Pääministeri Mari Kiviniemi vältteli pitkään sitoutumista ja odotti sitä oikeaa. Mutta kun Juha osui kohdalle, se oli menoa. – Äitipuolen roolikin tuntui heti ihan luontevalta.

Ensin ovesta kurkistaa siviilipukuinen poliisi, joka varmistaa reitin. Sitten saapuu pääministerin personal shopper mukanaan kasa pukupusseja. Ja vasta sitten pihaan lipuu valtioneuvoston musta virka-auto kyydissään pääministeri Mari Kiviniemi, 42.

Äidin tyttö

”Minun on saatava lämmin ruoka kerran päivässä, muuten en jaksa. Valtioneuvostossa tätä on ollut vaikea ymmärtää. Ilmeisesti aiemmat pääministerit eivät ole syöneet. Olen saanut oikein teroittaa, että päivääni on mahduttava lounastauko.

Pääministerillä on paljon valtaa, mutta omasta ajankäytöstäni en voi päättää. En kuitenkaan halua suurennella taakkaani, sillä samanlaista kiirettä on muillakin työssäkäyvillä vanhemmilla. 

Pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan muutto helpotti arjen pyörittämistä. Minun ei tarvitse huolehtia perheen ruokahuollosta tai taloustöistä niin paljon kuin aikaisemmin, koska virka-asunnossa on henkilökuntaa.

Helppo murkku

Olen tyypillinen 70-luvun lapsi: Lapsuuteni oli säännösteltyä. Barbeja oli tasan yksi, limsaa sai kerran viikossa saunan yhteydessä ja jäätelöpaketin jaoimme sisarusteni kanssa viivoittimen avulla. Opin jo nuorena, mistä ruoka tulee ja että rahan eteen on tehtävä töitä.

Murrosikäni oli helppo. Kokeilin alkoholia ja tupakkaa siinä missä muutkin, mutta vanhempieni ei tarvinnut olla minusta huolissaan.

17-vuotiaana vietin vuoden vaihto-oppilaana Saksassa. Se on ensimmäinen elämäni käännekohdista. Tuon vuoden aikana minulle alkoi selvitä, mitä en ainakaan haluaisi isona tehdä. Olin kiinnostunut taloudesta, mutta tajusin ettei minusta olisi rahan perässä juoksijaksi, vaan talous kiehtoi pikemminkin yhteiskunnan näkökulmasta. Lukion jälkeen hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan kansantaloustiedettä.

Se oikea

Pohjalaisuus näkyy minussa selkeytenä ja suoruutena. Tarkoitan mitä sanon. Olen myös vähän vanhana syntynyt. Mieheni on minua 13 vuotta vanhempi, mutta se ei ole näkynyt muussa kuin siinä, että tavatessamme hänellä oli kaksi lasta edellisestä liitostaan.

En ole ikinä ollut niitä tyttöjä, jotka hyppäävät seurustelusuhteesta toiseen. Pikemminkin välttelin sitoutumista ja halusin odottaa sitä oikeaa. Kun hän sitten osui kohdalle, se oli menoa. Tapasimme loppusyksystä ja vuodenvaihteen jälkeen muutimme jo yhteen. Äitipuolen roolikin tuntui heti ihan luontevalta; olinhan hoitanut pienempiä sisaruksiani. Ja koska Juhan pojilla oli omakin äiti, en yrittänytkään häntä korvata.

Äidiksi tulo on toinen elämäni tärkeistä käännekohdista. Hanna on nyt 13, Antti 10. Yritän olla mahdollisimman paljon läsnä ja muka tiukkakin kasvattaja, mutta kyllä isä taitaa tällä hetkellä olla lapsille se ylin auktoriteetti.

Voittoja ja tappioita

Keskustalaisuus on kodin peruja. Toimin jo nuorena aktiivisesti mukana Nuoren Keskustan Liitossa, mutta en osannut kuvitella itseäni poliitikkona. Ajatteli olevani liian hillitty.

En ole ikinä haaveillut pääministeriydestä tai vallasta vallan vuoksi. Valta on mukavaa vain siksi, että sen avulla voi vaikuttaa. 

Vaaleihin lähden tietenkin voittamaan, mutta jos en jatka pääministerinä enää ensi kaudella, ei se ole maailmanloppu. Olen saanut ennenkin turpiini. Tappiot ja voitot kuuluvat politiikkaan.

Olen saanut kotoa perusluottamuksen omiin kykyihini. En ole mikään mahdoton stressaaja, mutta ei tämän tason tehtävässä voi aina pysyä coolina. Olen oppinut, että stressiä on helpompi sietää, kun valmistautuu hyvin. Olen jo tottunut kritiikkiin ja siihenkin, että välillä se kohdistuu epäolennaisuuksiin kuten vaatteisiin tai roikkuviin silmäluomiin.”

Mari Kiviniemi

  • 42-vuotias, syntynyt Seinä­joella ja kasvanut Jalasjärvellä.
  • Pääministeri ja Suomen Keskustan puheenjohtaja.
  • Nousi eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä 1995.
  • Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Pääaine oli kansantaloustiede.
  • Perhe: Aviomies, mainostoimistoyrittäjä Juha Louhivuori, 55, ja lapset Hanna, 13 ja Antti, 10. Perheeseen kuuluvat myös Juhan aikuiset pojat.
  • Perhe asuu pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Oma koti on Helsingin Töölössä.
  • Lenkkeilee ja soittaa pianoa.

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.