin. Joukossa hän tunsi erilaisuutensa, huonommuutensa. Muita lapsia katsellessaan hän kuvitteli heidän onnellisen elämänsä: noille lapsille luetaan iltasatu, he katsovat yhdessä vanhempiensa kanssa telkkaria ja kokoontuvat yhteisen ruokapöydän ääreen.

– Koulussa olin häirikkö. Koulumenestykseni oli hyvää, keskiarvoni luokan kärkipäätä, mutta kapinoin varsinkin opettajia vastaan ja saatoin olla suustani hirveä. Pidin itseäni Robin Hoodina. Asetuin puolustamaan heikkoja ja kyseenalaistin aikuisten auktoriteetin.

Marialla oli yksi läheisempi ystävä, mutta hän ei saanut koskaan tietää Marian kotioloista.

– Ongelmistani ei tiennyt kukaan. Eivät edes läheisimmät perhetuttavamme, opettajista puhumattakaan. Se kuvastaa häpeää ja voimattomuutta ja kertoo siitä, että neljän seinän sisällä voi tapahtua mitä vain, mikä ei koskaan tule päivänvaloon.

Maria ottaa esille äskettäin julkistetun lääninhallituksen poliisiosaston tekemän turvallisuustutkimuksen, jonka tulokset järkyttivät tutkijoitakin. Sen mukaan 90 000 lasta, naista ja miestä on joutunut Etelä-Suomessa viimeisen kolmen vuoden aikana perheväkivallan uhriksi. Tutkimuksen lopputulos oli, että perheväkivaltaa esiintyy yhtä paljon kuin muutakin pahoinpitelyä.

– Ja kuinka paljon on sellaista perheväkivaltaa, joka ei koskaan näy missään tutkimuksissa? Nyt kun alkoholin hinta halpeni, uskon, että sillä on suora vaikutus tällaisiin tilastoihin jatkossakin. Viron liittyminen EU:hun ja entistäkin halvemman alkoholin lähes rajoittamaton tuontioikeus jatkavat samaa linjaa. Ne ovat isoja yhteiskunnallisia ratkaisuja ja linjakysymyksiä, joiden seuraukset yksilön elämässä voivat olla kohtalokkaita. Perheväkivalta on usein seurausta liiallisesta alkoholinkäytöstä ja siihen varmasti vaikuttavat myös taloudellinen epävarmuus, työttömyys, pätkätyöt, masennus, Maria pohtii.

Lempeitä hetkiä

Marialla ei ollut lapsuudessaan tai nuoruudessaan ketään kenen kanssa hän olisi häpeältään voinut puhua perheensä tapahtumista. Mutta hänellä oli silti korvaava ihmissuhde, jonka vaikutusta kehitykseensä hän jälkeenpäin pitää oleellisena.

– Minulla oli aivan ihana äidinkielen opettaja, nainen. Hän oli arka ihminen, mutta herkkävaistoinen. Hän kannusti minua ilmaisemaan itseäni kirjoittamalla. Kirjoitukseni olivat usein outoja, ne sisälsivät synkkiä sävyjä ja itsetuhoisiakin ajatuksia, mutta hän osasi kannustaa. Minulla oli ensi kertaa tunne, että minut hyväksyttiin sellaisena kuin olin. Opettaja ei koskaan kysynyt suoraan perhe-elämästäni, mutta tunsin että hän ymmärsi.

Maria uppoutui omaan maailmaansa; hän piirsi, kirjoitti ja luki paljon.

– Luin jo nuorena kaiken minkä käsiini sain. Alle kaksitoistavuotiaana ahmin jo Humisevaa harjua ja Oliver Twistiä. Klassikoissa on usein kyse ihmisestä hankalassa tilanteessa, jonka hän kuitenkin kääntää voitokseen ja lopulta selviytyy. Nuo tarinat vaikuttivat vahvasti omaan selviytymiseeni.

