Marian kodissa paljastui vakava sisäilmaongelma. ”En suostu miettimään, kuinka myrkyt ovat voineet vaikuttaa meihin.” Kuva: Liisa Valonen
Marian kodissa paljastui vakava sisäilmaongelma. ”En suostu miettimään, kuinka myrkyt ovat voineet vaikuttaa meihin.” Kuva: Liisa Valonen

Maria Veitolalla on takanaan elämänsä rankin vuosi. Ensin kuoli isä, sitten meni työ. Lisäksi kodissa paljastui paha sisäilmaongelma.

Jos astuisi peremmälle kerrostalokotiin Helsingin Punavuoressa ja lyöttäytyisi yökylään toimittaja Maria Veitolan, 43, luokse, vierailu menisi näin: tehtäisiin ruokaa, pestäisiin pyykkiä, ja 4,5-vuotias Taisto pakottaisi mukaan legoleikkeihinsä. Taiston nukahdettua huushollin isäntä katsoisi jalkapalloa televisiosta, Maria jatkaisi vielä töitä läppärillään.

– Ja kaikki olisi ihanaa ihan vain koska olemme taas kotona, Maria hymähtää äänellä, jossa on yhtä aikaa ironiaa ja huojennusta.

Perhe palasi hiljattain kotiinsa, josta se oli ollut evakossa puoli vuotta. Pakoon lähdettiin, kun jatkuvan sairastelukierteen syyksi paljastuivat remonttia seuranneet sisäilmaongelmat. Ennen sitä Maria oli vedellyt antibioottikuureja keuhkotulehduksiinsa vuoden ajan.

– Olin jatkuvasti kipeänä, mutta kuvittelin sen johtuvan surusta ja stressistä. Minulla oli tuolloin kaksi asiaa saattohoidossa: oma isäni sekä työni Radio Helsingissä.

Unelmakoti revittiin auki

Maria keksi tarkastuttaa kotinsa sisäilman vasta, kun lääkäri suositteli sitä. Ensin Maria kutsui rakennusterveyteen erikoistuneet ystävänsä, arkkitehti Maria Nordinin ja tämän kollegan Jussi Timosen, nuuskimaan kotiaan, sitten kaksi homekoiraa ohjaajineen.

– Kaikki tunnistivat, että jotain oli pahasti pielessä. Iski kalvava epätietoisuus, millaisten myrkkyjen keskellä olimme asuneet.

– Miten sitä voi kuvailla? Ihan hirveetä.

Remontti oli teetetty sisustussuunnittelijalla ja tämän suosittelemalla urakoitsijalla. Asunnosta piti tulla unelmakoti. Vuosi myöhemmin kämppä revittiin kauttaaltaan auki. Asiantuntijoiden yksityiskohtaisia raportteja on pinotolkulla, mutta Marian mukaan niiden viesti on selvä:

– Remontissa on käytetty vääriä aineita, tekniikoita ja tehty työvirheitä. Näyttää siltä, että kun yksi liimapurkki on loppunut, työtä on jatkettu toisen jämillä. Keskenään vanhat ja uudet liimat ovat aiheuttaneet kemiallisia reaktioita.

Maria kertoo pahimpien pesäkkeiden löytyneen lattia­päällysteiden alta pienen Taiston huoneesta ja heidän makuuhuoneestaan.

– Alkuperäisen remontin tehnyt urakoitsija ei ole ottanut vastuuta virheistä, ei edes pahoitellut tapahtunutta. Kun pyysin nähtäväkseni lain vaatimaa työmaapäiväkirjaa, sain tilalle selityksiä hajonneesta tietokoneesta ja pakkaseen menehtyneestä lattian asentajasta, Maria kertoo.

Asiantuntijalausunnot sekä purku- ja korjausremontin perhe on maksanut viimeistä senttiä myöten itse. Niihin paloi ensin Marian isältä jäänyt perintö, sitten pakon edessä otettu pankkilaina. Sitä ja tulevia lakimieskuluja perhe maksaa seuraavat vuodet, jos urakoitsija ei kanna vastuutaan.

