Pääministeri Mari Kiviniemi vältteli pitkään sitoutumista ja odotti sitä oikeaa. Mutta kun Juha osui kohdalle, se oli menoa. – Äitipuolen roolikin tuntui heti ihan luontevalta.

Ensin ovesta kurkistaa siviilipukuinen poliisi, joka varmistaa reitin. Sitten saapuu pääministerin personal shopper mukanaan kasa pukupusseja. Ja vasta sitten pihaan lipuu valtioneuvoston musta virka-auto kyydissään pääministeri Mari Kiviniemi, 42.

Äidin tyttö

”Minun on saatava lämmin ruoka kerran päivässä, muuten en jaksa. Valtioneuvostossa tätä on ollut vaikea ymmärtää. Ilmeisesti aiemmat pääministerit eivät ole syöneet. Olen saanut oikein teroittaa, että päivääni on mahduttava lounastauko.

Pääministerillä on paljon valtaa, mutta omasta ajankäytöstäni en voi päättää. En kuitenkaan halua suurennella taakkaani, sillä samanlaista kiirettä on muillakin työssäkäyvillä vanhemmilla. 

Pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan muutto helpotti arjen pyörittämistä. Minun ei tarvitse huolehtia perheen ruokahuollosta tai taloustöistä niin paljon kuin aikaisemmin, koska virka-asunnossa on henkilökuntaa.

Helppo murkku

Olen tyypillinen 70-luvun lapsi: Lapsuuteni oli säännösteltyä. Barbeja oli tasan yksi, limsaa sai kerran viikossa saunan yhteydessä ja jäätelöpaketin jaoimme sisarusteni kanssa viivoittimen avulla. Opin jo nuorena, mistä ruoka tulee ja että rahan eteen on tehtävä töitä.

Murrosikäni oli helppo. Kokeilin alkoholia ja tupakkaa siinä missä muutkin, mutta vanhempieni ei tarvinnut olla minusta huolissaan.

17-vuotiaana vietin vuoden vaihto-oppilaana Saksassa. Se on ensimmäinen elämäni käännekohdista. Tuon vuoden aikana minulle alkoi selvitä, mitä en ainakaan haluaisi isona tehdä. Olin kiinnostunut taloudesta, mutta tajusin ettei minusta olisi rahan perässä juoksijaksi, vaan talous kiehtoi pikemminkin yhteiskunnan näkökulmasta. Lukion jälkeen hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan kansantaloustiedettä.

Se oikea

Pohjalaisuus näkyy minussa selkeytenä ja suoruutena. Tarkoitan mitä sanon. Olen myös vähän vanhana syntynyt. Mieheni on minua 13 vuotta vanhempi, mutta se ei ole näkynyt muussa kuin siinä, että tavatessamme hänellä oli kaksi lasta edellisestä liitostaan.

En ole ikinä ollut niitä tyttöjä, jotka hyppäävät seurustelusuhteesta toiseen. Pikemminkin välttelin sitoutumista ja halusin odottaa sitä oikeaa. Kun hän sitten osui kohdalle, se oli menoa. Tapasimme loppusyksystä ja vuodenvaihteen jälkeen muutimme jo yhteen. Äitipuolen roolikin tuntui heti ihan luontevalta; olinhan hoitanut pienempiä sisaruksiani. Ja koska Juhan pojilla oli omakin äiti, en yrittänytkään häntä korvata.

Äidiksi tulo on toinen elämäni tärkeistä käännekohdista. Hanna on nyt 13, Antti 10. Yritän olla mahdollisimman paljon läsnä ja muka tiukkakin kasvattaja, mutta kyllä isä taitaa tällä hetkellä olla lapsille se ylin auktoriteetti.

Voittoja ja tappioita

Keskustalaisuus on kodin peruja. Toimin jo nuorena aktiivisesti mukana Nuoren Keskustan Liitossa, mutta en osannut kuvitella itseäni poliitikkona. Ajatteli olevani liian hillitty.

En ole ikinä haaveillut pääministeriydestä tai vallasta vallan vuoksi. Valta on mukavaa vain siksi, että sen avulla voi vaikuttaa. 

Vaaleihin lähden tietenkin voittamaan, mutta jos en jatka pääministerinä enää ensi kaudella, ei se ole maailmanloppu. Olen saanut ennenkin turpiini. Tappiot ja voitot kuuluvat politiikkaan.

Olen saanut kotoa perusluottamuksen omiin kykyihini. En ole mikään mahdoton stressaaja, mutta ei tämän tason tehtävässä voi aina pysyä coolina. Olen oppinut, että stressiä on helpompi sietää, kun valmistautuu hyvin. Olen jo tottunut kritiikkiin ja siihenkin, että välillä se kohdistuu epäolennaisuuksiin kuten vaatteisiin tai roikkuviin silmäluomiin.”

Mari Kiviniemi

  • 42-vuotias, syntynyt Seinä­joella ja kasvanut Jalasjärvellä.
  • Pääministeri ja Suomen Keskustan puheenjohtaja.
  • Nousi eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä 1995.
  • Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Pääaine oli kansantaloustiede.
  • Perhe: Aviomies, mainostoimistoyrittäjä Juha Louhivuori, 55, ja lapset Hanna, 13 ja Antti, 10. Perheeseen kuuluvat myös Juhan aikuiset pojat.
  • Perhe asuu pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Oma koti on Helsingin Töölössä.
  • Lenkkeilee ja soittaa pianoa.

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.