Kun isä juo, äidin vastuulle jää usein perheen pystyssä pitäminen.

– Ei ole helppoa olla hyvä äiti sellaisessa tilanteessa. Se naisen malli, jonka itse kotoa sain, oli selviytyjänainen. Lohdutuksen sanat olivat: ei mitään hätää, parempi aika koittaa vielä.

– On äärimmäisen tärkeää, että kaiken rajuuden vastapainona on edes joitakin lempeitä hetkiä, jotka saavat uskomaan, että kaikki vielä kääntyy parhain päin.

Etsin hyväksyntää

Maria alkoi haaveilla tulevaisuudesta. Ulkomaille muutosta, siitä että saisi etäisyyttä ja pääsisi irti ahdistuksestaan.

– Kaikista eniten halusin olla ei-ahdistunut ja tuntea itseni hyväksytyksi.

Kun vanhemmat erosivat Marian ollessa kaksitoistavuotias, se oli helpotus. Elämä oli kuitenkin jo ajautunut siihen pisteeseen, että Maria irtautui perheestään. Hänestä tuli varhaiskypsä nuori, joka oli pienestä pitäen tottunut pitämään huolta itsestään. Kaksitoistavuotiaana hän lähti ensimmäiselle kielikurssilleen Lontooseen, myöhemmin vaihto-oppilaaksi. Aikaisin hän aloitti myös mallintyöt, jotka veivät hänet lopulta Madridiin asti.

Maria tunnistaa itsessään ylisuorittajan piirteitä. Ne näkyivät koulussa ja myöhemmin työelämässäkin.

– Minulla on ollut tavallista vahvempi tarve näyttää, selviytyä ja tulla onnelliseksi. Tein itsestäni vahvemman kuin olinkaan. Apua en osannut pyytää, koska en ollut sitä koskaan keneltäkään saanut.

Ensimmäisen, vain 18-vuotiaana solmitun nuoruudenavioliittonsa hän näkee jälkeenpäin lähinnä keinona paeta vaikeita olosuhteita.

– Tunnistan itsessäni myös läheisriippuvuuden. Se, miksi juuri nyt elän yksinhuoltajana poikani kanssa, johtuu siitä, että olen koko elämäni yrittänyt paikata lapsuuden jättämää rakkaudettomuuden aukkoa. Olen hakenut rakkautta vääristä paikoista, vääristä miehistä, Maria sanoo.

Ongelmien nimeäminen

– Murrosikäisenä halusin kieltää ongelmat. Toimin kaikessa vain unohtaakseen raskaat asiat. Ei ollut keinoja niiden käsittelemiseen. Eheytyminen alkaa kuitenkin vasta kun kykenee nimeämään ongelmansa. Aikuisena, elämänkokemuksen kasvettua, on voinut alkaa ymmärtää tapahtumia ja omia vanhempiaan. Ymmärsin, että ihminen on oman elämänsä summa, eivätkä kaikki kykene ottamaan vastaan kasvun mahdollisuutta.

Maria sanoo, että oman paikan löytäminen työelämässä oli hänelle ratkaisevaa. Mariasta tuli 1990-luvun alussa aluksi Timo T. A. Mikkosen ohjelman säätyttö, sitten saman ohjelman toimittaja ja 20-vuotiaana Radio Cityn dj. Se jälkeen Maria valittiin Lontooseen Music TV:n juontajaksi. Työrupeama
venyi neljäksi vuodeksi. Tuona aikana hän toimitti myös TV:1:n Linnunradan Pianobaari -ohjelmaa, solmi avioliiton ja sai nyt neljävuotiaan Alex-pojan.

Erottuaan kolme vuotta sitten, Maria palasi Suomeen ja työskentelee nyt Ylen Radio Q:n keskusteluohjelman toimittajana ja kirjoittaa lisäksi kolumneja valtakunnallisiin lehtiin. Tuore uusi haaste on pyrkiminen europolitiikkaan.