– On karmeaa tajuta, ettei kukaan ole puolellamme. Lakinaisemme lisäksi ei ole mitään tahoa, joka auttaisi. Voimme vain tapella oikeudessa ja katsoa, kuinka käy. Alkuun tunsin vihaa, enää en jaksa. Olen vain hirveän väsynyt ja pettynyt, Maria hajoaa kyyneliin.

Ikävä on itsekäs tunne

Sisäilmaongelma räjähti käsiin viime keväänä, juuri kun Marian isä oli kuollut vuosia kestäneen sairastelun päätteeksi. Surun keskellä Maria olisi vain halunnut vetäytyä kotiin, omaan turvapaikkaansa. Sen sijaan elämä pakattiin neljään Ikea-kassiin, jotka kulkivat mukana sijaiskämpästä toiseen. Tupakanhajuisessa yksiössä Maria mietti, missä saisi itkeä rauhassa.

– Silloin valkeni, miten suuri merkitys kodilla onkaan.

Marian isä sairasti nivelreumaa, joka asetti hänen elämälleen kivuliaat rajat, vaikka mieli olisi vielä halunnut mennä ja tehdä.

Marian äiti vastasi vuosia arjesta isän omaishoitajana. Vanhemmat olivat olleet yhdessä lukioikäisistä asti. Isä oli kuollessaan vasta seitsemänkymppinen. Maria ja äiti pitivät isää kädestä, kun tämä nukkui pois.

– En ole koskaan menettänyt ketään niin läheistä. Ehkä kuolema olisi helpompi hyväksyä, jos ihminen itsekin on siihen valmis. Isäni olisi halunnut elämältä paljon enemmän.

”Ikävässä on jotain samaa kuin vaikean eron jälkeen.”

Maria aavistelee, että ehkä isä ei olisi enää jaksanut eikä pärjännyt kotona pidempään. Ehkä kuolema oli pääsy jatkuvista kivuista.

– Se ei silti helpota omaa ikävääni. Sitä, että haluaisin puhua isän kanssa joka päivä. Mutta ne ovatkin itsekkäitä ajatuksia, itsekkäitä tarpeita, Maria kuiskaa.

– Ikävässä on jotain samaa kuin vaikean eron jälkeen. Sitä ajattelee, etten ikinä päästä ketään lähelleni, niin menettäminenkään ei tunnu näin pahalta. Mutta eihän sillä tavalla voi elää.

Surussa Mariaa lohduttavat nyt ne, jotka hän on päästänyt lähelleen.

– Parasta on, kun puoliso ottaa kainaloon ja vain halaa. Tai kun Taisto lohduttaa sanomalla: Onneksi sinulla on minut.

Maria on haaveillut kirjan kirjoittamisesta lapsesta lähtien. "Nyt aion kokeilla, tuleeko siitä mitään."
Maria on haaveillut kirjan kirjoittamisesta lapsesta lähtien. "Nyt aion kokeilla, tuleeko siitä mitään."

Muutkin lohduttivat silloin, kun isän kuolema oli vielä uutinen. Maria sai kauniita viestejä ja kukkalähetyksiä.

– Olin aina miettinyt, miten toisen suruun pitäisi reagoida. Tuntui tyhmältä teatterilta sanoa ’otan osaa’. Nyt kun olen ollut surija itsekin, tiedän, että joka ikinen sana, ele ja lempeä katse merkitsevät mielettömästi, Maria sanoo.

– Mutta sitten muiden elämä jatkuu, niin kuin kuuluukin. Harva enää kysyy, missä menen nyt.

Parisuhde paineen alla

Surutyössään Maria on hakenut apua tutulta terapeutilta. Siinä missä ystävät osaavat lohduttaa, ammattilainen osaa analysoida surua. Ratkaisevaa oli, että terapeutti tuntee pitkältä ajalta Marian sekä tämän perheen vaiheet.

– Surutyö on lusimista. Ajan kulumista, ajatusten ajattelemista, itkemistä. Suru ei helpota, mutta helpottaa tietää, että ajan kanssa se muuttuu, Maria sanoo.

– Olin miettinyt, miksi tämä kaikki tapahtuu minulle. Olinko tehnyt jotain ansaitakseni näin paljon paskaa vai onko sen tarkoitus jalostaa minusta parempi ihminen? Tuntui huojentavalta, kun terapeutti muistutti, että tärkeämpää on nyt miettiä omaa selviytymistä kuin vastoinkäymisten suurempaa tarkoitusta.

Ja ehkä sellaista ei olekaan. Ehkä surut vain kuuluvat elämään ja niistä on luovittava läpi ilman ansiomerkkejä.

– En voi sanoa vastoinkäymisten millään tavalla tuoneen hyviä puoliani esiin tai että olisin oppinut itsestäni uutta. Olen ollut vain ahdistunut, surullinen ja kiukkuinen.

"Ymmärsin itsekin, etten voi olla vain itkevä mytty."

Maria tietää olleensa raskasta seuraa läheisilleen. Ensin huoli isästä ja sitten ikävä ovat kulkeneet matkassa niin pitkään, että surusta tuntuu tulleen osa häntä. Siinä vierellä puoliso on elänyt eri tunnetilassa, omassa tarinassaan.

– Minun ei ole tarvinnut peitellä tunteitani kotona, mutta ymmärsin itsekin, etten voi olla vain itkevä mytty.

– Kun en ole hetkeäkään miettimättä surua, on tuntunut epäreilultakin, että mies se vain porskuttaa. Että minun elämä on koko ajan hirveää ja toinen sadattelee, kun on lyönyt polvensa fudismatsissa. Niissä hetkissä minulta ei hirveästi ole herunut empatiaa.

Maria tietää silti, että juuri näin sen täytyy mennäkin. Olisi älytöntä, että toinenkin musertuisi.

– Mutta kaiken paineen alla parisuhdekin on ollut koetuksella. Olemme raivonneet muille ja toisillemme.

Pahiten sitä koeteltiin, kun perhe kompasteli toisiinsa ja Ikea-kasseihinsa ahtaissa väliaikaiskämpissä. Yksi pelastus oli työ, johon Maria vetäytyi viikonloppuisinkin tehdessään vuoroin Tähdet, tähdet -ohjelmaa, Yökylässä Maria Veitola -sarjaa sekä Enbuske, Veitola & Salminen -talk show’ta.

– Vaikka työllä on vaatimuksensa, se myös tarjosi pääsyn kotihelvetistä. Ilman sitä ajatukseni olisivat velloneet vain kaikessa hirveydessä.

Maria kiittelee, että vaikeissakin paikoissa pariskunnan on aina ollut helppo puhua toisilleen.

– Meillä oli jo kokemus vaikeasta vauva-ajasta. Se auttoi ymmärtämään, että hankaluus suhteessa johtuu elämäntilanteesta eikä siitä, ettemme enää rakastaisi toisiamme, Maria kertoo.

– Jossain vaiheessa sovimme, että odotetaan puoli vuotta kotiinpaluusta ja katsotaan, vieläkö toinen koko ajan ärsyttää. Moni asia on jo kääntynyt parempaan päin.

Ärsyttävä positiivisuustantta

Maria näkee jo hyvää elämässään. On perhe, innostavia töitä, ystäviä ja työkavereita. Silloinkin, kun asiat olivat synkimmillään, hän pakotti itsensä näkemään hyviä asioita.

– Minusta tuli se ärsyttävä positiivisuustantta. Kun taksikuski valitteli marraskuista pimeyttä, minä kailotin takapenkillä, että meilläpä ei ole sotaa ja eikö vain ole kivempi olla mersun ratissa kuin Syyriassa.

Tällä hetkellä parasta on se, että Maria perheineen on saanut palata kotiinsa, joka on nyt viimeisen päälle turvallinen. Ensimmäisinä päivinä Taisto ei halunnut poistua kotoa vaan kieriskeli nakuna ja nauraen.

– En ollut ihan nakuna mutta henkisesti kyllä samassa tilassa. Puoliso kysyi, mitä nauran, roikkuuko hänellä jotain naamassa vai mikä on.