– Kun löysin paikkani toimittajana, tunsin olevani omillani. Olin noussut syvästä kuopasta, potkinut noustessani kumoon jotakin, mutta olin selviytynyt. Minun ei enää tarvinnut räpiköidä. Se oli ihmeellinen tunne, sillä tunsin olevani onnellinen.

– Aloin työstää tapahtumia. Se on normaalia ihmisen kasvua, myös oman itsen ja omien asenteiden kyseenalaistamista.

Mutta miten kykenee antamaan anteeksi?

– Anteeksiantoon kykenee vasta sitten, kun pystyy näkemään muiden virheiden sijasta oman erehtyväisyytensä. Eheytyminen lähtee siitä, että suhtautuu itseensä nöyremmin.

Irtipäästäminen

Maria korostaa irtipäästämistä.

– Aikuisena ei saa käyttää oman käytöksensä tekosyynä omia lapsuudenkokemuksiaan. Ihminen ansaitsee onnen, eikä muiden syntien takia tarvitse elää surumielisenä. Ei vaikka kyseessä olisi kuinka läheinen ihminen ja vaikka irtipäästäminen olisi tuskallistakin. On tilanteita, joissa oman elossa säilymisen vuoksi se on ainoa mahdollisuus.

Maria on käynyt eheytyäkseen pitkän tien, sillä hän on kulkenut sen yksin, ilman ammattiauttajia.

– Minun nuoruudessani näistä asioista ei puhuttu läheskään niin paljon kuin tänä päivänä, eikä esimerkiksi koululla ollut paljoakaan keinoja etsiä häiriköinnin syitä. Lapsi joka oireilee, oireilee aina jostakin syystä. Rangaistukset eivät ole oikea tapa selvittää tilannetta, Maria miettii.

Maria ottaa puheeksi viime aikoina velloneen keskustelun pitkä- tai lyhytaikaisen terapian paremmuudesta.

– Jos on kokenut lapsuudessaan jotakin hyvin traumaattista, vaikkapa perheväkivaltaa, uskon mieluummin pitkäaikaiseen terapiaan. Milloin voidaan todeta, että ihminen on parantunut, selviytynyt? Kymmenen terapiakäynnin jälkeenkö? Entäs sitten kun se kierre jatkuu ja purkautuu taas väkivaltana?

Maria toteaa, että ihmisen on hyvä tietää, mistä hän tulee, voidakseen välttää sinne menemistä. Kun tunnistaa itsensä ja käyttäytymismallinsa, niitä voi muuttaa.

– Haluaisin valaa uskoa nuoriin ja sanoa, ettei taustastaan huolimatta pidä pelätä olevansa muita huonompi ihminen. Tai uskoa, että siksi automaattisesti epäonnistuu elämässään, jos ei ole saanut tasapainoista lapsuutta. Sitäkään ei tarvitse pelätä, mitä merkitsee geneettisyys, periytyvätkö edellisen sukupolven ongelmat minun elämääni. Huomaan itsekin miettiväni joskus sellaisia kysymyksiä. Mutta oma suhteeni esimerkiksi alkoholiin on mielestäni normaali.

– Itseäni veivät eteenpäin usko tulevaisuuteen ja ihmisyyteen kaikesta huolimatta. Tein itselleni selväksi, että luovuttaa ei saa, parempaan täytyy uskoa. Ei pidä ottaa vaikutteita pahasta, vaan takertua hyviin asioihin.

Käsitys elämästä

Maria uskoo, että lapsuuden vaikeat kokemukset voi kääntää jopa voimavarakseen.

–Kaikki on loppujen lopuksi itsestä kiinni. Jos on kokenut jotakin vaikeaa, kuvittelee helposti, että muiden elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista. Luulen, että useimmilla meistä on oma kivensä kannettavana. Ja vaikka välillä tuntuu, että itse on kantanut selässään kokonaista kalliota, se parhaassa tapauksessa antaa vastineeksi laajan käsityksen elämästä. Parhaimmillaan se tuo tullessaan vahvan kyvyn empatiaan ja halun puolustaa heikompia. Se auttaa myös sopeutumaan
ja olemaan valittamatta vähästä.

– Oman tämänhetkisen onnellisuuteni kulmakivi on rakkaus pieneen poikaani. Äitinä noudatan pitkälle vaistojani, mutta pyrin myös tietoisesti tekemään asioita toisin kuin omassa kodissani on tehty. Onnellisuuteeni liittyy myös pelottomuus ja usko omaan voimaan. Kun on kokenut jotakin hyvin vaikeaa, tietää, että edessä voi olla vain parempia asioita.

Maria katselee vastaan rauhallisena ja hymyilevänä.

Hän vaikuttaa olevan sinut itsensä kanssa sanoessaan: sehän elämästä tekee hienon, että ymmärtää itseänsä, voi muuttua ja tulla paremmaksi ihmiseksi. Kun itselle ja muille näyttämisen motiivi pienenee, sallii itselleen oikeuden nauttia elämästään ilman suorituspaineita – ja kykenee ottamaan
vastaan rakkautta.

Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Niina Backman tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nyt hän haluaa tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään.

Radio Novan juontajalle Niina Backmanille, 34, Radiogaala osui hyvin erityiselle päivälle. Hänen esikoistyttärensä Peppi nimittäin täytti samana päivänä 14 vuotta.

Backman on erityisen iloinen siitä, että on onnistunut opettamaan teini-ikäiselle tyttärelleen sen, että kun asiat tekee kunnolla, elämässä aukeaa enemmän mahdollisuuksia.

– Peppi on pärjännyt koulussa hyvin, mutta olen myös pitänyt hänelle aika tiukkaa kuria siinä asiassa. En itse ollut koskaan hyvä koulussa, ja haluan, että hänellä on mahdollisuus itse valita, meneekö esimerkiksi lukioon, Backman kertoi perjantaina Radiogaalan punaisella matolla.

Backman itse jätti aikanaan lukion kesken ja lähti maailmalle luomaan mallinuraa. Entä jos tytär haluaisikin jatkaa äitinsä jalanjäljissä?

– Tietysti tukisin häntä, mutta korostaisin kyllä, että on niitä muitakin vaihtoehtoja. Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja. Itse jouduin kulkemaan monta sivupolkua ennen kuin löysin sen oman polkuni. Haluan, että lapseni saavat ne mahdollisuudet, joita minulla ei ollut.

”Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja.”

Backman sai Pepin 20-vuotiaana silloisen puolisonsa Wallu Valpion kanssa.

– Olinko silloin valmis äidiksi? No en todellakaan ollut, vaikka varmasti itse niin ajattelin. Nyt olen sitten ollut äiti 14 vuoden ajan. Teini-ikäisen kanssa on hauskaa se, että hänen kanssaan pystyy jo oikeasti keskustelemaan asioista. Siinä saa itsekin ihan uusia näkökulmia asioihin.

Niina Backmanilla on lisäksi kaksi nuorempaa lasta nykyisestä avioliitostaan juontaja Lorenz Backmanin kanssa.

Laura Voutilainen asuu 42-vuotiaana ensimmäistä kertaa elämässään yksin. – Haluan edelleen rakastaa ja olla rakastettu, mutta en halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Sekava uni on jäänyt pyörimään Laura Voutilaisen mieleen. Siinä hän oli palaamassa juhlista, mutta ei millään löytänyt uuteen kotiinsa Helsingissä. Kohta olisi jo pitänyt ehtiä laivallekin keikalle, mutta Laura vain harhaili pääsemättä kotiinsa.

– En ole näköjään vielä täysin juurtunut uuteen kotikaupunkiini, joulukuussa kirjansa siirtänyt laulaja aprikoi untaan.