Maria sanoi hymyilevänsä, koska hänen oli niin hyvä olla.

– Hän totesi siihen, ettei edes muista, milloin viimeksi oli nähnyt minun hymyilevän.

Myös vaikeudet työssä ovat vaihtuneet uuteen alkuun. Maria aloitti hiljattain jo kertaalleen hyvästelemänsä Radio Helsingin sisältöjohtajana. Rahavaikeuksiin ajautunut radio sai uuden omistajan ja tilat Muusikkojen liitosta sekä toimintamallin, jonka kannattavuuteen Mariakin nyt uskoo.

– Esimiestyössä on yhä haasteita. Osa on nähnyt muutokset mahdollisuutena, osa on vastannut suoltamalla kaiken saastan sisältään. Olen itsekin kokenut, miltä tuntuu, kun duunit muuttuvat tai loppuvat. Sillä kokemuksella olen yrittänyt hoitaa uudistusta mahdollisimman hyvin.

Maria jätti tehtävänsä Radio Helsingin päätoimittajana kesällä, kun rästissä oli puolen vuoden palkat.

– Olisi varmaan ollut viisasta lähteä jo aiemmin, mutta siinä elämäntilanteessa en pystynyt radikaaleihin päätöksiin. Uuttakin työtä vastustelin pitkään. Lopulta totesin, että olisi tylsää heittää hukkaan edellisvuosien tieto ja taito.

Radiotyössään Maria tukeutuu samaan metodiin kuin Yökylässä-ohjelmassaan: yhteistyöhön ja luottotiimiin.

– Aiemmin ajattelin, että onnistun vain tekemällä kaiken itse. Yökylässä-sarjankin tyrmäsin ensin, kun mietin, että minun pitäisi esiintyä, käsikirjoittaa, ohjata, editoida ja tuottaa – kauhea homma.

Marian ympärille kerättiin huipputiimi, jonka osaamiseen hänen piti vain luottaa.

– Ensin ajattelin, että kamalaa, mutta ohjelmasta tulikin menestys! Nyt radiossakin keräsin ympärilleni sairaan hyvän tiimin. Muihin luottaminen on ihana mahdolllisuus.

Viiden viikon ihmiskoe

Kun Yökylässä-sarjan toinen kausi alkaa Cheek-jaksolla, Maria on kaukana lomalla. Kohteeksi valikoitui Filippiinit, koska perhe halusi lämpöön, hyvän ruuan äärelle ja paikkaan, missä oleilu ei ole järjettömän kallista. Kodin korjaus on nakertanut talouden tiukalle.

Kaksi ensimmäistä viikkoa Maria viettää Taiston ja äitinsä kanssa, sitten mies liittyy seuraan. Maria kutsuu reissua sarkastisesti viiden viikon ihmis­kokeeksi.

– Hermot varmaan kiristyvät, mutta se kuuluu asiaan, koska olemme äiti ja tytär. Oikeasti rakastamme toisiamme. Olen onnellinen, että äiti saa vihdoin tällaisen kokemuksen. Hän ei ole pitänyt lomaa vuosikymmeniin.

Kesällä Maria lomaili ystäväperheen kanssa kaksi viikkoa Baleaareilla. Siellä hän huomasi ensimmäistä kertaa, ettei ollut muutamaan minuuttiin miettinyt ikäväänsä.

– Oli vaikeaa olla se, joka kantaa isoa surua mukanaan, kun muut ovat lomatunnelmissa. Mutta sitä surutyö kai on, surun sietämistä ja sovittamista arkeen.

Maria Veitola

 • Toimittaja, käsikirjoittaja ja ”boss lady” on syntynyt Enossa 26.2.1973. Asuu Helsingissä avomiehensä ja poikansa kanssa.
 • Yökylässä Maria Veitola palaa MTV3:lle toisen kauden jaksoillaan 25.1. Voitti Kultaisen Venlan 2015 vuoden keskusteluohjelmana.
 • Aloitti Radio Cityssä vuonna 1994, nyt johtaa Radio Helsingin uudistusta sisältöjohtajana.

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.