42-vuotiaana Laura on ensimmäistä kertaa helsinkiläinen ja asuu ensimmäistä kertaa omassa yhden naisen kodissaan. Uuteen elämänvaiheeseen on tultu muutos kerrallaan. Niihin kuuluivat avioero 17 vuotta kestäneestä liitosta, aikuistuvien poikien muutto pesästä sekä luopuminen perheen kodista Heinolassa. Hulppean järvenrantatalon myyminen kesti kaksi vuotta, ja sen ajan Laura eli kuin välitilassa: uutta elämää ei voinut alkaa rakentaa ennen kuin vanhasta pääsisi irti.

Sitä muistellessaan Laura suoristaa niskansa, painaa leukansa alas ja levittää kätensä:

– Mutta nyt mennyt on kuollut ja kuopattu! hän jylisee ensin ja räjähtää sitten heleään nauruun.

– No mutta näinhän tilanne on, talon myynti oli yllättävän iso prosessi. Olin valmis lähtemään, mutta en halunnut päällekkäisiä vaiheita. Kapasiteettini ei olisi riittänyt siihen. Olen odottanut tätä hetkeä kauan: olen vapaa ja velaton ja voin vihdoin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Laura kuvailee fiilistään uuden elämänvaiheen alussa kutkuttavaksi.

– Tämä on hirveän jännittävää. Olen uuden alussa, mutta mukanani ovat myös ne eletyn elämän kokemukset ja ymmärrys, mitä kaikkea voi käydä. Tunne on vähän kuin lähtisi benjihyppyyn! Laura vertaa.

Kokeiluelämää

Uusi koti Helsingissä on kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, lähellä merenrantaa ja melkein näköyhteydessä satamaan, josta Lauran laivakeikat usein lähtevät. Entiselle maaseututalolliselle kerrostaloasuminen on ”käsittämättömän näppärää” ja palvelut ovat ”järkyttävän lähellä”. Kaikki on niin helposti saatavilla, ettei autoa tarvitse oikein mihinkään.

– Ja siinäpä se ensimmäinen kova homma onkin! Laura parahtaa.

– Yritän nyt opetella julkisten käyttämistä uudelleen, mutta se vaatii asennemuutosta. Minulle käy aina niin, että ratikka on juuri mennyt, kun vihdoin pääsen pysäkille. Silloin tekee mieli hypätä autoon, vaikka menisin ihan lähelle.

Lauran lapsuudenkodissa 1980-luvun Lahdessa ei ollut autoa. Kaikkialle kuljettiin bussilla tai polkupyörällä, myös soittotunneille sellokotelo selässä. Myöhemmin keikka-artistina Laura on ajanut paljon, vähintään 60 000 kilometriä vuodessa.

Nyt kaupungissa auto on jäänyt vähälle käytölle. Koska Lauran bändikin on helsinkiläinen, esiintymismatkat on kuljettu yhdessä keikkabussilla. Tällä hetkellä Laura pitää taukoa keikkailusta ja valmistautuu Mamma Mia! -musikaaliin, jota esitetään Helsingissä keskikesään.

– Autosta tuli aikoinaan turvapaikkani, vähän kuin toinen koti. Siellä on omia tarvikkeitani, vaatteita ja mielimusat. Tunnustelen nyt kaikessa rauhassa, miten kulkeminen käytännössä asettuu.

Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen
Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen

Samalla asenteella Laura on asettumassa koko uuteen elämänvaiheeseensa: kattellaan rauhassa. Uudet lempikahvilat, luontopolut ja hiihtoladut löytyvät kyllä ajallaan. Kotikin hakee vielä ilmettään.

– Toin vanhasta kodista vain muutamia tärkeimpiä tavaroita: tauluja, keittiötarvikkeita ja ulkomailta ostetun maton. Nyt minua vetävät puoleensa turkoosi, valkoinen ja meren sävyt sekä pehmeät sohvat. Aiemmin olin hankinnoissani äkkipikainen, nykyään yritän kestää paremmin kodin keskeneräisyyttä, Laura kuvailee.

– Ajattelen myös, että tämä on vasta kokeiluluontoista alkua. En ole varma siitäkään, millaiseen asumismuotoon tai mille alueelle haluan jäädä. Aiemmin hain rauhaa ja vastapainoa työlle arjesta: hiljaisesta hirsitalosta järven rannalla, kukkapenkin kitkemisestä tai lumen luomisesta. Nyt niiden tilalle on opeteltava muuta.

Ikävä iskee joka iässä

Heinolan-kotia tyhjentäessään Laura teki henkistä ja fyysistä luopumistyötä. Nostalgisissa hetkissä perheen kesken koetut tilanteet nousivat mieleen välähdyksinä: juuri tässä huoneessa askarreltiin tai täällä istuttiin porukalla iltaisin. Lasten aikuistuminen ja omilleen lähtö tulivat konkreettisesti todeksi tyhjässä talossa.

Sitten oli se fyysinen raivauspuoli, ullakon ja varastojen tyhjentäminen uusien asukkaiden tieltä.

– En ollut pitänyt itseäni hamstraajana, mutta kun menin ullakollemme, ihmettelin, onko tämä kaikki todella meidän. On sairasta, miten paljon ihminen voi kerätä tavaraa! Laura puhisee.

– Miksi kukaan tarvitsee niin monta patjaa, peittoa tai mattoa? Tai varastoi rinkkoja, joita ei koskaan käytä?

Kahdeksan jätesäkillistä kenkiä oli jäänyt odottamaan, milloin Laura toteuttaisi ideansa kenkänäyttelystä. Nyt ne ja röykkiö esiintymisasuja jatkoivat matkaansa kirppareille, Artistiasuun vuokrattaviksi, tarjolle teatteriin ja hyväntekeväisyyteen.

– 25 vuotta kestäneen uran aikana vaatetta on kertynyt, vaikka paljon olin jo raakannut poiskin. Kun nyt laitan uutta kotiani, yritän pitää mielessä, etteivät neliöt ole tavaran keräämistä varten.

”Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan.”

Lauran pojat asuvat Lahdessa, Leevi on 21-vuotias ja Veeti täyttää pian 17. Yhteyttä pidetään päivittäin.

– Totta kai ikävä iskee minkä ikäiseen lapseen tahansa, mutta muuttoni ei ole aiheuttanut mitään paniikkia. Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan, Laura naurahtaa.

– Välimatka on tehnyt yhdessä­olosta intensiivisempää. Nuorimman kanssa teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin asuessamme saman katon alla. Hän on liikkuvaisessa iässä, ja pääsemme helposti käymään toistemme luona.

Ei tullut yksinäistä sutta

Laura sanoo päätyneensä Helsinkiin, koska ei ollut aiemmin kokenut asumista siellä.

– Tällä hetkellä useimmat työjutut ja ystävät sijoittuvat Helsinkiin.

Laura on myös yhdistetty helsinkiläismieheen, mutta ihmissuhdettaan hän ei halua enää tuoda julkisuuteen, vaikka aiemmin teki niin. Entisen elämän esittely ei kuitenkaan tunnu hänestä virheeltä.

”Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.”

– Minä olen muuttunut, ja ajat ovat muuttuneet. Haluan nyt pitää sen osan elämästä itselläni. Jaksan paremmin, kun en ole kaikilta osin ihmisten oma.

Se on kuitenkin ennallaan, että Laura on edelleen perhekeskeinen ihminen, jolle rakkaus on tärkeä osa elämää.

– Minusta ei ole tullut yksinäistä sutta, enkä näe itseäni yksineläjänä lopun elämääni. Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Silloin Laura ajatteli, että elämä olisi valmis paketti, kun siihen kuuluivat mies, perhe ja talo. Hän hyppäsi oman perheen perustamiseen suoraan lapsuudenkodistaan.

– Nyt tilanne on toinen: minulla ei ole pakkoa ja painetta mihinkään, ei parisuhteen etappeja, jotka pitäisi saavuttaa. Sen sijaan tärkein sääntö parisuhteen ja yhteisen tilan rakentamiseen on se, että sen rinnalla olevan kanssa on hyvä olla, Laura sanoo.

Suuremmat suunnitelmat tuntuisivat Laurasta kahlehtivilta.

– Tarkkailen ja haen vielä itseänikin tässä uudessa tilanteessa. Haluan antaa sille rauhan.

Hätätila päättyy

Rauhoittuminen toistuu Lauran puheissa päällimmäisenä teemana kaikilla elämänalueilla. Mutta se ei tarkoita hyytymistä tai toimettomuutta – pikemminkin paineettomuutta ja paniikittomuutta. Talouden kuntoon saaminen on ollut siinä isossa osassa. Vielä vuosi sitten Lauran varallisuus oli kiinni Heinolan-talossa ja firmalla oli tiukkaa. Laura tarttui jokaiseen keikkamahdollisuuteen samalla kun opetteli ottamaan vastuun yrityksen pyörittämisestä.

– Minulla oli freelancerin hätä päällä koko ajan, eikä hädässä aina tee hyviä ratkaisuja. Sinkoilin pistokeikoille pitkien matkojen päähän, vaikka tahdissa ei ollut mitään järkeä. Tein paljon, jotta perhe pysyi leivässä. Alitajunnassani oli koko ajan pelko perheen pärjäämisestä, Laura kertoo tiukoista ajoistaan.

Hätätila näkyi välillä psykosomaattisina oireina. Tavallisissa työtilanteissa Laura saattoi alkaa voida fyysisesti pahoin.

Mutta sitten kohdalle osuivat Vain elämää -ohjelma, jättihitti Miks ei sekä kiinnitys Mamma Mia!:n päärooliin.

”Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta.”

– Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta. Voin jaksottaa työni, pitää välissä taukoja ja suunnitella rauhassa. Haja-ammunta on vaihtunut elämän rytmittämiseen. Kun minun ei tarvitse vetää itseäni koko ajan tappiin, siitä on seurannut hyvän kierre, Laura sanoo.

– Menestys kohottaa myös itseluottamusta. Tunnen, että minulla on vielä annettavaa.

Juuri nyt Laura on keikkatauolla ja kerää voimiaan Mamma Mia!:n intensiiviseen harjoitus- ja esityskauteen. Kun musikaali toukokuussa alkaa, esitystahti on 6–8 show’ta viikossa. Keskikesällä tehdään taas keikkoja, syksyllä lähdetään konserttikiertueelle ja julkaistaan seuraava levy. Siltä ilmestyi juuri uusi sinkku,  Laura hoitaa.

Laura on musikaalihaasteesta innoissaan.

– Kärkirooli näin isossa tuotannossa on kunnia-asia. Innostun aina, jos minun täytyy opetella uusi taito tai minulta vaaditaan paljon, Laura sanoo.

– Seuraavat viikot keskityn pysymään kunnossa ja vaalin jaksamistani. Terveys on koko ajan mielessä.

Vielä ennen ensi-iltaa Lauraa käy Lontoossa katsomassa musikaalin brittiversion. Hän kuvailee tulevia viikkoja laskeutumiseksi rooliinsa.

– Totta kai oli tuuletuksen paikka, kun pääroolini varmistui. Ajattelin kuitenkin juhlia vasta myöhemmin. Katsotaan nyt ensin, millainen suorituksestani tulee.

  • Laulaja syntyi 17.5.1975 Jyväskylässä.
  • Asuu Helsingissä ensimmäistä kertaa omillaan. Kaksi aikuista lasta.
  • Mamma Mia! -musikaalin päärooli, ensi-ilta 4.5.
  • Uusin sinkku, Laura hoitaa, ilmestyi 16.2. Sen teksti on Saara Törmän käsialaa.